Jay-Z - Reasonable Doubt (1996)

Label: Roc-a-Fella

1. Can't Knock the Hustle (5:17)

met Mary J. Blige

2. Politics as Usual (3:41)
  3. Brooklyn's Finest (4:36)

met The Notorious B.I.G.

4. Dead Presidents II (4:27)
  5. Feelin' It (3:48)

met Foxy Brown

10. Friend Or Foe (1:49)
  11. Coming of Age (3:59)

met Memphis Bleek

12. Cashmere Thoughts (2:56)
  13. Bring It On (5:01)

met Big Jaz en Sauce Money

14. Regrets (4:34)
  15. Can I Live II * (3:57)

met Memphis Bleek

16. Can't Knock the Hustle [Fool's Paradise Remix] * (3:57)

met Meli'sa Morgan

eazyfan
|Joël| schreef:
Can't Knock The Hustle is ook mijn 4e favo na Brooklyn's Finest, Dead Presidents II en D'Evils.
Zelfde hier.

Raekwon the chef

|Joël|
Vind ik ook een mooi nummer maar hier op de site mag je er maar 3 kiezen, maar dat dit album in mijn top 10 staat zegt al genoeg dus ja 22 Two's vind ik ook mooi
Maar dan vind ik de 4 nummers die ik hierboven al noemde wel beter.

Improvision
Social_Mask schreef:

Heb ik iets verkeerds gezegd?

Ik vind Can't Knock The Hustle een prachtnummer. Ik kan het gewoon niet geloven dat iemand dat nummer slechter vind dan Ain't No Nigga. Daarom dus " "

De live versie van Ain't No Nigga is anders weer wel lekker. Dan komt die funky bassline er mooi uit.

Social_Mask
Ohw ik had het niet over het hele nummer Ain't No Nigga, maar alleen over het refrein. Beetje onduidelijk van me, my bad

Raekwon the chef schreef:

( Mijn nummer 4 )

avatar van Ilyasse15
Raekwon the chef schreef:
niemand 22 Two's? Dat is mijn #1 favo, geweldig nummer

geweldig nummer idd, vooral het 1ste couplet.

avatar van FunkyMonk
Can I Live ook erg relax; lekker Ja(y)zzy.

Dr.Greenthump
Jongens, we gaan toch niet weer de favo's opnoemen he

D'Evils

avatar van Zjapp
Ik heb dit album 3,5* gegeven. Jay Z heeft vind ik dan persoonlijk niet de skills van een Biggie of Nas. Ik weet niet hoeveel keer hij jewels,diamonds, money,guns e.d. zegt op dit album, maar dat aantal zal in ieder geval niet min zijn, en dat vind ik best irritant. Hij leeft hier zo een beetje van de uitstekende producties. Dead Presidents is wel een fantastische track, samen met Brooklyn's Finest en D'Evils. Ik kreeg wel van dit stukje kippenvel:

And the workings of the underworld, granted
Nine to five is how to survive, I ain't tryin' to survive
I'm tryin' to live it to the limit and love it a lot

Schitterend hoe hij die uit z'n mond flowt. Maar al bij al vind ik Jay Z toch een overrated mc, net als dit album.

avatar van Weirdo Wizzy
Het debuut van Jay-Z, één van de grootste en beste rappers aller tijden. De meeste mensen vinden deze cd en The Blueprint zijn beste cd's.

Reasonable Doubt is echt een van de beste hiphop cd's die ik ooit gehoord heb. Hier staat gewoon geen enkel slecht nummer op. Productie is top en Jay-Z heeft een goeie stem en een nog betere flow. De featurelijst is ook precies goed: een paar bekende, paar onbekende en niet te veel.

Mijn favoriete nummers van de cd zijn: Can't Knock The Hustle, Dead Presidents II en 22 Two's

avatar van Niek
Weirdo Wizzy schreef:
Ik vind Memphis Bleek toch wel echt een zeldzaam slechte rapper. En op deze plaat rapt hij misschien voor zijn doen zelfs nog slecht.

Raekwon the chef
mee eens, hij rapt ook veel te gejaagd en off-beat

avatar van Ilyasse15
Zjapp schreef:

Goed, het is jouw mening, maar ik vind dat Jay eerder underrated is als MC.
Je wil niet weten hoeveel mensen hem irritant vinden, commercieel etc. vinden terwijl dit in zijn beginjaren helemaal niet zo was.
Op Kingdom Come vind ik m ook zwaar zuigen, maar goed, dat is naar mijn mening ook bij Nas zn laatste album.

raffael77
Jay-Z is begonnen in de groep Original Flavor en idd zijn eerste solo was leuk maar verder allemaal onzin waar hij over rapt.

avatar van FunkyMonk
raffael77 schreef:
Jay-Z is begonnen in de groep Original Flavor...

Daar rapte hij anders; veel sneller. Vond ik wel leuk. (Check Can I Get Open)

avatar van P Jay
Toen hij in Hawaï-hemd met Big Jaz rapte, dat was grappig... (eind jaren '80 of begin jaren '90, weet het niet goed meer)

Ook op "Show & Prove" van Big Daddy Kane ('94) en "Da Graveyard" van Big L ('95) is zijn snelle stijl te horen.

Social_Mask
Yep, jammer dat hij dat niet vaker laat horen. Ik stond met mn mond vol tanden toen ik Da Graveyard opzette en hoorde hoe snel hij wel niet rapte, voor zijn doen dan.

avatar van herbertwest
Dat heeft Biggie hem trouwens nog aangeraden om rustig te rappen.

MattDamon2
1 van de beste hiphopplaten ooit Reasonable Doubt is een invloedrijke album

herbertwest schreef:
Dat heeft Biggie hem trouwens nog aangeraden om rustig te rappen.

Omdat...?

avatar van P Jay
... dat toen meer in de mode lag, zeker?

Echt snel flowen was vooral "in" eind jaren '80/begin jaren '90.

Niek schreef:

Ik vind hem best aardig komen eigenlijk op Coming Of Age. Oke het is geen wereldrapper maar ik irriteer me op dit nummer niet aan hem verder. Ik vind die afwisseling tussen MB en Jay-Z wel erg goed.

avatar van Niek
Weirdo Wizzy schreef:

Bedoel je dat laatste stuk?? Dat vind ik juist het ergst . I like your style, Nah, I like yo style, let's drive around a while... etc. Flowloos geslijm.

avatar van Cath
Ik weet niet waarvoor, maar ik onderschat deze plaat ALTIJD.. Terwijl het eigenlijk het een hele lekkere cd is, zet ik hem nooit op hmm. Wat is er mis met mij. Hey hij is best wel leuk eigenlijk. Hm, ik ga het even luisteren haha.

Niek schreef:

Dat vind ik juist vet grappig klinken.

avatar van XtReM3 SkILLz
Im feelin it

Social_Mask

Prachtig gezongen door Mecca.
Weet iemand trouwens of ze een solo album heeft uitgebracht?

avatar van XtReM3 SkILLz
Een of andere manier zijn alle rappers bij hun eerste albums veel beter. En dan denken ze ik heb het gemaakt word het commercieel en verdwijnt de kwaliteit

|Joël|
XtReM3 SkILLz schreef:
Is niet altijd het geval maar helaas is dit inderdaad vaak wel zo maar gelukkig zijn er ook artiesten die door de jaren heen goed zijn gebleven zoals Common, echt respect voor hem.
En ja wat Jay-Z betreft heb je zeker gelijk de kwaliteit van dit album wist hij nooit meer te evenaren en zijn laatste album daar heb ik het liever niet eens over.