Prince - 3121 (2006)

1. 3121 (4:31)
  2. Lolita (4:06)
  3. Te Amo Corazón (3:37)
  4. Black Sweat (3:12)
  5. Incense and Candles (4:05)
  6. Love (5:46)
  7. Satisfied (2:50)
  8. Fury (4:02)
  9. The Word (4:12)
  10. Beautiful, Loved and Blessed (5:43)

met Tamar

11. The Dance (5:21)
  12. Get on the Boat (6:19)
De nieuwe Prince heeft alvast één ongelooflijk vervelende ballad in de vorm van Te Amo Corazon, maar daar tegenover staan wel de stevige en lekkere gitaar-rocker Fury en de fantastische 2e single Black Sweat (ouderwets kale Prince funk!).

avatar van Ruudf
Black sweat word beter. In eerste instantie was ik niet erg onder de indruk, en ik vond vooral dat het nummer niet echt lekker liep. Nog steeds wel een beetje, maar het komt.
Ben erg benieuwd naar die 'lekkere gitaar-rocker Fury' want die heb ik nog niet gehoord. Te amo Corazon wel en dat is inderdaad niet geweldig, maar ook niet slecht.
Ik heb geen al te hoge verwachtingen, maar ik hoop stiekem toch op een verrassend album.

Met Black Sweat had ik hetzelfde. De eerste reactie was: "Gatver wat een vervelend dreinerig r&b ding".
Tweede beluistering leerde dat die reactie nergens op sloeg en meer keer draaien zorgde zelfs voor een "Wow, ouderwets goed" reactie.
Fury is live vertolkt bij Saturday Night Live en is dus op internet met beeldmateriaal te vinden.

Hoge verwachtingen heb ik niet meer. Reikhalzend naar een nieuwe Prince uitkijken doe ik al jaren niet meer, maar een gezonde nieuwsgierigheid is er nog steeds en het album gaat gewoon toegevoegd worden aan de enorme collectie van de man.

avatar van Ruudf
Ik heb de hoogtijdagen van Prince helaas niet bewust mee mogen maken. Maar kan me voorstellen hoe fantastisch het geweest moet zijn om een album als Purple Rain als nieuw te ontvangen. Zelfde geld natuurlijk voor Sign Of The Times. En dan natuurlijk die concerten daarbij.

Als je het allemaal bekijkt dan heeft de man hoe dan ook een geweldig mooie carrière om op terug te kijken.. tot die conclusie kom ik iedere keer.

Ik hoop dan altijd dat een man als Prince zijn fantastische carrière af kan sluiten met nog een laatste klapper van een album.
Gewoon weer als vanouds en dan stoppen. Lijkt me de perfecte afsluiting van zijn carrière.

Hoe dan ook, misschien is 3121 wel een (kleine) verrassing. Ik las net op Prince.org een review van het album en dat maakte me wel nieuwsgierig, de spanning voor wat het zal gaan worden begint wel te komen!

Electro_
Black Sweat vind ik een geweldig nummer!

avatar van musicfriek
Waar slaat de titel 3121 eigenlijk op? Vind het wel erg mooie hoes moet ik zeggen.

Ruudf schreef:

Ik heb dit alles dus wel bewust meegemaakt als groot fan zijnde. Purple Rain kopen als 14-jarige was een belevenis (laat staan de daarop volgende albums die gewoon elk jaar verschenen).
Sign o' the Times live in Utrecht is een ervaring geweest die ik nooit meer mee zal maken op live-gebied. De spanning hing zo sterk in de lucht toen; dat was magisch (alhoewel dat een jaar later met de Lovesexy-tour ook wel weer gebeurde.......).
In de jaren '90 liep dat hard terug en was mijn belangstelling voor andere muziek intussen de liefde voor Prince al lang en breed gepasseerd.
Op zich dus niet zo vreemd dat ik er nu veel afstandelijker tegenover sta, alhoewel ik eerlijk toegeef dat ik bij Black Sweat toch wel weer wat lichte (positieve) kriebels krijg.
Het vuur is blijkbaar niet helemaal gedoofd

aERodynamIC schreef:
Het vuur is blijkbaar niet helemaal gedoofd

Dat is mooi om te horen! Keep the fire burning!

Ruudf schreef:

Dat is mooi om te horen! Keep the fire burning!

Natuurlijk: en mijn nummer 1 blijft voorlopig dezelfde als die van jou

Beautiful, Loved and Blessed met Tamar inmiddels ook gehoord en daar heb ik dezelfde kritiek op als bij Te Amo Corazon: het raakt me echt totaal niet (vervelend nummer zelfs).
Ik vrees toch weer dat ook dit album niet het album gaat worden waar ik stiekem toch wel een beetje op hoop.

Een paar redelijke tracks met 3121, Lolita, Get On The Boat.
Fury viel me tegen, live bij SNL was deze track beter, vooral meer pit en sneller. Daardoor valt hij nu een beetje in het niet en komt hij ook bij de redelijke tracks te staan.
The Word is de enige uitschieter met een diepe sound. Iets wat een klein beetje lijkt op 'the cure' sound, met Maceo Parker op de sax.
Voor de rest vind ik het als, Prince liefhebber/kenner, slecht.
Beautiful, loved & blessed met Támar vind ik verschrikkelijk.
Ook bij Black Sweat barst ik bijna in tranen uit en van Te Amo Corazón word ik niet verliefd.
Kortom ik vond Musicology in het algemeen beter, deze plaat gaat het niet lang redden in mijn cd-speler.
Ondanks een paar redelijke track geen blijvertje, en dat is jammer, want Prince kan/kon dat wel.

Sorry maar ik ben het totaal niet met je eens. Maar goed dat smaken verschillen he Ik vind het album waanzinnig goed!!!!!!!! Alleen de openingstrack is fantastisch goed, echt Prince zoals we van Prince gewend zijn. Het mooie is dat het album bol staat van moderne sounds maar ook de oude synthesizersounds uit de dagen van 1999 zijn weer terug. Prince gaat helemaal met z'n tijd mee en toch is het duidelijk weer Prince. Het album staat ook vol verschillende stijlen. Lolita, Fury en Te Amo Corazon zijn 3 totaal verschillende songs. De enige achterblijver (op dit moment althans) vind ik Satisfied en Fury was beter bij SNL maar de rest van de nummers zijn topnummers van de bovenste plank. Menig artiest mocht willen dat ze zulke nummers kunnen schrijven. Daarom krijgt dit album van mij het een dikke 10!!!!!!!

Haha, heel grappig dat he zo kan verschillen. 3121 is nog wel aardig leuk. Ik zelf vind dat Prince te veel met de tijd is meegegaan, te commercieel, te dikke beats, wat op het moment geweldig aan slaat op MTV/TMF. Alhoewel commercieel eigenlijk geen argument is, want dan kan het alsnog goede muziek zijn
Laat ik het zo zeggen voor TMF/MTV muziek is het goede muziek, net wat anders dan echt het doorsnee commerciele, maar van Prince had ik zelf wat anders verwacht...
Maar geniet er van hoor!

Bedankt en jij misschien ook wel, ooit.......

Nicci
ik heb hem nu een keer of twee geluisterd. op zich een lekker album. een paar mindere nummers (beautifullovedblessed . . .) en een paar toppertjes: 3121; black sweat; the dance.
hoe je het ook wend of keert: prince blijft brilliant en dat druipt hier en daar weer van dit album af. voor prince-maatstaven misschien middelmatig, maar toch nog best de moeite waard.

verschillende stijlen, rustige nummers, up tempo album, lekker swingend, niet de jazz stijl van musicology maar idd weer de eerste albums stijl met veel syntezizers. Veel nummers hebben een lekkere drumbeat. Satisfied is een lekker dansnummer echte schuivelplaat. Fury is ook echt dynamish veel pit beetje jimmy hendrix achtig. The word; lekkere beat mooie gitaarsolos, mooie drumsolos. Beatiful, loved & blessed ook lekker nummer mooie female intro, meeklapnummer. Bij alle nummers mooie kopstem van Prince werelds. Hij is echt weer als vanouds je moet de nummers vaak horen dan ga je ze echt waarderen. Get on the boat een echt swingnummer goed voor het einde van een concert met Macie O!!

3121 start lekker funky en scherp. Een lekkere diepe groove met geluidseffecten: Prince op zijn best. Uitstekende weirde Prince-funk dus: topnummer. Zeker als de gitaar erbij komt. Smullen geblazen.
Een uiterst veelbelovende start met dit uitstekende nummer!
Bij Lolita moest ik een beetje denken aan dat foute jaren '80 bandje Level 42. Geen idee waarom. Het geluid misschien?
Weer lekker meerstemmig gezongen zoals we dat gewend zijn van His Royal Badness.
Leuk poppy nummer verder.
Tot zover niks aan de hand, totdat die vreselijke draak Te Amo Corazon van start gaat. Een bekend nummer, want al officieel als single via de NPG Music Club te downloaden. Nou daar gaat mijn beoordeling al een stukje omlaag.
Snel skippen die handel.
Godzijdank duurt de ellende slechts drie en een halve minuut en gaan we snel door met die ongelooflijk kale funky beat van Black Sweat. Inmiddels ook een bekend nummer. De eerste luisterbeurt viel niet goed bij mij, maar dat is in de loop der tijd snel bijgetrokken en het bevalt voorlopig nog steeds erg goed. Ouderwetse Prince zoals te horen op b.v. The Black Album of nummers als Kiss, It en Hot Thing. Terug naar de oude tijd dus. Niet erg vind ik.....
Incense and Candles is weer van het kaliber gladde R&B. Een iets te hoog TMF/MTV gehalte. En waarom nu weer een vocoder?
Love bevat dat heerlijke droge gitaargeluid. Het nummer op zich is wat beter dan de voorganger. Geen hoogvlieger, maar altijd nog interessanter dan het meeste werk op voorganger Musicology. Middenmoter van deze cd, met op langere termijn misschien wel meer waardering van mijn kant.
Satisfied is weer een typische soulballad van Prince met kopstem. Zwoele sax en trompet, vet orgeltje. Veel beter te pruimen dan Te Amo Corazon.
Niks nieuws onder de Paarse zon dat dan weer wel. Maar daar maal ik niet meer om.
Miin eerst kennismaking met het nummer Fury was d.m.v. het live-optreden bij Saturday Night Live. Inderdaad spetterde het daar net even meer en rockte het ook harder. De cd-opname is wat fletser. Dit had van mij best wat ruiger mogen zijn. Ondanks dat wel een lekker pop/rock-nummertje. Maar helaas niet het echte hoogtepunt wat ik wel verwacht had dat het zou gaan worden. Hendrix-achtig? Welnee, met zo'n opmerking doe je Hendrix vreselijk te kort. Ik heb Prince beter horen soleren in het verleden.
The Word heeft weer zo'n lekkere strakke beat. Akoestisch gitaartje en sax kleuren het verder in. Niet extreem goed, zeker ook niet slecht.
Tijd voor draak nummer 2: Beautiful, Loved and Blessed met nieuwe protegee Tamar.
Hier heb ik niet echt veel over te melden, behalve dan dat ik er niet veel aan vind. Flauwe meuk.
Skippen die handel en door naar The Dance. Dit gaat al veel boeiender van start. Alleen blijft het daar een beetje bij. Het lijkt wel of het niet echt helemaal goed uit de verf komt. Het kwartje valt in elk geval nog niet helemaal bij mij.
Afsluiter Get on the Boat is lekker swingend, mede door de blazers. Nog even een feestje bouwen voor het woordje stop in de display verschijnt. Nee, geen It's Gonna Be a Beautiful Night, maar genoeg party (till it's.....eh......).

De bekende eindconclusie dan maar weer (ik lijk Jerry Springer wel ): ondanks de glibberige uitglijders vind ik dit album over zijn geheel genomen beter dan voorganger Musicology. Nee, het haalt het niet bij zijn jaren '80 werk. Maar ik denk dat dat ook losgelaten moet worden.
Het is een luchtig album. MTV/TMF wil ik nu ook weer niet zeggen (op een kleine uitzondering na). En als we dat dan toch in die hoek gaan duwen, dan is dit wel betere kwaliteit dan menig andere band/artiest die ik daar tegen kom.

Ik ga me zeker vermaken met dit album: het heeft weinig pretenties.
Laat de oude albums dus even los en dan heb je wel degelijk een prima album in huis.
Niet verrassend, niet vernieuwend, maar gewoon een lekker nieuw Prince-album.
En of er nog eenmaal zo'n geniaal album inzit? Ik denk het niet. We zijn een stuk verder in de tijd en Prince wist toen enorm te verrassen met zijn stijl. Anno 2006 gaat dat gewoon niet meer lukken. We hebben te veel mooie andere dingen gehoord die gewoon veel spannender zijn. Prince was toen hip, "vernieuwend" en hot.
Nu is het een gedegen rasartiest, die met 3121 een album aflevert dat niet tot zijn top behoort, maar gelukkig ook niet tot zijn matige werk.
Een kleine 4* (3,75).

avatar van musicfriek
Mooie recensie Aero, mijn complimenten! Heb het hele album net geluisterd en ik loop er eerlijk gezegd niet zo warm voor. Vind het allemaal beetje standaard klinken. Het nummer Love springt er voor mij wel uit. Het laatste nummer vind ik zelfs ronduit irritant om naar te luisteren. Ik geef dit voorlopig 3*, maar er zal weinig kans zijn dat dit veel hoger gaat worden...

avatar van VanDeGriend
aERodynamIC schreef:
Een mooie review met de volgende conclusie: Niet verrassend, niet vernieuwend, maar gewoon een lekker nieuw Prince-album.

Da's al goed genoeg. Uiteraard het album in bestelling staan. De verzameling moet immers compleet blijven

musicfriek schreef:
Mooie recensie Aero, mijn complimenten! Heb het hele album net geluisterd en ik loop er eerlijk gezegd niet zo warm voor. Vind het allemaal beetje standaard klinken. Het nummer Love springt er voor mij wel uit. Het laatste nummer vind ik zelfs ronduit irritant om naar te luisteren. Ik geef dit voorlopig 2,5*, maar er zal weinig kans zijn dat dit veel hoger gaat worden...

Dank je Friek

Ik denk dat we rondom dit album Madonna-achtige opmerkingen gaan krijgen. Volgens veel pers de terugkeer van Prince (net als dat gezegd werd bij de laatste Madonna). Veel mensen zijn het daar zeker mee eens, maar daar tegenover zal een grote groep staan die het tegenovergestelde vind. Twee duidelijke kampen dus.
En deze jongen zit daar bij beide albums weer eens precies tussenin.

Nicci
tsja, de terugkeer? de pers mag er graag wat van maken. na een dip in de jaren negentig is prince al weer een tijdje druk in de weer met het maken van goede CD's. paar jaar geleden nog een mooie show van hem gezien. rainbow children is wat mij betreft 1 van zijn betere albums. kan zo in het rijtje sign o the times, parade, black album . . . dat rainbow children bijna geruisloos aan de wereld voorbij is gegaan zegt meer over de kwaliteit van de popjournalistiek dan over de plaat.

The Rainbow Children is in weze veel interessanter dan dit album. De jazz-kant werd er meer aangeboord (wat ook op N.E.W.S. al het geval was). Nu was er altijd al sprake van jazz-invloeden maar op dat album werd dat goed uitgediept. Het werd er een spannender plaat door.

Het is niet helemaal terecht om de complete jaren '90 af te schrijven als slecht of een stuk minder (en ja ik maak me er zelf ook wel schuldig aan door dit soms te roepen). The Gold Experience behoort wel tot zijn sterkste albums denk ik. Alleen verschenen er draken als Emancipation of Rave un2 the Joy Fantastic. Want zelfs kliekjes-cd's als Chaos and Disorder, Come of The Vault zijn natuurlijk nu ook niet beroerd te noemen.

Dit album is gewoon een wat beter "pop" album van de man, een beetje in de lijn van Diamonds & Pearls of het Symbol-album. Niet dat het daar echt op lijkt, maar ik doel meer op het gewicht dat je er aan toe kunt rekenen.
Musicology vond ik een tegenvaller (op de spetterende titeltrack na), en dan hoor ik dit weer veel liever allemaal.
Dus zoals ik al zei: niet verrassend, niet vernieuwend, maar gewoon een lekker nieuw Prince-album.
Het had ook anders (lees: erger) kunnen uitpakken

Nicci
ho, ho! ik had het over een dip in de jaren negentig. niet dat hele decennium was een ramp . . .
begrijp me ook niet verkeerd, ik ben een enorme prince-liefhebber. bijna elk album heeft toch weer een paar juweeltjes.
N.E.W.S vind ik overigens wel een ramp. de jazzy geluiden van rainbow children zijn inderdaad zeer geslaagd, maar laat de echte jazz toch maar over aan de echte jazz-mannen en vrouwen.
hoe dan ook: 3121 is inderdaad een lekker pop album. mee eens.

Nicci schreef:
laat de echte jazz toch maar over aan de echte jazz-mannen en vrouwen.

Helemaal mee eens. Ik vind Prince op zijn best in zijn popnummers en de funky-tracks. En dit gaat op voor zijn hele oeuvre.
Het is gewoon een goede popartiest.

avatar van VanDeGriend
Wel eens, maar aan de andere kant heb ik er ook wel wat mee, die uitstapjes en expirimenten. Iedere keer toch weer die "spanning" van :wat komt er nu weer ?
Ik ben zelf erg blij met N.E.W.S. bijvoorbeeld maar ook op talloze bootlegs komen aparte dingen voorbij.

Nicci
het ligt er een beetje aan hoe die prince daar in staat. als hij met NEWS een geslaagde jazzplaat gemaakt denkt te hebben dan vind ik dat jammer en onderschat hij dat genre. als hij een paar maanden met instrumentale muziek bezig is geweest en denkt: "waarom niet even opnemen, toch wel leuk om te laten horen" dan heeft hij mijn zegen (die hij overigens niet nodig heeft).

Helemaal goed deze CD! Vandaag 5 keer keihard in de auto gedraaid. Lolita, black Sweat en Love zijn de uitschieters maar staan eigenlijk geen slechte nummers op. Geen gelul achter de komma maar gewoon een volle 5*

In één woord : Heerlijk! Erg fijn album....super al die verschillende stijlen...geeft maar weer eens aan hoe compleet deze artiest is! Kan me nu al weer verheugen op z'n volgende europese tour!

Nicci
is eigenlijk al bekend of hij naar aanleiding van dit album europa aandoet?

Het is zeker dat ie komt