Radiohead - OK Computer (1997)

Label: Parlophone

1. Airbag (4:44)
  2. Paranoid Android (6:23)
  3. Subterranean Homesick Alien (4:27)
  4. Exit Music (For a Film) (4:24)
  5. Let Down (4:59)
  6. Karma Police (4:21)
  7. Fitter Happier (1:57)
  8. Electioneering (3:50)
  9. Climbing Up the Walls (4:45)
  10. No Surprises (3:48)
  11. Lucky (4:19)
  12. The Tourist (5:24)
  13. Polyethylene (Parts 1 & 2) * (4:23)
  14. Pearly * (3:37)
  15. A Reminder * (3:53)
  16. Melatonin * (2:09)
  17. Meeting in the Aisle * (3:09)
  18. Lull * (2:29)
  19. Climbing Up the Walls [Zero 7 Mix] * (5:19)
  20. Climbing Up the Walls [Fila Brazillia Mix] * (6:25)
  21. Palo Alto * (3:44)
  22. How I Made My Millions * (3:09)
  23. Airbag [Live in Berlin] * (4:49)
  24. Lucky [Live in Florence] * (4:36)
  25. No Surprises [BBC Radio One Evening Session (05 / 28 / 97)] * (3:58)
  26. Climbing Up the Walls [BBC Radio One Evening Session (05 / 28 / 97)] * (4:21)
  27. Exit Music (For a Film) [BBC Radio One Evening Session (05 / 28 / 97] * (4:35)
  28. I Promise * (3:59)
  29. Man of War * (4:29)
  30. Lift * (4:06)
teutoon
Ja ik hou nu eenmaal van gladde muziek, komt zeker weten doordat ik altijd gewoon top 40 heb geluisterd en verder niks.

wat is dan precies gladde muziek?

teutoon
Ja dat hoor ik wel vaker? Gladde muziek, ik denk gepolijste, muziek zonder rauwe stemmen, niet al te heftig gitaarwerk, veel piano.

Chicago You're the inspiration, dat vind ik dus te ver gaan, dat is dus over the top.

avatar van Yak
Yak
Dit gaat offtopic, mensen. Graag verder discussiëren over gladde of stekelige muziek ergens in het forum.

Prima, helemaal gelijk!

Yak schreef:
gladde of stekelige muziek

ja hee
waar staat het gladde/stekelige-meter topic?

avatar van LittleBox
teutoon schreef:
Toto, The Eagles, Ilse Delange, Dire Straits, Bruce Springsteen, Phil Collins, Eros Rammazotti dat vind ik mooie/leuke muziek. Niet echt ver weg van alle commerciele muziek maar ik hoef ook niet zonodig vernieuwende elementen in muziek te horen.

Au au au, dit doet pijn!! Springsteen in een rijtje met Toto, Phil Collins en Eros Rammemaarverrotti... en dan ook nog commercieel.... Goed, Born in the USA kun je absoluut commercieel noemen (vooral zijn minste nummer en tevens grootste succes: Dancing in the dark) maar een Born to Run is een klassieker vanwege zijn kwaliteit. Het is eenvoudigweg een van de beste albums ooit. Ik zal niet ontkennen dat ook Springsteen wil dat zijn platen een groot succes worden maar dat is niet zijn primaire drijfveer. Maar goed, we drijven af, ik weet het. Even terug naar OK Computer. Het lijdt natuurlijk geen enkele twijfel dat dit één van de beste albums aller tijden is en dat hoor je meteen na één keer draaien. Paranoid Android is zo fenomenaal goed, net als de rest. Muziek hoeft niet altijd op te vrolijken! Integendeel! Niks fraaiers dan ontroerd te raken door zang, teksten en mineure muziek. Subterranean Homesick Alien is wat dat betreft kippenvel. Ach, en roep Nick Cave, Tom Waits, Jacques Brel en inderdaad toch ook weer Springsteen met (komt-ie weer) Nebraska. De beste plaat aller tijden.

@ Littlebox

Waarom noem je dit een van de beste albums allertijden? Vanwege de stijl, instrumenten, zang waarom?

Wat maakt een album goed?

Persoonlijk denk ik niet dat er een beste album ooit is, dat kun je gewoon niet zeggen bij muziek en bij veel andere dingen ook niet.

Er bestaat ook geen beste auto ter wereld, iedereen heeft andere wensen, smaak, eisen enzovoort.

avatar van HiLL
teutoon hoe vind jij Paranoid Android muzikaal gezien?

ff luisteren.

teutoon
Een beetje saai en rustig. IKkheb ook Pink Floyd geluisterd maar dat trekt mn aandacht ook niet echt, veel te rustig vind ik.

Wel een mooie basloop verderop in het nummer Paranoid.

avatar van HiLL
Hmm ok dus rustige muziek kan jij ook al niet waarderen. Ik vind overigens dat Paranoid op een gegeven moment behoorlijk losgaat. En Pink Floyd..man man sorry maar ik denk dat je je muzikale horizon eens flink moet gaan verbreden. Ik zal je niet alleen op Toto pakken, maar kom op he. Wat heb je allemaal beluisterd van Pink Floyd? Neem Shine on you crazy diamond...dat overklast toch elk nummer van Toto?

Ok ok ik ben nu ook flauw, maar he teutoon aub.
(en please haal die onterechte stem nou weg voor dit album, je hebt gelijk dat niet iedereen dit de beste cd ooit hoeft te vinden maar 1* na 1 luisterbeurt. teutoon kijk jezelf eens recht in de spiegel aan en vraag of je echt eerlijk bent.)

teutoon
Ik hou niet echt van rustige muziek, als het rustig is dan het liefst ballads. Maar Toto en Pink Floyd kun je toch niet vergelijken?

Ik zal dat ene nummer even luisteren.

PS. Je moet begrijpen dat jaren 80 muziek mijn favoriete muziek is, als ik na de jaren 70 luister krijg ik al problemen, Led Zeppelin bijvoorbeeld. Is nu eenmaal mijn smaak.

avatar van VanDeGriend
Wel prima om te zien dat je je in andere bands probeert te verdiepen, buiten Toto. Kan me overigens ook wel voorstellen dat Radiohead nou niet direct in 1 x pakt.

teutoon schreef:

Ik zal dat ene nummer even luisteren.

Begrijp de laatste zin niet helemaal...maar Phil Collins is toch ook rustige muziek?

teutoon
Over mijn stem, daar sta ik volledig achter. Waarom zou die onterecht zijn? Ik zal niet weer op een Radiohead album gaan stemmen, maar ik wilde toch een keer goed luisteren om eventuele vooroordelen de kop in te drukken of juist niet.

teutoon
Phil Collins is soms rustig maar dat zijn echt van die ballads toch, in ieder geval dat is pop en dat spreekt mij meer aan.

avatar van HiLL
Omdat dit een groeiplaat is. Het is niet een mainstream plaatje wat je eventjes opzet bij een borrel. Het is luisteren en luisteren en luisteren. En ja de een zal het goed vinden de ander niet. Ik kon het in eerste instantie ook niet meteen helemaal te gek vinden. Ik klampte mijzelf ook vast aan Paranoid en Karma omdat ik die 2 al kende. Ik vind daarom dat je het album niet eerlijk beoordeeld.

teutoon schreef:

Phil Collins is altijd 'rustig' geweest, solo dan.

teutoon
Ik zal Ok Computer nog wel een aantal keer gaan luisteren, maar ik ga mn stem niet weghalen nu, want zo denk ik er nu over. Verder kan het album wel groeien maar ik echt leuk zal ik het nooit vinden, dat durf ik wel te stellen. Is gewoon niet mijn smaak.

avatar van avdj
Je maakt mij niet wijs dat je Crazy Frog eerlijk beoordeeld heb HiLL Ieder z'n smaak, ik vind Radiohead ook wat over-de-top.

avdj schreef:
Je maakt mij niet wijs dat je Crazy Frog eerlijk beoordeeld heb...

Ha! Ok 1-0!

HiLL schreef:

Phil Collins is altijd 'rustig' geweest, solo dan.

Ja wat is rustig, het meeste wel, maar ik hou gewoon meer van dat soort muziek, vrolijke nummers, ballads, dat je mee kan zingen.

HiLL schreef:

Ha! Ok 1-0!

teutoon schreef:

O maar teutoon wat dat betreft schud ik je hand, daar hou ik ook zeker van!

teutoon schreef:

Het is ook een kwestie van je horizon verlengen. Zelf heb ik dankzij MuMe toch heel wat artiesten ontdekt en een bredere smaak gekregen. Sommige nummers moet je gewoon 2/3 keer horen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het daarna links laat liggen.

avatar van Onderhond
Volgens mij ligt het toch wat anders. Dit lijkt me meer zo'n plaatje dat je in het begin niet boeit. En dan blijft je luisteren en luisteren en luisteren, tot het uiteindelijk geniaal wordt. Maar als je dan nog blijft luisteren en luisteren en luisteren, en daarna nog wat blijft doorluisteren wordt het uiteindelijk gewoon terug weer slecht.

Dus iedereen die dit een goed album vindt mag zijn stem weer wegdoen, en gewoon blijven luisteren en luisteren tot je het album eerlijk en negatief kan beoordelen. En niet vergeten het album uit je top 10 te halen natuurlijk.

Onderhond schreef:

Misschien verstandig om tussendoor ook eens een ander CD'tje op te zetten

teutoon
Ik wil graag mn horizon verbreden, echter tot nu toe heb ik niet veel nieuws ontdekt wat ik leuk vind. Alles wat ik luister kende ik van naam ookal toen ik het nog niet luisterde. Ik denk dus dat ik wel van vrij populaire muziek hou. Ik kan me nu wel in allerlei onbekende bands gaan verdiepen, maar het lijkt me logischer dat ik me in de wat bekendere ga verdiepen.

Een ding weet ik bijna wel zeker, als een band hits heeft gehad dan zal ik die band waarschijnlijker leuker vinden dan een band zonder hits. Dus vandaar mijn voorkeuren, misschien makkelijk, maar je moet ergens beginnen.