RonaldjK schreef:
Gisteren las ik het bericht dat zanger Biff Byford
aan de chemo is, na een operatie vanwege prostaatkanker. Reden voor mij om na twee jaar de draad van hun discografie weer op te pakken, waarbij ik bij
Solid Ball of Rock was gebleven.
Ik ben het eens met de berichten hierboven dat dit hun comeback was, al was de wisselvalligheid nog niet voorbij. Maar in 1991 was het weer hoorbaar dat de groep afkomstig was uit de New wave of British heavy metal. Dit met een Duitse producer (Kalle Trapp) in een Duitse studio met een stevige productie. De komst van bassist Nibbs Carter zorgde voor nieuwe energie waardoor dit album meteen landt, in tegenstelling tot de vier voorgangers.
Opvallend is dat het midtempo titellied, tevens opener, mede door Bram Tchaikovsky werd geschreven. Die ken ik uit de pubrock en
new wave. Met de dubbelebasstamper
Altar of the Gods en het wat weemoedige
Requiem is het wederom raak. Tot en met instant klassieker
Baptism of Fire bevalt het album me goed tot zeer goed.
De tweede helft is iets minder, afgezien van powerballade
Overture in B/Minor Refugee en slotlied
Crash Dive. Bassolo
Bavarian Beaver is aardig voor een keertje en benadrukt het belang van Carter voor deze heropleving. Een krappe vier sterren, op naar
Forever Free.
Na 4 drama's van albums
Slaagde de band te presteren
Om het negatieve tij te keren
Saxon heeft uitstekend werk verricht
En zie hier :
In 1991 ziet Solid Ball of Rock het levenslicht.
Het is overduidelijk dat de tachtiger jaren voor Saxon 7 jaar te lang heeft geduurd. Dan waren die 4 drama albums er niet geweest. Solid Ball of Rock was -evenals Dogs of war en Unleash the Beast- uitermate geschikt geweest als opvolger van The Power And The Glory uit 1983. De wraak is zoet, met Solid Ball of Rock is Saxon weer helemaal terug van wel heel ver weg geweest. En dat terwijl ik na het Destiny album dacht dat het over en uit is met de band. Slaan ze meedogenloos hard terug met dit album. Wat mij zeer aangenaam heeft verrast. Als je van het Destiny album de cover even weg laat. En draai je Where the Lightning strikes. Vergelijk dat eens met het titel nummer van dit album. Grote god wat een contrast, je kan gewoon concluderen dat Destiny een vreselijk slecht album is vergeleken met Solid Ball of Rock 2 jaar later. Anyway een meedogenloze en krachtige opener, Altar of the Gods is ook goed. Requiem (We will remember) dat intro waanzinnig daarna die prachtige gitaarrif. Voor de gitaristen onder ons die rif komt uit de mixolydische toonschaal. Requiem (we will remember) wordt live helaas niet veel gespeeld. Is uitermate geschikt als afsluiter. Heb ze zelf een aantal keren gezien in Hardenberg (legendarische Podium Hardenberg) maar Wheels of Steel is in dit geval de afsluiter. Requiem (We will remember) vind ik veel beter dan Wheels of steel. Een ode aan de Rockhelden die niet meer onder ons zijn. Maar muzikaal ook een prachtig nummer. Overture in B -minor Refugee, héé denk ik een gevoelig en droevig nummer, immers in mineur. Maar na het horen was er van gevoelig en droevig nummer geen enkele sprake eerder B majeur dan B mineur wel een mooi nummer overigens. De laatste 2 nummers zijn voor de bassist. Tot mijn verbazing - en daar kom ik nu achter- staat er bij mij Bavarian Beaver ipv Bavarian Rhapsody. Wat hier nou de reden van is, is mij een raadsel. Anyway met Solid Ball of Rock is Saxon definitief terug aan het metal front, drama's van albums maakten ze niet meer. Forever Free is misschien de ietwat mindere t.o.v. de rest. 10 jaar later herhaalde de band het met het eveneens voortreffelijke Killing Ground. Solid Ball of Rock een 4.5