Radiohead - Kid A (2000)

Rock / Electronic
Label: Parlophone

1. Everything in Its Right Place (4:11)
  2. Kid A (4:44)
  3. The National Anthem (5:51)
  4. How to Disappear Completely (5:56)
  5. Treefingers (3:42)
  6. Optimistic (5:16)
  7. In Limbo (3:31)
  8. Idioteque (5:09)
  9. Morning Bell (4:35)
  10. Motion Picture Soundtrack (7:01)
  11. Everything in Its Right Place [BBC Radio One Evening Session - 15/11/00] * (6:04)
  12. How to Disappear Completely [BBC Radio One Evening Session - 15/11/00] * (6:37)
  13. Idioteque [BBC Radio One Evening Session - 15/11/00] * (4:12)
  14. The National Anthem [BBC Radio One Evening Session - 15/11/00] * (4:43)
  15. Optimistic [Lamacq Live in Concert: Victoria Park, Warrington, England - 02/10/00] * (4:39)
  16. Morning Bell [Live at Canal+ Studios, Paris] * (4:25)
  17. The National Anthem [Live at Canal+ Studios, Paris] * (5:01)
  18. How to Disappear Completely [Live at Canal+ Studios, Paris] * (5:56)
  19. In Limbo [Live at Canal+ Studios, Paris] * (4:42)
  20. Idioteque [Live at Canal+ Studios, Paris] * (4:12)
  21. Everything in Its Right Place [Live at Canal+ Studios, Paris] * (6:42)
  22. Motion Picture Soundtrack [Live at Canal+ Studios, Paris] * (3:54)
  23. True Love Waits [Live in Oslo] * (5:04)
avatar van bloempje24
Inderdaad. Ik dacht net bij het aaahaha ohoho einde van How to dissapear completely "hoe zou dat 17 seconde vertraagde deel gaan klinken, volgens mij sluit dat niet echt aan". Was het al de vertraagde aaahaha ohoho versie. Echt leuk om het ook zo eens te horen. Bedankt voor de tip!

Hee Scientist, waar heb je die informatie vandaan?

Ik heb helaas maar 1 Kid A, dus ik kan het niet proberen. Of ik moet hem downloaden, branden en de kopie en de echte dan tegelijkertid via de DVD-speler en de stereo draaien...

avatar van The Scientist
Staat o.a. op wikipedia, schijnt Yorke ooit een keer gezegd te hebben,

wat ook werkt is het afspelen in Winamp en Media Player, dan kun je nog mooi op 17 seconden aftellen ook...

SilverGun schreef:
Je mag de combinatie van (jouw definitie van) rock en elektronische invloeden dan wel belabberd vinden, maar je komt telkens met beschuldigingen dat dit niet electronic genoeg is.
Wie heeft dan beweerd dat Radiohead een puur elektronisch album heeft willen maken? Het klinkt inderdaad in veel nummers nog alsof er een bandje staat te spelen, omdat Yorke er naar mijn idee ook helemaal niet op uit was om één of ander abstract, "door bits en bytes heengeworsteld" album te maken. Je hoort zelfs de toetsaanslagen in Motion Picture Soundtrack en Yorke's inhaleren voordat ie begint met zingen in Everything in it's Right Place nog gewoon. Die opmerking over "Radiohead's incompetentie wat betreft het electronisch gevoel" is daarom ook niet zo relevant.

Als je alleen "Qua sfeer, klank en zeikgehalte is dit pure rock" had getypt was je punt ook al duidelijk. Want het is inmiddels bekend dat de manier waarop Radiohead sfeer oproept, jou niet ligt.

Juist, maar het album afdoen als gefaket van anderen doet dit album toch al te veel oneer aan.

En dat 17 seconden ding ga ik zeker eens proberen, bedankt voor de tip...

Marcel²
Ik had twee albums van Radiohead tot ik dit album bij mediamarkt zag liggen voor 6.99 euro blind gekocht dus. Ja wat zal ik er van zeggen als je het de eerste keer luisterd heb je wel even van Wat Is Dit. Zeker na The Bends en OK Computer. Ik zal dit album wel wat meer moeten luisteren denk ik voor ik een stem geeft, wel zag ik dat Kid A hoog in de top 250 staat wat ik nu nog even niet begrijp

avatar van Judith
Marcel Jongeneel schreef:

Ik vond het de eerste week dat ik 'm had ook niks, als je hem er zo nu en dan es even bijpakt vind je het steeds beter worden. Heb ik tenminste wel.

Electro_
The National Anthem is wel mijn favoriete track geworden van dit album. Eerst was dat altijd Idioteque.

avatar van Backdrifter
Electro_ schreef:

Kan ik me inderdaat wel wat bij voorstellen...ik begon National Anthem ook een steeds beter nummer te vinden...maar beste track is moeilijk te zeggen op deze plaat zijn meerdere tracks toch wel toppers?!?!

Ik hou het op How to Disappear Completely.

Electro_
Idioteque, Everything In Its Right Place, Kid A.. Ja hoor.

avatar van ZERO
In het begin had ik echt iets van: what the fuck?? Zoals iedereen hier blijkbaar.
Net omdàt ik zag dat iedereen dat had, maar het een échte groeiplaat is, ben ik meer gaan luisteren.
Waar ik eerst alleen 'Everything in it's right place' mee vond vallen (het enige nummer dat wat mij betreft 5/10 scoorde), zijn er dat nu al meer. Ik heb het album nu zo'n 5-tal keer beluisterd.
Nummers die er vlotjes ingaan zijn 'Everything in it's right place', 'How to dissapear completely', 'Optimistic' en 'Idiotheque'. Deze vier nummers verdienen toch al een 7/10.
En iets zegt me (hoe vreemd het ook klinkt) dat als ik hier binnen een maand opnieuw post, ik dit album 'briljant' noem.

Er zijn mensen die groeiplaten belachelijk vinden, waarbij muziek vanaf het eerste moment moet raken. Dit vind ik absoluut niet. De beste platen zijn vaak groeiplaten. Om een voorbeeld te geven: X & Y vond ik de eerste keer 'goed'. Na enkele keren luisteren vind ik hem nog steeds 'goed'. Andere albums vind ik eerst vreemd, en na enkele keren luisteren 'briljant'. Vandaar dat ik opensta voor groeiplaten, en ze blijf luisteren. Als ik na 20 keer nog zeg: bullshit, dan stop ik er natuurlijk ook wel mee! Maar voor platen die in de top 10 hier staan, vind ik toch dat je een uitzondering moet maken. Tot zover de post!

En dat is de juiste instelling Zero!

avatar van avdj
Je hoort er nu helemaal bij op MuMe...

Ik weet nog wel, toen dit album bijna uitkwam. KinK FM mocht een weekje voor het album in de winkels lag het album uitzenden, maar de tracks kwamen wel in een andere volgorde voor. Everything In Its Right Place was wel het eerste nummer. Ik heb het toen opgenomen en redelijk stukgedraaid; downloaden was er toen nog niet bij. Moet het bandje nog ergens hebben liggen...

Toen ie eenmaal in de winkels lag heb ik hem meteen gekocht. Uiteindelijk bleek ik een misdruk te hebben: de eerste 40 seconden van de plaat zijn niet Radiohead, maar een afsluiting van een concert van een andere band (volgens geruchten Pearl Jam op Pinkpop). Hierdoor beginnen alle nummers zo´n 40 seconden in de volgende track. Ik heb hem maar niet ingewisseld in de hoop dat ie nog ´s veel geld waard zou worden, aangezien de misdrukken een dag later uit de schappen werden gehaald.

Ik vroeg me af, zijn er onder de ruim 300 stemmers nog meer mensen die Kid A destijds van Kink FM opgenomen en/of die misdruk hebben?

avatar van Sander B.
Ik zelf niet. Mijn buurjongen heeft ook die misdruk. Hij heeft het exemplaar ook gehouden met dezelfde reden als jou, dat het wellicht nog eens geld oplevert. Ik heb eigenlijk geen idee wat de waarde er nu van is en of het iets oplevert..

avatar van Paalhaas
Lijkt me persoonlijk nogal om als verzamelaar veel geld neer te tellen voor een misdruk. Maar goed, de combinatie verzamelaar en gaat wel vaker samen.

avatar van ZERO
herman schreef:

Dat je hem niet hebt ingewisseld in de hoop ooit geld ermee te verdienen kan ik ergens wel begrijpen (hoewel ik denk dat je er niet veel munt uit zal slaan...), maar je hebt dan toch wel een tweede dégelijke versie gekocht mag ik hopen?

avatar van SilverGun
herman schreef:

Ik had ook een misdruk gekocht, maar ik heb 'm wel ingeruild voor een nieuw exemplaar, helaas

3FM heeft het album destijds ook uitgezonden en daar heb ik 'm van opgenomen. Voor zover ik weet werd ie toen wel gewoon in de goede volgorde afgespeeld. In de korte tijd tot aan de release heb ik dat bandje helemaal grijsgedraaid in m'n Walkman Heerlijk ook om dan vervolgens de CD te horen in volle glorie met het geluid zoals het bedoeld is.

dutch2
herman schreef:

Ik had ook die misdruk en ik heb hem onmiddellijk terug gebracht. Als je nummers programmeerde kreeg je er het eind van het vorige nummer bij en eindigde het geprogrammeerde nummer 30 seconden van tevoren.

Ik had nou niet het idee dat dit een collector's item zou worden. Het ging ook niet over een paar misdrukken, maar over een heleboel. Maar misschien heb jij wel goed gegokt Herman. Je zou de veilingsites eens moeten checken.

avatar van Jordy
herman schreef:
downloaden was er toen nog niet bij

late leerling?

Had ook de misdruk, hoop toch niet dat hij ineens honderden euro's waard was geweest als ik 'm niet omgeruild had???

avatar van gemaster
Als je even logisch nadenkt wordt die misdruk nooit veel geld waard. Elke Radiohead fan lag met een slaapzak voor de platenwinkel om Kid A bij release te kunnen kopen. Al die fans hadden dus een misdruk en als daar alleen maar 5% die druk heeft gehouden, dan is ie al niet meer zeldzaam.

avatar van gemaster
Overigens was Kid A al voor de release te downloaden via Napster. Heel veel Amerikanen deden dit en daardoor werd het een hype in dat land. Kid A kwam dan ook op nummer 1 binnen in de Billboard Top 100.

@Zero: nee, ik heb geen extra goede druk gekocht, dat doe ik wel als ik die misdruk ooit verkoop. Ik luister er toch nooit losse nummers van, dus ik heb er ook niet zo'n last van.

@Jordy: in 2000 downloadde ik af en toe een losse mp3, maar geen complete albums.

Denk ook niet dat ie kapitalen waard wordt, maar je weet nooit... Verlies maak ik er sowieso niet op.

Eén luisterbeurt zit erop en ik vindt er weinig aan: 2*

Electro_
Dan zeg ik nu lekker cliché;
Blijf luisteren! Na een paar keer zul je het leuk vinden!

avatar van HiLL
avdj jij en Radiohead is niet de juiste combi.

Electro_
Hij stemt 4* voor The Bends dus dat valt wel mee.

HiLL schreef:
avdj jij en Radiohead is niet de juiste combi.

Dat is het zeker niet nee.
Hoewel ik The Bends wel kan waarderen.

avatar van Music4ever
Ja, je hebt hier idd veel luisterbeurten voor nodig. Ik heb hem nu zo'n 8/9 keer gedraaid en hij staat momenteel op 4 sterren. Er zijn nog altijd stukken die mij niet echt kunnen boeien, misschien verandert dat nog. Binnenkort misschien weer eens draaien, maar persoonlijk vind ik dit dus de moeilijkste Radiohead plaat.

avdj schreef:
Eén luisterbeurt zit erop en ik vindt er weinig aan: 2*

Sjezus, stem dan niet zeg. Je kan echt niet na 1 luisterbeurt al wat over dit album zeggen.