Wire - Chairs Missing (1978)

Rock / Punk
Label: Restless

1. Practice Makes Perfect (4:11)
  2. French Film Blurred (2:34)
  3. Another The Letter (1:07)
  4. Men 2ND (1:42)
  5. Marooned (2:21)
  6. Sand in My Joints (1:50)
  7. Being Sucked in Again (3:13)
  8. Heartbeat (3:15)
  9. Mercy (5:46)
  10. Outdoor Miner (2:55)
  11. I Am the Fly (3:07)
  12. I Feel Mysterious Today (1:56)
  13. From the Nursery (2:58)
  14. Used To (2:20)
  15. Too Late (4:13)
  16. Outdoor Miner [Long Version] * (2:54)
  17. A Question of Degree * (3:09)
  18. Former Airline * (3:20)
avatar van Barend G
Voor wie erin geïnteresseerd is: dezer dagen worden de soloalbums van Colin Newman opnieuw uitgebracht, met bonusmateriaal. Met name A-Z is fantastisch; muzikaal in het verlengde van 154 . Wire-drummer Robert Gotobed doet er trouwens ook op mee.

avatar van sherpa
Wire heeft flink bijgedragen aan het ontstaan van The Cure's signature sound.

avatar van Barend G
sherpa schreef:
Wire heeft flink bijgedragen aan het ontstaan van The Cure's signature sound.

No shit Sherlock! Zelf bedacht of van Wikipedia gehaald?

avatar van sherpa
Ik had ergens zo'n gevoel, maar Lol Tolhurst zegt het ook letterlijk in zijn boek "Cured: The Tale of Two Imaginary Boys". Fijn leesvoer voor in een lockdown.

avatar van RonaldjK
In Londen is in 1978 de punkrevolte bepaald nog niet uitgewoed, maar Wire kijkt alweer verder, nog meer dan John Lydon datzelfde jaar met zijn PIL zou doen. Telde Wires debuut Pink Flag uit het jaar ervoor maar liefst 21 nummers, opvolger Chairs Missing, verschenen in september, telt er "slechts" 15. Al blijft het daarmee aardig in de punkfilosofie.
Het is hun eerste album dat de Britse albumlijst haalt, bescheiden #48 in oktober '78. In januari '79 haalt Outdoor Miner #51, waarmee de eerste hitsingle een feit is.

Waar het debuut veel scheurende gitaarliedjes bevat, zoekt Wire op Chairs Missing veelvuldig andere muziekjes op. Opener Practice Makes Perfect en slotlied Too Late zijn met een dikke vier minuten verreweg de langste van de plaat. De eerste bevat een onheilspellende, thrillerachtige sfeer als was het de soundtrack bij een film van Hitchcock en de laatste rammelt lang en lichtelijk chaotisch door.
Tussen die twee duren de nummers korter. Minder scheurende gitaar, niet per se minder venijn. French Film Blurred is wat dromerig, Another the Letter klinkt in zijn 67 seconden met zijn synths (!) nerveus en gedreven, Men 2nd doet hetzelfde maar dan op gitaar.

En zo ontvouwt zich een keur aan geluiden en sferen, vaak energiek maar niet meer per se met scheurende gitaar. Hierboven schreef sherpa n.a.v. die schitterende biografie 'Cured' van Lol Tolhurst over de invloed van Wire op die groep. Zou Heartbeat van dit album als inspiratie hebben gediend voor bijvoorbeeld Subway Song op het debuut van The Cure? Ook bij Mercy klinkt een soortgelijke sfeer, maar dan luider. En zo gaat het door, variatie is troef met daarbij de drang naar vernieuwing en die sterke single Outdoor Miner.

Mijn reis door new wave kwam van het debuut van Japan, de volgende bestemming is de tweede van punks uit Hersham, Sham 69.

avatar van henkiev
RonaldjK schreef:

Leuk stukje!, Ik kocht deze plaat ergens in 1978, 79.
Het blijft een briljante plaat, de opvolger 154 is nog beter.

avatar van RonaldjK
Dank en ben benieuwd! Die ga ik tegenkomen. Uit oktober '79 en nu pas bij mei...