Opgezwolle - Eigen Wereld (2006)

Label: Top Notch

1. Hoedenplank (3:17)
  2. Werk aan de Winkel (3:10)
  3. Balans (3:36)

met Josje, Shyrock en Reuben Hamburger

4. Gekkenhuis (6:07)

met Jawat!, Dries Bijlsma, Onno Wieten en Reinder van Raalte

5. Nagemaakt (1:57)
  6. Eigen Wereld (4:48)

met Maurits Boreel

7. Elektrostress (2:08)
  8. Passievrucht / Bosmuis (6:16)

met Duvel

9. Made in NL (3:35)
  10. NL Door (2:00)

met Dries Bijlsma

11. Gebleven (2:52)
  12. Ut Is Wat het Is (3:06)

met Raymzter

met Fred Zomer

21. Park (4:15)

met Bert Vrielink en Dries Bijlsma

P-DawG
Hij speelt gitaar op diverse nummers.

avatar van Arrie
Duidelijk. Overigens vind ik Gekkenhuis een geweldig nummer, ik moet hier maar eens achteraan gaan.

avatar van jeroenheinz
Luister normaal eigenlijk helemaal nooit naar hip-hop (komt denk ik door die rommel van een Ali B en consorten die je op de radio hoort ), maar dit album is toch wel erg lekker. Komt vooral door de strakke rauwe teksten en muzikaal klinkt het ook gewoon goed. Vorig jaar ook naar een optreden geweest in de Effenaar en het was een groot feest Had deze op 4,5* staan, maar vind een dikke 4* beter op zun plaats. 4* dus

avatar van Kill_illuminati
Bij het nummer Park word een beetje slecht gerijmt, enkel eigenlijk op klanken. De rijms rijmen niet lekker of soepel, wel jammer aangezien ik me er een beetje aan stoor. Buiten dat is het een tof nummer.

avatar van Dociz
Kill_illuminati schreef:

Ik vind juist precies die klankrijm zo goed.. het rijmwoordenboek pakken kunnen we allemaal.

Rico is onverslaanbaar op het gebied van klankrijm..

der is markt der is rommel en ik verga van de trek
dus ik ga naar mcdonalds of haal pizza el tonno

Geniaal

dion_odinot
Ik heb ff alle audio tracks toegevoegd. alleen jammer dat deze site er weer automatisch snippits van maakt

avatar van BoordAppel
Toffe clip van Elektro Stress, die had ik nog nooit gezien.

Guardian of Isis
lars91 schreef:

Nee , dat nummer gaat nergens over, mijns inziens veel te geforceerd door die computerstem van Rico. Doe mij maar rauwe tracks als Regendans, Park en Vroeger/Nu.
Laten we die stelling eventjes ontleden:

1) "dat nummer gaat nergens over" - Dus het feit dat het nummer de exponentieel toenemende modernisering en het daaraan gekoppelde verlies van moreel besef aanklaagt, is niet genoeg voor jou? Dat de gemiddelde mens in de westerse wereld langzaam maar zeker in een kunstmatig wezen verandert dat onderworpen wordt aan de uitspraken van politici en media, dat is "nergens over gaan"? Denk tweemaal voor je die bewering nog eens maakt.

2) "mijns inziens veel te geforceerd door die computerstem van Rico" - Die stem geeft het nummer mijns inziens juist een sterk beklemmende, paranoïde sfeer en hierdoor sprong Elektro Stress er voor mij al direct uit toen ik Eigen Wereld voor het eerst beluisterde. Maargoed, dit komt neer op je eigen mening, dus daar gaan we niet verder op in.

3) "Doe mij maar rauwe tracks als Regendans, Park en Vroeger/Nu." - Lees de tekst van Regendans maar eens na, die is niet rauw, het nummer is juist relaxed. Qua rauwheid kunnen Park en Vroeger/Nu ook niet op tegen Elektro Stress; dat nummer is één van de bruutste die Opgezwolle ooit gemaakt heeft. Noot: Ik zeg daarvoor niet noodzakelijk dat Elektro Stress een betere song is dan Regendans of Park. Maar ik heb hem wel aangevinkt als één van mijn favorieten.

dion_odinot schreef:

Met Delic op de beat voor een single en een clip
Hij maakt van een snippet al een hit

dat dan weer wel

avatar van dilladawg
dit album komt toch wel erg dicht bij perfectie, geen een track die ik skip.
nog een halfje omhoog.

avatar van Kill_illuminati
Er staan op dit album maar weinig echte traditionele HipHop beats. Dus elke keer als ik dit album luister is het een verademing als ik het nummer Volle Kracht weer hoor tussen al het sample geweld en andere toeter en bellen.

Ik zie dit album altijd als 2 delen gesplitst. Het eerste deel stopt als het ware na Ut is wat 't is en vervolgt verder met andere wat duistere nummers met een hardere bass. Het zwakste nummer voor mij blijft Werk aan de winkel.

avatar van Apieknar
Erg fijn album. 2 jaar terug was ik echt helemaal verslaafd aan deze. Tegenwoordig luister ik hem eigenlijk nooit meer, maar hij blijft erg goed. Enkele tegenvallertjes zijn die nummers met Winne en Raymzter. 4,5*

avatar van PJC
PJC
dat nummer met Winne vind ik juist één van de beste nummers van de plaat, die beat . Raymzter komt ook gewoon goed

avatar van Apieknar
Ben zelf sowieso geen Raymzter fan, vind het maar een vervelend mannetje.

avatar van Rudie
Apieknar schreef:
Ben zelf sowieso geen Raymzter fan, vind het maar een vervelend mannetje.

Hoor hem persoonlijk ook niet graag tussen het werk van Opgezwolle, de combinatie ligt in mijn gehoor niet zo goed.

Outblasty schreef:
's avonds laat thuis
Eerst een happie eten maken
Ik wist precies welke traptreden kraakten
kleren stinkte naar rook en mn ogen klein
mam zag me wel maar het viel onder haar gedoogbeleid

Dit soort teksten spreken mij iig erg aan, precies hoe het bij mij 2jaartjes geleden ook ging.

Inderdaad, erg herkenbaar, dat stukje. Vind ik ook één van de mooiste lines uit de Opgezwolle-stal.
Eén van de grote krachten van Opgezwolle, het is soms alsof Rico of Sticks je een spiegel voor houden, bij mij althans.

Ik blijf van mening, en niet alleen ik, dat dit het beste is wat Nederland qua hip-hop te bieden heeft, de teksten zijn zo heerlijk, ongeforceerd en vlotjes, vol wordplay, referenties naar cultuur en een blik op wat er in de maatschappij leeft. Dat laatste is vooral in dit album sterk aanwezig, terwijl bij Spuugdingen het vooral de fantastische wordplay is die een centrale rol krijgt, elk album zijn ze anders. Niet echt anders, maar wel ligt het accent ergens anders in de drie platen. Ri en Sticks kunnen zich meten met de top van de Amerikaanse mc's, dunkt me, wat zij met de Nederlandse taal doen is gewoon om kriebels van te krijgen. Ze zijn zo geweldig op mekaar ingespeeld, Rico heeft één van de vloeiendste flows die ik al gehoord heb en tekstueel ook de sterkste. Het hangt er maar vanaf wat je zoekt, Sticks heeft een zwaarder stemgeluid en laat een erg intelligente blik op de samenleving blijken, terwijl bij Rico vorm boven inhoud de voorkeur lijkt te hebben. Wat helemaal niet wilt zeggen dat de inhoud op niks slaat.
Zet er dan nog beats van koning Delic bij (die ook elk album duisterder lijken te worden maar hetzelfde hoge niveau weten te blijven behouden) en je hebt gewoonweg de perfecte hip-hop combinatie. Echt producties om je vingers van af te likken.

Ik wou eigenlijk mijn mening over Eigen Wereld geven maar het is niet makkelijk om Opgezwolle los van hun drie albums samen te zien. Moeilijk om een favoriet te kiezen maar ik denk dat het Spuugdingen is. Maar dat hangt van luisteraar tot luisteraar af.

avatar van Kill_illuminati
Ik vind Sticks en Rico niet altijd even geweldig. Ik vind ze vooral fijn om naar ze te luisteren. Ze zijn naar mijn smaak niet constant genoeg qua het schrijven van teksten. De klank rijmen van hen stoort me soms zelfs. En toch heb ik het idee dat ik soms naar complete onzin luister of te wel het rijmen om te rijmen verschijnsel. Het net verschenen Colluci is daar een voorbeeld van. Op dit album is dat het minst aanwezig misschien daarom dat ik mede de productie dit het beste Opgezwolle album vind.

DevendraBan
Ja, tuurlijk, ook al ben ik van mening dat de vorm boven inhoud moet staan maar niet ten koste van die inhoud. Dan heeft de vorm niet veel zin.
Maar ik begrijp zeker wat je bedoelt en ik ben het ermee eens. Ik doelde vooral op hun werk in Opgezwolle, tekstueel zijn er niet zoveel slechte dingen in te ontdekken, vind ik.
(Sticks) Solo en in Fakkelbrigade is het inderdaad een ander geval, soms toch. Daar kan het zijn dat het ongeïnspireerd klinkt en dat het lijkt alsof men gewoon naar woorden zocht die goed bij elkaar passen.

avatar van Outblasty
Man bijt hond, na een commando bijt hond man
Maar ook dames die nog geen vlieg kwaad doen

avatar van Niek
Ik vind, je mag pas klagen als je beseft hoe goed het is

avatar van Nieekk
dilladawg schreef:
Nederlands beste Hip-hop album

Dikke word.. dit album is voor mij echt heel dicht tegen perfectie aan. Geweldig.

avatar van Opgeduveld030
ik vind, je mag niet meer klagen als je beseft hoe goed het is ....

avatar van tovast
Duidelijk een van de (misschien wel de) beste nederlandse hiphop plaat.
voor de rest komen alleen de Onoverwinnelijk EP van winne en Kohfie konnectt dicht in de buurt.
heerlijke beats en lekkere erop geflowd door Rico en Sticks.
Hoe vaker ik Rico luister, hoe beter ik hem ga vinden.
4,5* misschien binnenkort een halfje erbij

avatar van Niek
tovast schreef:
Vreemde vorm van humor...

RedLightCityBoy
Het is zijn smaak toch?

RedLightCityBoy schreef:
Hier zijn smaak toch?

Ja, maar als ik zeg dat stront bijna even lekker als chocolade-ijs smaakt, stel jij je toch ook serieus vragen.

avatar van MJ_DA_MAN
Ben het zeker niet eens met tovast maar de drie platen hebben wel één overeenkomst: erg goede beats.

avatar van Pooiertje
Opgezwolle is echt geen stront hoor.