Camel - Moonmadness (1976)

Label: Decca

1. Aristillus (1:56)
  2. Song Within a Song (7:13)
  3. Chord Change (6:43)
  4. Spirit of the Water (2:06)
  5. Another Night (6:55)
  6. Air Born (5:02)
  7. Lunar Sea (9:07)
  8. Another Night [Single Version] * (3:22)
  9. Spirit of the Water [Demo Version] * (2:13)
  10. Lunar Sea [Live 14-04-1976] * (9:51)
  11. Song Within a Song [Live 14-04-1976] * (7:11)
  12. Excerpts from the Snowgoose [Live 14-04-1976] * (10:41)
  13. Airborn [Live 14-04-1976] * (4:58)
  14. Chord Change [Live 14-04-1976] * (6:49)
  15. The White Rider [Live 14-04-1976] * (8:51)
  16. Preparation / Dunkirk [Live 14-04-1976] * (9:32)
  17. Another Night [Live 14-04-1976] * (6:27)
  18. Lady Fantasy [Live 14-04-1976] * (16:05)
Kingsnake
Binnenkort als dubbelaaar verkrijgbaar.

avatar van kaztor
Kingsnake schreef:
Binnenkort als dubbelaaar verkrijgbaar.

Daar waren we na een fantastische remaster wel aan toe, zeg!

hahaha

Tja, overkill....

Ze mogen wel een s wat wat aandacht besteden aan de underdogs: Breathless, Nude, I Can see.., Sinlge Factor. Eens zien of er nog extra (live-)materiaal uit die tijd is, die ze kunnen toevoegen.

Van Nude hebben we natuurlijk al On the Road 82 en 81.
Maar de periode '78-'80 heb ik niet zoveel livemateriaal.

beaster1256
verdorie prachtplaat maar mijn cd bevat niet alle bonustracks , de mijne heeft de lp track 1 tot en met 7 en dan volgen nog 5 bonusnummers , zijn er dan nog meer persingen van ???

beaster1256 schreef:

Ja, net een maand vers.
Een dubbelceedee dus, met al die extra livetracks.

avatar van musician
Heb dezelfde versie als Beaster, vind dat eigenlijk meer dan genoeg.

De verhouding met het originele Moonmadness dreigt volledig verloren te gaan. Als er zoveel 'live-tracks' op de planken liggen, breng een extra album uit, zou ik zeggen.

Want Moonmadness is zonder al die extra bijzaken al mooi en prachtig genoeg van zichzelf. Weer uiterst melodieuze symfo, prachtig verzorgd in lang uitgerekte thema's en stukken. En ook in een prima tempo (Chord change, Another night)

Mysterieus en raadselachtig in Spirit of the water.

De eindscore:
1. Aristillus 3,5
2. Song within' a song 4,5
3. Chord change 4,5
4. Spirit of the water 3,5
5. Another night 4,0
6. Air born 4,0
7. Lunar sea 4,5

Eén van de betere albums van Camel.

beaster1256
ja ben het eens met musician , soms wordt de macht en kracht van een lp naar beneden getrokken door allerlei editie's met bonusnummers , ( te slecht vroeger voor op de lp ??? ) , demo's waar we niks mee zijn of live tracks om toch maar het zaakje te doen verkopen , meestal 90 % negatief , geef mij maar de lp op een geremasterde cd in de uitvoering van wat er vroeger op lp stond ( er zijn uitzonderingen vb santana III EN CAR WHEELS VAN LUCINDA MET BEIDE EEN EXTRA ZEER GOED LIVE CONCERT !

sorry voor de hoofdletters , was mijn knopke vergeten

Kingsnake
Leuk weetje over de elpee.
Aan het eind van Lunar Sea is de groef eindeloos en hoor je dat spacethema tot in de lengte der dagen door duren.

nog nooit gemerkt, denk dat je een krasje op je plaat hebt kingsnake

Joy schreef:
nog nooit gemerkt, denk dat je een krasje op je plaat hebt kingsnake

Nope, ik heb zelfs een anekdote van de band waarin dat uitgelegd wordt.
Zal wel niet bij alle persingen zijn.

avatar van Fairy Feller
Kingsnake schreef:

Nope, ik heb zelfs een anekdote van de band waarin dat uitgelegd wordt.
Zal wel niet bij alle persingen zijn.

Op mijn LP is het ook niet zo.......

Joy
post die anekdote maar ff

Lees dit maar eens.
Ik wist wel dat ik niet gek was.

zegt ook niemand:)

The Vinyl pressing of the album had a continuous sound of growling thunder recorded in the center groove that would play endlessly (well, unless the tone arm was lifted). This effect could not be repeated on the CD pressing

niet bij alle persingen blijkbaar

avatar van ChrisX
hahaha

Die komen er ook aan. Vicky Powell (de vrouw van reissue-consultant en zijn partner in het label Eclectic Records) heeft bevestigd dat ze met Eclectic Records de resterende albums van Camel (vanaf Breathless t/m Single Factor) gaan uitbrengen.

ChrisX schreef:

Dat is goed nieuws.
Ik heb veel bootlegs uit die tijd, maar die van inferiore kwaliteit. Misschien dat ze nog wat leuke bonustracks kunnen toevoegen.

Stijn_Slayer
Deze band kon toendertijd gewoon niet falen. Patent op klasse albums! Ook niks geen herhalingsoefeningen. Ik twijfel heel erg, maar ik denk dat ik deze zelfs nog een tikkeltje beter vind dan de eveneens fantastische voorganger. Deze is wat dynamischer, en Snow Goose is juist heel rustgevend.

Lunar Sea is mijn favoriet hier en wat mij betreft één van de beste Camel nummers.

avatar van freitzen
Ik schijn hier nog niks gepost te hebben... wordt wel eens tijd nadat ik dit album behoorlijk vaak gedraaid heb de laatste maanden - waarbij ik minstens twee keer in hogere sferen raakte en in een heerlijke slaap ben gevallen - en langzamerhand steeds meer overtuigd ben geraakt van zijn klasse. Eerst wist ik nog niet zo goed wat ik met het begin aanmoest (die fade-out bij Aristillus was de eerste keer best onverwacht en het heeft lang geduurd voordat ik het nummer snapte), maar inmiddels kan ik van de hele plaat genieten. Het tussendoortje Spirit of the Water heb ik altijd al erg fraai gevonden en verdient daarmee een vinkje, terwijl mijn andere naar de geniale afluister Lunar Sea gaat. Wat een einde van een bijzonder interessante plaat!

avatar van Leeds
Genietbare plaat van Camel. Persoonlijk vind ik ze beter dan The Snow Goose. Het instrumentale zit daar zeker niet voor iets tussen bij Goose, integendeel. Maar ik ben niet zo verzot op hun stemloos karakter. Maar als het zangtalent blijkbaar ondermaats is bij Camel... . Ik vind het allemaal meevallen.

Onder andere Song Within a Song doet me telkens aan King Crimson denken. Uiteraard de wat rustigere Crimson. Voor de rest een sterke plaat.

Kingsnake
De originele studioversie van Lunar Sea bevat mijns inziens wel de best gitaarsolo's in de geschiedenis van de symfo.

Ik heb de bekendere gitaristen, Lukather, Gilmour, Akkerman, Howe en/pf Fripp niet iets beters horen doen.

Joy
Het knappe van Camel, melodie, in combi met instrumentbeheersing en technisch vernuft

In feite een erg kale bedoeling, geen poespas, geen overdreven effecten op vanalles en nogwat en geen bijgeluiden

nee , kaal, doeltreffend, en het zijn de prachtige melodieen die de band zo sterk/herkenbaar maken

Technisch/emotie:

Het sologitaarwerk in het langzame stuk van Chord Change, bij 1 minuut 57

De solo begint met 2 gitaren die bijna identieke partijen spelen, je hoort er 1 in je linkerspeaker, en 1 in de rechter, dan, vallen die 2 gitaren links en rechts weg en hoor je 1 sologitaar in het midden, en dat geeft meteen een totaal andere emotie, alsof de duosolo een platform legde , en ruimte geeft aan de sologitaar

Kan het niet anders uitleggen

Erg knap gedaan en Camel zit vol met dat soort vondsten

Dit was mij n kennismaking met camel en hij blijft mijn nr 1

5 uiteraard, de liveversies liegen er ook niet om maar ik heb vinyl, en beoordeel de plaat dan ook zonder extras

avatar van musicboy2602
De originele plaat is gewoon echt heerlijk en relaxerend. Bij de bonustracks begint 't een beetje te herhalen en zakt het niveau naar mijn mening.

Misterfool
geen wonder de bonusnummers zijn livetracks van de studiotracks

Kingsnake
Het niveau van de bonustracks is uitermate hoog.
Geweldige live show uit de hoogtijdagen van Camel. Lekker rauw.

avatar van Don Cappuccino
Moonmadness, het vierde album van Camel. Deze band ken ik al wat langer, met mijn verjaardag kreeg ik het meesterlijke Mirage wat ik vaak draai en nu kreeg ik deze van Ataloona om te reviewen, ik was dus erg benieuwd.

Dit album van Camel is wel erg zweverig, Mirage zit vol met heerlijke instrumentale stukken die lekker snel gaan, maar deze heeft dat veel minder. Het begin van Song Within A Song is namelijk enorm saai, maar aan het eind komen er van die heerlijke instrumentale passages. Ja, en de rest: Het pakt me op de een of andere manier compleet niet. Die klasse die Mirage heeft mis ik hier compleet, ik wil bijna het woord saai noemen. Air Born is bijvoorbeeld veel en veel te lang, 11 minuten lang zit er geen spanning in. Alleen Lunar Sea heeft de kwaliteit van Mirage en dan is het album afgelopen.

Conclusie: Vele malen minder dan Mirage, alleen Lunar Sea overtuigt echt. Een lekker zweefplaatje zal het wel zijn, ik geef hem 3 sterren.

avatar van echoes
En waar haal jij die 11 minuten durende versie van Airborn vandaan?? Die wil ik ook!

Misterfool
volgens mij heeft hij perongelijk air bourne en another night als een nummer gerekend.

avatar van Don Cappuccino
Ik heb het album op Grooveshark geluisterd en daar stond echt aangeven dat Airborn 11 minuten lang was.

Stijn_Slayer
Dat is dus niet zo.

avatar van echoes
Overigens hebben we het op het forum over drummers en Andy Ward is toch wel één van m'n topfavorieten! Luister naar de hi hat in Song Within a Song (vooral tijdens de zangstukjes) en de weergaloze partijen in Chord Change en Lunar Sea!! Swingt de pan uit!!! (wie had het over een saaie plaat...?)