Te zien aan het aantal reacties op MuMe bij dit album, is
No More Hell to Pay de eerste van ná de comeback die (in Nederland en Vlaanderen) groeiende aandacht geniet. Met een hernieuwd contract bij het Italiaanse Frontiers, waar eveneens in 2013
Second Coming met heropnamen van eigen werk verscheen, is dit hun derde album met nieuw werk sinds 2005.
Het geluid is niet veranderd en toch is het anders. Zit het hem in de gitaartwins? In het midtempo
Revelation en het stoempende
No More Hell to Pay hoor ik overeenkomsten met de twins van Judas Priest, waarvan frontman Michael Sweet een liefhebber is, zoals ik hem bij een interview over laatste album
When We Were Kings (2024) zag vertellen. Dan het snelle
Saved by Love en het geherarrangeerde
Jesus Is Just Alright, oorspronkelijk (1972) van The Doobie Brothers.
The One is langzaam, bij
Legacy wordt het gaspedaal weer ingetrapt. Opvallend is dat Michaels gitaarspel niet onderdoet voor dat van leadgitarist Oz Fox, allesbehalve een prutser. Net als bij Priest twee snarenracers die tevens sterke melodielijnen neerzetten.
Tweede helft. Het slepende
Marching Into Battle, het uptempo
Te Amo met zijn Spaanse titel (klinkt beter dan 'I love you', nietwaar?),
Sticks & Stones bevat in de coupletten aparte gitaarakkoorden en een sterk refrein. Met
Water Into Wine keren we aangenaam terug naar de jaren '80 -
Rock You Like a Hurricane van Scorpions bijvoorbeeld - en bij
Sympathy moet ik zelfs aan de riffs van Randy Rhoads denken, dit alles in eigentijdse productie.
Met afsluiter
Renewed nog eenmaal het gas erop in Priestiaans gitaargeweld, zij het dat de heldere stem van Michael Sweet bewijst dat dit toch echt Stryper is.
De ritmesectie van Tim Gaines en Robert Sweet is hecht en robuust als nooit tevoren en de groep is qua teksten consequent duidelijk wat betreft hun christelijke identiteit.
Discogs laat zien dat omstreeks deze tijd de comeback van de elpee serieus werd: al in 2014, het jaar erop, verscheen
No More Hell to Pay voor het eerst op
2LP.
Enerzijds vertrouwd en bekend wat betreft stijl, anderzijds anders dan hun vorige-met-nieuw-werk,
Murder by Pride uit 2009.
Omdat een Nederlander als ik graag luid klaagt, heb ik toch nog iets gevonden om te mopperen. Jammer dat Michael in zijn biografie 'Honestly: My Life and Stryper Revealed' (2014) niets over dit album vertelt, terwijl ik de hernieuwde editie uit 2021 heb. Daar hadden één of meer hoofdstukken bij gemoeten, want nadien verschenen meer sterke albums, zoals opvolger
Fallen van twee jaar later.