Godspeed You! Black Emperor - Slow Riot for New Zerø Kanada (1999)

Canada
Label: Kranky

1. Moya (10:51)
  2. BBF3 (17:46)
Dit was de eerste CD van Godspeed die ik kocht, zomer 2000 volgens mij. Vind hem nog steeds erg goed en misschien zelfs wel hun beste release. Was voor mij een eye-opener naar de rest van het Constellation-label, dat nog genoeg meer interessants (zij het vaak wat ontoegankelijker) herbergt.

Moya is in ieder geval een prachtige track, met een opbouw die aan Gorecki's 3rd Symphony ontleend lijkt te zijn. Ik denk niet dat Godspeed ooit subtieler naar een climax heeft toegewerkt. BBF is een nog duisterdere tracks met een rant van een man die zo van straat lijkt te zijn geplukt (verhalen gaan dat ie op Providence in New York staat en wel vaker van dit soort tirades houdt). Het uiteindelijke gedicht dat ie voorleest is overigens een songtekst van Iron Maiden, geloof ik.

ElMeroMero
Ook wel weer illustratief voor de non-conformistische houding van GYBE! en het gros van hun labelgenoten: er staat een recept voor een benzinebom op de achterkant van de hoes.

De muziek is zoals gewoonlijk weer knap gemusiceerd; vaak grimmig dan weer lieflijk van karakter. Voor meer details: zie boven(ik ben in een luie bui vandaag en herman heeft uiteraard de spijker weer op de kop geslagen ). 4*

avatar van Gajarigon
Hmmz moet het niet blaisE zijn?

en de tekst is die van Virus van Iron Maiden:

There's an evil virus that's threatening mankind
Not state of the art, a serious state of the mind
The muggers, the backstabbers, the two faced elite
A menace to society, a social disease
Watching beginnings of social decay
Gloating or sneering at life's disarrey
Eating away at your own self esteem
Pouncing on every word that you might be saying
The cynics, the apathy oneupmanship order
Superficially smiling a shake of the hand
As soon as the back is turned treachery is planned
Watching beginnings of social decay
Gloating or sneering...at life's disarrey
When every good thing's laid to waste
By all the jealuosy and hate
By all the acid wit and rapier lies
And every time you think you're safe
And when you go to turn away
You know they're sharpening all their paper knives
Try to relate it
Try to escape it
Without a conscience they destroy
And that's thing that they enjoy
They're a sickness that's in all our minds
They want to sink the ship and leave
The way they laugh at you and me
You know it happens all the time
Try to relate it
Try to escape it
The rats in the cellar you know who you are...
Or do you?
Watching beginnings of social decay........

avatar van HammerHead
Het is inderdaad Blaise, ik heb het even gecorrigeerd.
Als ik het verder goed begrijp noemt deze persoon zich dus naar de minst talentvolle Iron Maiden zanger Blaze Bayley en reciteert dan het zo'n beetje minst bekende Maiden nummer "Virus" (wat alleen op Best of the Beast te vinden is). Hij praat zo snel en achteloos dat je zou denken dat hij dit minstens een aantal keer per dag doet, of zou hij stiekem een aan lager wal geraakte Blaze zijn?

avatar van Gajarigon
Hehe, goede vraag. 'k heb de teksten van iron maiden nooit echt je dat gevonden (fear of the dark in gedachten hebbende). En k versta nauwelijks de helft van wat hij zegt want hij ratelt het af zonder al te veel intonatie. echt tof vind ik het gesproken stuk ook niet...

avatar van Jeanicious
Net als Herman is dit mijn eerste kennismaking met Godspeed, en wel een hele aangename. Ik was een CD aan het luisteren in een klein CD zaakje in Leeuwarden toen ik volledig werd afgeleid door de muziek die de eigenaar in zijn winkeltje aan had staan, n.l. Godspeed. Ik heb de koptelefoon afgezet, geluisterd, de cd gekocht, thuis geluisterd, en nog eens en nog eens etc. De muziek is zo totaal anders, ik vind het prachtig en draai het nog heel vaak.

Maar om in te haken op Gajarigon. Ik vind de gesproken tekst, die naadloos is geïntegreerd in de muziek, of vice versa, juist door de vlakke eentonige manier van spreken juist heel erg mooi. Op die manier komt het een beetje over als een hymne of gebed of psalm. Zijn hele denkwijze lijkt erop gebasseerd, en dat vind ik op die manier juist heel goed werken.

Bedankt trouwens voor het diepgaande gegraaf naar de tekst van het gedicht. Had ik nooit geweten anders.

Ik vind dat ie helemaal niet zo vlak spreekt. Je hoort hem gedurende het interview bozer en bozer worden. De tekst van Iron Maiden wordt inderdaad snel uitgesproken, maar ik heb daar totaal geen problemen mee.

avatar van Gyzzz
Wat een mooi album is dit! Moya is een en al schoonheid in zijn totale opbouw, en hoewel het gepraat op Blaise Bailey Finnegan III na enige tijd wat begint te irriteren, maakt dat het openbreken van het nummer na een minuut of 12 des te beter.
Een hele dikke 4*, met kans op 4,5.

avatar van pulpjannis
dat is vreemd, ik hebg deze cd net gekocht en die van mij duurt 49 minuten..

en hij is heel erg goed! net zoals het andere werk van godspeed

pulpjannis schreef:
dat is vreemd, ik hebg deze cd net gekocht en die van mij duurt 49 minuten..

Weet je het zeker? Anders ben ik heeeeeeeeeeeeeeel benieuwd naar wat er nog meer op staat.

hahahaha

ik ben erachter gekomen dat ze me een hele verkeerde cd hebben mee gegeven.

Het is van een band genaamd "do make say think" en eigenlijk is dit ook hele gave muziek, maar ik ga de cd toch maar ruilen.

Echt een gave manier om een nieuwe band te ontdekken

avatar van The Scientist
Do Make Say Think is wel briljant ja, ook een post-rock band op het label Constellation, maar deze plaat is nog wel iets beter .

avatar van pulpjannis
jha dat vind ik zelf ook

sleep
Pulpjannis, toevallig dat ik je hier tegenkom

je verhaal bij dennis over de verkeerde cd zette me aan het denken, toen schoot het me te binnen: Jannis
dit is inderdaad een erg vette ep, maar vind hem minder dan lift yr. skinny...

toch een 4

avatar van pulpjannis
hahaha gaaf maar je bent ruben toch?

Maar oke, ik heb nu dus de goede, en ik vind hem heel erg goed. Had hem al eerder gehoord maar nu kon ik er echt pas goed naar luisteren.

Een 4.5 wat misschien nog wel een 5 word.

avatar van pulpjannis
je bent ruben jha... had niet gezien dat je op je naam kon klikken

avatar van dynamo d
Ik heb nu Slow Riot for New Zero Kanada in de bestelling. Ben zeer benieuwd hoe deze EP klinkt in vergelijking met album Lift Yr. Skinny Fists Like Antennas to Heaven, dat m'n eerste kennismaking met deze band was.

avatar van dynamo d
dynamo d schreef:

Inmiddels al ontvangen en beluisterd. Lift Yr. Skinny Fists Like Antennas to Heaven vind ik meer pit en dynamiek hebben dan Slow Riot for New Zero Kanada. Maar ook laatstgenoemde is zeker niet slecht.

avatar van Lukas
Voorzichtig ben ik de laatste tijd begonnen mij wat in postrockkringen te begeven. Dan kom je - naar het schijnt - nogal snel uit bij Godspeed You Black Emperor!. Moya. Wauw! Wat een opbouw!

Slint, Talk Talk en Explosions in the Sky hebben wat meer tijd nodig om te bezinken. Misschien het verschil tussen strijkers en gitaarflarden. GYBE! klinkt soms harmonieus, soms onheilspellend. Ik vind het heel moeilijk echt een zinnig verhaal bij dit soort muziek neer te kalken. Luisteren werkt doorgaans beter

Ik maak me wel heel makkelijk van een recensie af hier, zo lijkt het, maar dat is het niet... Het genre is denk ik nog te vers voor mij om er hele verhalen over kwijt te kunnen. Laat ik dat dan ook maar niet doen. 4.5* staan in elk geval duidelijk genoteerd.

avatar van Kikuichimonji
Ik ben echt helemaal verslaafd aan Moya de laatste tijd. Geweldig sublieme opbouw en de viool (of is het wat anders) op het einde is echt geweldig. Dat riedeltje zit al dagen in mijn hoofd.

avatar van BlueVelvet
Lukas schreef:

Probeer vooral ook Mogwai, Mono, Sickoakes, A Silver Mt. zion, EF en Red Sparowes

avatar van KampF
Ik kan maar moeilijk kiezen welk album van GODSPEED ik in mijn top10 zet, toch is het deze geworden. Wat kan ik toch genieten van die prachtige speech. Die opbouw en het helse kabaal dat volgt. Stuk voor stuk houd ik van elk nummer van GY BE, wat een geweldige band. Dit is trouwens het eerste album dat ik hoorde en ik was helemaal verkocht. Godspeed heeft mij een postrock addict gemaakt (samen met Slint)..

avatar van Kikuichimonji
Sinds wanneer is het zerø i.p.v. zero? Op de sticker op mijn EP is het namelijk gewoon zero.

J Casablancas
Hmm, het naderen van de climax van Moya doet mij verdomd veel aan 16.12 van Mono denken, of ligt dat aan mij?

Ja, want 16.12 bestond nog niet toen Moya werd geschreven.

J Casablancas
Klopt, desalniettemin vind ik ze erg op elkaar lijken.

avatar van HammerHead
Kikuichimonji schreef:

Op de rug ook?

HammerHead schreef:

Op de rug ook?

Hm, nee, daar staat dan wel weer zerø. Maar als ik hem dan in mijn pc stop is t weer zero. Nja, boeien

Ik denk dat dit mijn favo Godspeed release is. Ook het beste album ze te leren kennen, niet alleen door de kortere nummers, maar ook gewoon de muziek. 4.5*