Mogwai - Mr. Beast (2006)

Label: Matador

1. Auto Rock (4:18)
  2. Glasgow Mega-Snake (3:34)
  3. Acid Food (3:40)
  4. Travel Is Dangerous (4:00)
  5. Team Handed (3:58)
  6. Friend of the Night (5:30)
  7. Emergency Trap (3:31)
  8. Folk Death 95 (3:34)
  9. I Chose Horses (5:12)
  10. We're No Here (5:35)
  11. 1% of Monster * (3:48)
avatar van Madjack71
Dit album gekregen voor mijn verjaardag, dus wist niet wat ik kon verwachten. De 1ste draaibeurt klonk mij goed in de oren. Daarna de dvd bekeken die erbij zat. Hierdoor kreeg ik meer een beeld wat dit 4-tal uit Glasgow beoogt en hoe ze het aanpakken. Het is geen standaard abc'tje wat ze naar voren brengen.

Het album weet mij te boeien en heeft een afwisseling in sferische nummers en nummers die uitpakken. Het geheel heeft wat weg van een jamsessie en hier en daar moet ik denken aan jazz a la Herbie Hancock.
Sterke nummers vind ik de opener en Snake dat samen met Folk Death 95 en We're no here mij nieuwsgierig maakt hoe het live op mij af zou komen denderen. Gezien de opnames vanuit de Dvd, zeten ze het e.e.a een flink tandje hoger en harder.

Punt van kritiek zou kunnen zijn dat sommige nummers inwisselbaar zijn voor elkaar. Uitzonderingen hierop zijn Acid food. (wat ik het minste nummer vind) en opener Auto Rock en Folk Death 95. Ook I chose horses onderscheid zich van de rest, zij het met name ook door de 'zang'. De tweede helft van het album vind in het beste gedeelte.
Voor nu 3,5 waarbij ik niet weet of ik het na meerdere draaibeurten omhoog of omlaag zal bijstellen.

avatar van dirkje25
prima plaat, maar ik kan geen vergelijking trekken met andere platen omdat ik die nogniet gehoord heb, op de EP+6 plaat na, die me ook er g aanspreekt.

Ik ben gewoonlijk meer van de post-metal, maar het stuk op we chose horses doet me daar wel heer erg sterk aan denken.

*4,5

avatar van andnino
Klinkt aanvankelijk prima, maar word naar verloop van tijd gewoon saai, net als 9/10 genregenoten. Als je er wel wat mee kan, veel plezier ermee maar ik ga nog even The Hawk is Howling een keertje luisteren en dan ben ik denk ik wel klaar met deze band.

avatar van Ernie
het blijft toch 1 van de meer toegankelijke platen van Mogwai.
Ik heb ze destijds leren kennen met deze en heb pas daarna de andere cd's aangeschaft. mischien daarom dat ik hem ook meer tot mijn favorieten reken dan ander werk van hen. bij de meeste van mijn vrienden is dit omgekeerd, daar staat young team op het hoogste schavotje. Hoewel er op andere platen van hen betere songs staan vind ik dat deze als 1 prachtig geheel klinkt wat ik bijvoorbeeld mis bij Young Team en happy songs for happy people. Ga hem nog eens opzetten en vooral genieten van Auto-Rock, Glasgow Mega-snake, Travel is dangerous en Folk death 95.

Wàt? Dit is toch net hun grootste 'singleplaat'. Front to back vormen die andere CD's die je daar citeert gewoon veel meer één geheel.

avatar van Ernie
ik denk niet dat dit echt als een singleplaat bedoeld was want dan zouden er wel meer nummers dan enkel travel is dangerous en friend of the night zijn uitgebracht. en ik begrijp wat je zegt met dat young team en happy songs for happy people 1 geheel vormen maar zo voel ik het minder aan. with portfolio vind ik zelfs enorm storend op young team en verpest "het geheel" wat voor mij De bovenvernoemde 2 andere platen van hen vind ik ook goed, vooral young team dan die ook een 4.5 heb gegeven, maar Mr. beast doet het voor mij even goed en meestal zelfs beter. hier vind ik de uitbarstingen ook perfect getimed. bij travel is dangerous en folk death 95 hoor je dat vooral.

D'r staan echt knallers op dit album. Glasgow Mega-Snake, Auto Rock en We're no here zorgen er wel voor dat de adrenaline gaat pompen.

avatar van Fred Zed
zalige cd en als je ooit de kans ziet, tik dan ook de travel is dangerous ep op de kop. De dvd in bijlage was echt een leuke surprise destijds en heb deze in tegenstelling tot wat een van de bandleden aanhaalt op't einde van de dvd al meer dan 1 keer gezien, geeft een idee hoe de castle of doom tewerk gaat.
Moet ik toch eens bezoeken als ik ooit in Glasgow verzeild geraak.

avatar van Fred Zed
@ madjack 71 Mogwai-band is 5 units... 4 gitaren en 1 drummer, Barry pleegt wel eens achter het keyboard te kruipen, just ter info he dude.

avatar van Madjack71
@Fred Zed: Dank u vriendelijk.

avatar van Hendrix4live
Wat is Auto-rock een goeie opener kan het deuntje maar niet uit m'n hoofd krijgen. Zo fantastisch. Was altijd zo gecharmeerd door de lange liedjes die vind je niet op dit album dat vind ik jammer. Heb namelijk de EP My Friend My King echt grijsgedraaid.

Toch een 4* verdient deze plaat. Friend of the Night, Acid Food en Glascow Mega-Snake vind ik het mooist.

avatar van Holy Goof
De tekening op de hoes is blijkbaar een kunstwerk. Ik vind ze eerlijk gezegd spuuglelijk :/
Over de muziek moet ik nog een oordeel vellen.

avatar van popstranger
Er wordt sterk geopend met de eerste 2 nummers maar daarna zakt het een beetje in. Persoonlijk vind ik alleen de nummers zonder zang te pruimen. Mogwai is een van die bands die beter af zijn zonder zang en op hun best als de muziek alleen voor zich spreekt...

avatar van spoiler
Mogwai de laatsten tijd aan het ontdekken.
Deze plaat is wellicht toegankelijker, maar o zo mooi.

Een klein minpuntje: Het country gitaartje aan het einde van Acid Food.
Fuck country muziek