Train of drought
Wat is Dream Theater? Voor mij is Dream theater de Michelangelo van de Prog. Bombastisch groots en technisch maar daardoor ook overweldigend en episch. Maar wat nou als de compositie ineens ruwer word en minder complex. Is dan niet het hele idee achter Dream Theater verloren. Is het dan niet een rotslecht album geworden. Nee, gelukkig niet het valt nog mee hoewel het album verre van een meesterwerk is.
Volgende vraag kan Dream Theater überhaupt wel een goed (heavy)metalalbum maken. Ja, dat kunnen ze zeker. Neem albums als Awake en Systematic chaos die veel heavy metal invloeden gebruiken maar nog steeds wel de complexiteit en het epische hebben die Dream theater zo bijzonder maken. Op het vorige album Six Degrees of inner Tuberlence stond ook the Glass Prison die als ruigere Dream theater song erg sterk uit de verf kwam.
De laatste vraag waarom vind ik dit album dit album zo slecht. Ik zal het trachten het track voor track uit te leggen.
As I Am begint al met een zeer simpel melodietje. En om eerlijk te wezen is het hele nummer zo simpel en voorspelbaar. Niks tegen basis metal maar het nummer klinkt voor mij erg plat en onpersoonlijk. Zeg nou zelf als iemand zou zeggen dat dit nummer van een of ander nieuw puberaal metalbandje was dan had ik het ook geloofd. Tweede nadeel van dit nummer is de ongelofelijk belachelijk simpele tekst.
To those who understand, I extend my hand
To the doubtful I demand, take me as I am
Not under your command, I know where I stand
I won't change to fit your plan, Take me as I am
Rijmen voor beginners was blijkbaar pas op de computer van Dream theater geïnstalleerd.
Een Positief punt, het nummer heeft wel een redelijk goede gitaarsolo. 1,5* nog nooit ben ik zo slecht een dream theater album binnengerold.
this dying soul begint gelijk kneiterhard door mijn speakers te knallen. Blijkbaar hebben de heren even niet aan het begrip opbouw gedacht. Iets later krijgen we gelukkig wel wat mooi gitaarwerk te verduren. De zang is op sommige punten zwaar irritant. Labrie je kan goed hoogtes halen en ondanks veel kritiek vind ik je stem geweldig Zolang je niet zo nodig heavy wilt klinken. Het hele nummer wil mij niet inpakken. Het klinkt allemaal heel afstandelijk en gemaakt. Helemaal aan het einde zit toch nog een goede gitaarsolo. De drums zijn voor mij te zwaar in de mix gehoord. Het werkt nu verdovend. Ten slotte is nummer veel te lang gerekt het is zowaar slaapverwekend. 2*
endless sacrifice heeft =prachtige coupletten in het begin. het heeft spanning en laat genoeg ruimte over voor de luisteraar. helaas zijn de refreinen weer over de top en gemaakt heavy. Na het tweede refrein lijkt het nummer helemaal mis te gaan maar dan een prachtige opbouw met prachtig gitaar en drumwerk. De climax stelt daarentegen wat teleur het had wel iets creatiever gemogen. 3,5*
honor thy father moet wel het aller-slechtste Dream theater nummer ooit zijn. Het nummer begint met een drumsolo(tje) die nog de hoop op beter koestert. Daarna komen alweer kneiterharde gitaars de mix binnen. Dat is op zich niet erg maar het is zo voorspelbaar en nep gedaan. Het nummer is ongelofelijk cheasy. De stem wordt door een soort oude microfoon gehaald na 2 minuten wat erg lelijk klinkt. Zelfs Tokyo hotel heeft nog betere nummers gemaakt. het nummer bevat Zeer simpele gitaarliks. De keyboards zijn ok maar voegen totaal niks toe. labrie is totaal vreselijk in dit nummer. Maar als je dacht dat dit gedeelte slecht was moet je eens zien wat er na de croocked step gebeurt. We krijgen een volledig rommelige situatie van meerdere zouteloos verstelstemmen. Hierna komt nog een keyboardstuk wat ok is maar de schade is al aanricht. Een nummer om van te kosten. 0,5*
Vacant is een klein tussenstuk. Een rustig nummer met de toevoeging van volgens mij een cello. lyrics zijn wel erg slecht. het nummer Is voor mij niet zo sterk als bijvoorbeeld een Waiting for sleep. Maar door de cello toch nog net ok 2,5*
Stream of Consciousness is een prachtig instrumental van de heren. Goed samenspel van de heren. en wat hoor ik daar rond 5,30. I robot?. anyway een briljant instrumental die dynamiek en sfeer mooi samenvoegt. 4,5*
In the name of god is de enige echt sterke song hier. Het heeft weer dat grootste bombastische en epische wat zo bij Dream Theater past. Maar ook hier zitten wat gitaarsolo's die wat gemaakt klinken. Het mooie is hier echter wel dat Labrie hier juist wel erg goed zingt. Ook hoor ik in het nummer weet wat inventiviteit van de vorige albums. Er is hier bijvoorbeeld een moment waar de gitaar letterlijk uit de mix verwijderd wordt en waar slechts de bas en drums overblijven. Ook eindelijk wat gedenkwaardig toetsenwerk van rudeness. De tekst is op sommige punten wat cheasy maar het kan goed door de beugel. Het nummer had iets(halve minuut ofzo) ingekort mogen worden 4*
Conclusie Deze cd mist heel veel climax werking. de nummers zijn soms te lang en veel nummers zijn ook nog eens erg voorspelbaar. Het tekst niveau is erg laag en ik word door enkel nummers totaal niet meegenomen. in the name of god en endless sacrifice zijn echter in mijn achting gestegen waardoor er een hoger cijfer komt te staan.
Om mijn cijfer uit te rekenen heb ik de van waarderingen van vacant en as i am het gemiddelde uitgerekend . hierdoor heb ik allemaal nummers van rond de 10 minuten. Ik kom uit op 2,75. doordat in the name of god hier het langste nummer is zal ik het naar 3* afronden.
beste nummer: stream of consciousness
slechtste nummer honor thy father