Joy Division - Substance (1988)

Alternatieve titel: 1977 - 1980

Label: Factory

1. Warsaw (2:26)
  2. Leaders of Men (2:35)
  3. Digital (2:50)
  4. Autosuggestion (6:08)
  5. Transmission (3:36)
  6. She's Lost Control (4:45)
  7. Incubation (2:52)
  8. Dead Souls (4:55)
  9. Atmosphere (4:11)
  10. Love Will Tear Us Apart (3:27)
  11. No Love Lost * (3:43)
  12. Failures * (3:44)
  13. Glass * (3:53)
  14. From Safety to Where * (2:26)
  15. Novelty * (3:59)
  16. Komakino * (3:52)
  17. These Days * (3:26)
Ik heb deze hoes eigenlijk nooit gezien. Hij lijkt wel op de hoes die mijn exemplaar heeft en die ik altijd in de winkels zie liggen. Die heeft ook een zwarte voorkant met dezelfde tekst omringt door een grote 's' (zelfde lettertype als dat je hier ziet). Maar dat terzijde: de muziek is fantastisch.

Ik heb de cd, ook met de grote 's'. Misschien is de hoes hierboven wel alleen voor de LP's gebruikt. (Lp-hoes is in ieder geval mooier, vind ik.)
Overigens is het geen zwarte achtergrond, maar donkergroen.

De muziek: She's lost control is hier in een andere versie te beluisteren dan op Unknown Pleasures. Verschil? Hier zit er o.a. nog een synt. doorheen verwerkt. De Unknown Pleasures-versie is beter [Anderen zeggen overigens weer van niet.] Voor de rest is het een mooie verzamelaar van singles & EP's. Voor de Joy Division-fan een aanrader [maar die hebben 'm natuurlijk al een jaar of vijftien in huis liggen]

Ik heb wel de hoes zoals hierboven afgebeeld. Inderdaad op LP.

Ik ben geen echte fan maar vind dit album wel fascinerend. Je wordt er niet bepaald vrolijk van, maar vooral Transmission vind ik aangrijpend.

avatar van IMPULS
Op zichzelf een fijne verzamelaar waarop ook pré Joy Division (onder naam Warsaw). Dead Souls is huiveringwekkend.
Enig licht bezwaar is misschien het verschil in kwaliteit van enkele composities. Atmosphere vind ik bv. weer minder interessant, maar wel geklemd tussen twee topcomposities. Maar wel een 4 hoor.

avatar van Nanne
Dit is interessant verzamelaar. Jammer alleen dat de tracks niet in chronologische volgorde staan. Dan zou je perfect de ontwikkeling van de band kunnen horen. Waarom na LWTUA opeens No Love lost en Failures?

Verrukkelijk zijn:
From safety to where (pre-unknown pleasures);
Dead Souls (magistraal),
She's lost control (volgens mij een remake van de versie op UP) ;
Transmission
Autosuggestion: ("Take a chance and step outside.
Lose some sleep and say you tried.
Meet frustration face to face.
A point of view creates more waves.
So lose some sleep and say you tried.")

avatar van Glurp
Ik heb dit album nu 1 keertje gehoord = 3*, maar het zal zeker nog stijgen

avatar van the viking
IMPULS schreef:

Atmosphere is juist een briljant nummer waarin je heel duidelijk kunt horen waar The Cure de mosterd vandaan heeft gehaald !

Lost Highway
Stem verlaagd; zeker niet omwille van de kwaliteit van de nummers, maar wel omwille van de volgorde.

avatar van Darkshines
Ik hou van donkere muziek, maar hier zie ik de genialiteit niet van in, de stem staat me niet aan en de muziek klinkt al helemaal niet bijzonder. 2.

Lost Highway
Ik kan het natuurlijk mis hebben, maar aan je top 10 en stemmen te zien lijk je me toch niet zo van donkere muziek te houden...

avatar van Darkshines
Als ik het idd met jou top 10 vergelijk ja dan weet ik waar jij op doelt bij donkere muziek, en dat spreekt me idd minder aan.

avatar van Mart
Zojuist voor het eerst beluisterd, en ik geef 3,5*. Ik ga hier in ieder geval nog vaker naar luisteren, want dat deed ik ook bij Unknown Pleasures en Closer en die zijn nu mijn favoriete platen aller tijden. Mijn (voorlopige) favorieten hierop zijn Transmission, Dead Souls, Atmosphere en Love Will Tear Us Apart. Maar mijn absolute favoriet hierop is toch echt Atmosphere, echt een hemels nummer!

luisteraart
Mart schreef:

Prachtige clip ook, voegt echt iets toe.

avatar van c-moon
Een prima verzamelaar natuurlijkn maar de echte fans raad ik toch de ultieme verzamelaar, de meer dan interessante en fantastische BOX "Heart and Soul" aan !!!

avatar van Mart
Verhoogd naar 4 sterren. Er staan echt hele prachtige nummers op zoals Digital, Transmission, Dead Souls, Atmosphere en Love Will Tear Us Apart. Ik heb nu weer een andere favoriet, namelijk Dead Souls. Alleen hadden ze van mij track 11 t/m 17 weg mogen laten. Dan had dit album van mij echt 5 dikke sterren gehad.

avatar van Reint
Prachtige clip ook, voegt echt iets toe.

Is dat die van Anton Corbijn? Geweldig, inderdaad!

avatar van Flipman
Prachtige verzamelaar, net iets beter dan Permanent! En deze gaat naar #1 in mijn Top-10! Nu de originele albums nog 's aanschaffen, en dan wel op LP (ik reken Still daar ook onder).
Mart schreef:
Zeker, die behoren tot mijn favorieten !
Mart schreef:
Ik heb nu weer een andere favoriet, namelijk Dead Souls.
Ik kan je geen ongelijk geven, prachtig nummer, waar Nine Inch Nails ook een prachtige cover van heeft gemaakt voor de soundtrack van The Crow!
Mart schreef:
Wáááát?! Ieder z'n smaak natuurlijk, maar hier moet ik je toch écht tegenspreken! Dat zou namelijk betekenen dat prachtige nummers als Komakino, These Days en zeker No Love Lost hier níet op zouden staan! Dit zijn wel onmisbare nummers in het oeuvre van Joy Division en mogen dus absoluut niet ontbreken! Nou moet ik wel zeggen dat ze van deze verzamelaar net als die van New Order beter ook een dubbelalbum hadden kunnen maken, want andere belangrijke tracks als Shadowplay, Day Of The Lords, Atrocity Exhibition en New Dawn Fades staan hier ook niet op.

Overigens, Mart, ik hoop niet dat je je aangevallen voelt, want dat is toch echt niet mijn bedoeling geweest !

En dat The Jesus And Mary Chain zich ook niet aangevallen voelt, want hun prachtige debuut-LP Psychocandy, die van het begin af op #1 heeft gestaan, moet nu wijken en één plaatsje zakken !

Als 15-jarige puber was "Atmosphere" van dit album mijn eerste muzikale kennismaking met Joy Division. Ik wist wel dat Paul Young "Love Will Tear Us Apart" had gecoverd, maar had het origineel toen nog nooit gehoord.
Zeer mooie verzamelaar.

Flipman schreef:

Nee hoor, ik voel mij niet aangevallen, smaken verschillen nu eenmaal Ik vind het album met track 11 t/m 17 gewoon nét iets te lang duren, anders had dit album echt wel 5 dikke sterren van mij gehad. Of ze hadden de volgorde van de tracks moeten veranderen (zo dat het album begint met de oude Joy Division nummers, en eindigt met Love Will Tear Us Apart).
Enne Flipman, dit is een verzamelaar van de B-sides en de singles van Joy Division, dus daarom staan nummers als Atrocity Exhibition en Shadowplay er niet op

na vele jaren luisteren naar Joy Division/Warsaw is voor mij duidelijk dat de uitvoeringen op het album Substance het beste klinken. het venijn is hier zo raak, onovertroffen!!

Mart schreef:
Blij dat je je niet aangevallen voelt . En bij je standpunt kan ik me nog wel iets voorstellen.
Mart schreef:
Ja, OK, maar op Substance van New Order staan ook singles, en zo. En andere bekende nummers. Hier niet, dat vind ik wel jammer.

avatar van Flipman
Ik zag pverigens dat From Safety To Where...? als enige van het hele album géén voorkeursstem heeft gekregen. Die heb ik 'm toch maar gegeven, want het is een geweldig nummer! Ik luister 'm de laatste tijd iets vaker, en daar ie me eerst weinig deed, vind ik 'm steeds beter.

avatar van Mart
Ik heb het album de laatste tijd weer wat luisterbeurten gegund, en ik ga hem toch 5 sterren geven. Je hoort goed hoe Joy Division zich heeft ontwikkeld, en er staan geweldige klassiekers op dit album (Digital, Dead Souls, Atmosphere, Love Will Tear Us Apart). En ik blijf het knap vinden hoe Ian Curtis' stem toch weet te raken, ondanks dat hij vals en rauw klinkt. En dan maken de wat mindere nummers en de volgorde van de nummers niet uit. Dit album is gewoon 5 dikke sterren waard.

avatar van Reint
Wat is Digital toch briljant. Live helemaal.

avatar van Flipman
Laatste nummer dat ze live hebben gespeeld, ook.

avatar van starsailor
Leuk allegaartje deze plaat maar de nummers uit de tijd vóór Martin Hannet kunnen mij nauwelijks bekoren. Te rammelige arrangementen en een te schreeuwerige Curtis.
Gelukkig staan er ook nummers op uit de Hannet periode op.

avatar van OldRottenhat
Autosuggestion!!

starsailor schreef:

Je bedoelt songs zoals die afkomstig van An Ideal For Living (Warsaw, No Love Lost, Leaders Of Men en Failures)? Die zijn toch juist geweldig? Hoewel ik me wel afvraag wat Hannett hiervan gemaakt zou hebben.

avatar van kaztor
De tijd dat artiesten singles apart van albums uitbrachten is voorbij.
Deze cd geeft aan hoe jammer dat wel niet is.

4,5.

avatar van timhardt