Franz Ferdinand - Right Thoughts, Right Words, Right Action (2013)

Label: Domino

1. Right Action (3:02)
  2. Evil Eye (2:47)
  3. Love Illumination (3:44)
  4. Stand on the Horizon (4:23)
  5. Fresh Strawberries (3:21)
  6. Bullet (2:43)
  7. Treason! Animals. (4:07)
  8. The Universe Expanded (4:35)
  9. Brief Encounters (3:09)
  10. Goodbye Lovers & Friends (3:16)
  11. Bullet [Live] * (2:41)
  12. No You Girls [Live] * (3:21)
  13. Evil Eye [Live] * (2:56)
  14. Fresh Strawberries [Live] * (3:15)
  15. Right Action [Live] * (3:05)
  16. Goodbye Lovers & Friends [Live] * (3:31)
  17. Can't Stop Feeling [Live] * (6:03)
  18. Treason! Animals [Live] * (3:59)
  19. Love & Destroy [Live] * (2:54)
  20. Do You Want To [Live] * (4:14)
  21. Ulysses [Live] * (2:51)
  22. Love Illumination [Live] * (4:07)
  23. Stand on the Horizon [Live] * (4:12)
avatar van Don Broccoli
Ze staan toch ook op Lowlands? Maar nog geen clubshows vooralsnog inderdaad.

avatar van rolandobabel
klinkt bij vlagen erg bevlogen, maar is tegelijkertijd ook meer van hetzelfde....

avatar van Linius
Vette show op Lowlands vanavond. Ze speelde 1, 3 en 6 van dit album zo uit m'n hoofd. Fijne nummertjes in ieder geval.

avatar van oceanvolta
Staat op de luisterpaal!

avatar van Mark17
Goed voor het humeur deze Right Thoughts, Right Words, Right Action. Lekker energiek! Gaat een mooie beoordeling worden.

avatar van Linius
Zit hem nu ook te luisteren. Lekker hoor

Dit hele jaar door leerde je steeds meer nummers van dit album kennen, door singles uitgaven of door live vertolkingen. Slim gedaan, want je gaat echt zitten wachten tot je dit album kan horen. Aan de andere kant kende ik al zes nummers van de tien.

Franz Ferdinand grijpt op dit album deels terug naar de catchy sound van hun briljante debuut. Zo goed als toen is het niet, maar ze komen soms aardig in de buurt. De 2 openingssingles zijn een hele aardige start, maar echt goed wordt het bij Love Illumination & Stand on the Horizon. Hoewel daarbij wel de aantekening dat de beide remixen (Evil Eye & Stand on the Horizon), eigenlijk extended versions, van de EP North Sea nog beter zijn dan de albumversies. Dit wordt gevolgd door een heel aardig poprock liedje in de stijl van Blur: Fresh Strawberries. Bullet vervolgens is een lekker rock- en live nummer.

Het donkerder Treason! Animals heeft een fijne gitaarriff en synthesizer / orgeltje. Die synthesizer blijft op het volgende nummer: het mooie The Universe Expanded, een nummer wat zelfs enigszins een Cure sfeertje oproept. En dat zet zich ook weer door op Brief Encounters, hoewel je daar ook wat Madness kan terug horen. Het zijn drie erg goede en voor Franz Ferdinand wat afwijkende songs, waarbij ik soms ook aan Kasabian moet denken. Tot slot het toepasselijke afscheidslied Goodbye Lovers and Friends, wat ook wel eens een hit in cafe's en pubs kan worden zo rond sluitingstijd. Hoewel: wel voor de wat subtielere gelegenheden.

Alles bij elkaar is de plaat veel gevarieerder dan verwacht. Dat is een aangename verrassing. Ook de overall songkwaliteit ligt (behoorlijk) hoog, kortom: na 4 jaar afwezigheid is Franz Ferdinand meer dan terug.

UnknownPleasure
lang niet gek

UnknownPleasure
maar soms te herkenbaar, wel met met een andere aanpak. goed geproduceerd ook

Voor het eerst in jaren dat ik weer eens iets luister via de Luisterpaal. Is wel een beetje behelpen met de geluidskwaliteit. Ik wacht wel even met stemmen tot ik hem in behoorlijke geluidskwaliteit gehoord heb, want mis nu toch wel wat dynamiek voor mijn gevoel. Vooralsnog klinkt het niet verkeerd, maar ik betwijfel of ik hier zo verslingerd aan zal raken als aan de vorige albums.

avatar van bram1610
Op spotify zijn ook Todd Terje's bewerkingen van Evil Eye en Stand on the Horizon te horen. Vooralsnog best lekker! Tevens heeft Daft Punk Take Me Out 'geremixed', maar dat slaat eerlijk gezegd helemaal nergens op. Een overstuurd lijntje onder het originele nummer, veel verder dan dat komen de fransozen niet. Ronduit zwakke 'remix'.

Ja, die remixen van Terje staan op de EP The North Sea. Vind vooral die van Evil Eye erg sterk, maar het valt een beetje in het niet bij zijn recente remix van Bryan Ferry's Don't Stop The Dance.

Die Daft Punk-remix is al uit 2004 geloof ik. Inderdaad niet zo bijzonder, maar nu wel draaibaar in een danceset. Mijn favoriete Franz Ferdinand-remix blijft die van Ulysses door Beyond The Wizard Sleeve (=Erol Alkan en Richard Norris).

Ondertussen vliegt het album hier voor de tweede keer voorbij, duurt nog geen 35 minuten volgens mij. Het is dat ik zo de deur uit moet, anders zou ik hem nog wel een paar keer draaien vanavond.

herman schreef:
Voor het eerst in jaren dat ik weer eens iets luister via de Luisterpaal. Is wel een beetje helpen met de geluidskwaliteit. Ik wacht wel even met stemmen tot ik hem in behoorlijke geluidskwaliteit gehoord heb, want mis nu toch wel wat dynamiek voor mijn gevoel.

En jawel! Ook dat is nu beschikbaar...!!

herman schreef:

Nou ja, ik zou nog liever de originele Take Me Out in een danceset draaien dan de Daft Punk besmetting. Nog beter is hem weg te laten, eigenlijk is het al erg genoeg dat er dj's zijn die ineens Smells Like Teen Spirit door de set heen draaien. Laten we dus maar van Fransje afblijven.

En bedankt voor die Ulysses remix tip!

bram1610 schreef:

Smells Like Teen Spirit wordt toch al jaren door sets heen gedraaid? Een nummer als Lithium leent zich er gezien het tempo beter voor. Take Me Out in de originele versie draaien is ondenkbaar, daar er een enorme tempowisseling (van 40 bpm ofzo) in zit.

De remix van The Fallen door Justice is trouwens ook wel erg geslaagd.

Ten tijde van het debuut was ik helemaal gek van deze band en gelukkig heb ik ze nog kunnen zien optreden in een kleine club vlak voor ze echt goed doorbraken naar het grote publiek.
Het was ze gegund. De tweede en derde deden me al een stuk minder waardoor ik ook niet heel erg bijzonder uitkeek naar Right Thoughts, Right Words, Right Action.
Misschien zelfs wel het album dat erop of eronder zou gaan worden voor wat betreft mijn liefde voor de band.

Gelukkig is het een lekker album geworden: nee, niet heel bijzonder maar het is zeker ook niet zo dat ik er nu echt op uitgekeken ben.
De rustpauze van 4 jaar draagt daar misschien ook wel positief aan bij.
Het is fijn om weer eens ongedwongen catchy nummers te horen want daar zijn de heren nog steeds heer en meester in en het lijkt of het op dit album wat opgepoetst is want het komt allemaal weer wat frisser over.

Franz Ferdinand zorgt ervoor dat deze toch best aanstekelijke muziek weer terug in de schijnwerpers kan. En ze hoeven er echt niet alleen de meisjes mee aan het dansen te krijgen. Jongetjes mogen ook

avatar van keijzm73
Ik was er juist later bij met Franz Ferdinand. En ik moet toegeven, ik heb ze destijds niet eens een eerlijke kans gegeven tussen alle opkomende 'indie-bands' zoals; Editors, Kaiser Chiefs en Arctic Monkeys om zomaar even de grootste te noemen. Later ben ik genoemde bands en stroming juist wel gaan waarderen en ontdekte dat genoemde bands ook echt wel hun eigen sound hebben. Het meer opgewekte geluid van Franz Ferdinand is het ook goed blijven doen, terwijl beter vergelijkbare bands zoals; The Wombats en The Fratelis het lieten afweten.

En wat een heerlijk album is dit zeg! Nee, niets vernieuwends. En dat is soms wel net zo prettig. Gewoon 10 lekker catchy in het gehoor liggende nummers die je - na 36 minuten - gewoon weer vanaf het begin op kan zetten. Top! En ergens ook wel knap. Niet vernieuwen maar dan toch met een verrassend nieuw album komen.

avatar van Jordy
herman schreef:

Jammer inderdaad. Ben niet zo'n purist wat dat betreft, maar heb weer het idee alsof het 2001 is en ik naar RealAudio bestanden aan het luisteren ben.

avatar van keijzm73
Ik heb het album niet daar geluisterd. Maar doen ze waarschijnlijk met opzet. Vooral met gewilde albums als deze. Misschien zelfs wel op voorwaarde van de platenmaatschappij, want ook Luisterpaal is te rippen!

avatar van Boris1
Treason! Animals

avatar van Linius
Ik denk dat deze weer heel vaak gedraaid gaat worden, heerlijk verslavende liedjes zeg. Maar goed, voor Franz Ferdinand heb ik altijd al een soft spot gehad. Alle drie de albums grijs gedraaid wat dat betreft. Samen met de Arctic Monkeys toch wel de bands die mij meer de muziek in hebben gesleept tijdens m'n middelbare school tijd.

aERodynamIC schreef:

Dat vind ik dan wel weer jammer, ergens. Het is een best wel een rechttoe rechtaan album, het vorige was muzikaal toch wel een stuk rijker met uitstapjes naar latin en electronica. Van de groei die ze op de laatste twee albums hebben gemaakt is hier niet veel meer te horen.

Toch vind ik het wel een lekker plaatje. Na 4 keer luisteren zit ik op 3,60 ofzo.

Toch Herman, die ontwikkeling waar jij op doelt, hoor ik terug op Treason! Animals, The Universe Expanded & Brief Encounters (zie ook mijn 'mening'). En ook Fresh Strawberries is deels wat anders dan voorheen. Ik was juist, na het eerder live horen van nummers 1-4, aangenaam verrast door deze 'anders dan anders Franz Ferdinand'. Ik hoor daar wel degelijk een groei in. Ze hebben het alleen dit keer gecombineerd met een aantal catchy nummers in de trend van hun eerste plaat.

herman schreef:

Ik herken dat en mijn score ligt ongeveer ook zo maar ik rond het toch af naar boven. Het is gewoon lekker makkelijk en misschien heb ik zo'n album nu even nodig of zo

herman schreef:

De remix van The Fallen door Justice is trouwens ook wel erg geslaagd.

Ja dat gebeurt ook al jaren en dat vind ik al jaren lang heel erg jammer. Is wel een érg makkelijke crowdpleaser, vrijwel alleen omdat er dan ook eens gesprongen kan worden. Ik hou dan toch wat meer van subtiliteit, maar dat is persoonlijk. De tempowisseling had ik inderdaad nog niet zo aan gedacht.

En ook The Fallen zelf is stiekem nog een heel goed nummer

Even on-topic, eerste luisterbeurt erop zitten en ben aangenaam verrast. Deze gaat nog wel een paar keer op repeat.

Fijn! Evil Eye wordt de tweede single en is daarmee opvolger van Love Illumination.

Right Action was toch ook al een single?

Na vele malen draaien verhoog ik mijn score toch naar 4,5*. Dit vanwege het hoge niveau van de plaat vanaf Love Illumination tot en met Brief Encounters. Daarbij zijn Right Action & Evil Eye prima catchy deuntjes. Wat een heerlijke, lekkere, fraaie muziek hebben de heren toch weer gemaakt!

avatar van Bartjeking
Deze plaat doe me voor het eerst weer denken aan hun debuut dat ik destijds helemaal kapot gedraaid heb (letterlijk). Eerlijk gezegd had ik de hoop na de vorige plaat opgegeven en vreesde ik dat Franz net zoals FranS geen lang leven beschoren zou zijn. Had ik het even mis! Mijn favoriet Love Illumation is toch wel een heel aanstekelijk nummertje geworden!