Holden - The Inheritors (2013)

Electronic
Label: Border Community

1. Rannoch Dawn (4:25)
  2. ||: A Circle Inside a Circle Inside :|| (6:09)
  3. Renata (5:57)
  4. The Caterpillar’s Intervention (4:04)
  5. Sky Burial (4:26)
  6. The Illuminations (3:13)
  7. Inter-City 125 (5:29)
  8. Delabole (3:44)
  9. Seven Stars (5:49)
  10. Gone Feral (6:23)
  11. The Inheritors (4:54)
  12. Circle of Fifths (3:02)
  13. Some Respite (4:30)
  14. Blackpool Late Eighties (8:38)
  15. Self-Playing Schmaltz (4:46)
Absoluut THE most anticipated plaat van het jaar voor mij. Een grote held deze man.

Poa
Eindelijk!

Teunnis schreef:
Allemaal first takes, geen overdubs. Grootste inspiratiebronnen voor het album zijn The KLF's Chill Out, Edward Elgar en "ceilidh music, pentatonic folk scales, and ancient pagan rituals".

In combinatie met Gone Feral en het artwork maakt dit me meer dan benieuwd. Hopelijk schiet hij niet door in zijn ambitie en pogingen om iets bijzonders te maken.

Naast Gone Feral is Renata sinds een paar uur ook in HQ te luisteren. De fanboys kennen 'm van de keren dat hij 'm draaide in bijna alle sets van de afgelopen 2 jaar.

SoundCloud - Hear the world?s sounds

tuktak
Wow, geen overdubs, supervet! Met een modulair analoog systeem en zelfgeschreven computer programma's zijn de nummers in 1 take opgenomen, supergaaf!

avatar van Dance Lover
Gone Feral stelde nogal teleur, maar Renata klinkt echt geweldig en stemt mij hoopvol!!!

James Holden is voor mij toch vooral dè man van vele geniale remixen, mixalbums en dj sets. Erg benieuwd of hij mij een heel album lang kan gaan boeien met zijn eigen nummers.

avatar van Teunnis
Renata klinkt idd veel vetter dan Gone Feral

avatar van FlyLo
Renata

Haunter schreef:

Holden vs Boards of canada

Maar echt blown away ben ik nog niet van holden zijn werk ten opzichte van zijn triangle folds ep (2010 ) .

Dance Lover schreef:

Voor mij stelde gone feral helemaal niet teleur maar echt magic was het nu ook weer niet . Wel beter als renata . Renata gaat al een tijdje viral op youtube maar weeral het blown away effect van zijn vroegere werk en rmx heb ik niet . Jammer

Renata! Magisch!

avatar van luc011190
Ik staar nog steeds een beetje ongelovig naar het scherm.

Holden vs Boards of canada

Ja, die absoluut ook niet te vergeten. Meteen gepre-orderd bij de aankondiging.

Ik ben ook heel erg fan van Gone Feral overigens. Dit was wel een beetje de richting waarvan ik hoopte dat hij in zou gaan na Triangle Folds, die mij toch NET niet helemaal pakte als Idiots, z'n remixes, At The Controls of z'n "live" sets in het algemeen.
Renata bezorgt mij nog net zoveel kippenvel als de eerste keer dat ik 'm live hoorde tijdens Awakefest 2011 en die viertal keren daarna in setjes waar hij 'm draaide. Ik betrapte me er vaak op dat ik brakke YouTube filmpjes van die track op ging zoeken en eindeloos vaak ging afspelen. Nu gelukkig niet meer nodig.

avatar van Perlence Range 7
Nu ik de drumtool en synth tool heb gehoord van Gone Feral ben ik nu echt wel helemaal weg van deze plaat . Meesterlijk .

Perlence Range 7 schreef:

Zo verdomd gelaagd die track. Mooi hoe hij, naast de verschillende tonen, ook heel erg gespeeld heeft met bijvoorbeeld de levels qua volume. Vooral met goede koptelefoon is Gone Feral een intense trip.

avatar van pim556
Gone Feral is echt een geweldige trip! Ben hier heel benieuwd naar

avatar van Boris1
Renata

avatar van Perlence Range 7

En ? Al beluisterd , zelf wacht ik nog even .

Perlence Range 7 schreef:

En ? Al beluisterd , zelf wacht ik nog even .

Hier kun je de hele tracks beluisteren. Met pauzes. Maar ik wacht nog wel even met luisteren:

Holden - The Inheritors (Border Community) on Bleep ? Your Source for Independent Music ? Download MP3, WAV & FLAC ? Buy Vinyl, CD & Merchandise

Ik heb de samples 1 keer geluisterd. Kan daar nog niet echt over oordelen. Nog even geduld hebben!

tuktak
Zo op bleep klinkt het iig als dat ik het album wel even goed ga luisteren, zonder aan al die pretentieuze onzin van Holden te denken, met zijn belerende toontje. Wellicht dat de afdeling marketing het gewoon leuk vinden om het allemaal extra spannend te laten klinken en bedoeld hij het zelf allemaal niet zo, hoop ik dan maar.

avatar van panjoe
panjoe (moderator)
Ik heb wel vaker horen zeggen dat het niet de meest bescheiden en aangename figuur is... Maar goed, hoe iemand zich als professional opstelt hoeft niet per se iets over zijn persoonlijkheid te zeggen, en het doet niets af aan de kwaliteit van de muziek. En wat dat betreft zit het op basis van Gone Feral en Renata waarschijnlijk wel snor.

Afgelopen zaterdag in Trouw ook veel nummers van de plaat op een goed geluidssysteem gehoord. Indrukwekkend!

avatar van Goodfella
Met Luc vorige week Holden geinterviewd voor het blog van Trouw (één, twee, drie) en op mij komt ie allesbehalve onaangenaam of arrogant over. Pretentieus, ja, en lomp en hard ook wel, maar of daar echt iets mis mee is weet ik niet zo. Je kan het ook uitgesproken en zelfverzekerd noemen. Dat bewonder ik.

Hij roept niet dat ie uniek is in wat ie doet, zoals tuktak in z'n eerste post hier impliceert (Holden doet nota bene met tig andere muzikanten mee aan een urenlange docu over modulaire synthesizers die binnenkort verschijnt), maar de man is wel op zoek naar een bepaalde authenticiteit geloof ik, en legt gewoon uit hoe ie daartoe is gekomen.

En als je dit album luistert maakt ie het nog hartstikke waar ook.

tuktak
Ho! Dat impliceer ik niet hoor, ik benadruk met die eerste post de zinnen waarmee dit album in de markt wordt gezet en die tevens klakkeloos worden overgenomen door ongeveer alle websites die er toe doen. Ik mag hopen dat Holden zelf wel weet dat hij niet de enige is jah.

Het album zal ik openminded luisteren. Leuk interview overigens, omdat hij het vooral bij zichzelf houdt. Want dat vind ik juist authentiek, als je het stadium van afzetten tegen de massa voorbij bent.

avatar van Goodfella
Ha, las er meer cynisme in dan de bedoeling was dus, excuus!

Dat afzetten zit diep en is eigenlijk totaal onnodig met een album als dit in de startblokken, vind ik ook. Maar ergens snap ik het wel: er gaat ging gig voorbij zonder dat iemand vraagt of ie The Sky was Pink remix wil draaien. Geloof best dat dat frustreert en dat je daar tegen beter weten in boven moet staan

Gok erop dat wanneer dit album is geland al die uitspraken veel minder nodig zijn, 't is in ieder geval het meest woeste muzikale statement in jaren.

Vooral The Inheritors (de track) op het geluidssysteem van Trouw, op prime time, klonk intens/maniakaal bezeten. Soort muzikale essentie voor mij, dat moment.

avatar van luc011190
Had ik met The Caterpillar's Invention. Ik merkte ineens dat ik al vier jaar onbewust wachtte op zo'n moment - het moment waarop krautrock, jazz, trance, psychedelica op volle kracht een hele club in brand zetten.

Die ook!

avatar van dielinquent
LOL, een album van 75 minuten gewoon. Ik zit al te watertanden, heerlijke vooruitzichten voor de late zomeravonden.

avatar van Streup
Klinkt veelbelovend. Ben onwijs fan van zijn mix-CDs maar ik vond 'The Idots are Winning' als geheel niet zo geslaagd. Waarschijnlijk omdat dat toch meer losse nummers zijn terwijl de mixen veel meer als geheel bedoeld zijn. Deze nieuwe heeft sowieso al meer nummers en langere speeltijd.