Het Goede Doel - België (1982)

Alternatieve titel: België (Hoe Lang Nog?)

Label: CNR

1. Hou van Mij (5:53)
  2. Vriendschap (4:06)
  3. In het Leven (4:15)
  4. Anders Dan Iedereen (3:25)
  5. Alleen (3:34)
  6. Iets van Gevoel (6:03)
  7. Vechten (3:58)
  8. Gijzelaar (4:03)
  9. België (Is Er Leven op Pluto...) (6:02)
  10. In het Leven [Demo] * (3:03)
  11. Anders Dan Iedereen [Demo] * (3:43)
  12. Alleen [Demo] * (3:43)
  13. Iets van Gevoel [Demo] * (4:59)
  14. Vechten [Demo] * (4:09)
  15. Gijzelaar [Demo] * (3:41)
  16. België (Is Er Leven op Pluto...) [Demo] * (5:55)
  17. Vandaag [Demo] * (3:13)
  18. Krant [Demo] * (4:58)
  19. Opa [Demo] * (3:08)
  20. Het Loopt Allemaal Zwaar Uit de Hand [Demo] * (5:07)
  21. Het Gaat Om de Sport [Demo] * (2:28)
  22. Troost [Demo] * (3:31)
  23. Spijkerbroek [Demo] * (4:19)
  24. Hoe Gekker Hoe Lekker [Live] * (2:50)
  25. Halvarine [Live] * (3:20)
  26. De Sous-Chef [Live] * (3:33)
  27. Atoombom [Live] * (4:13)
  28. Boom [Live] * (4:22)
  29. Henk & Henk - Sinterklaas, Wie Kent Hem Niet? * (2:59)
  30. Henk & Henk - Het Hoort Met Kerstmis Ook Te Sneeuwen * (3:06)
  31. België (Is Er Leven op Pluto...) [Thuis-Demo] * (5:59)
avatar van Bertus
Het probleem met de hele cd is voor mij dat de teksten prachtig zijn, maar de arrangementen volstrekt belabberd. Van die nare holle jaren tachtig synths... Aan mij niet besteed Eigenlijk is alleen Vriendschap zo sterk dat ik daar echt doorheen kan prikken. Kortom: nog een keer opnemen die handel maar dan met een fatsoenlijke band en ik sluit me volledig bij je aan, Hans

ik ben een fanatieke Nederpopfan, maar Het Goede Doel heeft mij nooit echt kunnen bekoren.

Maar dit album is een postitieve uitzondering. België is een klassieker, een slimme hitpotente songs waar Henk & Henk elkaar perfect aanvullen.

Vriendschap is een prachtige ballade, Gijzelaar bivakkeert op de grens van het jolige (maar kan er zeker mee door) en Hou Van Mij is een ondergestoft juweeltje.

Een fris debuut. Maar een betere plaat zouden ze niet meer maken.

Sstttt
sebas schreef:
Een fris debuut. Maar een betere plaat zouden ze niet meer maken.
België is inderdaad een fris debuut van Het Goede Doel. Het tweede album "Tempo Doeloe is m.i beter. Het derde album van Het Goede Doel "Mooi en Onverslijtbaar" is een nog beter album dat Henk & Henk en consorten hebben gemaakt. En..... "Het Goede Doel Live!!!" is helemaal onweerstaanbaar goed. Met andere woorden: Het Goede Doel heeft vier puike Nederpop albums gemaakt. Daarna werd het inderdaad helaas minder. Maar ik ben wel blij dat Henk & Henk hun ruzie hebben bijgelegd en weer op tournee zijn met Het Goede Doel.

avatar van Hans Brouwer
Sstttt schreef:
Ik heb zelfs in de wandelgangen gehoord dat Het Goede Doel in augustus komt optreden tijdens de Woerdense Vakantieweek! Te hopen valt dat ze het hele album "België (1982)" live ten gehore zullen brengen .

avatar van royh
Ik vind dit echt een geweldig album en daarnaast vind ik de stemmen van Henk en Henk prettig om naar te luisteren. Het Goede Doel maakte ook vaak van die heerlijk lang uitgesponnen singles (Alles geprobeerd 6.27, Belgie 6.02, Hou van Mij 5.53). Het Goede Doel vond ik vroeger (en dat vind ik nog steeds) stukken beter dan tijdgenoot Doe Maar.

Mijn favoriete nummer van dit album is, naast de alom bekende singles, Iets van gevoel. Het Goede Doel is voor mij nog steeds een van de beste nederlandstalige groepen ooit.

Naast dit album had ik al een paar verzamelaars van het Goede Doel en ik heb inmiddels Mooi en onverslijtbaar op cd besteld. Ben benieuwd of die net zo goed is als dit album. En Tempo Doeloe schijnt aan de reacties te zien ook bijzonder de moeite waard te zijn.

avatar van LucM
Dit album heb ik nog op LP, daarnaast heb ik een compilatie (dubbel-CD). Met "België" heeft Het Goede Doel een sterk debuutalbum uitgebracht, vooral de teksten zijn hoogstaand. "België (Is Er Leven op Pluto...)" werd een grote hit en is ongetwijfeld een klassieker wat ook geldt voor "Vriendschap". Daarnaast vind ik "Hou van Mij" en "Gijzelaar" eveneens hoogtepunten.
Het Goede Doel was zeker één van de beste Nederpopgroepen in de jaren '80, maar tijdgenoot (en vaandeldrager) Doe Maar vind ik nog wat origineler.

avatar van royh
LucM ik denk wel dat Doe maar op zich wat origineler was dan het Goede Doel door hun combinatie van reggae met nederlandstalige teksten en ik vind Doe Maar zeker niet slecht. Een kwestie van voorkeur. Voor mij is het Goede Doel in ieder geval de beste Nederpopgroep van de jaren 80.

avatar van lennon
royh schreef:

Die kan je zonder twijfel ook meteen bestellen.. Persoonlijk vind ik dit hun beste album!

Enne.. wat Doe Maar betreft... (ieder zijn mening hoor) maar aan de muzikale genialiteit van Vrienten kan geen 1 Nederlandse singer/songwriter tippen Maar.. In de jaren 80 werd er sowieso heel erg veel leuke NL muziek gemaakt.. Ik denk aan Toontje lager, klein orkerst, ja zelfs Kadanz had wat aardige nummers

avatar van principal2000
Lekker nederpopalbum stammend uit de periode dat ik het nog prettig vond om de Nederlandse taal te horen bij het beluisteren van muziek. Natuurlijk staan hier 2 hele grote hits op, maar het geheel bestaat uit prettige popmuziek waar de jaren 80 vanaf druipt. Het klinkt allemaal vrolijk en lichtvoetig, terwijl het tekstueel wel meer omvat dan dat. Haalde de nederpop maar ooit weer dit niveau.

Net kant 2 geluisterd, nu nog kant 1, score volgt,

lekker bandje uit de jaren 80, de jaren van de Nederpop en nu al geen miskoop (2 euro op vinyl) door hits als België en Gijzelaar

avatar van monique
Ik heb hem vandaag weer beluistert en moet zeggen dat het nog steeds goed klinkt,ook al is het album uit 1982.

avatar van Poeha
MiNiMacho schreef:
Net kant 2 geluisterd, nu nog kant 1, score volgt,

Jij begint altijd met kant 2?

avatar van laxus11
klassiek nederpop album

avatar van Pinsnider
Geweldig ook die foto op de achterkant van de hoes...

avatar van itbites
Jeugdsentiment van de allerbovenste plank. Mijn allereerste cassettebandje! Bijna dertig jaar later blijkt het meer te zijn dan nostalgie alleen.
Hou Van Mij is mijn favoriete nummer door het gitaarwerk en de onverstoorbare drive.

avatar van itbites
Bertus schreef:

Goh, hier kan ik me dus werkelijk helemáál niet in vinden, behalve dan dat de synths inderdaad uit de jaren 80 zijn. Ik vind ze niet naar en hol (zal wel smaak zijn), maar los daarvan vind ik de productie en de prestaties van de individuele bandleden toch wel erg goed. Kan me dus ook niet voorstellen dat opnieuw opnemen iets mooiers gaat opleveren....

avatar van vielip
Het Goede Doel heb ik altijd een goede band gevonden. Dit album behoort tot hun betere werkjes. Die lekker typische jaren 80 sound past ook perfect bij deze muziek. Hoogtepunten zijn wat mij betreft Hou van mij, Gijzelaar, In het leven, Belgie en Vriendschap. Al mag de rest er ook absoluut zijn!

avatar van Ceriel
itbites schreef:

Ik kan me daar ook compléét niet in vinden. De arrangementen van België als' volstrekt belabberd' betitelen is wat mij betreft hetzelfde als Einstein's natuurkundige inzicht als basisschool-kennis wegzetten. Smaken verschillen, maar zo'n negatieve uitlating verdient dit album niet.

avatar van bikkel2
Nee , vooral niets meer aan doen . Belgie is vooral een plaat van toen en ondanks misschien enkele gedateerde soundjes , is het muzikaal prima in orde .

avatar van kort0235
Ik vond destijds Het Goede Doel en Doe Maar twee uitstekende Nederlandse bands.
Belgie is een zeer goed album.
De albums die daarna kwamen heb ik niet in bezit en kan daar dus geen oordeel over geven.
Belgie krijgt van mij een 4.0*

avatar van Poeha
Op 14 februari komen ze met een nieuw album, getiteld Liefdewerk.
Staat hier al op MuMe.

avatar van WesleyX16
Ik vind dit een ijzersterk album. Alle nummers zijn gewoon "single"-waardig.

En weet je wat het voordeel van Nederlandstalige muziek is. Je kan alles lekker makkelijk meezingen. Je onthoudt de teksten het toch makkelijker dan Engelstalige songs.

Jammer dat mijn dochter mijn zangkwaliteiten niet kan waarderen.

Goed album, goede teksten, goede muziek en natuurlijk de hits belgie, gijzelaar en hou van mij top! * 4.0

avatar van dazzler
BELGIE 1982

Het Goede Doel haalde met de single België probleemloos de top 10 in Vlaanderen.
Natuurlijk erg slim van Henk en Henk om met de hit en het gelijknamige album het zuiden te charmeren.
Doe Maar stond bij ons voor het eerst in de hitparade met De Bom en meteen was daar die meezinger
van Het Goede Doel bij. In 1983 waren wij ook heel even in de ban van de nederpop.

Met de opvolger Vriendschap ging het ook nog aardig, maar daarna was het wachten
op de hit met Rene Froger vooraleer Het Goede Doel bij ons de hitparade wist te bereiken.

Maar liefst 5 hitsingles op één debuutalbum. In het Leven, Gijzelaar, België, Vriendschap
en Hou van Mij. Het Goede Doel had duidelijk een patent op vlotte en pakkende singletjes.

De rest van het album tapt ook aardig uit het vaatje, maar misschien
is deze vroege compilatie (van hun twee eerste albums) nog interessanter,
al was het maar omdat die hilarische Sinterklaashit van Henk & Henk er op staat.
Het Goede Doel - Het Beste van Het Goede Doel (1987)

Uit het blote hoofd stonden de volgende nederpoppers bij ons in de top 30 anno 1983.

Doe Maar - De Bom
Corry - Het Is Allemaal Gelogen
Dutch Boys - Boer Harms
Goede Doel - België (Is er Leven op Pluto)
Hans de Booij - Een Vrouw Zoals Jij
Shorts - Je Suis Tu Es
Andre van Duin - De Heidezangers
Leidse Sleutelgaten - Joke Stop met Koken
VOF De Kunst - Suzanne

De grote afwezig was Toontje Lager die vermoedelijk net onder de 30 bleef hangen.

Geen Toontje Lager in 1983? Da's jammer. Toch een van de betere Nederpoppers. Stiekum Dansen (uit 1983) heb ik nog op vinyl. Heerlijk album, net zoals Er Op of Er Onder.

En de Frank Boeijen Groep?
De Dijk?

avatar van Dungeon
dazzler schreef:

Knap dat je dat weet. Misschien is Per Seconde Wijzer iets voor je.

avatar van dazzler
Ik moet bekennen dat ik mijn lijstje een paar uur geleden heb geupdate met het hitboek ernaast.

Frank Boeijen Groep komt in 1984 met Zwart Wit. De Dijk nooit in onze hitparade.
Brak in Nederland toch ook pas potten in de latere 80s dacht ik, of vergis ik me?

Ja, De Dijk stond pas in 1987 voor het eerst stevig in de hitparade, met Mag het licht uit?
Maar tussen 1982 en 1985 schreven ze wel al enkele klassiekers (Bloedend Hart, Slow Motion, Binnen Zonder Kloppen) en bouwden ze lustig aan een geweldige live reputatie.

avatar van Dungeon
Klein Orkest en Kadanz waren ook geweldig. Beide bands kwamen in 83 met hun debuut.

avatar van Heer Hendrik
Lange tijd nederlandstalige muziek gevolgd en dat komt eigenlijk door dit album. Het Goede doel, Toontje lager, de Dijk en Klein Orkest waren toen erg populair. Half jaren 80 t/m 1990 raakte de nederlandstalige muziek in het slop en ook mijn interesse in nederlandstalige muziek liep daar paralel aan. Heeft niets met de kwaliteit te maken, maar mijn smaak veranderde. Pas met de komst van Acda en de Munnik werd ik weer wakker geschud wat nederlandstalige muziek betreft.
België van het Goede doel mag vandaagdedag nog steeds regelmatig in mijn cdspeler belanden. Komt wel wat gedateerd over, maar een nummer als Vechten staat nog wel steeds als een huis