Opgezwolle - Eigen Wereld (2006)

Label: Top Notch

1. Hoedenplank (3:17)
  2. Werk aan de Winkel (3:10)
  3. Balans (3:36)

met Josje, Shyrock en Reuben Hamburger

4. Gekkenhuis (6:07)

met Jawat!, Dries Bijlsma, Onno Wieten en Reinder van Raalte

5. Nagemaakt (1:57)
  6. Eigen Wereld (4:48)

met Maurits Boreel

7. Elektrostress (2:08)
  8. Passievrucht / Bosmuis (6:16)

met Duvel

9. Made in NL (3:35)
  10. NL Door (2:00)

met Dries Bijlsma

11. Gebleven (2:52)
  12. Ut Is Wat het Is (3:06)

met Raymzter

met Fred Zomer

21. Park (4:15)

met Bert Vrielink en Dries Bijlsma

avatar van tsjong
Ik heb de hype om dit album nooit begrepen. Ook al is dit het beste Nederlandse Hip-Hop dan nog komt het overrated over.

avatar van RickGretsch
Samen met het album van Ty wat mij betreft de top van de nederhop.

avatar van vork666
Ik twijfel nog steeds welke ik beter vind, deze of TL&L. Denk er eerlijk gezegd over na om Typhoon uit mijn top 10 te gooien en deze erin te zetten, ondanks de featurings van Duvel en Jawat!, die ik nog altijd minder vind.

avatar van Mathough
Opgezwolle was toentertijd revolutionair en zou dat nu nog steeds zijn. Eigen Wereld sloeg aan bij een breder publiek dan haar voorgangers, maar het geluid bleef enigszins hetzelfde. Naast dat is de structuur en inhoud van Eigen Wereld toch net wat doordachter dan andere nederhop plaatjes.

sxesven
Wetend dat ik deze plaat absoluut geen eer aan zal doen wil ik hier toch graag even een berichtje neerplempen; het is namelijk de plaat die me enkele maanden terug in één keer wist te enthousiasmeren voor Nederhop; tegelijkertijd staat hij nog steeds op eenzame hoogte in die niche. Heel onverwacht sloeg Eigen Wereld in als een bom - vandaar natuurlijk ook de 5* die ik er inmiddels voor heb uitgetrokken. Niet dat 'ie flawless is; net als anderen vind ik Ukkie een beetje een vreemde eend in de bijt (hoewel het op zich een droog trackje is) en zelf vind ik Nagemaakt wel aardig maar niet echt van het niveau van de rest van de plaat. Toch weet Eigen Wereld een (jawel!) eigen wereld te creeëren waarin het zo fijn vertoeven is dat ik er keer op keer naar terugkeer.

Ik heb volgens mij alle adjectieven inmiddels wel uit het woordenboek getrokken zien worden om Eigen Wereld in woorden te vatten, en gemerkt dat ze eigenlijk allemaal wel voor de nodige discussie zorgen, want de één vindt het donker en duister en de ander niet, etcetera, wat eigenlijk alleen maar tot de onvermijdelijke conclusie kan leiden dat Eigen Wereld kaleidoscopisch en écht is. Oprecht de wereld in muziek gevangen. Mijn eerste indruk was ook donker, niet in de laatste plaats vanwege het artwork en de zware en toch wel toonaangevende beat waarmee het album wordt ingezet. Maar al snel realiseerde ik me dat donker noch duister passend was - in ieder geval niet alléén - want Eigen Wereld is een verscheidenheid tot oneindigheid aan adjectieven. Eigen Wereld is hoopvol, hoopgevend, optimistisch, pessimistisch, realistisch, nostalgisch, melancholiek - schertsend, relativerend. En binnen die intense diversiteit zó een geheel.

Rode draad: natuurlijk Delics overweldigend geweldige beats. Ik heb er eens over nagedacht, en denk ik dat ik de producties hier zo buitencategorie goed vind omdat Delic hier niet de beatbakker is maar de componist. Dikke beats neerleggen kon 'ie al, maar hier tilt 'ie ze tot een hoger niveau, en staan de beats niet alleen maar in dienst van de raps maar vormen ze een eigen narratief dat parallel loopt aan wat in woorden wordt verteld. Het steunt, versterkt, staat op eigen kracht; beat ondersteunt rap en rap ondersteunt soms beat. Dat vind ik iets prachtigs, en iets wat ik op geen enkele andere plaat ben tegengekomen.

Voor Sticky en Rico heb ik allebei een zwak. Ik snap dat met een beetje mierenneukerij je er altijd wel een line uit kunt plukken die wat zwakker is, maar aangezien de raps in al hun wijze of naïeve beschouwingswijze zo veelzeggend zijn, al dan niet over de wereld at large danwel over de eigen wereld of de rappers zelf, vind ik elke line bijdragen aan the bigger picture. Verder staat Eigen Wereld echt bol van de meest fantastische lines, imho. Niet alleen in boodschap en thematiek en beeldspraak, maar ook in die typische, geniaal complexe rijmschema's, die getuigen van zo intens veel inventiviteit. Vooral Rico is er wat mij betreft een ster in. Om er maar eens twee uit te pakken (tussen zo veel meer) die ik beide geweldig vind: En zo af en toe brabbel ik, babbel ik belabberd, wordt er onzin gepraat omdat Ricardo in de war is (Eigen Wereld) en Hoe laat het ook is / Handelswaar is waar het om draait op een Bataviaschip (Volle Kracht). Sticks vind ik vooral altijd heel raak sfeer kunnen schetsen, zoals in Vroeger/Nu: Van de dagen van de 3es / De flow is magisch / Een extra sok onder de lip van je Nikes. Prachtig - en dan die beat eronder! Om nog maar niet te spreken van hoe beat en rap zo uniek 1+1=3 kunnen zijn (En ik hang met Kubus, die met één been in de techno - waarna de beat er zo gruwelijk dof en kaal inklapt (in het meesterlijke Gebleven)).

Ook over de gastartiesten niets dan goeds, wat mij betreft. Raymzter komt geweldig op Ut Is Wat Het Is (Mensen komen naar me toe en zeggen 'Duvel is raar' / Waarom staat 'ie op je album, heb je die beat echt gemaakt? / Ken je Delic? En spreek je Rico ook vaak? Heb je ruzie met Sticky? Waarom sta je niet op z'n plaat?, en dan Sticks zo kurkdroog erachteraan: Tja, ik kan het ook niet mooier maken dan het al is - fantastische track trouwens, dat sfeertje!). Winne vind ik hier - net als waar dan ook elders - helemaal goed (Pak alles wat ook maar enigszins op een kans lijkt als maar een voorbeeld van die typische klare, raak taal die Winne zo zelfverzekerd bezigt, wat aan held - uitstekend spel met klanken ook). Bert Vrielink draagt bij aan het maken van de perfecte afsluiter. Het sowieso al nagenoeg perfecte Balans (Delic!) met de fenomenale line Tunnelvisie biedt geen uitkomst in dit kutgehucht die nu alweer dagen door m'n hoofd spookt. Etcetera etcetera.

Geef me de tijd en ruimte en ik lul tot in de oneindigheid door over deze plaat zonder hem ook maar een fractie van genoeg eer aan te doen. En dit zal ook ongetwijfeld niet het laatste zijn dat ik erover zeg. Voor nu, in ieder geval - ik ga 'm nog eens opzetten. En waar komt dat geluid dan vandaan, dat woef - w-o-e-f, w--o--e--f....

avatar van Slowgaze
Mag ik even mierenneuken? Mierenneuker is zonder twee r'en in het mieren-gedeelte. Verder is het een uistekend stuk. Merk je 'm even aan als persoonlijke mening/recensie? Dat is handig i.v.m. het filter daarvoor.

sxesven
Heb 'm in elkaar getypt onderwijl het kijken van 24, dus er zijn nogal wat foutjes ingeslopen. Dank voor de mierenneukerij, die en nog wat dingen alvast aangepast. Tevens: done.

/edit/

Hier en daar nog wat aanvullingen.

Slowgaze schreef:

Mag ik even mierenneuken? Uitstekend is met een t ertussen.

avatar van Slowgaze
Fout, Arnout. Wie zegt dat ik het over uitstekend heb? Uistekend; dat is heel normaal in de Achterhoek dat je dat zo zegt; in plaats van 'Dat snijdt hout' zeggen wij 'Dat steekt uien.'
En mag ik je er even op wijzen dat je bij The Velvet Underground & Nico twee taalfouten in één zin maakt?
Arrie schreef:
Dat is dan eigenlijk fout. Maar laten we bij dit album niet over hele anders bands gaan praten.

Nu niet snel gaan bezemen hè.

avatar van niels94
Geweldige recensie en ik ga volledig akkoord Inderdaad opvallend hoe menig gastartiest een betere verse neerzet dan hij later ooit nog zou doen, dit geldt toch wel voor Winne en James, hoe het met Raymzter zit weet ik niet, daar heb ik verder niets van gehoord, maar ook hij komt hier geweldig.

Berichten verplaatst naar Raymzter

avatar van willymeuf
Heb het toch verlaagd van een 5 naar een 4,5, om de reden dat ik het album niet veel meer op zet en er minder van geniet als ik hem toch opzet. Nog steeds vind ik dit een geweldig album, maar zo fenomenaal als hij voor mij geweest is, is het niet meer.

Heerlijke, de beats, de variatie, de grappen, de boodschap... Het is de Nederhopplaat die ik als meeste draai!

avatar van niels94
Stomme Sven, nou heeft het voor mij geen zin meer om een stukje hierover te schrijven Ik zal het één dezer dagen vast nog weleens proberen

Hoe dan ook: ik heb deze in mijn top 10 gezet, check de recensie van sxesven als je wil weten waarom. Wel trek ik even een welverdiende '' '' uit de kast.

avatar van Ralph.
Enige NL'se Hip-Hop plaat die ik origineel heb. Wil wel wat zeggen.

avatar van MAS
MAS
Dat je te gierig bent om CD's te kopen?

avatar van Arrie
Dat je bijzonder weinig Nederlandse hip-hop kent?

avatar van Ralph.
MAS schreef:
Dat je te gierig bent om CD's te kopen?

Heb ongeveer 400 cd's. Weet niet of je dat gierig noemt.

avatar van MAS
MAS
Ralph. schreef:

Heb ongeveer 400 cd's. Weet niet of je dat gierig noemt.

Haha ik zat maar te ouwehoeren.

avatar van niels94
Deze is nu al een tijdje in mijn top 10 te vinden, de hoogste tijd dus om eens een behoorlijke lofzang af te steken over wat dit album zo geweldig maakt.

Op Eigen Wereld staan 21 heuse composities. Het idee achter het album is hiphop maken met beats die niet bestaan uit een enkele, zich herhalende loop, maar juist het tegenovergestelde zijn: er moest iets gebeuren, het moest muzikaal interessant zijn. Dat is behoorlijk gelukt! Delic levert hier niets dan schitterende beats af die veranderen, in elkaar overvloeien, verdwijnen om even later weer de kop op te steken, opbouwen, etc. Het is hierdoor een behoorlijk vol album waarop van alles gebeurt, soms ook tegelijkertijd, maar die nergens chaotisch of overgeproduceerd aanvoelt. Ook is het verschil tussen de producties van de nummers onderling groot, ze gaan van relaxt en jazzy tot paranoïde, elektronische beats en alles daartussenin. Het gebruik van live instrumentatie wordt ook niet geschuwd, zo is er zelfs een keer een ‘zingende zaag’ te horen!

Dit alles gebeurt in vrijwel perfecte symbiose met rappers Rico en Sticks. De beats vullen de raps aan, maar ook andersom. Daarnaast vullen de rappers ook elkaar enorm aan. Al heb ik een enorm zwak en een voorkeur voor Rico, beide rappers ontlopen elkaar qua niveau niet veel en passen perfect bij elkaar, ondanks dat ze eigenlijk behoorlijk verschillend zijn. Waar Rico een enorm gevarieerde, af en toe gepassioneerde flow heeft, klinkt Sticks veel monotoner en een stuk droger. Beide hebben, elk op hun eigen manier, een vrijwel perfecte stem om mee te rappen en een ongekende flow. Dit laatste is ook te danken door het vernuftige rijmwerk dat beide heren laten horen: moeiteloos worden klankrijmen van enkele lettergrepen, soms meerdere zinnen achter elkaar, waarbij ook nog wordt gelet op zaken als alliteratie om het allemaal nog vloeiender te laten klinken ten gehore gebracht. En dan ook nog eens scherp, grappig of zinnig uit de hoek komen!

Want ja, de inhoud van dit album...… Hoe geweldig is die nu eigenlijk écht? Daar zijn de meningen nog weleens wat over verdeelt. Wat mij betreft is het ongelooflijk hoe goed deze teksten zijn, ik zal ook even proberen uit te leggen waarom. Verwacht op dit album geen filosofische, diepzinnige teksten of ingewikkelde zinnen vol moeilijke woorden; ze hebben ook nergens die pretentie. Op dit album nemen Rico en Sticks je hun wereld in, vandaar dat de titel ook zo ontzettend treffend is: elk nummer laten ze een onderdeel van hun leven of hoe zij de wereld beleven zien. Dit doen ze vrijwel perfect, bijna elke line is scherp, volledig raak en nodig om dit album te maken tot wat het is. Dát maakt deze teksten zo ontzettend goed. Simpele zinnetjes als “Van de dagen van de 3es//De flow is magisch//Een extra sok onder de lip van je Nikes” op Vroeger/Nu, waarin herinneringen aan vroeger worden opgehaald, geven in één klap de sfeer weer: je begrijpt precies wat hij bedoelt. Een line als “Vreet fruitella voor mijn dagelijkse portie fruit” op Balans doet naast de licht ironische, haast grappige inslag hetzelfde, evenals “Ik vermaak me nog steeds met één van die stokoude actueels uit de leesmap” en “Een kind download de nieuwste Nokia ringtones//Terwijl Phreako rico amper Windows inkomt”: geweldig gewoon. Op deze manier worden persoonlijke zaken weergegeven, maar ook grotere onderwerpen worden aangehaald: zo wordt op Made in NL effectief kritiek geleverd op het vaderland: “Je hebt mensen die durven en de jeugd die wat aankloot//Politiek Den Haag dat Amerika achterna loopt//Geef poot, Balkenende, niet blaffen//Aggressieve gasten op straat, wie snapt ze?//Niemand die daar zit//Beseft hoe de kern van de zaak in elkaar zit//En de gedachtegang van iemand die een jaar zonder baan zit”. Op Gekkenhuis wordt het zelfs breder aangepakt en commentaar geleverd op problemen van de complete wereld, wat prachtige lines oplevert, zoals “Ik zie het nieuws, het vliegt naar m’n keel//Op die momenten weet ik zeker dat ik geen kinderen wil//Maar, waarschijnlijk ben ik egoïst, neem ik 2 kids
en leer ze leven in het gekkenhuis dat deze wereld is” of “Geef ons heden ons dagelijks brood
en vergeef ons onze schulden langs de Gazastrook//Op 5 mei brandt de fakkel voor de vrijheid//Maar waar de fuck is dan die vrijheid?”.

Zo wordt meermaals een serieuze toon aangeslagen, zorgen geuit en kritiek geleverd. Waarschijnlijk hierdoor hoor je vaak dat het om een donker en erg serieus album gaat. Hier ben ik het niet geheel mee eens, in elk geval niet dat het hele album zo is. Zo worden ook de serieuze tracks regelmatig met een flinke dosis humor gebracht, met name door Rico. Ook wordt regelmatig een luchtiger toon aangeslagen, waar geweldige zinnen als “Als onze Hanzestad taxichauffeurs in de nacht//Hier een zak snoep je word thuis gebracht” uit voortkomen. Dit album bevat zelfs een erg positieve track over de mooie kanten van het leven, Regendans, met dat prachtige refrein: “Ik deed de regendans, ik kreeg de zegen van de zon//Vergeet die donkere wolken//Dit zijn de tijden dat ik blij ben dat ik leef” en ook weer die rake sfeerzettende lines als “Ik zie je later, geen zin in praten//Ik zit in een fase, voel me vis in ’t water//Fakkel in mijn hand en hangend op de bank//Sticket zonder drank, de winter in volle gang//Me voeten op tafel, regen tegen ’t raam//Ik laat eventuele problemen gaan”. Er is zelfs een track over seks te vinden: Passievrucht/Bosmuis, één van de weinige nummers over dat onderwerp die me ook echt kunnen bekoren doordat het allemaal niet zo serieus gebracht is: “Weet je nog die ene keer boven op de spoorbrug?// In het zwembad, in de stad, het was een goed feest//In het niet nader te noemen café// In de buitenlucht, vlak na het avondeten//Midden in de winter, je gaf me blaasontsteking…... maar dat geeft niet!”. Verder zijn er ook enkele van lines die inhoudelijk misschien niet zo veelzeggend zijn, maar gewoon ongelooflijk leuk in elkaar zitten en heerlijk klinken, iets waar met name Rico een koning is met lines als “Zelfs als ik kostmisselijk ben//Of me vergis rip ik het fris met me Fishermen Friends” en “Phreak en Steez en beatmaker Delic//Samen sneller dan dat je op een tafeltennistafel tafeltennist”. Verder is er nog zóveel te quoten, zóveel om aan te halen over al het voorgaande dat ik heb gezegd en de moeite waard is, maar dat wordt gewoon echt teveel. En dat alles gebeurt over die fenomenale producties van Delic die de sfeer van het desbetreffende nummer perfect weergeeft en de teksten van de rappers kracht bijzet.

Dan zijn er ook nog enkele gastbijdrages. Deze zijn doorgaans erg geslaagd, al hadden ze de bijdrages van Duvel en Jawat! van mij achterwege mogen laten. Verder voegen de gastartiesten zeker iets toe, al wordt het niveau van Rico en Sticks door niemand echt gehaald. Daarnaast zijn er heus wel wat onvolmaaktheden te vinden, zoals de eerder genoemde bijdragen, maar dit zijn kleine, weinig storende smetjes op een verder ongelooflijk sterk album dat keer op keer heerlijk is om te beluisteren, van begin tot eind. Een album met geniale producties, geweldige teksten en heerlijke flows. Het beste Nederlandse hiphop album en moeiteloos één van de beste in het algemeen.

avatar van kobe bryant fan
Erg mooi stuk, en de teksten zijn inderdaad schitterend.

avatar van Slowgaze
Uitstekend stuk, Niels. Je was me voor, want ik wilde zelf ook aan een uitgebreid stuk over Eigen Wereld beginnen. Afijn, dan begin ik daar binnenkort maar eens mee en dan zie je het nog wel.

avatar van Harderwiek
Geweldig beschreven, kan mij er helemaal in vinden!

avatar van Shelter
@Niels: mooie recensie, Ik vind Opgezwolle meestal de kings in word play en rhyming, dat is naar mijn mening hun kracht. Maar zoals je al aangaf zijn er ook wel kritische teksten naar maatschappij te vinden maar dan meer vanuit zeer individueel oogpunt...niks mis mee, we kunnen niet allemaal Immortal Techniques zijn. Over de beats ben ik het niet helemaal mee eens, er zitten zeker wat muzikaal interessante stukjes tussen maar het meer en deel is toch echt een herhalende loop wellicht een wat interessantere herhalende loop dan hahaha
Waar je de jazzy beats vandaan haalt heb ik geen idee van hehee, Delic maakt naar mijn mening puur beats met een electronic tintje.
Kwa rappers heb ik een voorkeur voor Sticks, omdat die rauwer klinkt en ik zijn wordplay altijd dig....maar geen kwaad woord over Rico beide top MC's,

Shelter schreef:

Uiteraard zijn het hiphopbeats, dus er worden bepaalde 'loops' herhaald, iets dat in alle muziek, behalve misschien jazz, erg veel aanwezigis: neem gitaarriffs, die herhalen zich ook vaak. Desondanks zit er wel degelijk enorm veel variatie in deze beats en gebeurt er absoluut veel, veel meer dan bij gemiddelde hiphopproducties en te veel om op te noemen. Ik zal enkele voorbeelden geven waarvan Balans, in zijn geheel, het duidelijkst is. Verandert naar één verse compleet, waarna de beat die dan inzet steeds verder opbouwt en er verder nog van alles gebeurt (blazers, invallen van de drums, het overslaan van een loop met die kreunende bas bijvoorbeeld). Ook Regendans is een duidelijk voorbeeld van een beat die zich tot twee keer toe opbouwt, die kaal begint en waarbij je naarmate de verse vordert steeds meer van de loop hoort (prachtige beat ook gewoon ). Dan zijn er nog die momenten zoals bij Gebleven, waarbij de beat gewoon compleet wegvalt en er slechts een viool te horen is, of bij Ogen Open, waarbij halverwege gewoon een compleet andere beat inzet, Park met een beat die zich opbouwt en waar steeds meer instrumenten bijkomen en de beat er continu elementen bijkrijgt en er ook elementen verdwijnen. Dit zijn slechts enkele voorbeelden, er is nog veel meer. Daarnaast gebeurt er in elk nummer wel íets bijzonders, van veranderingen in de drums tot samples die af en toe opduiken en dan weer verdwijnen.
Delic maakt naar mijn mening puur beats met een electronic tintje.

Ook op dit punt ben ik het niet me je eens: veel van de beats hebben een elektronisch tintje, maar lang niet allemaal. Neem beats als die van Gekkenhuis, NL Door, Werk aan de Winkel of Volle Kracht, om er een paar te noemen, dat zijn geenszins elektronische beats (al zijn ze natuurlijk grotendeels niet door 'echte' instrumenten ingespeeld, maar dat is iets heel anders).

dion_odinot
niels94 schreef:

Gekkenhuis is dus grotendeels wel door echt instrumenten ingespeeld. Onno Wieten op Accordeon, Dries Bijlsma op gitaar, Reinder van Raalte met een Zingende Zaag, en Delic zelf met zijn Yamaha DSR-2000

avatar van niels94
Dat weet ik, daarom zeg ik ook 'grotendeels niet door echte instrumenten', aangezien er inderdaad enkele aanwezig zijn op dit album. De basgitaar op Balans is ook een voorbeeld.

Daarom staan ze hier ook als featurings, wat volgens mij eigenlijk helemaal niet hoort. Dan kun je er bij Gorillaz ook wel een enorm aantal gastartiesten bij zetten, in de albumhoes staan behoorlijk wat artiesten genoemd die iets hebben gespeeld, zoals bij wel meer albums het geval is. Het enige verschil is dat ze het bij dit album op de achterkant hebben gezet.

avatar van kobe bryant fan
Sterke Nederhop plaat, jammer van de refreinen af en toe bv. die van Hoedenplank.
Gelukkig is al de rest schitterend, geweldige teksten en raps. Favoriet: Gekkenhuis mijn favoriete Nederlandse hip-hop track en ook algemeen een van de sterkste. Eigen Wereld is ook enorm sterk.
Elektro Stress is dan weer erg matig. De tekst is dan weer wel sterk en de speciale flow past bij de sfeer. Maar het stoort me gewoon. Toch een krappe 4,5*.

Opgezwolle - Eigen Wereld

Het was een groeiertje, maar als je dan eindelijk vertrouwd bent geraakt met de wereld van dit Hollands trio, blijf je er maar naar luisteren. Het heeft alles wat een goede Hip-Hop plaat moet hebben: sterke beats, geweldige teksten en wat variatie.

Hoedenplank is de gedroomde opener, sterke beat met een geweldige tekst.
Iedere tekst is hier geweldig, zo krijgen we in het meesterlijke Gekkenhuis! een tekst met kritiek op de hele wereld. Of eens wat nostalgie in Park. Maar ook kritiek op de vooruitgang van de technologie in Elektro Stress.

De beats zijn erg afwisselend, haast niets wordt herhaald buiten de drums. Onverwachte samples komen opeens uit je boxen. Zo wordt Nas gesampled in Ogen Open, en Herman Van Veen in Gebleven. Maar ook erg grappige samples zo alles de vocals "3 maal 3 is 9" in EIgen Wereld.
Sticks en Rico rappen fantastisch. Maar ook de gastartiesten doen het goed.
Winne doet het bijvoorbeeld fantastisch in Volle Kracht. Jawat komt ook goed in Gekkenhuis!

Favorieten kiezen is moeilijk, Balans is meesterlijk door de steeds veranderende beat.
En sterke raps. Gekkenhuis is donker en maakt gebruik van echte instrumenten wat erg goed klinkt. De tekst is ook fantastisch. Maar ook Park is fantastisch vanwege de schitterende sample, beats en teksten. Kortom een verdiende 5*.