Mensen doen graag denigrerend over Samson & Gert, vooral omwille van het feit dat Gert ondertussen een multimiljonaire is. Dat neemt nochtans helemaal niet weg dat dit destijds niets minder dan fantastische CD's waren.
Meer dan 27 jaar later, blijk ik het merendeel van de teksten nog steeds van buiten te kennen, alsook de melodieën. En dat zegt veel. Niet alleen was dit muzikaal vaak beter dan vele Vlaamse hits die toen de hitparade veroverden, er zaten regelmatig songs tussen die inhoudelijk iets te bieden hadden of de jeugd iets leerde. En dat zal mij altijd bijblijven, het feit dat ik effectief luisterde naar wat gezegd werd. Naast alle meezingers, vond je regelmatig ook trage songs die een bepaald thema aansneden en zelfs in staat waren mij wat triest te maken als kind. Het deed mij effectief iets.
Tot en met album 9 eind 1999 kon je er op rekenen dat je kwaliteit kreeg op dat vlak. Elk album opnieuw, zonder één uitzondering, heeft memorabele songs, jaar na jaar. Welke artiest kan dat zeggen?
Midden de jaren 2000 was Samson de weg wat kwijt en begon de populariteit te slinken, ook wat de nieuwe CD's betreft. De generatie na ons wou niet echt meer mee. Muzikaal was er plots een verschuiving en er was wat hipdoenerij mee gemoeid. Dat werkte niet helemaal. Ook al verscheen er zelfs in die periode alsnog nu en dan een nummer die het enorm goed deed bij de jeugd. De magie leek wat zoek. Al verdwenen ze nooit helemaal ...
En dat doet me nu nog het meeste plezier. Wat blijkt anno 2018? Samson & Gert zijn hot. De (zeer geslaagde) nieuwe afleveringen waren ongelooflijk populair, het Sportpladeis sprak boekdelen en de oude liedjes worden nog steeds beluisterd door de kinderen van nu. Als je nu naar de Kersthow gaat (toen ik kind was, was dit te duur) blijkt dat niet alleen de kleinkinderen, de ouders, maar ook de grootouders al die liedjes vanbuiten kennen en volop meezingen. En ik herbeleef mijn jeugd via mijn eigen petekindje, die tal van nummers meezingt die mijn jaren als kleine Esteban gekleurd hebben. En mijn vader, die de cassettes tijdens vakanties zowat stuk moesten draaien, blijkt het ook allemaal nog te kennen. Iedereen zit daar met blinkende oogjes en een gigantische lach op zijn of haar gezicht. En ja, nu worden deze liedjes opnieuw opgezet in de wagen bij een andere generatie.
Album 2 is overigens mijn favoriet. Dit omdat ik de nummers tijdens hun allereerste tour (live-show) had ontdekt vóór de muziek verkrijgbaar was op cassette. CD's kenden wij nog niet. En dat was dan nog in Asse, waar ik geboren ben en een groot deel van mijn jeugd verbleef, naast het gemeentehuis dat we in de serie steeds te zien kregen. Tjah, als kind is dat ongelooflijk bijzonder.