Queens of the Stone Age - …Like Clockwork (2013)

Rock / Pop
Label: Matador

1. Keep Your Eyes Peeled (5:04)

met Jake Shears

2. I Sat by the Ocean (3:55)
  3. The Vampyre of Time and Memory (3:34)
  4. If I Had a Tail (4:55)

met Alex Turner, Nick Oliveri en Brody Dalle

5. My God Is the Sun (3:55)
  6. Kalopsia (4:38)

met Trent Reznor

7. Fairweather Friends (3:43)

met Elton John, Trent Reznor, Nick Oliveri en Mark Lanegan

8. Smooth Sailing (4:51)
  9. I Appear Missing (6:00)
  10. ...Like Clockwork (5:24)
twee recensies, eentje van de volkskrant (die erg positief is):
...Like Clockwork | Pop | Muziek Volkskrant

en eentje van enola.be (die weer erg negatief is):
Queens of the Stone Age :: ... Like Clockwork - enola

avatar van Fluvver
deric raven schreef:
@ poontan64: Draai Era Vulgaris nog maar eens, en vervolgens ....Like Clockwork, dan hoor je toch echt wel dat Era Vulgaris beter dan deze is.

Vanmorgen Era Vulgaris gedraaid en ik vind Like Clockwork toch vele malen beter.

avatar van richardbrugge
Ik vond hem de moeite waard

avatar van [WZ]
richardbrugge schreef:
Ik vond hem de moeite waard

5 woorden intypen in google, 3 keer klikken, 5 min wachten, en op play klikken.
Dus als ie al die moeite waard is, is dat dan uberhaupt nog positief?

avatar van VladTheImpaler
Voor nu nog vier sterren, maar ik heb het gevoel dat het nog zal groeien naar 4,5, want ik vind toch wel heel wat nummers lekker klinken. Wat mij vooral erg bevalt is de donkere, duistere sound van het album (wat vast komt door de teksten). Ook de lekkere groovy nummers als I Sat By The Ocean en If I Had A Tail vind ik geweldig. Ik snap dat sommige die SFTD geweldig vonden (ik ook overigens) dit album minder waarderen, maar ik vind het wel jammer dat ze misschien minder openstaan voor een ander geluid. Beter dat een band een beetje blijft experimenteren dan dat ze één bepaalde sound blijven uitmelken lijkt mij.

avatar van rarekwabbus
3voor12 is vrij positief en weet het ook prima te verwoorden:
Mededeling: cookies - 3voor12.vpro.nl

avatar van Rvdz
Maar ze noemen de afsluiter uber-pathetisch . Die is juist geweldig.

avatar van rarekwabbus
Ja, die snap ik ook niet echt.

VladTheImpaler schreef:

Even los van dit album, maar jij hebt dus liever een experimenteel ruk-album dan een album met goede nummers in de oude vertrouwde stijl? Ik in ieder geval niet.

..."een beetje blijft experimenteren" tegenover uitmelken... schreef Vlad beste Koerok

Koerok schreef:

Een experimenteel album hoeft niet perse ruk te zijn, en wat west al aangaf, ik zei een beetje. Natuurlijk moet QOTSA niet comlpeet afwijken van hun sound en stijl, maar dat doen ze toch ook niet op dit album? Tenminste in mijn ogen niet, het is wel wat donkere, duistere en rustiger vergeleken met eerder werk, maar nog altijd hoor ik wel de QOTSA sound. Maar daarnaast als een band meerdere albums achter elkaar maar hetzelfde blijft doen, dan gaat dat toch vervelen? Dan wordt het voorspelbaar en geeft blijk dat een band geen enkele inspiratie meer heeft om zich te blijven ontwikkelen. Ik heb respect voor bands die zich blijven ontwikkelen, als het wat minder uit pakt is het jammer.

VladTheImpaler schreef:
Een experimenteel album hoeft niet perse ruk te zijn,...

Neu, maar dat zei ik ook niet.

...en wat west al aangaf, ik zei een beetje.

En dat is ook prima. Het gaat mij er alleen even om dat nogal wat bands enorm de neiging hebben om te gaan experimenteren, en dan bijna vergeten waar ze goed in zijn. Ik vind dat gewoon een beetje jammer. En zoals ik in mijn eerste opmerking al aangaf zeg ik dit los van hoe ik denk over dit album.

Ik vind dat ze toch wel flink een andere kant op zijn gegaan, los van misschien 2 of 3 nummers.

Jazeker, je hoort wel dat het de Queens zijn. Komt deels ook door de stem van Josh Homme natuurlijk.

Nee, dat vind ik niet. Niet als het op zich goede platen zijn. Als QotSA nog 5 platen zouden maken in dezelfde stijl en met dezelfde kwaliteit als SftD, dan zou ik gelukkiger zijn dan nu.

Dan wordt het voorspelbaar.

Weet ik niet hoor, kan ik weinig mee. Een goed nummer vind ik al snel verrassend, juist omdat het niet meevalt om tussen alles wat er al is nog nieuwe melodieën te verzinnen. Dat vind ik dus op zich al knap.
Verder leeft rock- en popmuziek voor een belangrijk deel van voorspelbaarheid. Dat is ook een van de redenen waarom ik niet echt van pure jazz kan genieten, het is me te onvoorspelbaar. Te veel van de hak op de tak. Maar dat ligt duidelijk aan mij, want een boel mensen lopen ermee weg.

...en geeft blijk dat een band geen enkele inspiratie meer heeft om zich te blijven ontwikkelen.

En volgens mij vereist het minstens evenveel inspiratie om goede songs in dezelfde stijl te blijven schrijven. Ik heb ook vaak de indruk dat juist het gebrek aan goed nieuw materiaal ervoor zorgt dat een band maar lukraak aan het experimenteren slaat, in de hoop dat er dan toch iets uitrolt.

Ik vind 'ontwikkelen' een wat overschatte kwalificatie.

Heb ik genoeg gezeurd zo?

avatar van VladTheImpaler
Het is duidelijk dat we er allebei anders over denken, en dat is prima. Ben het nog wel met je eens dat bands niet moeten vergeten waar ze goed in zijn.

Zo Koerok: dat is nog eens een reactie!

Overigens complimenten voor jouw nr.'s 2, 3, 4, 9 & 10 in jouw top 10. Ooit stonden ze er bij mij ook in.

west schreef:
Zo Koerok: dat is nog eens een reactie!

Dank je. Beetje bot misschien, maar uit het hart.

Ik hou best van verschillende soorten muziek, van klassiek tot metal, maar als ik één genre zou moeten noemen waar ik altijd voor te porren ben, dan is het hoekige gitaarrock ala de oude Stones, The Black Crowes, QotSA, The Hives, Soundgarden, Rage Against the Machine, etc. Nou ja, je hebt al naar m'n top 10 gekeken.
Een catchy gitaarrif kun je me voor/mee wakker maken, krijg ik nooit genoeg van. Daarom zeg ik ook dat ik geen enkele moeite zou hebben met bijv. nog een Songs for the Deaf.

Verder is het allemaal natuurlijk niet zo belangrijk. Smaken verschillen!

Ik kan je heel goed volgen met 'hoekige gitaarrock' en de namen die je noemt:
Het vreemde is, dat ik juist weer wel dit album waardeer. Inderdaad: smaken verschillen!

Off topic bericht verwijderd.

poontan64
... Like Clockwork, mooi nummer dat het album afsluit. Tracks 1, 2 en 5 zijn voor mij DE rocknummers a-la-qotsa van het eerste uur; uberhaupt de reden waarom de band zich in de kijker speelde. Voor het overige leuke lyrics met muzikale begeleiding. Ja, een moderate-album om mijn vriend BB maar eens te citeren.

avatar van Jelle78
Hmmm, ik ben er nog niet helemaal uit met dit album. Er staan een aantal geweldige rockers op, zoals I Sat By The Ocean en My God Is The Sun, maar ik moet wel een beetje wennen aan de rustigere tracks. Dat is een kant van de Queens die ik in elk geval nog niet kende. Een nummer als Kalopsia, ik weet niet zo goed wat ik daar nou van moet denken. Als geheel is de plaat minder zwaar dan het werk dat ik ken van QotSA (alles t/m Songs For The Deaf) en een stuk veelzijdiger.
De plaat intrigeert me wel, dus ik ga deze zeker nog vaker luisteren. En niet zelden zijn het dit soort albums die de langste houdbaarheidsdatum hebben. Ik ben erg benieuwd hoe ik er over een paar weken over denk.

avatar van Demon.
Kalopsia is eigenlijk totaal geen rustig nummer. Meerdere malen een schelle explosie van hard gitaarwerk.

avatar van Jelle78
Dat klopt demon. Maar ik vind het wel afwijken van het soort muziek dat ik van de Queens verwacht. Daarom moet ik er aan wennen. Maar dat wil niet zeggen dat ik het niet goed vind. Het heeft alleen wat meer luisterbeurten nodig voordat ik me een goed oordeel kan vormen van deze plaat.
Een voorbeeld: de nieuwe black sabbath is precies wat je van een black sabbath plaat mag verwachten, waardoor ik hem na een paar luisterbeurten al er goed vind. Maar juist door de voorspelbaarheid zou het best kunnen dat ik die plaat over 5 jaar nauwelijks meer draai. Terwijl deze veel minder voorspelbare plaat van de Queens of the Stone Age wellicht een veel langere houdbaarheidstermijn zal hebben.

UnknownPleasure
dit behoort tot het beste dat ze hebben gemaakt, en tot het beste dat dit jaar is gemaakt

avatar van laboomzaa
enige minpunt is nog steeds smooth sailing.

Dat nummer zou zo op een Eagles of Death Metal kunnen staan....ik mag hem wel.

avatar van Rvdz
Inmiddels verhoogt naar 5* en (heel) misschien zit er nog wel een top 10 notering in. Wat een plaat!

avatar van Demon.

Waarom vindt je dat?

UnknownPleasure
(dat had ik eerder ook al uitgelegd): omdat het me doet denken aan De Staat. Ik moet toegeven dat dat gelukkig steeds meer vervaagd, en dat ik daarom het nummer vandaag al weer beter kan verdragen, gewoon als nummer op zich, en zelfs een beetje van kan genieten. het zal denk ik wel de minste blijven, het is een catchy, smooth en grappig nummer, terwijl de anderen allemaal veel meer zijn dan dat, daar zitten meer lagen in, lagen van verdriet, pijn en(daarbij horend ook) lagen van gelukzaligheid. smooth sailing is niet meer dan alleen leuk (voor mij).

de grote uitschieter is het titelnummer: 2:10.

avatar van Don Cappuccino
Het doet me inderdaad denken aan De Staat. Maar die doen dat soort nummers beter op dit moment.

Sorry Don, hier kan ik je niet in volgen.

Rik H.
UnknownPleasure schreef:
(dat had ik eerder ook al uitgelegd): omdat het me doet denken aan De Staat.

Misschien zegt dat meer over waar De Staat de spreekwoordelijke mosterd gehaald heeft voor hun debuut album dan over Smooth Sailing.

Ook hier groeit ...Like Clockwork met de draaibeurt, wat een prachtplaat!
En die 4 sterren zullen er vast wel meer worden, eerst nog even door laten groeien en genieten.