Het Goede Doel - België (1982)

Alternatieve titel: België (Hoe Lang Nog?)

Label: CNR

1. Hou van Mij (5:53)
  2. Vriendschap (4:06)
  3. In het Leven (4:15)
  4. Anders Dan Iedereen (3:25)
  5. Alleen (3:34)
  6. Iets van Gevoel (6:03)
  7. Vechten (3:58)
  8. Gijzelaar (4:03)
  9. België (Is Er Leven op Pluto...) (6:02)
  10. In het Leven [Demo] * (3:03)
  11. Anders Dan Iedereen [Demo] * (3:43)
  12. Alleen [Demo] * (3:43)
  13. Iets van Gevoel [Demo] * (4:59)
  14. Vechten [Demo] * (4:09)
  15. Gijzelaar [Demo] * (3:41)
  16. België (Is Er Leven op Pluto...) [Demo] * (5:55)
  17. Vandaag [Demo] * (3:13)
  18. Krant [Demo] * (4:58)
  19. Opa [Demo] * (3:08)
  20. Het Loopt Allemaal Zwaar Uit de Hand [Demo] * (5:07)
  21. Het Gaat Om de Sport [Demo] * (2:28)
  22. Troost [Demo] * (3:31)
  23. Spijkerbroek [Demo] * (4:19)
  24. Hoe Gekker Hoe Lekker [Live] * (2:50)
  25. Halvarine [Live] * (3:20)
  26. De Sous-Chef [Live] * (3:33)
  27. Atoombom [Live] * (4:13)
  28. Boom [Live] * (4:22)
  29. Henk & Henk - Sinterklaas, Wie Kent Hem Niet? * (2:59)
  30. Henk & Henk - Het Hoort Met Kerstmis Ook Te Sneeuwen * (3:06)
  31. België (Is Er Leven op Pluto...) [Thuis-Demo] * (5:59)
avatar van rzasa
CD 2 van Hoe lang nog? is ook de moeite waard. De live-opnames klinken erg goed, vooral De Sous-Chef en Atoombom. Niet onvermeld mag het cd boekje blijven waarin Henk T. leuke achtergrond info geeft over de verschillende tracks. Dus als je nog een keer België wil aanschaffen, ga dan voor deze 2 cd versie!

avatar van gaucho
Is de studioversie van Sous-chef eigenlijk ooit eens op cd verschenen? Ik heb het nummer volgens mij wel op één of zelfs twee B-kantjes van verschillende singles. Erg leuk nummer, jammer - en eigenlijk vreemd- dat het nooit een origineel album heeft gehaald.

gaucho schreef:

Ha Gaucho,
ja de Sous-chef staat op de 4cd versie van Geef De Mensen Wat Ze Willen.
Daar is het track 63.

Heb ik net even voor je nagekeken, van dat verzamelalbum is een 2 cd (daar staat de track niet op) .

En natuurijk heb ik de 2cd

avatar van gaucho
Ik heb die verzamelaar überhaupt niet. Hun eerste drie LP's + het live-album heb ik nog in huis, net als een flink aantal singles uit de jaren tachtig. Ik dacht aanvankelijke met die Arcade-verzamelaar (2CD uit 1992) wel goed te zitten qua CD's, maar heb in de jaren negentig en nul alsnog de afzonderlijke albums op CD gekocht.

Ik laat het daar maar bij, denk ik. Dan beperk ik me voor Sous-chef maar tot het vinyl. In die hoedanigheid heb ik 'm zelfs twee keer: het nummer staat zowel op de achterkant van Brood en Spelen als van Geboren voor het Geluk.

avatar van Roxy6
Ah, dus op twee nummers van Tempo Doeloe, het beruchte tweede album dat door velen als een minder album wordt gezien dan België.

Zelf heb ik het wel altijd een mooi album gevonden.

avatar van gaucho
Ja, minder dan de andere twee studioplaten waar hij tussenin geklemd zat. Maar ja, dat zijn dan ook wel allebei toppers in de geschiedenis van de Nederlandstalige popmuziek. Maar op zichzelf is Tempo Doeloe natuurlijk een heel behoorlijk album. De singles waren van wat minder hoge kwaliteit dan die van de albums die ervoor en erna kwamen, ik denk dat dat ook gescheeld heeft.

avatar van bikkel2
Het altijd 'moeilijke tweede album'. België is natuurlijk wel een heel knap debuut. Tempo Doeloe mist misschien wat echte highlights en is wat minder uitbundig, maar zeker wel waardig. Tekstueel met name weer genieten.
Mooi en Onverslijtbaar is opgefleurd met damescoirtjes en koper en had een aantal flinke hits ook nog.
Toch vind ik België nog steeds hun beste. Lekker eigenzinnig met new wave in het achterhoofd, al kunnen ze met Hou Van Mij en de titelsong ook bombastisch klinken.
Souvenir vind ik wat onderschat, maar had wat organischer mogen klinken.
Ik heb mij verder niet meer verdiept in de albums lang er na.

avatar van vielip
Toch bevat Tempo Doeloe in de vorm van Eenvoud een single met mega hit potentie. Ik weet niet of het destijds echt een hit is geweest maar aan het nummer kan het niet hebben gelegen. Geboren voor het geluk is ook een prima single maar te lang. Zal wel in geknipt zijn om het radiovriendelijker te maken gok ik?

avatar van lennon
Ik vind Tempo Doeloe een fantastische plaat! En een prima opvolger voor Belgie, Sterker nog een prima Trilogie hebben de heren neergezet.

avatar van gaucho
Ik vind Eenvoud, ondanks de leuke tekst, dan muzikaal weer een beetje te simpel. Geen echte trekker voor het album. Haalde de 11e plaats in de Top 40, vind ik terug. Niet onaardig, maar ook niet de tophit die dit album over de streep had kunnen trekken qua verkopen. Brood en spelen is het ook niet. Geboren voor het geluk (inderdaad, ingekort op single) vind ik wél een sterk nummer, maar kwam net als de voorganger, niet verder dan de tipparade.
In die tijd waren single-verkopen - en dus de mate waarin zo'n nummer op de radio gedraaid werd - nog vrij bepalend voor de verkoop van een album. Dat viel bij Tempo Doeloe dus wat tegen, hoewel de plaat niet echt veel minder sterk is dan het debuut. Tja, het album België - om weer on-topic te komen - profiteerde natuurlijk wél maximaal van de aandacht voor de singles.

En die werd lekker uitgerekt. Want de eerste single, In het leven, deed niet zoveel, maar net genoeg om de band op de kaart te zetten. De tweede, Gijzelaar, werd een klein, maar wel controversieel en dus veelbesproken, hitje. Waarna het los ging met de titeltrack en Vriendschap, allebei top-5, en naderhand deed Hou van mij er als vijfde single met een redelijke notering nog een schepje bovenop. Zo bleef dit debuutalbum van Het Goede Doel bijna een jaar lang onder de aandacht. Wat zich manifesteerde in een lang verblijf in de albumlijsten.

avatar van bikkel2
Singles zijn altijd heel belangrijk geweest blijkt maar weer.
Tempo Doeloe bevat toch meer albumtracks en Eenvoud had ondanks het gejaagde up-tempo en de slimme tekst, het net niet. Ik vind het ook een minder nummer.
Inhoudelijk verder best een goed album maar ik heb altijd gevonden dat België wat gretiger is. Het kakt niet in en de titelsong is natuurlijk geweldig om mee af te sluiten.
Vriendschap vind ik simpelweg één van de mooiste Nederlandstalige liedjes ooit gemaakt.

avatar van vielip
Ik vind Eenvoud dan juist weer een heerlijk nummer. Lekker uptempo en muzikaal vind ik het ook prima met die stuwende drums. Ik vind het debuut trouwens ook wat beter als album in z'n geheel maar veel scheelt het ook weer niet.

avatar van lennon
vielip schreef:

+1, ook live is Eenvoud een heerlijk nummer. En inderdaad ook tekstueel. Maar dat is natuurlijk één van de handtekeningen van HGD, scherpe teksten.

avatar van vigil
Ik heb België, Mooi en Onverslijtbaar en Souvenir allemaal op 4,5* staan. Dat geeft wel aan dat ik de band erg hoog heb zitten. Tempo Doeloe zit daar iets onder, die zet ik ook minder makkelijk op dan de andere albums. Als ik echt moet kiezen dan zal het Alles Geprobeerd album op de 1ste plek eindigen.

Ik kijk dan ook erg uit naar de boxset die dit jaar zal verschijnen en hoop op een nog betere productie en (uiteraard) veel bonusmateriaal

avatar van rzasa
Oh een boxset!!!

rzasa schreef:
Oh een boxset!!!

In 2026 staat er een uitgebreide boxset van Het Goede Doel gepland, met daarin al het materiaal van de band, inclusief veel niet eerder uitgebrachte nummers

Daarnaast verschijnt er ook een solo-album van Henk Temming.

vigil schreef:

Daarnaast verschijnt er ook een solo-album van Henk Temming.

Ha Vigil, waar kan ik meer informatie over de geplande boxset vinden? alvast dank !

Roxy6 schreef:

Dat heeft op de FB pagina van zowel Het Goede Doel als Henk Temming gestaan. Veel meer info dan dit was het trouwens niet. Temming benadrukte ook nog dat de "carnaval rel" verder geen invloed Had op de release van deze box.

avatar van Hans Brouwer
vigil schreef:
Ik ben een andere mening toegedaan.