Radiohead - OK Computer (1997)

Label: Parlophone

1. Airbag (4:44)
  2. Paranoid Android (6:23)
  3. Subterranean Homesick Alien (4:27)
  4. Exit Music (For a Film) (4:24)
  5. Let Down (4:59)
  6. Karma Police (4:21)
  7. Fitter Happier (1:57)
  8. Electioneering (3:50)
  9. Climbing Up the Walls (4:45)
  10. No Surprises (3:48)
  11. Lucky (4:19)
  12. The Tourist (5:24)
  13. Polyethylene (Parts 1 & 2) * (4:23)
  14. Pearly * (3:37)
  15. A Reminder * (3:53)
  16. Melatonin * (2:09)
  17. Meeting in the Aisle * (3:09)
  18. Lull * (2:29)
  19. Climbing Up the Walls [Zero 7 Mix] * (5:19)
  20. Climbing Up the Walls [Fila Brazillia Mix] * (6:25)
  21. Palo Alto * (3:44)
  22. How I Made My Millions * (3:09)
  23. Airbag [Live in Berlin] * (4:49)
  24. Lucky [Live in Florence] * (4:36)
  25. No Surprises [BBC Radio One Evening Session (05 / 28 / 97)] * (3:58)
  26. Climbing Up the Walls [BBC Radio One Evening Session (05 / 28 / 97)] * (4:21)
  27. Exit Music (For a Film) [BBC Radio One Evening Session (05 / 28 / 97] * (4:35)
  28. I Promise * (3:59)
  29. Man of War * (4:29)
  30. Lift * (4:06)
avatar van pim556
angelin schreef:
Volgens mij was de impact van Nevermind op het moment van uitkomen vele mate groter.

eveningguard schreef:
Commerciel gezien misschien, kwa invloed en kwaliteiten absoluut niet.

Dit wordt een beetje een welles-niettes-discussie zo. Het zijn gewaagde uitspraken die jullie hier doen en die mogen, nee, móeten dan wel goed onderbouwd zijn.

Commerciel gezien misschien, kwa invloed en kwaliteiten absoluut niet.

Qua invloed op het moment zelf zeker wel, kwalitatief mag ieder voor zich bepalen.

avatar van tsjong
Ik ben wel tevreden met dit album op de eerste plaats. Het is onmogelijk om een beste album ooit moet zijn, als er dan toch een album op nummer 1 moet staan mag dat deze zijn. Het album bevat alles commercieel succes, vernieuwing. Het leuke aan OK PC is dat het een echte groeier is. Voor een ongeoefende luisteraar is er niet veel aan. Nummers als Paranoid A en Karma Police zullen er dan uitspringen. Maar hoe vaker je het album hoort, des te meer ga je het waarderen. De nummers zijn van ongekend niveau, zitten perfect in elkaar. Maar wat het belangrijkste is aan muziek is de emotie en dat zit hier volop in. De nummers zijn puur, rauw, lekker.

Dit album is echte kunst. Als er toch één de eerste moet zijn laat het dan vooral deze zijn.

Commerciel gezien misschien, kwa invloed en kwaliteiten absoluut niet.

Jij was niet eens geboren toen Nevermind uitkwam, dus tenzij je de beschikking hebt over een teletijdmachine geloof ik niet dat je hier zo over kan oordelen. Qua muzikale invloed komt OK Computer nog niet eens tot aan de enkels van Nevermind: sterker nog, Radiohead kon ook uitgroeien tot een belangrijke band doordat Nevermind een heleboel muzikale deuren had ingetrapt. Je zou kunnen zeggen dat Nevermind het muzikale landschap heeft omgeploegd en dat OK Computer een van de mooiste bloemen is die vervolgens uit de grond kwam gegroeid.

avatar van Cabeza Borradora
@herman:

Zoiets zou ook nog eens bij Nevermind gepost moeten worden
(én bij Never Mind the ... )

avatar van Chronos85
Kid A is wat dat betreft vele malen invloedrijker geweest, vermoed ik. Het heeft het consequent gebruik van experimentele electronica aan een groot publiek gebracht. Ok Computer is net als bijvoorbeeld Dark Side of the Moon een van de mooiste of compleetste resultaten van een stroming (meer op zichzelf staand).

Ik zie OK Computer eigenlijk als een overgangsplaat van de grungeperiode naar wat meer electronisch georiënteerde muziek maar ook van de wat meer 'liedjes' naar dronemuziek (zonder duidelijke conventies als refrein en coupletten). De band maakt op OK Computer nog niet echt een duidelijke keuze, wat door veel mensen als de gulden middenweg wordt ervaren. Dat maakt het een zeer bijzonder kunstwerk, maar moet niet in de war worden gehaald met extreem invloedrijk

herman schreef:

Ik zeg niet dat ik heel veel muzikaal inzicht heb, maar is het niet zo dat Nevermind een nieuw tijdperk starte die vervolgens een gigantische boost kreeg met OK Computer? Denk eens na welke alternatieve albums niet bestaan hadden als dit album er niet was geweest. Je gaat mij zeggen dat Nirvana daar een groter aandeel in had?

Eveningguard schreef:

Dat laatste lijkt me overduidelijk ja. Welke boost is er dan geweest door OK Computer? Ik kan me daar niets van herinneren.

Ja, de plaat kreeg erg enthousiaste recensies, meteen al. Maar het soort muziek dat Radiohead maakte is door OK Computer echt niet populairder geworden. Je zou hoogstens kunnen zeggen er definitief werd afgerekend met het britpoptijdperk en dat introverte-'liedjes'-bands als Travis en Coldplay populairder werden. Aan de andere kant had je in 1997 ook The Verve's Urban Hymns (naast OK Computer misschien wel de meest bejubelde plaat in dat jaar). Ik denk eigenlijk niet dat OK Computer iets wezenlijks heeft veranderd, als ik eerlijk ben.

Ik denk dan ook dat Kid A wel wat meer invloed heeft gehad, al vraag ik me af in hoeverre je wat Chrono85 schrijft aan Radiohead kunt toeschrijven. Dit zijn vrij grote ontwikkelingen, ik denk niet dat je die op kan hangen aan één album of band.

avatar van Kronos
Ik ben het eens met herman.

avatar van Timo-otje
Ik ga niet in twijfel trekken wat Herman zegt, want ik kan daar gewoonweg niet over oordelen.

Maar aan de andere kant , waarom wordt OK Computer dan constant (net zoals Nevermind overigens) genoemd bij de beste albums allertijden? Daar moet je toch wel enige invloed hebben gehad met je muziek lijkt mij. Als die invloed nihil is geweest dan moet het wel het sterke totaalplaatje zijn geweest van dit album denk ik zo?

avatar van Arrie
Het beste album allertijden is toch heel iets anders dan het meest invloedrijke album allertijden?

avatar van Timo-otje
Dat klopt, maar kan je een "beste album allertijden" genoemd worden als er totaal geen vernieuwing heeft plaatsgevonden? Keerpunten of cruciale albums worden vaak onder de beste geschaard omdat ze de muziek veranderd hebben. Daarom doet Nevermind het ook zo goed lijkt me, dat wat mij betreft bij lange na niet zo constant is, als deze OK Computer.

avatar van Arrie
Tuurlijk kan dat, het zijn vaak gewoon populariteitslijstjes.

avatar van Chronos85
herman schreef:

Tsja, natuurlijk heeft dat met meer ontwikkelingen te maken. Radiohead was niet de eerste band die electronica aan 'serieuze' popmuziek koppelde. Wel denk ik dat de band het acceptatieproces van dit soort muziek een exponentiële boost gaf, door de vele media-aandacht en dus het grote bereik. De internetactie heeft hier natuurlijk aan bijgedragen (dat op zich is al iets revolutionairs). Overigens vraag ik me af welke artiest op dat moment een soortgelijke revolutionaire stap had kunnen maken. De late jaren negentig is nou niet de periode waarin over het algemeen de meest spannende en vernieuwende artiesten opkwamen.

Verder ben ik het ermee eens dat OK Computer een prachtig kunststukje is geworden maar dat een kunststuk niet per defintie moet het hebben. Wat te denken van Dark Side of the Moon, A Rush of Blood to the Head, Disintegration? Het zijn allemaal MuMe-favorieten maar toch niet echt invloedrijk te noemen. Kwaliteit en invloedrijkheid hoeven elkaar niet per se in te sluiten.

avatar van Eveningguard
Misschien was de invloed van dit album wel zo groot dat het nu niemamd het meer merkt. Bij sommige platen is de invloed echt te voelen, maar dat is moeilijk in woorden te omvatten. Het is een nieuwe standaard geworden, heb ik het idee. Ik doelde niet op de succesvolle band in het geval van Radiohead, meer op de indie bands. En dat zijn er veel en ze zitten soms erg goed verstopt.

avatar van spoon
Ik heb het ook bewust meegemaakt en Nevermind sloeg in als een bom en had vrijwel direct allerlei consequentie's op zowel het muzikale landschap alsook het culturele landschap.

OK Computer werdt als een bijzonder goed album ontvangen en beleefde daarna een geleidelijke opmars naar zijn huidige status. Coldplay, Travis, Elbow en dergelijke groepen die een melancholische introvert geluid met het grote gebaar weten te combineren ervaar ik als onderdeel van een stroming die Radiohead met OK Computer heeft ingezet.

Nirvana (Pixies/Sonic Youth..) zal zeker invloed hebben gehad op Radiohead maar naar mijn idee staat Radiohead meer in de engelse traditie (Beatles, Bowie, Talk Talk etc)

avatar van jasper1991
Ik vind die invloeddiscussies eigenlijk best wel suf, maar Radiohead is niet bepaald doorgedrongen tot de massa. Echt niet. Ik zou weleens een enquête willen houden onder Telegraaf-lezers of ze nummers kennen.

De invloed die ze hebben zijn ook vooral op bands die in datzelfde beperkte spectrum voor opschudding zorgen.

avatar van vork666
"De massa" en "Telegraaf-lezers" zijn uiteraard ook niet hetzelfde, al zullen de gemiddelde Henk en Ingrid niet per se Radioheadfans zijn, er zijn nog altijd hele volksstammen (vooral aan jongeren) die Radiohead kennen, luisteren en waarderen. Misschien is Radiohead geen Top 40-band, maar heel ver van die populariteit staan zij ook niet af.
De discussie over welke band nu het meeste invloed gehad heeft is inderdaad een beetje suf, daar kom je toch nooit uit en dus wordt het al snel een wellesnietesruzie.

vork666 schreef:
...er zijn nog altijd hele volksstammen (vooral aan jongeren) die Radiohead kennen, luisteren en waarderen. Misschien is Radiohead geen Top 40-band, maar heel ver van die populariteit staan zij ook niet af.
Ik denk echt dat je dat overschat. Ze staan in geen verhouding met bijvoorbeeld Coldplay en Queen.

avatar van Eveningguard
Vandaar dat de kaartjes binnen tien minuten verkocht waren. Radiohead is op MTV geweest en nog altijd vaak op de radio te horen. Retepopulair zijn ze zeker.

avatar van Leander1991
Eveningguard schreef:

Vind het ook moeilijk om hun populariteit echt te duiden. Een live groep is het zeker maar wat mij toch enerzijds verbaast is hoe goed sommige albums het doen. Kid A bijvoorbeeld is zeker voor het grote publiek toch een zéer moeilijke plaat en deed het zelfs goed in Amerika

Eveningguard schreef:

Dan vraag ik me af welk radiostation jij luistert maar Radiohead hoor je zelden op de Radio. Hoogstens 1 a 2 singles van The Bends en Ok Computer maar van de andere albums wordt er niet of nauwelijks iets gedraaid. En zeker al niet bij de grote radiostations, wel misschien bij Pinguïn radio, het vroegere Kink Fm of Studio Brussel maar dan heb je het toch ook gehad, als die het al draaien dan zeker niet regelmatig. Populair zijn ze zeer zeker , dat klopt wel.

Eveningguard schreef:

En buiten Kink FM hoorde ik ze destijds eigenlijk helemaal niet op de Nederlandse radio. 3FM draaide het ook nooit (nu misschien wel, ik luister er niet meer naar). Ze zijn langzaam populair geworden, destijds viel het sowieso allemaal erg mee (hun populariteit is inderdaad langzaam gegroeid, zoals iemand al zei).

Chronos85 schreef:

In die laatste zinnen kan ik me helemaal vinden. Wat betreft je eerste alinea: er waren wel meer bands met een soortgelijke invloed. Het Duitse The Notwist heeft bv. ook een soortgelijke transformatie ondergaan: van rockband naar meer electronische georienteerde muziek. Shrink uit 1998 heeft wel invloed op Radiohead gehad, volgens mij.

avatar van freakey
herman schreef:
....Denk dat je dat wel overschat hoor. Ik had een jaar of 5 geleden toen ik nog in een studentenhuis woonde een grote poster van dit album aan mijn deur hangen en van mijn huisgenoten wist niemand wie of wat Radiohead was...

Ik denk dat de bewoners van je studentenhuis eerder erg overschat zijn.... als niemand anno 2007 daar van Radiohead heeft gehoord moet je echt onder een steen hebben geleefd.....

Onderontwikkeld zootje moet dat geweest zijn daar.....

avatar van Leander1991
fantastisch album ok computer!!!

ps. over populariteit gesproken, wie geïnteresseerd is in een kaart voor Radiohead in een uitverkocht Sportpaleis, heb nog eentje over voor het middenplein. stuur me maar een pm

Hallo Mume-collega's,
Dit album zit nu al een tijdje in m'n kop, eigenlijk alleen al omdat het op nummer 1 staat op de Mume lijst. Dus ik heb Ok Computer zo nu en dan in mijn cd speler gedaan maar ik kon er steeds niet achter komen wat er nou zo goed was aan het album.Maar de afgelopen 4 dagen heb ik dit album steeds gedraaid zo wel thuis in de cd speler als op de fiets met m'n Ipod.
Ik wil niet zeggen dat ik snap dat het op nummer een staat maar het album is nu wel tot mij doorgedrongen.Vooral het nummer Karma Police met een zeer aparte tekst zoals dit stukje:

''Karma police
Arrest this girl
Her Hitler hairdo
Is making me feel ill
And we have crashed her party''

Dit album heeft opeens de potentie om in mijn top 10 te komen hoewel ik mijn top 10 al een tijdje niet meer echt serieus neem omdat er echt veel te veel goede albums zijn. Dat maakt me waarschijnlijk Paranoid Android.

avatar van jasper1991
Als het album je maar Fitter, Happier maakt.

avatar van pim556
"Not riding a bike with headphones on".

jasper1991 schreef:
Als het album je maar Fitter, Happier maakt.

Absoluut!!!!

pim556 schreef:
"Not riding a bike with headphones on".

Haha dat zou inderdaad veiliger zijn maar omdat ik niet altijd tijd heb om thuis muziek
te luisteren is zo'n Ipod op de fiets een heerlijke oplossing.