R.E.M. - Automatic for the People (1992)

Label: Warner Bros.

1. Drive (4:30)
  2. Try Not to Breathe (3:49)
  3. The Sidewinder Sleeps Tonite (4:06)
  4. Everybody Hurts (5:17)
  5. New Orleans Instrumental No. 1 (2:12)
  6. Sweetness Follows (4:19)
  7. Monty Got a Raw Deal (3:16)
  8. Ignoreland (4:24)
  9. Star Me Kitten (3:15)
  10. Man on the Moon (5:12)
  11. Nightswimming (4:16)
  12. Find the River (3:49)
  13. Drive [Live at the 40 Watt Club 11/19/92] * (4:51)
  14. Monty Got a Raw Deal [Live at the 40 Watt Club 11/19/92] * (3:21)
  15. Everybody Hurts [Live at the 40 Watt Club 11/19/92] * (7:19)
  16. Man on the Moon [Live at the 40 Watt Club 11/19/92] * (6:28)
  17. Losing My Religion [Live at the 40 Watt Club 11/19/92] * (4:32)
  18. Country Feedback [Live at the 40 Watt Club 11/19/92] * (4:53)
  19. Begin the Begin [Live at the 40 Watt Club 11/19/92] * (3:28)
  20. Fall on Me [Live at the 40 Watt Club 11/19/92] * (3:34)
  21. Me in Honey [Live at the 40 Watt Club 11/19/92] * (4:07)
  22. Finest Worksong [Live at the 40 Watt Club 11/19/92] * (5:28)
  23. Love Is All Around [Live at the 40 Watt Club 11/19/92] * (3:23)
  24. Funtime [Live at the 40 Watt Club 11/19/92] * (2:16)
  25. Radio Free Europe [Live at the 40 Watt Club 11/19/92] * (4:39)
  26. Drive [Demo] * (4:44)
  27. Wake Her Up ["The Sidewinder Sleeps Tonite"Demo] * (4:37)
  28. Mike's Pop Song [Demo] * (4:33)
  29. C to D Slide 13 ["Man on the Moon" Demo] * (5:35)
  30. Cello Scud ["Sweetness Follows" Demo] * (4:20)
  31. 10K Minimal ["Find the River" Demo] * (3:33)
  32. Peter's New Song [Demo] * (3:15)
  33. Eastern 983111 [Demo] * (4:03)
  34. Bill's Acoustic [Demo] * (2:54)
  35. Arabic Feedback ["Christmas in Tunisia" Demo] * (4:55)
  36. Howler Monkey ["Ignoreland" Demo] * (4:39)
  37. Pakiderm ["New Orleans Instrumental No. 1" Demo] * (3:34)
  38. Afterthought ["New Orleans Instrumental No. 2" Demo] * (3:57)
  39. Bozouki Song ["Monty Got a Raw Deal" Demo] * (3:04)
  40. Photograph [Demo] * (3:32)
  41. Michael's Organ ["Everybody Hurts" Demo] * (4:33)
  42. Pete's Acoustic Idea [Demo] * (1:06)
  43. 6-8 Passion & Voc ["Try Not to Breathe" Demo] * (3:46)
  44. Hey Love ["Star Me Kitten" Demo] * (3:03)
  45. Devil Rides Backwards [Demo] * (5:17)
avatar van Rudi S
Even kijken of we bij Monster tot 8 A4'tjes kunnen komen

Gewoon heel veel alinea ruimte nemen.

Even kijken of we bij Monster tot 8 A4'tjes kunnen komen

Krijg je van mij een factuur voor leestijd obv consultancy-tarief - iets van ezel en steen

Monster gaat wat mij betreft voor de R.E.M. "miss" (Peer) titel, met Accelerate als close runner-up

avatar van johan de witt
Jammer dat de review niet eindigde met All of this is coming your way Dat had hem afgemaakt.

Voor de rest een perfecte review, deze pagina kan nu dicht

Monstertje ook wel een fijn plaatje, als je hem loskoppelt van deze en de verwachtingen die het schiep.

avatar van luigifort
Die wilde ik aan jou laten
Ze hadden prima een Automatic 2 kunnen maken, maar zo'n band is het niet. In die zin was Monstertje hun punkrockfeel naar Automatic toe. Mooie is ook wel dat al hun 90s albums anders klinken. Sommige 80s albums lijken in die zin meer op elkaar.

avatar van johan de witt
Ja maar dat het zo’n flop was en veel mensen het zien als een mislukking is wel omdat ze een Automatic 2 verwachtten.

Maar op zichzelf staand is het een prima album, en zo moet je hem - en elk kunstwerk - ook beoordelen.

In die zin zijn deze recensies ook zeer welkom

avatar van luigifort
Id zo moet je het bekijken. Als het een debuutplaat was geweest van een band in het 'grunge' landschap van toen was ie de hemel in geprezen en had het die status ook gehouden van ontwapenend debuut. Desondanks verkocht Monster erg goed en deden de singles het in de VS beter dan de Automatic singles, go figure..

avatar van johan de witt
Ja maar velen ervan belandden het jaar erna in de uitverkoopbakken

avatar van luigifort
Jammer genoeg wel ja. Het album heeft iets van instant gratification, waar Automatic qua feel eeuwigheidswaarde lijkt te hebben.

avatar van johan de witt
Ik denk dat mensen die het R.E.M.-geluid wilden het te veel grunge vonden en mensen die het grunge-geluid wilden het te veel R.E.M. vonden

Maar er staan zeker 5-6 prachtige songs op, zoals we al zagen in de Top 200

avatar van luigifort
Daarom is Monster ook geen mispeer, zoals sommigen zeggen. Ze vergelijken het teveel met het album daarvoor. Ze blijven hun vrouw toch ook niet vergelijken met hun highschool sweetheart?

avatar van luigifort
De hippe jonge mensen in die tijd (hiphop oa) stonden ten tijde van dit album bij de studio toen John Paul Jones daar was om mee te werken aan het album. Die namen hun Led Zep albums mee om een handtekening en negeerden de mannen van R.E.M. volkomen, want die vonden ze maar niks

avatar van johan de witt
Was Led Zep zo hip dan toen?
Staat me echt niks van bij

avatar van luigifort
nee ws niet, maar ze kenden ws wel hun classics en sampleden die ms zelfs. Maar wel kenmerkend dat ze R.E.M. helemaal niet zagen staan

avatar van johan de witt
Ik dacht dat Puffy Daddy of Diddy Everybody Hurts ook belachelijk maakte in een video destijds.
Dus wat dat aangaat zou het goed kunnen.

Wat een nitwit
Alles van Snuffy is 3x niks, zijige bende

luigifort schreef:

Vergelijken van albums van artiesten - gedurende de loop van hun carriere - is een volstrekt normaal iets. Bepaalde periodes leveren nou eenmaal meer en of betere werken op. En, vergelijk het met de Alpen, zonder de dalen zouden de toppen niet opvallen.

Monster is voor mij - met Accelerate (67 in 2008)- gewoon een van de zwakkere releases van R.E.M. Dat gegeven wordt bevestigd door de positie (58) in de OOR Jaarlijst van 1994, normaal scoort R.E.M echt wel beter. Maar ik heb geen lijst (toptien o.i.d) van hun albums - de ene keer draai ik dit, de andere keer dat, al naar gelang stemming.

Vind het leuker om ouder werk te draaien - lp's immers

Dacht dat jij, als completist, ms wel de hele R.E.M. op vinylio zou hebben

Dacht dat jij, als completist, ms wel de hele R.E.M. op vinylio zou hebben

Tot '93 wel - en het is niet leuk om wat je al goed kent nogmaals te kopen op vinyl. Ik had Accelerate op dubbel-12" maar die heb ik verkocht aan een andere user hier - ik draaide die zo weinig. De cd heb ik wel gehouden

Sommige dingen die écht aanslaan koop je dan weer wel op lp.

avatar van luigifort
Ik heb niet eens een R.E.M. cd single. Ik zag ze wel all the time en had er zat kunnen kopen, maarja eigenlijk (bijna) nooit een b side...meestal live versies...

avatar van johan de witt
Singles van 1991 en 1992 heb ik wel op cd, en die van daarvoor op vinyl. Na 1992 wel afgehaakt daarmee, om de door jou genoemde reden.

avatar van luigifort
Die van jou rond die periode hadden nog wel aardige tracks als b side geloof ik...daarna id helemaal niet meer...

avatar van johan de witt
Soms wel wat leuke covers, maar die live-versies zat ik nooit zo op te wachten inderdaad. Sowieso was het meer voor Britse bands om goeie, nieuwe b-sides te hebben ivm de charts daar.

avatar van Johnny Marr
Mod dit nou? PM, heren, PM...

avatar van Outlaw104
Johnny Marr schreef:
Mod dit nou? PM, heren, PM...
Nee hoor, lekker leesvoer.

avatar van luigifort
Precies, gewoon op elkaar reageren over het album/onderwerp.
Het is niet steeds iemand plaatst een stukje en iemand anders plaatst een stukje en dat is het dan, nauwelijks communicatie.

avatar van luigifort
De eerste 3 pagina's Monster met inleidende beschouwingen zijn inmiddels gevuld, kan ik zo mooi met track 1 beginnen

avatar van Joy4ever
Drive blijft een meesterlijk nummer. Het probleem bij R.E.M. is voor mij echter dat het vrij snel toch wat slaapverwekkend wordt. Kwalitatief is het allemaal dik in orde maar er zit voor mij te weinig dynamiek in. Het zeurt teveel door. Maar als ik dan luister naar Michael Stipe zijn bijdrage in het nummer Broken Promise van Placebo dan denk ik: hij kan het wel!

avatar van harm1985
Check dan vooral ook de albums uit hun IRS tijd, veel meer punk.

avatar van johan de witt
Ja, in een album als Document zul je waarschijnlijk wel de dynamiek vinden die er hier minder is.
Dit is dan ook hun rustigste album.