ABBA - The Visitors (1981)

Zweden
Label: Polar

1. The Visitors (5:46)
  2. Head over Heels (3:47)
  3. When All Is Said and Done (3:17)
  4. Soldiers (4:38)
  5. I Let the Music Speak (5:20)
  6. One of Us (3:55)
  7. Two for the Price of One (3:36)
  8. Slipping Through My Fingers (3:53)
  9. Like an Angel Passing Through My Room (3:34)
  10. Should I Laugh Or Cry * (4:26)
  11. The Day Before You Came * (5:50)
  12. Cassandra * (4:51)
  13. Under Attack * (3:48)
  14. You Owe Me One * (3:30)
avatar van royals
Dit vindt ik toch hun minste album. Maar Slipping Through My Fingers, I Let The Music Speak en One Of Us zijn prachtig.

avatar van steven
Father McKenzie schreef:
Ik zit het beste van die hele Abba box (The Complete Studio Recordings) te rippen naar de pc (samen met alles wat vrolijke zomerse muziek betreft, ik vertrek morgen met de auto richting Tirol en wil voor mij en mijn ma leuke muziek meenemen die ons beiden zint!) en het valt me keer en keer op dat dit album erg somber van toon is...
De stukgesprongen relaties van beide echtparen zal daar voor veel hebben tussengezeten.
Abba stond bij mij altijd synoniem voor vrolijkheid, frisheid, zomerse muziek, en op dit album vind ik daar niet veel van terug.
Ik vind dit geen slechte plaat, maar je hoort aan alles dat dit hun "Famous Last Words" betreft, een band die na dit album moest splitten alvorens het echt genant zou geworden zijn.

Daarom blijven voor mij eerdere platen zonder frons en donkere wolken mijn favorieten; "Abba", Arrival en Voulez Vous.

Al blijf ik het verdomd prachtige triestige liedje van een moeder dat haar zoontje afzet aan school, en dat ontzettend weemoedig klinkt, "Slipping Through My Fingers" van een bovenaardse schoonheid vinden.
Als ik weemoedig ben mag ik daar echt niet naar luisteren, want dan rolt er een traantje...

ik vind dit verreweg het mooiste abba album. Ik heb toch altijd het meest van de treurige abba liedjes gehouden.
Mooi dat je de teleurstelling letterlijk kunt horen van het mislukken van de relaties , en van het uiteenvallen van wat eens begon als een mooi avontuur. One of Us, Slipping Through My Fingers , Day Before You Came wat een prachtige treurnis.
Het is zoveel meer dan de luchtige pop (hoe goed soms ook) die ze ooit maakten.

klasse

Tabula Rasa
Wat is het toch lekker om op de zondagochtend "I let the music speak" te draaien.

avatar van JohnWilliams
Toch wel een aantal nummers die ik nog niet kende, maar Head over Heels kende ik maar al te goed. Geweldige tune, Benny Andersson = geweldig.

avatar van Arrie
Benny en Bjorn allebei natuurlijk. Ze schrijven de nummers samen.

Arrie schreef:
Benny en Bjorn allebei natuurlijk. Ze schrijven de nummers samen.

Bjorn schreef te teksten, erg knap maar zonder melodie is er geen tekst. Daarom zei ik goed zo Benny en niet Bjorn. Bovendien heeft Benny ook de rights...en terrecht

avatar van Simon Smith
Simon Smith (crew)
Zonder melodie is er geen tekst? Jawel hoor, dat heet een gedicht .
Zonder tekst ook geen liedje iig, en de teksten op dit laatste album zijn van prima niveau.
Zeg je nu dat Bjorn niets krijgt van de ABBA-opbrengsten?

avatar van dazzler
Bjorn schrijft de teksten, maar bedenkt mee de melodieën.
Benny bedenkt ook de melodieën en schrijft de arrangementen uit.

Volgens mij zat het dus zo.

avatar van reptile71
Als je van de credits op de albumhoes uit gaat zijn het allemaal instrumentals. De dames worden in zijn geheel niet genoemd... (edit: op een ander album zie ik ze ook niet genoemd staan dus het zal wel gewoonte zijn geweest....)

Dit is bij ons thuis vroeger stuk gedraaid, ik ken de nummers dan ook door en door en vind het ook best leuk om af en toe eens te horen.

Simon Smith schreef:
Zonder melodie is er geen tekst? Jawel hoor, dat heet een gedicht .
Zeg je nu dat Bjorn niets krijgt van de ABBA-opbrengsten?

Benny krijgt het (last ik ergens).

reptile71 schreef:

Je bedoelt de credits qua wie de songs hebben geschreven? Tja, is ook niet zo gek dat je daar de dames niet bij ziet want de beide B's schreven alle nummers samen en in het begin soms geholpen qua tekst door hun manager.

JohnWilliams schreef:

Nou, als je de excellente biografie Bright Lights Dark Shadows van Carl Magnum Palm leest (en die is de moeite waard want zo'n beetje het definitieve boek over ABBA) dan is dat dus niet echt zo. De heren zonderden zich gezamenlijk regelmatig af op een klein eilandje voor de Zweedse kust of ergens in een meer (en daar hebben ze genoeg van dat soort eilandjes) om gezamenlijk nieuw materiaal te schrijven. Het is wel zo dat de teksten vaak van 1 persoon kwam maar de muziek was toch wel gezamenlijk. Maar volgens mij word daar qua royalties geen onderscheid in gemaakt. Het zou me zelfs niet verbazen dat de heren samen met de dames gewoon een deal hebben dat zij ook wel degelijk nog een deel krijgen van uit de opbrengst van de rechten op die songs. Want waarom zou een Frida dan komen opdraven bij de premiere van Mama Mia als ze daar zelf ook geen belang bij / in heeft?

avatar van JohnWilliams
Maar beide heren schreven dus de muziek en de tekst?
Gek, ik dacht toch echt dat Benny altijd de melodie deed en Bjorn altijd de tekst.

JohnWilliams schreef:
Maar beide heren schreven dus de muziek en de tekst?

Muziek samen, tekst vaak door 1 persoon.

avatar van JohnWilliams
Het zijn beide erg talentvolle mensen in ieder geval
Al vind ik Bjorn nogal eigenzinnig en vreemd, maar het gaat niet om de persoon maar om de muziek natuurlijk. Ik vind Benny toch altijd wat beter overkomen (afgaande van veel interviews).

LucM schreef:
"One of Us", tevens hun laatste nr.1-hit

En in de UK was dit nog geeneens een hit.
De laatste echte GROTE hit was Super Trouper.

We hebben het hier niet over de UK. En een nr.1-hit lijkt me anders behoorlijk groot...

avatar van dazzler
One of Us was een top 3 hit in de UK.

herman schreef:

One of Us was inderdaad wel een hit maar wat ik wil aangeven is dat de echte GROTE hits vooral op de voorgaande albums stonden. Super Trouper was de laatste grote bedoel ik.

Hier staan echt GEWELDIGE songs op, ik snap niet waarom een nummer als Soldiers nooit is aangeslagen toen...

avatar van dazzler
Toch begrijp ik je redenering niet helemaal.
One of Us was 1 in Nederland en België en Duitsland.
Het was nummer 3 in Engeland. Trouwens, de ABBA hits
deden het in Engeland altijd een beetje minder sterk.

Super Trouper was in Engeland een grotere hit dan The Winner Takes It All.
In de Benelux was dat omgekeerd. Na One of Us ging het bergaf met de hitmachine.
Al bleven alle opvolgers in de Benelux top 3 hits tot en met Under Attack in België.

Misterfool
Zeg het niet door, maar eigenlijk vind ik dit een zeer sterk album. Pop: zeker!, maar ook erg pakkend en goed gecomponeerd. Achter veel van de nummers zit een heerlijk duistere methodiek. Jammer alleen dat een van de beste nummers origineel niet op het album staat. The day before you came is godsgruwelijk mooi.

dazzler schreef:

Super Trouper was in Engeland een grotere hit dan The Winner Takes It All

Een leuk feitje
Dat wist ik niet!

avatar van dazzler
Kijk maar naar de UK top 10 noteringen.

ABBA the winner takes it all : 10 - 1 - 1 - 2 - 4 - 8

ABBA super trouper : 2 - 1 - 1 - 1 - 4 - 5 - 5 - 8

Misterfool schreef:
Achter veel van de nummers zit een heerlijk duistere methodiek.

Wat moet ik me daarbij voorstellen, duistere methodiek? Zwarte magie?

Misterfool
Nou neem, maar eens een nummer als one of us. Als je niet kijkt naar de tekst lijkt het een schattig popnummer. Kijk je naar de tekst dan blijk je te luisteren naar de transcriptie van een op de klippen gelopen relatie. Onder de poplaag zit veel meer diepte dan bij de rest van de abba-albums.

Misterfool schreef:

Dat is ook zo bij het nummer Super Trouper, het lijkt heel mooi maar het gaat over steeds maar weer dat podium op moeten met een lach

Mee eens?

dazzler schreef:
Kijk maar naar de UK top 10 noteringen.

ABBA the winner takes it all : 10 - 1 - 1 - 2 - 4 - 8

ABBA super trouper : 2 - 1 - 1 - 1 - 4 - 5 - 5 - 8

Ik vind het nummer ook beter maar leuk dat ik is zie dat ze in UK dezelfde mening delen.
En wat vind jij?

Misterfool

Zeker mee eens: deze en voorganger super trooper vind ik nog erg sterk. Alles wat daarvoor komt is me te flauw af. Maar op zich goed gecomponeerde popmuziek.

avatar van dazzler
Ik vind beide nummers top.

The Winner iets beter omwile van de tekst en het feit
dat het geen seconde verveelt, hoewel het lied geen refrein heeft.

Super Trouper is vocaal een hoogstandje.
Heerlijke harmonieën, op het hele onderschatte gelijknamige album: mijn favoriet.

Op The Visitors gaat ABBA muzikaal meer de 80s tour op en het lukt hen wel.
De teksten worden steeds rijper, maar ik vind het minder constant dan Super Trouper.
Een paar mindere songs toch, maar op Super Trouper tel ik alleen maar winnaars.

avatar van JohnWilliams
Het verschil is inderdaad dat dit echt een serieus album van ABBA is.
Er staan nog steeds leuke melodieën op maar deze hebben een serieuze ondertoon. Ik vind dit echt een GEWELDIG album maar als ik aan ABBA denk denk ik toch gauw meer aan de vrolijkheid die ze altijd hadden en die vrolijke kant kan ik hier niet echt meer op herkennen.

Soldiers is nog wel vrolijk maar toch ook een beetje die serieuze klanken.
Omdat Super Trouper als laatste kwam van het album Super Trouper (best grappig dat de naam afkomstig is van het laatst toegevoegde album) beschouw ik Super Trouper als ABBA's laatste vrolijke disco nummer.

Ze hadden van mij door morgen gaan want ze hebben leuke nummers gemaakt zoals I am the City (die nergens op staat) en Just like that maar al met al vond ik dus die vrolijke kant die Super Trouper als allerlaatste had toch nog leuker...wat jullie?