Het Goede Doel - België (1982)

Alternatieve titel: België (Hoe Lang Nog?)

Label: CNR

1. Hou van Mij (5:53)
  2. Vriendschap (4:06)
  3. In het Leven (4:15)
  4. Anders Dan Iedereen (3:25)
  5. Alleen (3:34)
  6. Iets van Gevoel (6:03)
  7. Vechten (3:58)
  8. Gijzelaar (4:03)
  9. België (Is Er Leven op Pluto...) (6:02)
  10. In het Leven [Demo] * (3:03)
  11. Anders Dan Iedereen [Demo] * (3:43)
  12. Alleen [Demo] * (3:43)
  13. Iets van Gevoel [Demo] * (4:59)
  14. Vechten [Demo] * (4:09)
  15. Gijzelaar [Demo] * (3:41)
  16. België (Is Er Leven op Pluto...) [Demo] * (5:55)
  17. Vandaag [Demo] * (3:13)
  18. Krant [Demo] * (4:58)
  19. Opa [Demo] * (3:08)
  20. Het Loopt Allemaal Zwaar Uit de Hand [Demo] * (5:07)
  21. Het Gaat Om de Sport [Demo] * (2:28)
  22. Troost [Demo] * (3:31)
  23. Spijkerbroek [Demo] * (4:19)
  24. Hoe Gekker Hoe Lekker [Live] * (2:50)
  25. Halvarine [Live] * (3:20)
  26. De Sous-Chef [Live] * (3:33)
  27. Atoombom [Live] * (4:13)
  28. Boom [Live] * (4:22)
  29. Henk & Henk - Sinterklaas, Wie Kent Hem Niet? * (2:59)
  30. Henk & Henk - Het Hoort Met Kerstmis Ook Te Sneeuwen * (3:06)
  31. België (Is Er Leven op Pluto...) [Thuis-Demo] * (5:59)
Heer Hendrik schreef:
Pas met de komst van Acda en de Munnik werd ik weer wakker geschud wat nederlandstalige muziek betreft.

ik val er alleen maar meer van in slaap

avatar van Heer Hendrik
lennon schreef:

ik val er alleen maar meer van in slaap

Nou ja, weltrusten dan maar!!

avatar van Snakeskin
30 jaar is de plaat ondertussen en wat mij betreft één van de betere, misschien wel de beste popplaat van de eighties van eigen bodem. Die kneuterige foto is zo typisch nederlands en maakt het daarom zo af dat ik fors ophoog naar een 4.5.

avatar van vigil
Ook Het Goede Doel ontkomt niet aan de remaster bonus, zo wordt er van deze plaat eind oktober een echte deluxe edtie uitgebracht!

Tracklist:

CD 1
1. Hou Van Mij (Remastered)
2. Vriendschap (Remastered)
3. In Het Leven (Remastered)
4. Anders Dan Iedereen (Remastered)
5. Alleen (Remastered)
6. Iets Van Gevoel (Remastered)
7. Vechten (Remastered)
8. Gijzelaar (Remastered)
9. Belgie (Is Er Leven Op Pluto)(Remastered)
10. In Het Leven (Demo)
11. Anders Dan Iedereen (Demo)
12. Alleen (Demo)
13. Iets Van Gevoel (Demo)
14. Vechten (Demo)
15. Gijzelaar (Demo)
16. Belgie (Is Er Leven Op Pluto) (Demo)

CD 2

1. Vandaag (Demo)
2. Krant (Demo)
3. Opa (Demo)
4. Het Loopt Allemaal Zwaar Uit De Hand (Demo)
5. Het Gaat Om De Sport (Demo)
6. Troost (Demo)
7. Spijkerbroek (Demo)
8. Hoe Gekker Hoe Lekker (Live)
9. Halvarine (Live)
10. De Sous Chef (Live)
11. Atoombom (Live)
12. Boom (Live)
13. Sinterklaas Wie Kent Hem Niet
14. Het Hoort met Kerstmis Ook Te Sneeuwen
15. Belgie (Is Er Leven Op Pluto) (Thuis-Demo)

avatar van dazzler
Leuk dat de Sinterklaas single er ook op staat.

avatar van Poeha
Zeker, werd ook wel eens tijd

Leuk! ben benieuwd!

avatar van Marty McFly
Geweldig! Komen alle platen aan de beurt? Deze is natuurlijk 30 jaar oud dit jaar.

avatar van bikkel2
Toch wel een heel lekker debuut met enkele onvergetelijke pareltjes( Hou Van Mij, Belgie, Gijzelaar)
Maar ook wat grimmerige donkere songs (Iets Van gevoel, Vechten.) die er eigenlijk niet echt voor onderdoen.

Ik vond het altijd wat meer impact hebben dan Doe Maar en Toontje Lager.
Misschien wat intelectueler en vooral cynischer.
Belgie is een plaat die ik af en toe nog met plezier draai. Leuk dat het een remaster + bonusjes krijgt.

avatar van lennon
Leuk die heruitgave, als zijn een deel van de extra's ook al op de box verschenen.

Simon Smith (crew)
Hey, goed nieuws, die heruitgave. Hoe kwam je aan die info, vigil?

Simon Smith schreef:
Hey, goed nieuws, die heruitgave. Hoe kwam je aan die info, vigil?

Via Red Bullet (diegene die het uitgeeft) Dit heb ik ook gevonden: Rodeo Media | showrelease - rodeomedia.nl

Simon Smith (crew)
Er staan demo's op van Vandaag en Atoombom, nummers van veel latere albums. Zijn die nummers echt zo oud of zijn de demo's ook van later dan 1982?

avatar van vigil
Ik denk, maar dat weet ik niet zeker, dat die demo's echt uit die tijd komen maar dat ze het toen in de tijd niet goed genoeg vonden of niet op het album vonden passen en later weer van "de plank" hebben gehaald.

avatar van bikkel2
Zou zo maar kunnen inderdaad. Een onderwerp als een Atoombom was erg hot in de tijd dat Belgie verscheen.
Doe Maar scoorde toen ook goed met De Bom.

avatar van dazzler
Het lijkt wel logisch dat je niet in het kielzog van de Doe Maar hit
gaat uitpakken met het nummer Atoombom. Het gezond verstand
van beide Henken zal die beslissing wel ingefluisterd hebben.

bikkel2 schreef:
Doe Maar scoorde toen ook goed met De Bom.

En Toontje lager met viel die maar (wat overigens wel heel erg op een Doe Maar track leek)

avatar van dazzler
Toontje Lagers Viel Die Maar stond al op album, nog voor de Doe Maar single verscheen.
Maar dat ze zich muzikaal lieten inspireren door Doe Maars Skunk album lijkt duidelijk.

Herman van Veen vond het in 1983 welletjes met De Bom Valt Nooit.

Simon Smith (crew)
En Frank Boeijen heeft niks gedaan in deze trant?

avatar van bikkel2
Boeijen zong toen over een verjaardagfeest waar hij niet naar toe wilde gaan.
Hij maakte met Zwart Wit natuurlijk wel een statement .(racisme, moord.)

bikkel2 schreef:
Boeijen zong toen over een verjaardagfeest waar hij niet naar toe wilde gaan.

En over ene Linda maar of dat nou een statement was

avatar van foxhusky
Het album België als 2CD remaster uitgave? Dat is zeker goed nieuws, hoewel ik vele tracks al heb (o.a. op de 4CD box), kijk ik uit naar: "Nu 30 jaar later zijn de tracks ruis vrij gemaakt en aangevuld met de originele demo versies en liveopnames." (tekst op de site van Reodeo Media).

Ik heb de remaster net een paar uurtjes binnen, klinkt erg goed. De demo`s die erbij zitten (enkele kende ik al van geef de mensen wat ze willen) zijn erg leuk om te beluisteren alhoewel sommigen echt tennenkrommend zijn qua zang (Henk T.) maar voor €13.00 is dit zeker geen miskoop ik blijf bij 4 sterren

avatar van Marty McFly
Waar kocht jij 'm voor 13 euro Vincent?

Marty McFly schreef:
Waar kocht jij 'm voor 13 euro Vincent?
Ik ben goed bevriend met de eigenaar van de platenzaak hier in Kampen

avatar van vielip
Hey nog iemand uit Kampen hier?

vielip schreef:
Hey nog iemand uit Kampen hier?
Jawel!

avatar van musician
Rond 1982 was Nederlandstalige muziek voor mij in z'n algemeenheid absoluut not done, ongeacht wie of wat.

Het was haast standaard iets om je neus voor op te halen.
De Nederlandse truttigheid die er vaak van die bands afkwam wat betreft teksten en vooral muziek gaf ruim voldoende aanleiding het genre volledig links te laten liggen.

Wat op zich natuurlijk wat kort door de bocht was, maar ja, als je de leeftijd optelt bij wat er allemaal speelde in die tijd, welke andere muziek er werd uitgebracht, kan er wellicht begrip voor worden opgebracht.

Mondjesmaat maak ik af en toe met terugwerkende kracht nog wel eens een kleine inhaalslag, bijvoorbeeld als je België tegenkomt op een rommelmarkt tijdens Koninginnedag en je het gevoel hebt dat je het album op zich sowieso wel eens een keer gehoord moet hebben in het leven.
Vooral omdat je iets milder gestemd kunt zijn over een band, met kennis van de singles die van dit album zijn uitgebracht.

Dan kom je daarma nog wel eens tot de conclusie dat het allemaal wel eens iets minder truttig was dan je destijds wilde erkennen. Het Goede Doel heeft met België, in de context van de tijd, eigenlijk een prima album neergezet, dat bij tijd en wijle heel aardig is om weer eens op te zetten.

Het is, zo'n 30 jaar na het verschijnen, nog niet echt verouderd of definief verbonden aan die tijd. Het is kwalitatief en muzikaal tijdsoverschrijdend en is in 2012 nog heel goed te doen.

avatar van lennon
De demos op de extra cd zijn echt tenenkrommend slecht en absoluut geen waardevolle toevoeging aan dit oh zo leuke cdtje. Sterker nog, eht doet een beetje afbreuk aan het geheel, en da's jammer. Had dan instrumentale tracks toegevoegd ofzo, maar een redelijk vals zingende Henk Temming is echt niet prettig in een ruim 5 minuten durende huis demo van Belgie.

De live tracks kennen we al van de verzamel box, en de demos zijn dus waardeloos, kortom een heruitgave zonder enige toegevoegde waarde. ok, de demo van "vandaag" is grappig!

avatar van vielip
Kijk, dat is dan weer nuttige info waar we wat mee kunnen. Bedankt derhalve!