Savages - Silence Yourself (2013)

Label: Matador

1. Shut Up (4:47)
  2. I Am Here (3:20)
  3. City’s Full (3:27)
  4. Strife (3:57)
  5. Waiting for a Sign (5:25)
  6. Dead Nature (2:06)
  7. She Will (3:27)
  8. No Face (3:35)
  9. Hit Me (1:41)
  10. Husbands (2:50)
  11. Marshal Dear (4:03)
Lekkere debuutplaat van een van de beste nieuwkomers van 2012. Wat een energie en wat een fijne productie ook, het lijkt wel alsof je met ze in het oefenhok of op het podium staat. Helaas wisten ze live niet helemaal te overtuigen.

avatar van jassn
Nochtans een erg vet concert gezien op sonic city; Ik vond het juist veel beter dan op het album.

avatar van DjFrankie
DjFrankie (moderator)
herman schreef:

In Nijmegen waren ze ook geweldig goed live.

herman schreef:
Helaas wisten ze live niet helemaal te overtuigen.

Ik vond ze live juist beter dan op de plaat. Live gaat het nog net allemaal een tikje harder wat bij hun muziek juist goed is.

En dan toch nog een 4,5 voor de plaat?

avatar van VladTheImpaler
Is dat raar ofzo? Dat ik ze live beter vond betekent niet dat ik de plaat slecht vind.

avatar van king_pin
Ik heb ze leren kennen op 'Best kept Secret' festival en vond ze live juist super goed, het beste ootreden van het festival en nu ook mijn favoriete plaat van het jaar.

Voor mij is een 4,5* eigenlijk wel het maximum voor een nieuwe plaat tenzij er echt iets uitzonderlijks aan de hand is. Dan vond je het live blijkbaar echt fantastisch. Ik kan me ook wel voorstellen dat dit in een zaal erg goed klinkt. Jammer dat ik ze indertijd gemist heb in Bitterzoet, op een festivalweide klonk dit wel lekker, maar meer ook niet eigenlijk. Het ene concert is het andere niet...

avatar van VladTheImpaler
Ik heb ze idd in de kleine zaal van de Melkweg gezien, dat maakt denk ik zeker een verschil ten opzichte van een festivalweide. Op festivals passen ze denk ik ook niet zo goed, tenzij ze laat in de avond worden geprogrammeerd zoals dat op Best Kept Secret is gedaan. Maar voor mij is Savages toch wel een van de grote ontdekkingen voor mij geweest dit jaar, dus vandaar de 4,5*.

avatar van Sunderland
Grappig! Ik zie net dat Jehnny Beth de Jehn is van het totaal niet succesvolle John & Jehn. Met John maakt ze een heel ander geluid dan hier met Savages.

avatar van JoaMuse
Energieke plaat met een straffe sound, maar de songs blijven helaas te weinig hangen.

avatar van jellecomicgek72
Ben wel weer toe aan 'n nieuwe Savages eigenlijk... Deze is echt geweldig.

avatar van AOVV
Laat ik hier eindelijk maar 'ns gelijk 4,5 sterren tegenaan gooien, want laten we wel wezen: dit is één van de meest energieke platen van de laatste jaren. 'She Will', 'Husbands', 'No Face'; de songs klinken stuk voor stuk als geblutste kernkoppen, die niet veel nodig hebben om tot detonatie te komen.

Vreemde eend in de bijt is wellicht afsluiter 'Marshal Dear', maar wat een juweeltje is dat. De song herbergt een zekere ingehouden spanning, en de saxofoon, die op schitterende manier door de compositie is verweven, zorgt voor een extra dimensie.

Savages komt begint volgend jaar met een opvolger, waar ik reikhalzend naar uitkijk. Ik hoop dat de energie niet verdwijnt, maar tegelijk ook dat er nog wat meer ruimte wordt gecreëerd voor werk in de lijn van 'Marshal Dear'. Dan kan het alleen maar meevallen.

Maar goed: dit is echt puik!

avatar van Rudi S
AOVV schreef:

Ja hoor en die heb ik ook aangevinkt.

Een album welke duidelijk in de lijn ligt van de eerste Siouxsie & the Banshees albums.
Totaal geen eigen geluid, maar wel lekker.

Vandaag op lp gevonden top album