Earl Sweatshirt - Doris (2013)

Label: Odd Future

14. Hoarse (3:52)
  15. Knight (3:14)

met Domo Genesis

avatar van Holla
Ik lees iets over dat Doris gestreamt gaat worden op oddfuture.com?

Elmo.
Dit nieuws is een fijn thuiskomen! Na het geheel beluisterd te hebben ben ik erg positief, earl blijft erg lyrisch en het album biedt allerlei verschillende kanten die laten zien hoe veelzijdig hij daarnaast is. Ook vind ik het tof dat earl zichzelf laat zien op sommige tracks op Doris. Het is meer dan de moordfantasieën van EARL, ookal zie je die weer terug op Hive, waar Vince Staples de show steelt. Ook de gastverse van Mac Miller verraste mij erg.

De sfeer op Doris is grimmig en loom, en Earl flowt meestal rustig door zijn tellen heen, maar weet zijn flow ook wel af te wisselen (de tweede verse van burgundy beweegt bijvoorbeeld totaal door de maten heen dan de eerste) zodat het geen DOOM delivery ding wordt.
De beats zijn allemaal van laag tempo, vooral beats als die van Knight en Guild zetten een rustgevende stoner-achtige toon neer, en de stukken op Uncle Al waar in 16den gedrumd wordt zijn de enige moment waar een illusie van tempo getoond wordt. Ook qua beats heeft Earl wat weten te regelen, zo staan er producties van Alchemist, Badbadnotgood, Pharell en RZA op Doris.

Een nadeel dat aan mijzelf te wijten is is dat ik het album nog niet als geheel ervaar, maar meer als sterke individuele nummers, maar dit komt vooral doordat de eerste helft eerder beschikbaar was en dat tracks als Chum en Hive al in mijn hersenen gekerfd zijn.
De intro track vind ik daarnaast niet heel passend, al helemaal doordat Burgundy de ideale introtrack is als je die eerste verse bekijkt. 523 is ook een rare een in de bijt, niet per se omdat het geen passende sfeer heeft of een slechte track is, maar omdat een instrumentale track een gekke afwisseling is in een album waarin je zo in de teksten zit.

Earl laat in elke track wel zien dat hij na EARL nog flink gegroeid is en ik hoop dat ik dit album ook waarderen kan als ik nog meer naar de teksten gekeken heb.

Rene1979
Wordt dit nou een officieel album, want ik zie nu dat het weer alleen digitaal wordt uitgebracht. De vinylmarkt blaast op en toch zijn er veel labels die er niet in meegaan, Def Jam bijvoorbeeld maar ook Odd Future lijkt niet helemaal mee te gaan. Een mixtape van Domo wordt wel op vinyl gezet, maar het laatste Tyler album weer niet.. Ik snap het niet helemaal..

Rene1979 schreef:

Mijn kopie van Doris is net verstuurt door WOW HD dus ik zie het als album .

Erg leuk wakker worden, maar eens snel checken!

avatar van Holla
Wow, wat een heerlijk album is het! Doris weet me enorm te bekoren, ondanks de teleurstelling na Guild. Want Earl zou toch enkel de beste nummers van het album van tevoren releasen dacht ik!? Guild blijkt het slechtste nummer te zijn, en zelfs dat nummer vind ik best goed. Een hele hoop nummers die ik als hoogtepunt beschouw staat hier bij elkaar. Lyricaal zit het allemaal strak in elkaar, met harde teksten en ook emotionele momenten hier en daar. Ook vind ik 523 erg goed achter een track als Centurion passen, zou me geen betere plaats kunnen bedenken voor die track. Heerlijk dat verkouden stemmetje van Earl tijdens Hoarse, deelt enorm mee aan de duistere sfeer op dat nummer.

Het enige minpunt op de CD vind ik een beetje het feit dat Earl wel erg veel featurings op het begin heeft staan. SK La Flare, Domo Genesis en Frank Ocean nemen een hele hap tijd weg waar Earl had kunnen staan. Op Hive vind ik het persoonlijk niet zo erg aangezien Earl daar toch 2 verses heeft. Gelukkig is op de 2de helft van de CD dit probleem vrijwel verdwenen.

Ik ben enorm tevreden met de uitkomst van dit album en maak er daarom een 4.5 van.

Hoogtepunten: Burgundy, Hive, Chum, Molasses, Centurion

20 Wave Caps

Pre

Delars schreef:
20 Wave Caps

Die meningen deel ik zeker, mijn favoriet is tot nu toe Molasses .

I'll fuck the freckles of your face bitch!

nedbed
Centurion Heerlijk album!

Hoarse
Knight

Verdomme het hele album

avatar van Holla
Naar mijn mening toch het beste wat Odd Future geproduceerd heeft!

dalexterminate
Supervet album! Totally lives up to the hype

avatar van Holla
Hoarse zelf vergeten te noemen maar die is na een luisterbeurt of 6 toch tot 1 van mijn favorieten gebombardeerd. Heerlijk duister

FelipeGutiérrez
Ik ga het nu checken! Zin in !

avatar van Appels123
Daaaam, dit is wel heel nice

FelipeGutiérrez
Ben nu bij Sasquatch. Ik begon bij de eerste track even te twijfelen, maar die twijfel verdween zodra de 2e track erop kwam; mijn tot nu toe favoriete track ''Burgundy''. 20 Wave Caps en vooral Sunday, vond ik ook sterke nummers. Daarna kwamen de 2 singles Hive en Chum, die ik al heel vaak heb geluisterd en een tijdje geleden nog elke dag 20 keer achter elkaar draaide toen het net uitkwam. Sasquatch bevat een sterke ft. van Tyler, The Creator.

Op naar het 2e deel van het album, ik zit op dit moment op een 4/4.5

FelipeGutiérrez
Na het nog een keer luisteren van een aantal nummers weet ik het zeker: 4.5 sterren! Het album heeft zelfs de potentie bij mij voor een 5 sterren beoordeling, maar dat zien we wel na nog wat luisterbeurten. Deze gaat veel gedraaid worden de aankomende weken!

Persoonlijke favorieten; Burgundy / Centurion / Uncle Al / Molasses

avatar van Holla
Voor mij ook potentie om 5.0 te worden, maar ik wil voorlopig voorzichtig blijven met de hoge waardering, net zoals ik met Yeezus ook een tijd gewacht heb. Dit is wel een pareltje, en de tracks die ik afzonderlijk misschien nooit zou luisteren omdat er iets beters is om te luisteren (523, Guild), die klinken geweldig tussen de nummers waar ze staan. 523 Na Centurion is naar mijn mening de enige plek voor de instrumentale track op dit album. En ik zou niet willen dat beide tracks niet op dit album stonden!

avatar van hond racisme
FelipeGutiƩrrez schreef:

lol.

avatar van Ynoskire
Holla schreef:
Ik lees iets over dat Doris gestreamt gaat worden op oddfuture.com?

__________OFWGKTA__________: TUMBLR.PRESENTS EARL SWEATSHIRT DORIS Album... - oddfuture.tumblr.com

Eerste indruk is ook hier erg positief. Het eerste echt constante album uit de OF hoek met daarnaast een aantal uitschieters die hierboven meermaals genoemd worden.

Ynoskire schreef:

Helaas duurde het toch tot de leak uit kwam, dus verliest een stream toch m'n interesse . Er was een stream beloofd eergister, die is tot 3x toe uitgesteld en kwam dus pas wanneer het album gelekt was. Maar misschien is de kwaliteit ook wel wat beter

Overigens vond ik Wolf van Tyler best constant ook, misschien iets te lang. Maar dit is wel stukken beter

avatar van 'State Of Mind'
Grootste minpunt van deze plaat: featurings, en dan met name dat de feats de tracks vaak openen :S ZELFS DE INTROTRACK!

avatar van bennerd
Is dit ook zo'n mak album als Wolf? Ik mis bij Odd Future het venijn van platen als Bastard en EARL. Iets houdt me tegen om dit te beluisteren, heb het voorgevoel dat Earl ook te 'intelligent', 'uitgebalanceerd' en 'volwassen' wil klinken, waardoor het belachelijk saai wordt.

avatar van niels94
Bijna elk nummer is een banger, maar het is inderdaad niet zo onevenwichtig, nee. De beats zijn wel veel beter dan die van Wolf. Bovendien is het allemaal veel beter uitgewerkt. De eerder uitgebrachte nummers geven het niveau prima aan. Maar jij zult het vast niet venijnig genoeg vinden

avatar van Delars
Het is niet te geloven maar ik vind gewoon ieder nummer heerlijk! Zal binnekort hier wat over typen.

Delars schreef:

Ik ook, waar ik aanvankelijk dacht enkel een groepje van misschien een nummer of 7 regelmatig te draaien betrap ik mezelf er vaker op dat ik de anderen opzet. De hype was erg groot, maar het lijkt hem gelukt te zijn.

Dinsdag komt geloof ik de nieuwe Captain Murphy single met DOOM en Earl, kijken of hij daar ook zo kan opvallen

avatar van Kos
Kos
Hmf.. dit is weer absoluut niks voor mij zo te horen.

avatar van bennerd
niels94 schreef:

Klopt, de drie tracks met videoclip zijn verre van indrukwekkend. Helaas, dan toch maar EARL grijsdraaien. Ik begin Odd Future af te schrijven.

avatar van D-Clutch
Ik kan er op de een of andere manier totaal niet inkomen. Het is niet slecht, maar dit hoge gemiddelde.. nee. Sowieso heb ik heel weinig met die hele Odd Future stijl, misschien is dat het.

avatar van Stapler
Holla schreef:

Die meningen deel ik zeker, mijn favoriet is tot nu toe Molasses .

I'll fuck the freckles of your face bitch!

Als Doms begint met die 2Pac-line