Tracy Chapman - Tracy Chapman (1988)

Pop / Folk
Label: Elektra

1. Talkin' Bout a Revolution (2:38)
  2. Fast Car (4:58)
  3. Across the Lines (3:22)
  4. Behind the Wall (1:46)
  5. Baby Can I Hold You (3:16)
  6. Mountains o' Things (4:37)
  7. She's Got Her Ticket (3:54)
  8. Why? (2:01)
  9. For My Lover (3:15)
  10. If Not Now... (2:55)
  11. For You (3:09)
Fast Car was eigenlijk best wel een onverwachte hit in de top 40.
Ik vond het prima: eindelijk weer eens een mooi, eenvoudig en sterk liedje aan de top.
Dat gold ook wel voor de hele cd eigenlijk. Niet een super-album, maar erg aangenaam om zo af en toe eens op te zetten.

avatar van vins75
Gedurende enkele maanden rond mijn 16e, luisterde ik dagelijks voor ik ging slapen in bed met de koptelefoon op deze cd. Er zijn weinig albums die zo diep ingeprent zitten in mijn brein. Ik ken nog steeds (14 jaar later) alle teksten uit mijn hoofd! Nu ik hem terugluister vind ik de teksten iets te belerend, maar de meeste nummers hebben de tand des tijds wel doorstaan. Terugkijkend is mijn liefde voor singer/songwriters van de schaars georcestreerde soort met breekbare edoch prachtige liedjes (Bonnie Prince Billy, Bright Eyes, Sparklehorse) misschien wel met dit album begonnen.

avatar van Lukas
Mooie plaat. Soms een tikje saai, maar toch wel een dijk van een stem. Wat mij betreft wel duidelijk drie uitschieters (tevens min of meer de bekendste): Fast Car, Baby Can I Hold You en She's Got Her Ticket. 4*

avatar van Bighead
Mooie plaat van een zangeres met een fantastische stem...live is deze dame ook echt steengoed... had wel iets meer aandacht mogen krijgen in Nederland de laatste tien jaar...

nia
Ik herinner me nog toen ik Tracy Chapman voor het eerst hoorde.
Ik was 17 jaar en zat in de auto met een paar vriendinnen in Idaho, Amerika. En shelly zette de cd op En zei: You´ve got to listen to this it is great!
Het nummer wat ze liet horen was Behind the wall.
Ik was helemaal geshockeerd van de stem, omdat ik niet kon horen of het een man of een vrouw was. En het was met zoveel bezieling en gevoel gezongen dat het nummer me direct raakte. Vanaf die dag ben ik fan.
En ik vind dat Tracy niet de waardering heeft gekregen die ze verdient.

avatar van FunkStar
Dit is typisch zo'n cd waarvan elk liedje gewoon briljant mooi is. Tracy Chapman heeft een ontzettend warme stem die je bij de eerste toon kippenvel brengt. Dit is gewoon een cd die je moet hebben.
Een cd vol pure emotie en herkenbare teksten, prachtige songs die je niet meer vergeet, vooral Revolution en Fast car zijn van onvergelijkbaar niveau. En uiteraard Fast Car is het hoogtepunt van de CD!

avatar van cosmic kid
cosmic kid (moderator)
In 1988 was Fast Car mijn eerste kennismaking met het singer-songwriter genre.
Ik was toen (en nu nog steeds) totaal verkocht door dat nummer. Om kippenvel van te krijgen. Vooral door de combinatie van tekst en muziek.

Een half jaar later kocht ik deze lp. Sommige liedjes waren even wennen voor iemand die totdantoe eigenlijk vooral geinteresseerd in commerciele top 40 muziek, maar na verloop van tijd begon ik de lp steeds mooier te vinden.

Met de komst van de cd, en het verdwijnen van de pick-up uit mijn huis, ben ik deze lp een aantal jaar uit het oog verloren. Eind jaren 90 heb ik hem op cd gekocht, en vervolgens was ook mijn vrouw verkocht. Zij kende tot dan alleen Fast Car.
En nu, bijna 20 jaar na haar debuut, kan ik deze cd van begin tot eind meedromen. Desondanks heeft de cd zeer weinig aan schoonheid en zeggingskracht ingeboet.
Een 4,5 *

Zeer mooi debut album. Fast Car kwam aan als een klap in je gezicht. Het was in de periode dat er veel goede vrouwelijke artiesten in opkomst waren die vergelijkbare emoties in de muziek legden (Tanita Tikaram, Sinead O' Conner, Suzanne Vega en Tori Amos).
Heerlijke gitaar liedjes voor in de zomer bij het kampvuur.Revolution en Baby Can I Hold You zijn ook wonderbaarlijk mooi.

avatar van rudiger
sterk album van tracy chapman , lekkere cd om sàvonds te luisteren bij het genot van een dubbele whisky
erg mooie baby can i hold you , veel beter dan de versie van boyzone

avatar van musicfriek
Ik kan er eigenlijk nog steeds niet bij dat Tracy het nummer Baby Can I Hold You geschreven heeft. Zelden zo'n mooi, lief en intens liedje gehoord. Leuk ook als je helemaal verliefd bent. Erg sterk debuutalbum waar ik na 20 jaar nog steeds van kan genieten. 4*

avatar van Dying Atheist
rudiger schreef:
erg mooie baby can i hold you , veel beter dan de versie van boyzone

Waarom geef je het dan een 2,5? Persoonlijk vind ik dit een prachtig album. Een album dat anno 2007 nog niet van waarde heeft moeten inboeten...

avatar van Dying Atheist
Dying Atheist schreef:

Waarom geef je het dan een 2,5? Persoonlijk vind ik dit een prachtig album. Een album dat anno 2007 nog niets van waarde heeft moeten inboeten...

avatar van rudiger
Dying Atheist schreef:

je hebt gelijk , ik denk fout ingetypt , even gecorrigeerd naar 4 sterren .

Lost Highway
Ondanks dat mijn kennis over deze artieste beschamend laag is vind ik Fast Car een absoluut kippevelnummer, één van de weinige songs die ondanks veel airplay niet stuk te krijgen is.

avatar van Reijersen
Erg mooi album van Chapman. Samen met Crossroads behoord dit haar beste werk.

EVANSHEWSON
Ik was destijds erg gebiologeerd door de prachtsingle Fast Car. Ook de mooie ballad Baby Can I Hold You kon me erg bekoren.

Ik heb eigenlijk maar één groot probleem met deze zangeres; ze bezit een soort stem die heel vlug tot verveling leidt, haar stem kan me niet lang bekoren, daar vind ik ze te monotoon voor... tja, ik heb dat ook met Morrissey en nog véél meer met Lloyd Cole, dus veel platen heb ik niet van de vernoemde artiesten...

Voor deze zangeres heb ik het bij deze ene plaat gehouden, misschien dat ze best nog wat goede platen gemaakt heeft nadien, maar zelfs deze helemaal uitzitten was al een opdracht...

Maar toch moet ik eerlijk zijn en deze verdient voor mij wel een 4.

Maar ik stop de plaat altijd in de cd-molen met sterk contrasterende stemmen, want een hele plaat, ook al duurt die maar een goed half uur... met die stem... het is me iets te lang...

avatar van jellorum
Vroeger deze grijsgedraaid op k7, leuke muziek maar idd een volledige plaat van deze vrouw is moeilijk uit te zitten. Geef mij maar Ani DiFranco.

EVANSHEWSON
Die ken ik niet zo, jellorum. Geef mij maar Carly Simon, Joni Mitchell, Stevie Nicks en Carole King, bijvoorbeeld...

avatar van bertus99
ja, dit is echt zo'n klassieker. Maar tegelijk ook het bekende verhaal van het sensationele debuut dat nooit meer geëvenaard is door de betreffende artieste, alhoewel haar latere albums best aardig zijn beloofde dit debuut veel meer dan er later uit kwam.
Wie vond nou haar stem zo saai? Ik niet. Ik vind het een warme soulvolle stem, die weliswaar ingehouden klinkt maar dat is net zo mooi bij de subtiele folk-achtige liedjes die ze schreef. Ondanks het ontbreken van opwindende melodiën en ritmes blijven fast car, talking bout a revolution,she's got her ticket om maar de toppers te noemen tijdloos krachtige songs.

Oh ja, en Deric Raven: Je vergeet Joan Armatrading, wellicht degene die het dichtst in de buurt kwam van Tracy Chapman, al is zij dan engels inplaats van amerikaans

avatar van Snakeskin
Geen gemakkelijke naam natuurlijk. Haar verhaal is zo als zij het schets op deze debuutplaat en met vooral "fast car" raakt zij een snaar. Het proberen te ontsnappen aan de wereld waarin je gevangen zit is vanuit haar vrouwelijke oogpunt schitterend geschets op een Springsteen achtig niveau. Ontspannen aan de ellende waarover zij zingt is met deze plaat ook echt gelukt, want zij loopt terecht financieel binnen. Tegelijkertijd is zij gelabeld en wij blijven haar zien als dat innemende meisje dat haar leed zo treffend bezingt. Behalve haar publiek kan ook Chapman de vertaalslag niet maken, niet voor niets heet de opvolger "crossroads", verwijzend naar het kruispunt waarop zij belandt is. Haar debuut is overigens een prachtige plaat.

avatar van Joän
Heb dit album al jaren en ben het nog steeds niet beu.
Baby can I hold you blijft een waanzinnig goed nummer.

avatar van LucM
Schitterend en tijdloos debuutalbum van Tracy Chapman met zeer aparte soulvolle stem. 11 breekbare en wondermooie songs van vrouwelijke singer-songwriter, met veel emotie gezongen. "Fast Car", een opmerkelijke nr.1-hit, "Talkin' 'Bout a Revolution" en "Baby Can I Hold You" vind ik meer dan prachtig.

avatar van Twinpeaks
Heel fijn debuut van Tracy Chapman .Mooi visitekaartje van dit meisje die thema's aanpakt waar oudere artiesten zich niet aan zouden durven branden.Fast Car blijft natuurlijk een prachtig liedje,maar het is vooral het mooie breekbare en doodsimpele Baby Can I Hold You wat hier mijn hart sneller doet kloppen.Simpel en oh zo doeltreffend.Mooidoenerij is aan Chapman niet besteed en das maar goed ook.Haar kracht is het blijven bij de kern en met haar teksten en stemgeluid steeds die snaar weten te raken.

avatar van musicfriek
Baby Can I Hold You

avatar van bikkel2
Daar was ze dan ineens , bijna aandoenlijk met die aparte mooie stem en de eenvoud in haar peformance en liedjes .
De term Singer / Songwriter werd nog niet gebruikt en tussen alle gladjakkerigheid van het einde van de 80er jaren in , was dit een aangename verrassing .
Chapman beschrijft de harde kant van het bestaan . Ze scoorde er met Fast Car zelfs een hit mee .
Een passende sobere produktie en degelijke rake liedjes , die de kern raken .
De productie's nadien waren feitelijk van het zelfde laken een pak en uiteindelijk minder succesvol .

avatar van thelion
Het was 11 juni 1988 rond half 7 's avonds........... En daar zat ze ineens helemaal alleen op een houten barkruk op het imense podium in het Wembley Stadion tijdens Nelson Mandela 70th BirthdayTribute concert zo fragiel en breekbaar en oooooh zoooo mooi...........

Gelijk deze cd gekocht en is altijd een van mijn favorieten gebleven...........

vooral de nummers Talking About A Revolution, Behind the Wall en Baby Can I Hold You zijn prachtig........

Het is een All-time favoriet voor mij....... haar latere werk kan ik ook zeer warderen maar deze is toch wel haar beste............

avatar van bertus99
Jammer dat de echte opvolger van dit inderdaad bijzondere album nooit is gekomen. Ze heeft aardige platen gemaakt, maar die kunnen niet tippen aan dit debuut. Ze is de Francoise Sagan van de muziek.

avatar van battersea
gescoord voor een eurootje in bieb verkoop, fraai fraai fraai. Klassiekertje die in de kast thuishoort is even gaan ontdekken...

avatar van Shelter
nee hij hoort in je cd speler, niet in je kast

Social_Mask
Mooie plaat van Tracy Chapman, die mij een beetje deed denken aan Nina Simone met haar mannelijkheid.

Chapman maakt wel een muziek die mij erg ligt; niet al te lastig, gewoon 'what you see is what you get'. Meer heeft een mens niet nodig, waarom altijd zo moeilijk. Beetje zoals de platen van Norah Jones.

Een aantal prachtige nummers zoals, Fast Car, (acappella)
Behind the Wall en de laaste 3/4 nummers. Ik zie mij score eigenlijk wel stijgen in de nabije toekomst, nu ik er zo even bij stil sta.

Btw, waar ken ik Fast Car nou van? Gesampled in het nummer...?