Samson & Gert - Samson (1991)

Alternatieve titel: Samson & Gert 1

Belgiƫ
Label: CNR

1. Er Zit Meer in een Liedje (3:39)
  2. Ik Wil Niet in Bad (3:48)
  3. Slaapliedje (3:54)
  4. Vissen (3:03)
  5. Samsonrock (2:34)
  6. Niet Ver Weg (3:17)
  7. Feest Vandaag (3:25)
  8. Ik Ben de Sigaar (3:26)
  9. De Wijde Wereld (3:25)
  10. Verliefd Zijn (3:11)
  11. Neefje Kwik (2:43)
  12. Samsonlied (3:00)
Maidenfreak
Eerlijk gezegt heb ik als klein jongetje veel gehad aan onze Samson, was mijn enige manier om te ontsnappen aan pesterijen.

avatar van Drs. DAJA
0,5
Vond dit als kind al tenenkrommende troep... De 'Samsonrock'... ai ai ai... En dat werd dan met zo'n blik opgezet door volwassenen van 'Dit moeten jullie leuk vinden, jullie zijn kinderen'.

avatar van pdonidvie
Verkoopt iemand deze toevallig op Vinyl?

avatar van Cerclezot
pdonidvie schreef:
Verkoopt iemand deze toevallig op Vinyl?

Dat is de enige vinyl dat ik zeker nooit weg doe

avatar van prowler3333
S&G nummers zijn voor een jong publiek, maar ze zijn veel meer dan kinderliedjes. Zeker in de beginjaren waren ze muzikaal zeer goed onderlegt en gingen ze over het leven, met vaak verborgen opvoedende boodschappen. het gaat van feesten tot verdrietig zijn, van verliefd zijn tot vergevingsgezind zijn, en van vriendschap tot leren gelukkig zijn met wat je hebt. Ik kan niet anders dan dit 5* geven. Voor een doorsnee Nederlander is dit waarschijnlijk onbegrijpelijk maar voor een jonge vlaming als mezelf is dit cultureel erfgoed om trots op te zijn.

Dit is van toepassing op de eerste vijf S&G albums, maar ik zet het hier omdat het debuut nog steeds mijn favoriet is.

avatar van esteban
Mensen doen graag denigrerend over Samson & Gert, vooral omwille van het feit dat Gert ondertussen een multimiljonaire is. Dat neemt nochtans helemaal niet weg dat dit destijds niets minder dan fantastische CD's waren.

Meer dan 27 jaar later, blijk ik het merendeel van de teksten nog steeds van buiten te kennen, alsook de melodieën. En dat zegt veel. Niet alleen was dit muzikaal vaak beter dan vele Vlaamse hits die toen de hitparade veroverden, er zaten regelmatig songs tussen die inhoudelijk iets te bieden hadden of de jeugd iets leerde. En dat zal mij altijd bijblijven, het feit dat ik effectief luisterde naar wat gezegd werd. Naast alle meezingers, vond je regelmatig ook trage songs die een bepaald thema aansneden en zelfs in staat waren mij wat triest te maken als kind. Het deed mij effectief iets.

Tot en met album 9 eind 1999 kon je er op rekenen dat je kwaliteit kreeg op dat vlak. Elk album opnieuw, zonder één uitzondering, heeft memorabele songs, jaar na jaar. Welke artiest kan dat zeggen?

Midden de jaren 2000 was Samson de weg wat kwijt en begon de populariteit te slinken, ook wat de nieuwe CD's betreft. De generatie na ons wou niet echt meer mee. Muzikaal was er plots een verschuiving en er was wat hipdoenerij mee gemoeid. Dat werkte niet helemaal. Ook al verscheen er zelfs in die periode alsnog nu en dan een nummer die het enorm goed deed bij de jeugd. De magie leek wat zoek. Al verdwenen ze nooit helemaal ...

En dat doet me nu nog het meeste plezier. Wat blijkt anno 2018? Samson & Gert zijn hot. De (zeer geslaagde) nieuwe afleveringen waren ongelooflijk populair, het Sportpladeis sprak boekdelen en de oude liedjes worden nog steeds beluisterd door de kinderen van nu. Als je nu naar de Kersthow gaat (toen ik kind was, was dit te duur) blijkt dat niet alleen de kleinkinderen, de ouders, maar ook de grootouders al die liedjes vanbuiten kennen en volop meezingen. En ik herbeleef mijn jeugd via mijn eigen petekindje, die tal van nummers meezingt die mijn jaren als kleine Esteban gekleurd hebben. En mijn vader, die de cassettes tijdens vakanties zowat stuk moesten draaien, blijkt het ook allemaal nog te kennen. Iedereen zit daar met blinkende oogjes en een gigantische lach op zijn of haar gezicht. En ja, nu worden deze liedjes opnieuw opgezet in de wagen bij een andere generatie.

Album 2 is overigens mijn favoriet. Dit omdat ik de nummers tijdens hun allereerste tour (live-show) had ontdekt vóór de muziek verkrijgbaar was op cassette. CD's kenden wij nog niet. En dat was dan nog in Asse, waar ik geboren ben en een groot deel van mijn jeugd verbleef, naast het gemeentehuis dat we in de serie steeds te zien kregen. Tjah, als kind is dat ongelooflijk bijzonder.

avatar van esteban
Correctie ingediend voor cover en titel.

De eerste CD heette simpelweg "Samson", zonder meer. "& Gert" werd pas bij de heruitgave toegevoegd, alsook het Veronica-logo en de nummering. Dat omdat de heruitgave in Nederland gelanceerd werd toen we in België reeds aan "Samson & Gert 3" zaten, de eerste CD waarbij "& Gert" daadwerkelijk toegevoegd werd. De tweede CD heette namelijk ook gewoon "Samson 2".

avatar van esteban
Wie zin heeft in een portie nostalgie : Samson & Gert (Double Feature)

avatar van JoaMuse
Dit album had ik vroeger op cassette. Maar van die cassette en onze cassetterecorder is al lang geen spoor meer, dus had ik dit album misschien al wel meer dan 20 jaar niet gehoord. Gelukkig is er Spotify, waardoor ik dit album de laatste tijd toch weer een aantal keer heb kunnen beluisteren. Met plezier! Ik zal dan maar ineens eens een recensie schrijven. Want recensies schrijven, dat is nu toevallig een van mijn specialiteiten!

Het album begint met twee ijzersterke songs. Er Zit Meer in een Liedje is een geweldig nummer met onder meer leuke trompetten. Maar eigenlijk is gewoon alles leuk aan dit lied. Een sterke compositie die blijft hangen en kinderen tot het besef brengt dat er meer in muziek zit dan ze denken. Ik Wil Niet Bad is een heerlijk en vlot nummer over een proces dat niet zo vlot loopt, namelijk het wassen van Samson.

Slaapliedje is een heel geruststellend en vreedzaam liedje. Dat kon Samson wel gebruiken na de stress van het in bad gaan. Na een nacht vol zoete dromen is Samson goed uitgerust om stevig van zich te laten horen. In het aanvankelijk nog luchtige Vissen beseft de heel ondeugende maar lieve hond niet meteen wat er aan de hand is, maar op het einde horen we een bijzonder geëngageerde Samson. Als een echte milieuactivist gaat hij tekeer tegen mensen die het water vervuilen en neemt hij het op voor de vissen die erin zwemmen. En dat doet hij niet uit eigenbelang, want dat Samson zelf niet snel in het water zal springen leerden we bij track 2.

Samsonrock is een echte klassieker. Kort maar krachtig! Een song waar jong en oud op uit de bol kan gaan. Alleen de domme katten delen niet in de pret en ook Alberto lijkt even gedist te worden door Samson: “mwoah dat is heel lelijk zo gulzig zijn.

In de fijne meezinger Niet Ver Weg promoten Samson & Gert vakantie in eigen land. De song was dan ook een heuse kaakslag voor de luchtvaartsector. Het kan haast geen toeval zijn dat de Belgische luchtvaartmaatschappij Sabena enkele jaren later failliet ging.

Feest Vandaag is uiteraard een grote favoriet van Alberto. Er is nog voldoende limonade en chocolade, dat was later wel eens anders. Heel leuk liedje over heel leuke dingen. Na het feest komen ook de momenten dat het tegenzit in het leven aan bod in Ik Ben de Sigaar: een gezellig hoempapa-met-de-fanfare-nummer, of zoiets. Leuk om Alberto eens te horen! Het is wel Gert die voor het hoogtepunt zorgt met de zin: "Nu had ik eens een rendez-vous, we gingen naar een barbecue." Een Engels op een Frans woord rijmen in een Nederlandstalige tekst, doe het hem maar eens na!

Aan het einde van het album krijgen we met De Wijde Wereld en Neefje Kwik nog erg serieuze nummers te horen. In die eerste relativeren Samson & Gert kleine ergernissen die ze bij elkaar hebben, wanneer ze erbij stilstaan dat in de wereld nog wel ergere dingen gebeuren, zoals oorlog. Neefje Kwik gaat dan weer over een hond die achtergelaten werd in het bos en ziek werd. Scherpe kritiek op baasjes die hun huisdieren graag hebben als ze klein en schattig zijn, maar weinig liefde meer tonen als de dieren hen te veel tot last zijn.

Aan liefde dan weer geen gebrek in Verliefd Zijn. In dat nummer horen we wat Bobientje en Marlèneke bij Samson & Gert teweegbrengen. Het Samsonlied mag de cd afsluiten, net zoals het vroeger de afleveringen mocht afsluiten als ik het mij goed herinner. En daarmee komt ook een einde aan deze recensie. Woef!

avatar van esteban
Naar aanleiding van de 30ste verjaardag van dit album, komt de LP opnieuw uit.

Samson & Gert (Double Feature) - MusicMeter.nl

Nostalgie!