Otis Redding - Otis Blue / Otis Redding Sings Soul (1965)

Soul
Label: Volt

1. Ole Man Trouble (2:36)
  2. Respect (2:05)
  3. Change Is Gonna Come (4:13)
  4. Down in the Valley (2:56)
  5. I've Been Loving You Too Long (2:59)
  6. Shake (2:37)
  7. My Girl (2:53)
  8. Wonderful World (3:09)
  9. Rock Me Baby (3:22)
  10. Satisfaction (2:43)
  11. You Don't Miss Your Water (2:49)
  12. I've Been Loving You Too Long [Remastered Mono Mix of Stereo Album Version] *
  13. I'm Depending on You [Remastered Stereo Single Version] *
  14. Respect *
  15. Ole Man Trouble [Remastered Mono Mix of Stereo Album Version] *
  16. Any Ole Way [Remastered Stereo Single Version] *
  17. Shake [Remastered Live, 1967 - Stereo Mix of Single Version] *
  18. Ole Man Trouble [Remastered Live at the Whisky a Go Go Version] *
  19. Respect [Remastered Live at the Whisky 1968 Album Version] *
  20. I've Been Loving You Too Long [Remastered Live at the Whisky a Go Go Version] *
  21. Satisfaction (I Can't Get No) [Remastered Live at the Whisky 1968 Album Version] *
  22. I'm Depending on You [Remastered Live at the Whisky 1968 Album Version] *
  37. My Girl [Remastered Live in Europe Album Version] *
  38. Shake [Remastered Live in Europe Album Version] *
  39. Satisfaction (I Can't Get No) [Remastered Live in Europe Album Version] *
  40. Respect [Remastered Live in Europe Album Version] *
Dit album een beetje blind gekocht (kende alleen "Respect" en "I've been loving you too long"), maar er nog geen minuut spijt van gehad. Otis Redding is zo'n artiest dat hij de covers beter laat klinken dan het origineel of er toch alleszins een eigen draai kan aan geven. Satisfaction van de Stones (in hun versie eigenlijk beugehoord) is zo'n cover die het origineel overstijgt.
Reddings begeleidingsgroep is hier niemand minder dan Booker T. & The MG's, en mag ik bij deze drummer Al Jackson Jr. even in het zonnetje zetten? Zijn droge meppen dragen nog geen klein beetje bij tot het soulgevoel van deze plaat.

avatar van korenbloem
Dit is zonder twijfel zijn beste album, en behoort tot één van de meest tijdloze soul albums ooit.

avatar van George
Korenbloem schrijft hierboven , dat deze Redding klassieker zijn beste album is en bovendien behoort tot één van de meest tijdloze soulalbums ooit.....
HIJ HEEFT GELIJK !
De cd valt in de mid-price categorie.

eazyfan
Die Sam Cooke-covers klinken nog lang niet mis, de helft van dit album is zo ongeveer gecoverd, de rest is van Otis Redding zelf, ik heb dit album, binnenkort eens werk van maken. A Change Is Gon Come is hier ook uiterst fantastisch gewoon

EVANSHEWSON
George schreef:
HIJ HEEFT GELIJK !
De cd valt in de mid-price categorie.

Neen, George, hij heeft GROOT GELIJK !

***** gewoon absoluut top!

avatar van psychonaatje
Dr. Robert schreef:

Er staat een geweldige anekdote op de dvd Respect Yourself: The Stax Records Story. Steve Cropper (gitarist van Booker T. & The MG's, de huisband van Stax) vertelde dat hij een mailtje kreeg van een jong iemand. In het mailtje stond dat deze jongen had gehoord dat Stax het eerste label was dat werkte met een drummachine en de jongen wilde weten of dit waar was. Steve vertelde dat hij een mailtje had teruggestuurd met de tekst: "It's true. His name was Al Jackson."
Steve Cropper, Donald Dunn en Booker T. Jones vertelden ook (lachend) dat je binnen Booker T. & The MG's wel goed moést spelen, omdat Al Jackson alles binnen handbereik naar je hoofd begon te gooien als je iets fout deed.

avatar van Reijersen
Aan de ene kant vind ik covers vaak erg jammer, maar als je er zo'n eigen draai aangeeft als Otis Redding doet dan mag dat best wel Op dit album staat één van Otis' beste nummers, namelijk 'I've Been Loving You Too Long(To Stop Now)'. Een waar soulgenot.

avatar van psychonaatje
Vandaag is Otis Blue opnieuw uitgebracht in de vorm van een Collector's Edition. Het zijn twee cd's. Op de eerste cd staat de mono mix, op de tweede cd de stereo mix. Daarnaast staat op de eerste cd alternatieve versies van I've Been Loving You Too Long, Respect, Ole Man Trouble, de B-kanten I'm Depending on You en Any Ole Way en liveversies van Shake, Ole Man Trouble, Respect, I've Been Loving You Too Long, Satisfaction, I'm Depending on You en Any Ole Way. Op de tweede cd staat een alternatieve versie van Respect en liveversies van I've Been Loving You Too Long, My Girl, Shake, Satisfaction en Respect. Zie hier voor meer informatie.

avatar van thelion
Daar zal ik dan maar eens heel snel achteraan gaan want die moet ik hebben natuurlijk.

avatar van Cor
Cor
Wat een stem. Deze soulgigant is natuurlijk veel te vroeg heengegaan.

eazyfan
Een album met zoveel Otis-toppers dat ik zelfs niet meer het album moest luisteren om het te kennen - Elk nummer op #8 en #9 na dan ken ik al praktisch van buiten. Dit wordt vaak gezien als Otis' beste werk, toch kan ik daar niet mee instemmen, 'The Dock of the Bay' die me de zangkoning introduceerde vind ik toch een beetje beter dan dit, dit album heeft een nummer dat later op ook dat album uitkwam: 'Ole Man Trouble'. Een van de 4 nummers die Otis hier zelf schreef, niet dat ik wat heb tegen covers want Otis zingt ze echt prachtig, op mijn favo Otisplaat staan zelfs meer covers dus het ligt niet daaraan dat ik dit album minder vind. Nee dit album vind ik gewoon minder sterk, de sterkere nummers staan op andere albums al blijven 'Respect' en 'I've Been Loving You Too Long' 2 van mijn favoriete Otisnummers.

Gewoon een érg sterk Soulalbum, klassieker zonder enige twijfel

'A Change Gonna Come'..

Misschien wel een van de allerbeste nummers gemaakt..

avatar van Reijersen
ronaldinho schreef:
'A Change Gonna Come'..

Misschien wel een van de allerbeste nummers gemaakt..

Maar dan liever de versie van Sam Cooke.

Father McKenzie
psychonaatje schreef:

En het is precies deze Collector's Edition die ik meenam, ik hoorde al de gewone mono mix, die viel al zo gewèldig mee, nu nog eens met de Sennheiser koptelefoon naar die stereo mix luisteren, dat kan enkel nog wat fijner worden. Klassieker van formaat en een absolute must voor de soulliefhebber!

Dit is zowat de definitie van soul. Toch jammer dat er niet meer van zijn eigen nummers opstaan, vind van de covers van Sam Cooke de originele versies beter. Daarentegen vind ik Satisfaction wel weer geweldig gedaan. I've Been Loving You Too Long is natuurlijk de kroon van dit album, prachtnummer. 4*

avatar van muziekhater
Vanaf nummer 4 is dit best goed te pruimen, maar de versies van Aretha Franklin, Sam Cooke en de Stones vind ik toch stukken beter.

avatar van Chungking
Ik kan de hierboven gegeven commentaren alleen maar bijtreden: een tijdloos (soul)album, en godverdomme wat een stem!

Toch vind ook ik de trackkeuze niet geweldig: teveel nummers waar er al een geijkte versie van bestaat (1 of 2 moet kunnen maar het zijn er gewoon teveel op deze plaat). Op covers van My girl, Wonderfull world, Satisfaction en Respect zit ik hoegenaamd niet te wachten - hoewel het wel stuk voor stuk geslaagde covers zijn.

Neen geef mij dan maar Ole man trouble, I've been loving you for too long en A change is gonna come (covers van dit soort nummers hadden er meer in moeten zitten).

avatar van George
Voor alle duidelijkheid , Chungking : Respect in de versie van Otis ( en bovendien zijn eigen compositie) is het origineel en is dus geen cover.
De weergaloze versie die Aretha Franklin wat later van het nummer opnam leverde haar een terechte wereldhit op.
Ook het prachtige I've been loving you too long en Ole man trouble zijn eigen composities en in de originele versies.

avatar van Chungking
Tsja, de versie van Aretha is zo bekend dat ik er gewoon vanuit was gegaan dat het een cover was. Blijft ook een net iets betere versie.

Dat Ole man trouble en I've been... geen covers zijn weet ik, ik doelde enkel op de Sam Cooke cover A change is gonna come.

avatar van George
Weer een misverstand de wereld uitgeholpen

avatar van Devoo
Is dit een goed album als introductie in het genre Soul?

Zeker weten.

Daarnaast kan je ook de volgende albums opzoeken (willekeurige volgorde):
-Sam Cooke: Ain't That Good News
-Solomon Burke: Rock 'n soul, Don't give up on me
-Marvin Gaye: What's going on, Let's get it on

En wat meer op het gebied van soul / funk:
-Stevie Wonder: Innervisions, Songs in the key of life
-Curtis Mayfield: Superfly, Curtis
-Isaac Hayes: Hot butterd soul

Dan heb je toch een mooie introductie tot het genre denk ik. Wel allemaal mannelijke artiesten, maar dat vind ik persoonlijk ook de beste soul.

En om die introductie compleet te maken: Al Green - I'm Still In Love With You.
Wie hier trouwens de cover van Shake kan waarderen moet op YouTube op zoek gaan naar Otis' live-versie ervan op het Monterey Pop Festival. Dat is een geniaal optreden van een geniale zanger. Zoals hierboven ook al gezegd staat dit album bijna helemaal vol met covers, maar Otis is inderdaad iemand die ze stuk voor stuk verbetert. Daarom zijn Down In The Valley, My Girl en Wonderful World m'n favorieten.

avatar van MFPascal
Wat een heerlijke muziek is dit. Die rauwige stem van Otis luistert heerlijk weg. Genot voor het oor.

Father McKenzie
De special edition, geremasterd, klinkt formidable, iets voor jou, MFPascal!
Of Collector's dition geloof ik heet het, ik moet het nakijken, en deze dringend nog eens draaien, inderdaad schitterende pure onversneden old skool soul van de bovenste plank!

avatar van MFPascal
Dat absoluut. Ben me de laatste tijd ook meer in Soul gaan verdiepen en dit album samen met Superfly en Pieces of a Man gaan absoluut spoedig in mijn collectie komen.

Dit was voor mij een beetje een groeiplaat. Van 3* (wel aardig) ben ik nu op 4* (erg goed) uitgekomen (The Dock of the Bay idem dito).

De muziek kan zowel swingend als rustig zijn. De rustige nummers contrasteren mooi met de ietwat rauwe, doorleefde stem van Redding.

SSS
Wel jammer dat dit album 8 covers bevatten, en 1 nummer van Otis bekender werd toen Aretha Franklin het zong dan toen hij het zelf zong (Respect).

Als ik het goed heb telt Otis Redding's discography 5 albums, 37 nummers van hem en 21 covers. En dan doel ik op z'n eerste vijf albums.

avatar van Outblasty
Wat heeft Otis Redding een prachtige stem! Welke nummers op dit album zijn dan eigenlijk covers en van welke nummers zijn die gecovered?

avatar van J.J. Wever

- Change Gonna Come
- Shake
- Wonderful World

Down in the Valley een cover van Solomon Burke
My Girl, origineel is van The Temptations (geschreven door Smokey Robinson)
Rock Me Baby, eerdere versies van o.a. B.B. King en Muddy Waters, origineel is van Lil'l Son Jackson (1950) bron The Originals/Arnold Rijpens
Satisfaction, origineel The Rolling Stones (natuurlijk)
You Don't Miss Your Water, William Bell

Het was overigens gemeengoed bij Stax/Volt in die jaren om veel covers te gebruiken, de aandacht lag meer bij singles, kijk bijvoorbeeld maar eens bij het album van Booker T. & MG's- Green Onions ook merendeel covers.