menu

Joe Jackson - Night and Day (1982)

mijn stem
4,01 (495)
495 stemmen

Verenigd Koninkrijk
Pop / Rock
Label: A&M

 1. Another World (4:00)
 2. Chinatown (4:08)
 3. T.V. Age (3:45)
 4. Target (3:52)
 5. Steppin' Out (4:34)
 6. Breaking Us in Two (4:57)
 7. Cancer (6:06)
 8. Real Men (4:05)
 9. A Slow Song (7:13)
 10. Steppin' Out [Demo] * (4:14)
 11. Target [Demo] * (4:11)
 12. Cancer [Demo] * (4:23)
 13. Real Men [Demo] * (4:20)
 14. Breaking Us in Two [Demo] * (3:56)
 15. Chinatown [Demo] * (3:05)
 16. Cosmopolitan (Mike's Murder) * (4:38)
 17. 1-2-3 Go (This Town's a Fairground) (Mike's Murder) * (3:02)
 18. Laundromat Monday (Mike's Murder) * (3:33)
 19. Memphis (Mike's Murder) * (4:46)
 20. Moonlight (Mike's Murder) * (4:28)
 21. On Your Radio [Live 1980 / 86] * (5:07)
 22. Fools in Love [Live 1980 / 86] * (7:44)
 23. Cancer [Live 1980 / 86] * (8:26)
 24. Is She Really Going Out with Him [A Capella Live 1980 / 86] * (4:43)
 25. Look Sharp [Live 1980 / 86] * (4:29)
toon 16 bonustracks
totale tijdsduur: 42:40 (1:57:45)
zoeken in:
avatar van Rudi S
4,5
Droombolus schreef:
(quote)


Maar ik wel ...........


Nou heb je het verpest

avatar van adri1982
3,5
Ik kan mij nog herinneren dat ik dit album vrij vroeg in mijn verzameling had zitten. Volgens mij kocht ik dit album in 2006 ofzo. Ik draaide dit album met regelmaat en vond dit een geweldig album.
Dat is tegenwoordig na twee nieuwe luisterbeurten wat verminderd. Album is nog wel goed, maar haalt het niet meer in vergelijking met de rock, symfonische rock en synthesizerwerk, wat ik tegenwoordig erg goed vind. Mijn favoriete tracks van dit album zijn wel duidelijk 'Steppin' out' en 'Real man', en ook 'Another world' en 'Breaking us in two' vind ik wel goed. 'Cancer' en 'A Slow song' zijn voor mij wat te langdradig. 3,5*

avatar van Mjuman
Grappig hoe hier toch wat afgezwateld wordt over een rasechte brugplaat. Als je Joe nog kende van zijn scherpe blik, zijn ontwikkeling tot man en was blijven steken bij Beat Crazy, was dit echt different cook.

Latin ritmes, percussie, transparant geluid, New Yorkse oriëntatie zijn opeens deel uit gaan van de sound van Joe, oa Another World. Vanuit een rock- of wave-idioom hiernaar luisteren is ongeveer als opeens op knooppunt Oude Rijn gaan rijden, als je net je rijbewijs in Varsseveld hebt gehaald. In New York (oa Ze) is de fusie van wave en funk geen onbekende, net zo min als die van salsa en dance (Masters at Work - Nuyorican Soul). Dit is een smeltkroes van genres en stijlen.

Destijds Joe live gezien met fabuleuze percussioniste Sue Haja(..poulos of; het dampte, en swingde als een tierelier. Joe had zelf enorm veel fun en dat hoorde je; in zijn wavetijd was ie bozer, nu was ie gedrevener. Body & Soul (thank you Mr Rollins) was nog zo'n opus. Deze twee zijn ideaal om te laten horen hoe wondervol een lp klinkt en de grap is dat ze tot voor kort regelmatig goedkoop tegenkwam, net als dat 1,5 album van daarna, dat imo toch een fikse streep minder is.

avatar van Droombolus
3,5
Mjuman schreef:
Vanuit een rock- of wave-idioom hiernaar luisteren is ongeveer als opeens op knooppunt Oude Rijn gaan rijden, als je net je rijbewijs in Varsseveld hebt gehaald.


Dan zwatel ik daar ook even op door : Als je goed opgelet had bij het hoofdstuk Jumpin' Jive was je al voorbereid op een andere koers en had je alvast wat getrained op wat makkelijker verkeersknooppunten .........

avatar van Mjuman
Droombolus schreef:
Dan zwatel ik daar ook even op door : Als je goed opgelet had bij het hoofdstuk Jumpin' Jive was je al voorbereid op een andere koers en had je alvast wat getraind op wat makkelijker verkeersknooppunten .........


Gaan we op door - jij hebt vast met rijles ook wel eens gehad dat je les-Golf niet beschikbaar was en je les kreeg in een Kadett, bijna altijd een diesel, oid (alhoewel sommigen aardig ontregeld kunnen zijn bij wisselen van auto, was het voor mij nog niet zo, dat zoiets eenmaligs mij uit mijn hum haalde).

Voor mij was die eerste gewoon, Joe doet een keer gek, zet eens een ander voertuig in om toch terug te keren naar het oude vertrouwde. Niet bleek minder waar en waar ik Jumpin' Jive (eigen schuld, dikke bult, Joe) nooit serieus heb genomen, was dat met deze heel anders.

Overigens ook rijles in Lelystad of Emmeloord lijkt mij een stuk prettiger dan in de Randstad

avatar van bikkel2
4,5
Emmeloord.....alleen maar boerenkarren voor je snuffert schiet lekker op. Kan ook een voordeel zijn natuurlijk.

Jumpin' is een geslaagd stukje nostalgie wat mij betreft.
Na een paar wilde wave platen ff uitleven in dit genre.
( is Joe niet gewoon een Jazzcat ?)

Night & Day is natuurlijk andere koek. Fraai beschouwend thema over New York. En muzikaal erg smaakvol gedaan. Geen gitaar aan te pas gekomen.
Deel II vind ik overigens ook erg geslaagd. Niet beter dan het origineel, zeker niet. Maar er gebeuren mooie dingen. Subtiele muzikale verwijzingen van het 1e album.

avatar van Cor
4,0
Cor
Ik ken van Joe Jackson alleen dit album en de twee opvolgers. Die had ik op vinyl en ben ik weer aan het herbeluisteren. Dit album (scoorde hoog in de eindejaarslijstjes in 1982, ook OOR-jaarplaat, dacht ik) doet het goed in de kritieken, ook op deze site. Terecht! Een hele bijzondere sfeer en Jackson weet altijd veel urgentie in zijn songs te leggen. Mooi gemusiceerd ook. Met een aantal klassiek geworden, piano-gedreven songs.

avatar van Droombolus
3,5
Mjuman schreef:
Overigens ook rijles in Lelystad of Emmeloord lijkt mij een stuk prettiger dan in de Randstad


Ik heb afgereden in Amsterdam grappige jas ! Rijles in Lelystad bestaat niet trouwens. De studenten worden meteen richting Harderwijk ( of waar zich dan ook tegenswoordigs het dichtstbijzijnde CBR bevind ) gedirigeerd ........

avatar van Mjuman
Droombolus schreef:
(quote)


Ik heb afgereden in Amsterdam grappige jas ! Rijles in Lelystad bestaat niet trouwens. De studenten worden meteen richting Harderwijk ( of waar zich dan ook tegenswoordigs het dichtstbijzijnde CBR bevind ) gedirigeerd ........


Het was een methavoor - en als zodanig sta ik r8r! FF over Joe: die Jumpin' Jive kon - met uw beleefde boletische welbevinden - nog worden opgevat als een eenmalig uitstapje - zo van Joe doet nostalgische muziek; zoals Bowie met Pin-ups.

Het afwachten was dus wat ie erna zou doen. Als afrijder in Utrecht wil ik enige achtergrondinfo geven tav afrijden in Utrecht. Het CBR is daar gelegen in Zuilen. Bij het afrijden ga je meestal eerst naar rechts, uitvalsweg naar de Zuilense ring en de A2 (stukkie snelweg zit er altijd in), Ouderijn is niet echt lastig, wel opletten, maar dan ...

In 90-95% van de gevallen zit er bij terugkeer, op ca 1 km van het CBR altijd "het plein" - zo werd het met angst en beven door kandidaten altijd uitgesproken - in: daar kwamen zes wegen (sommige vierbaans met middenberm, ook nog busbanen) op uit, het was er altijd druk en er reden veel oude Duitse en Franse auto's (als u bedoelt wat ik begrijp), een beetje vergelijkbaar met het verkeersplein bij het oude Haarlemmermeerstation in A'dam - maar daar rijden absoluut minder oude Duitse en Franse auto's. Vaak was dat voor velen de nekslag; vandaar dat ik het zo stelde.

avatar van Droombolus
3,5
Helemaal duideluk: ........ Utreg Utreg, if you can make it there, you can make it everywhere

avatar van Snakeskin
5,0
Plaat van het jaar in 1982, en terecht.

avatar van Rudi S
4,5
Snakeskin schreef:
Plaat van het jaar in 1982, en terecht.


Dat was wel typisch want Oor had deze op 1 en de andere media (NME, Rolling Stone, etc ) vermeden dit album angstvallig.
zie o.a. rocklist en muzieklijstjes met jaaroverzichten van 1982.

avatar van Tony
4,0
Wel een van de betere nummers 1 van de OOR ever. Want wat zijn veel van hun nummers 1 deerlijk in de vergetelheid geraakt. Deze zeker niet, blijft een geweldig album. Joe Jackson en Elvis Costello waren wel de bazen in die jaren...

avatar van Rudi S
4,5
Tony schreef:
Want wat zijn veel van hun nummers 1 deerlijk in de vergetelheid geraakt.


Kwam een enkele keer wel eens voor, maar meestal niet hoor.
http://www.muzieklijstjes.nl/Oortitelstopdrie.htm

avatar van Tony
4,0
Verrekte muzieklijstjes site. Dacht dat ik de enige was die die site kende.

Luister Rudi S... Statistieken zeggen mij echt helemaal niks. Muziek is emotie, het gaat om de gut feeling. En mijn gut feeling zegt mij dat heel veel nummers 1 van OOR echt flut waren. Statistieken, net als in het voetbal zijn statistieken helemaal zinloos. Vraag maar aan Gijp en die Derksen snorremans.

avatar van Rudi S
4,5
Tony schreef:
En mijn gut feeling zegt mij dat heel veel nummers 1 van OOR echt flut waren.


Daar zeg ik niets over, maar hierboven ging het niet over goed of slecht maar over vergetelheid van de nummers 1 over de verschillende jaren en daar reageerde ik op.

avatar van Tony
4,0
Al goed Rudi S. Probeer me met een geintje een beetje uit een hachelijke situatie te redden, snap da dan... Want nee, als ik die lijst van nummers 1 zo zie, is het niet vaak fout gegaan. Sailor, Womack&Womack, die van Ry Cooder is allesbehalve zijn sterkste, Spearhead, DJ Shadow was 'n hype, Franz Ferdinand ook, maar verder niet veel op aan te merken inderdaad. So Tony is going to

avatar van Snakeskin
5,0
ik vind statistieken en lijstjes wel leuk. Natuurlijk speelt mee dat de critici niet een te algemene smaak willen en om die reden is The Joshua Tree geen plaat van het jaar 1987 geworden. Dat had natuurlijk wel zo moeten zijn. Voor het overige zie ik toch veel platen die echt klassiek zijn geworden. Conscience van Womack & Womack is wel erg veer weggezakt.

Tony schreef:
DJ Shadow was 'n hype


Het album heeft hoe dan de hype al lang achter zich gelaten en inmiddels bewezen dat die eerste plek zeker niet gestolen was.

avatar van brandos
4,5
Mjumanzegt:
in zijn wavetijd was ie bozer, nu was ie gedrevener
Ik denk ook echt dat hij hier het best tot zijn recht kwam. Daar speelt m.i. ook de 'toetsenfactor' een rol bij [uit mijn Andy Pratt-review]:"Naast goede en slechte popmuziek zou je ook de volgende indeling kunnen maken:
- toetsen-gecomponeerde muziek
- gitaar-gecomponeerde muziek
De Rolling Stones maken typisch gitaargeorienteerde muziek, liedjes die vaak uit rifjes ontstaan. De ritmische component is vaak onderdeel van de allereerste verschijningsvorm.
Andy Pratt is een typisch voorbeeld van een 'toetsencomponist' (net als b.v. Elton John), muziek die ook vaak ontstaat vanuit een sterke melodische basis." Ook Joe Jackson beschouw ik als een (hele goede) toetsencomponist, waarmee zijn arrangementen/liedjes op "Night and day" beter uit de verf komen dan op zijn vroege Wave-platen. Ik hoop dat ik met bovenstaande karakterisering de toetsenisten van deze wereld niet te kort doe; want (b.v.) deze plaat is naast 'melodieus' ook zeker ritmisch uitdagend.

avatar van Lontanovicolo
4,0
Heel leuk is om zijn autobiografie te lezen genaamd "overwinning op de zwaartekracht"

Deze biografie eindigt net voor het maken van Look Sharp. Ik begreep eindelijk de opbouw van zijn muziek keuzes tijdens zijn carrière, verder vond ik het een zeer leuk boek om te lezen.

avatar van Frenz
4,0
Al shoppend in de lokale Appie herkende ik ineens Breaking Us In Two, Ah Joe Jackson, nice. Haakje onthouden en deze oude liefde weer 's gedraaid. Destijds was ik in eerste instantie teleurgesteld dat hij zijn New Wave roots verloochende. Toch wist het album te overtuigen en daarmee verruimde hij mijn muzikale spectrum, jazzy geluiden konden dus ook mooi zijn.

Naast muzikale educatie (voor mij dan) ook gewoon een album dat je moet kennen/hebben.

avatar van bikkel2
4,5
Mee eens Frenz.
Opmerkelijk ook dat er geen gitaren aan te pas kwamen.
De eerste venijnige en uiterst swingende Dayside en gas terugnemend op de Nightside.
Men zweert over het algemeen bij zijn " angry young man periode", maar ik vind 'm hier uitgesprokener en origineler.
Night And Day II vind ik trouwens ook de moeite waard.
Maar die is in beoordeling een stuk minder populair - als een matig vervolg op een 1e topfilm.
Die is grimmiger omdat Joe inmiddels New York de rug heeft toegekeerd. Teleurgesteld in het verloop na al die jaren.

avatar van Snakeskin
5,0
nog steeds een wereldplaat, ondertussen bijna veertig jaar oud. De plaat klinkt nog steeds even fris als toen ik deze in 1983 heb aangeschaft.

avatar van deric raven
4,5
Night and Day.
Deze ademt meer het dagleven uit van een metropool.
Gehaast en wat opgefokter.
Body and Soul is de rust in de avond en het begin van de nacht.
Na een lange dag werken ontspannen in een barretje.
Tenminste, zo komen de albums bij mij over.
Night and Day is de hectiek van New York, waarbij de nadruk ligt op het dagleven.
Body and Soul is inderdaad zoals de titel al aangeeft meer vanuit bezieling.

Beetje samengevat wat ik voorheen al over de platen schreef, alleen moet ik er nu wat aan toe voegen.
Night and Day werd 2 jaar eerder gemaakt dan Body & Soul, dus moet ik toch vanuit de plaat denken; Night and Day dus.
Beide platen ademen muzikaal gezien wel een multicultureel geheel uit, zeker in de keuze van instrumenten en muziekstijlen.
Verder vind ik in meer werk van Joe Jackson deze thematiek terug komen; uiteraard in Night and Day II, maar ook in Big World en Night Music; de metropool bij dag en nacht.

Voor mij is de A kant duidelijk de nacht.
Bij Another World moet ik bij de melodie denken aan John Travolta, die zich klaar maakt om te gaan stappen ten tijden van Saturday Night Fever, nacht, maar net als bij de albumhoes domineert ook wit in de kleding van Travolta.
Chinatown heeft iets nachtclub achtigs, maar ook neonreclame en casino’s.
Bij T.V. Age zit ik te denken aan films voor 16 jaar en ouder, vaak waren dat in deze tijd de Thrillers, horrors en soft erotische films; de sfeer roept meer het zapgedrag op; het springt wat heen en weer, toen erg hip en vooruitstrevend, nu al lang achterhaald.
Die saxofoon is uiteraard de meest duidelijke vertolking van de nacht.
Miles Davis Kind Of Blue is voor mij de ultieme nachtplaat.
Target is multicultureel, een Zuid Afrikaanse oefendansavond, waar de import blanke man zich stuntelend over de vloer beweegt, en lachend wordt verpletterd door een stel uit Puerto Rico; inclusief de geschikte kleding, ja met het pooier achtige pak.
Stepping Out zie ik juist als afsluiting van een avond, niet om de avond mee te beginnen; geen plaat om te gaan stappen, juist een om het nachtleven te ontvluchten.
Thuis de schoenen uit, pijnlijke voeten die rust krijgen op het bankstel, en al snel in slaap vallen; dromend over een beter verlopen avond.

De B kant zou dan de dagkant zijn.
Hier overheerst de problematiek van de grote stad.
Het carrière najagen ten koste van een relatie, omdat beide hierdoor langs elkaar heen leven in Breaking Us In Two.
Cancer is het vele roken en stress van zakenlieden in Wall Street; Manhattan.
De vergaderingen ontvluchten voor een haastige sigaret; staande tussen de autogassen van de dominerende taxi’s.
Real Men is niet het jezelf kunnen zijn; discriminatie, hier mede vorm gegeven in homofobie.
MTV is net opgericht in New York, en zou al snel bepalend zijn voor hoe men er uit hoort te zien.
Creatief New York met zijn veelzijdige kunstenaars wordt al snel veranderd in een soort van Stepford Wifes cultuur, waar iedereen op elkaar hoort te lijken, met maatschappelijk opgelegde normen en waarden.
A Slow Song is eigenlijk hetzelfde als Stepping Out, al is het hier de afsluiting van een werkdag; ook nu pijnlijke voeten en oververmoeid zijn.

avatar van Marco van Lochem
5,0
Het vijfde album van de eigenzinnige, en op moment van uitkomen 28 jarige Joe Jackson, groeide terecht uit tot een klassieker van formaat. David Ian “Joe” Jackson werd op11 augustus 1954 geboren in het Engelse Burton Upon Trent Staffordshire en bracht in 1979 zijn prachtige debuutalbum “LOOK SHARP” uit. Op dit album staan relatief korte, puntige new-wave songs met een licht punk twist. De opvolger was “I’M THE MAN” met de hit “IT’S DIFFERENT FOR GIRLS”, daarna verschenen “BEAT CRAZY” en het “JUMPIN’ JIVE”, met een collectie swing en blues klassiekers. Zijn vijfde album was dus weer een stijlbreuk, want “NIGHT & DAY” is niet te vergelijken met zijn voorgaande albums. In juni 1982 verscheen het schijfje waarop geen gitaar te horen is. Jacksons ode aan Cole Porter en de stad New York is er één om te ondergaan. De 9 tracks hebben elk weer een eigen identiteit, stijl en dat maakt van “NIGHT & DAY” een bijzondere plaat. “ANOTHER DAY” is een lekkere soft swingende opener, “CHINATOWN” heeft Aziatische invloeden en wordt op een snerpende manier gezongen door Jackson, “T.V.. AGE” is een lekkere uptempo song met koortjes en saxofoonsolo, “TARGET” is een wat vreemde, swingachtige track en kant 1 sluit af met “STEPPIN’ OUT”, dat in de Nederlandse tipparade is blijven hangen, maar deze heerlijke melodische song is uitgegroeid tot een klassieker in het oeuvre van Jackson. Kant 2 begint met de prachtige ballad “BREAKING US IN TWO”, gevolgd door het met een latin sausje overgoten “CANCER”. De hit “REAL MEN” gaat over de homo cultuur in New York van het begin jaren ’80 en een briljante song. Afsluiter “A SLOW SONG” is een fenomenale ballade waarin Jackson het heeft over een relatie, die het moeilijk heeft. De metafoor om de DJ op te roepen om een rustig liedje te draaien is mooi gevonden. Jackson was, volgens mij, op zoek naar rust en een relatie. De 7 minuten die dit slotakkoord duurt is een geen minuut te lang, prachtige song. Na “NIGHT & DAY” kwam in 1984 “BODY AND SOUL” (in 1983 verscheen nog een soundtrack voor “MIKE’S MURDER”) en ook dat album was een succes. In 2000 bracht Joe Jackson “NIGHT AND DAY II” uit, maar dat album kon het succes van de voorganger niet evenaren. De inmiddels 64 jarige muzikant zal begin 2019 weer een nieuw album uitbrengen, “FOOL”. “NIGHT & DAY” zal tot in lengte van dagen een klassieker blijven!

Arbeidsdeskundige
Dit is een geniaal album. Het gevoel dat hier wordt overgebracht is weergaloos.

avatar van deric raven
4,5
En dan stop ik er zoveel tijd in om de plaat te beschrijven, terwijl het in die ene zin hier boven treffend wordt vermeld.

avatar van dominicano fonso
4,0
Dit vind ik samen met Look sharp het beste album van Joe Jackson. Het is een vrij gewaagd album omdat er bij geen enkel nummer een gitaar werd gebruikt. Hij combineert op een prachtige manier diverse muziekstijlen uit de multiculturele samenleving van de Big Apple.

5,0
Dit album recentelijk weer eens een paar keer beluisterd, maar nu in de vorm van de De Luxe Edition.
Intussen, in de loop der jaren meer dan 100 keer dit album gehoord en mijn score toch uiteindelijk verhoogd tot 5.
Dit zit nl. zo geniaal in elkaar, luister bijv. naar de swingende pianosolo in Cancer. Dat gedeelte heb ik meermalen op repeat gezet en het verveelde nooit.
Demoversies staan ook op deze De Luxe Ed. en geven een mooi beeld van langs welke weg de eindversies tot stand zijn gekomen. Het instrumentale deel van Cancer lijkt bijv. in een later stadium te zijn toegevoegd.

avatar van Robje1968
3,5
Al wat jaartjes dit album in mijn bezit. Voor een prikkie gekocht en dan met name vanwege het wereldnummer Real Men.
De eerste vier nummers doen mij niet veel en ik vind ze gewoonweg wat te druk.

Vanaf nummer 5 gaat voor mij het niveau flink omhoog en dat weet hij vast te houden tot het einde.

avatar van erwinz
5,0
geplaatst:
Recensie op de krenten uit de pop:
De krenten uit de pop: Joe Jackson - Night And Day (1982) - dekrentenuitdepop.blogspot.com

Joe Jackson - Night And Day (1982)
Op Night And Day verlegde de Britse muzikant Joe Jackson zijn muzikale koers, wat een baanbrekend en indrukwekkend mooi album opleverde, dat de tand des tijds verrassend goed heeft doorstaan

Joe Jackson dook aan het eind van de jaren 70 op als een van de ‘angry young man’ van de Britse punk en new wave. Op zijn vijfde album, Night And Day, koos de Britse muzikant in 1982 voor een duidelijk ander geluid, waarin invloeden uit de jazz en de Latin werden gecombineerd met een goed gevoel voor tijdloze popsongs. Het leverde een album op dat in 1982 anders klonk dan vrijwel alle andere albums van dat moment, maar Night And Day was ook een groots album met een aantal geweldige songs. Night And Day groeide uiteindelijk uit tot een van de grote albums van de jaren 80, maar de uitstekende songs op het album klinken ook veertig jaar later nog fris en urgent.

Ik was voor de zomer van 1982 geen heel groot fan van de Britse muzikant Joe Jackson. Zijn in 1979 verschenen eerste twee albums Look Sharp! en I'm The Man hadden wat mij betreft zeker hun momenten, maar grijsgedraaid heb ik de albums zeker niet, terwijl ik opvolgers Beat Crazy uit 1980 en Jumpin' Jive uit 1981 niet eens heb aangeschaft.

En toen kwam in de zomer van 1982 Night And Day. Het is een album dat uiteindelijk zou uitgroeien tot één van mijn favoriete albums uit de jaren 80. Het is ook een album dat ik de afgelopen decennia nauwelijks meer heb beluisterd, tot ik het onlangs min of meer bij toeval weer tegen kwam. Muziek uit de jaren 80 heeft de tand des tijds lang niet in alle gevallen goed doorstaan, maar direct bij de eerste noten van Night And Day viel me op hoe fris het album veertig jaar na de release nog klinkt.

Joe Jackson werd, zeker met zijn eerste twee albums, vooral in de hokjes punk en new wave geduwd. Dat was misschien niet helemaal terecht, maar vergeleken met de eerste twee albums is Night And Day een muzikale aardverschuiving. Het album valt op door flink wat invloeden uit de jazz en de Tin Pan Alley traditie en nog veel meer invloeden uit de Latin, die ik tot dat moment op geen enkele wijze had geassocieerd met de Britse muzikant.

Joe Jackson maakte op Night And Day niet alleen indruk met bijzondere muzikale invloeden, maar manifesteerde zich bovendien nadrukkelijk als songwriter en als zanger. Ik was voor de zomer van 1982 niet heel gek op de zanger Joe Jackson, maar op Night And Day komt zijn zeer karakteristieke stem uitstekend tot zijn recht.

Als songwriter excelleert Joe Jackson op wat mij betreft zijn beste album. Steppin' Out, Breaking Us in Two, Real Men en A Slow Song horen wat mij betreft bij de mooiste popsongs uit de jaren 80 en klinken ook veertig jaar later nog net zo urgent en memorabel als op de dag van de release.

Het is knap hoe de Britse muzikant op Night And Day zeer uiteenlopende invloeden aan elkaar smeedt in een geluid dat in 1982 volkomen uniek klonk. Dat klinkt het album wat mij betreft nog steeds. Night And Day klinkt anders dan vrijwel alle andere albums die ik in de kast heb staan, maar de toch behoorlijk bonte mix van invloeden met een Latin sausje klinkt op het zelfde moment negen songs en bijna drie kwartier lang vanzelfsprekend en tijdloos.

Ik had het album zoals gezegd al heel lang niet meer beluisterd, maar bij eerste beluistering bleek ik het album nog noot voor noot te kennen en dat is een gevoel dat ik in deze tijden van een oneindig muzikaal aanbod via de streaming media diensten niet zo goed meer ken, wat wel eens jammer is.

Night And Day is niet alleen album vol geweldige songs, goede zang en een uniek eigen geluid, maar het is ook een album dat een bijzondere sfeer creëert. Op Night And Day probeert Joe Jackson de dag en de nacht te vangen, maar het is wat mij betreft toch vooral een album van de nacht. Zeker bij eerste beluistering van het album was ik weer even terug op mijn studentenkamer, maar ik ga er van uit dat Night And Day ook op de zomeravonden van 2022 met enige regelmaat aangenaam muzikaal gezelschap zal zijn.

Joe Jackson maakte drie jaar geleden nog het interessante Fool en timmert nog steeds aan de weg, maar het fantastische Night And Day steekt er in zijn oeuvre toch met kop en schouders bovenuit, wat prachtig is te horen op de met flink wat bonusmateriaal aangevulde reissue van het album uit 2003. Erwin Zijleman

Gast
geplaatst: vandaag om 05:59 uur

geplaatst: vandaag om 05:59 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.