Het Goede Doel - België (1982)

Alternatieve titel: België (Hoe Lang Nog?)

Label: CNR

1. Hou van Mij (5:53)
  2. Vriendschap (4:06)
  3. In het Leven (4:15)
  4. Anders Dan Iedereen (3:25)
  5. Alleen (3:34)
  6. Iets van Gevoel (6:03)
  7. Vechten (3:58)
  8. Gijzelaar (4:03)
  9. België (Is Er Leven op Pluto...) (6:02)
  10. In het Leven [Demo] * (3:03)
  11. Anders Dan Iedereen [Demo] * (3:43)
  12. Alleen [Demo] * (3:43)
  13. Iets van Gevoel [Demo] * (4:59)
  14. Vechten [Demo] * (4:09)
  15. Gijzelaar [Demo] * (3:41)
  16. België (Is Er Leven op Pluto...) [Demo] * (5:55)
  17. Vandaag [Demo] * (3:13)
  18. Krant [Demo] * (4:58)
  19. Opa [Demo] * (3:08)
  20. Het Loopt Allemaal Zwaar Uit de Hand [Demo] * (5:07)
  21. Het Gaat Om de Sport [Demo] * (2:28)
  22. Troost [Demo] * (3:31)
  23. Spijkerbroek [Demo] * (4:19)
  24. Hoe Gekker Hoe Lekker [Live] * (2:50)
  25. Halvarine [Live] * (3:20)
  26. De Sous-Chef [Live] * (3:33)
  27. Atoombom [Live] * (4:13)
  28. Boom [Live] * (4:22)
  29. Henk & Henk - Sinterklaas, Wie Kent Hem Niet? * (2:59)
  30. Henk & Henk - Het Hoort Met Kerstmis Ook Te Sneeuwen * (3:06)
  31. België (Is Er Leven op Pluto...) [Thuis-Demo] * (5:59)
avatar van Heer Hendrik
Nog maar eens opgezet. Dit album blijft toch goed en een absoluut voorbeeld van hoe je nederlandse teksten in elkaar steekt zonder daarbij quasi poetisch probeert over te komen. Pak de tekst van vechten er maar eens bij. vandaag de dag nog steeds actueel in alle lagen van de maatschappij. Zeker het laatste couplet snijdt hout

De coupletten van Alleen zijn ook zo kenmerkend.

Misschien dat de lofzang van het nummer België ingehaald is door de werkelijkheid. in een land waar de verdeeldheid zo groot is en geen regerng het lang vol houd hoef ik niet te wonen. Dit nummer blijft wel eenhoogtepunt uit de nederlandse geschiedenis van hits.

avatar van loneranger
Het beste nederpopalbum van de jaren tachtig en van Het Goede Doel zelf.

WPE
Ook ik vind dit album van Nederlandse bodem en Nederlandse taal een van de beste die in de jaren 80 verschenen is. Heerlijk, die met vlagen sarcastische en cynische teksten. En ook nog eens heel goede muzikanten, dat kun je wel horen. Ik vond België vanaf het moment dat ik het voor het eerst hoorde een prachtig nummer!

avatar van bikkel2
Tekstueel laat Het Goede Doel zo'n beetje alle Ned. talige bands achter zich.
Alleen Het Klein Orkest is gelijkwaardig en Bots, maar die band vond zijn oorsprong in de 70's en was volgens mij niet meer aktief rond deze periode.

Muzikaal ook prima in orde. Sterk gitaarwerk, maar ook het drumwerk is smaakvol en creatief.
Draai het af en toe nog wel eens.

avatar van Hakuna
Ken van dit album eigenlijk alleen Belgie en Vriendschap. Maar kwam in een kringloopwinkel deze CD tegen voor 3 euro (mint condition) en dacht laat ik hem maar eens meenemen, en het album bevat voor mij als niet Nederlandstalige muziekliefhebber toch wel meer dan ik verwachtte, Naast de fraaie zang, teksten wordt er ook nog eens behoorlijk gemusiceerd op drums en vooral op gitaar,

Kortom een prima nederpop plaats die lekker wegluisterd , zelfs na ruim 30 jaar.

En het aardige is dat mijn CD ook nog eens de eerste CD uitgave is die zo rond 1987 uitgebracht werd op CNR zonder barcode en matrixnumer dat eindigt op #01. Latere re-pressings zijn op Red Bullet uitgebracht en zijn geremasterd waar ik al helemaal geen voorstander van ben.

Lekker album! Ik vind de titeltrack Belgie zelf een van de minste nummers. Hou van mij en Iets van gevoel zijn mijn favorieten

avatar van Corporal Clegg
Kan iemand mij vertellen waar die alternatieve titel (hoe lang nog?) vandaan komt ?
Volgens mij heeft iemand die verzonnen en hoort ie hie dus niet thuis.....

Corporal Clegg schreef:
Volgens mij heeft iemand die verzonnen en hoort ie hie dus niet thuis.....

Remaster uit 2012 met vele extra`s!

avatar van Corporal Clegg
Ah ja, die 22 extra tracks had ik nog niet gezien.
Heb zelf op cassette nog een concert van de vara op radio liggen. Is denk ik daar vandaan.
Early versie van vandaag die pas veel later op LP zou komen. Super goed.
Ik zit nergens mee olé !

Als de Nederlandstalige band uit de jaren 80 wordt vrijwel altijd Doe Maar genoemd, maar er was een andere band die veel succesvoller was met hun debuut album, namelijk Het Goede Doel.
Het album haalde dan ook de eerste plaats in de platenverkoop.
In ’t Leven was de eerste kennismaking, en die haalde gelijk de tipparade, waarbij ik vaak aan Annabel van Hans De Booij moest denken, maar dit is natuurlijk ook een prima aanzet tot Vriendschap.
Vervolgens kwam het grappige, maar tevens tekstuele sterke Gijzelaar, waar wij voor de grap Geitenhaar van maakten.
Het Goede Doel wist humor erg goed te vermengen met een serieuze kant.
Vriendschap en België zijn nu nog steeds de klassiekers, die elke veertiger probleemloos mee zingt.
Doe Maar wist meer te shockeren door over drugs, seks met minderjarigen, en de dreiging van de atoombom te zingen, en dat was in hun voordeel.
Ernst en Henny hadden meer uitstraling dan de Henkies.
Mijn zus had wel een poster van Henny Vrienten boven haar bed hangen, en ik kan mij er ook geen voorstelling van maken dat Henk Westbroek levensgroot boven haar bed zou hangen.
De 5e single van België scoorde ook nog aardig, en ondanks dat ik Hou Van Mij een mooi nummer vind, is dit helaas geen meezinger, die gemakkelijk blijft hangen.
Vergeet niet dat ze in deze periode ook nog wisten te scoren als Henk en Henk met Sinterklaas, Wie Kent Hem Niet.
Opvolger Tempo Doeloe is een stuk minder sterk, en toen werden ze ook helemaal door Doe Maar ingehaald.

avatar van bikkel2
Qua teksten was Het Goede Doel samen met Het Klein Orkest voor mij in ieder geval het origineelst.
Ik moest niet veel hebben van Doe Maar. Mede waarschijnlijk omdat de hele hype zo onwaarschijnlijk groot was.
Ik bedoel, mijn buurmeisje van 9 ging naar hun concerten. Dat was als puber die ik inmiddels was tegen het zere been.
Maar ik kon Henny Vrienten toen ook niet zo goed hebben eerlijk gezegd. Te veel maniertjes en dat gehik van 'm........nee , hoog irritatie gehalte.
Zoveel jaar later is dat enigzins genuanceert.

Maar Het Goede Doel is nog steeds de band die ik het leukste vind.
Belgie is best een klassiekertje uit de nederpop.
Ondanks de hier en daar wat gedateerdheid -
De toetsen zijn echt van die tijd bijv.- zijn de songs puntig en de zwartgalligheid / humor zijn nog altijd sterk.

Tempo Doeloe is een verre van slechte plaat, maar is wat soberder van aard en heeft waarschijnlijk minder aansprekende hits.
De zgn moeilijke opvolger, maar heeft ook sterke momenten. Geboren Voor Het Geluk bijv. vind ik echt een parel.

deric raven schreef:
Het album haalde dan ook de eerste plaats in de platenverkoop.

Als Doe Maar er niet was geweest had HGD waarschijnlijk niet eens de kans gehad zo'n enorm succes te hebben met dit album. Doe maar heeft de deur geopend voor Nederlandstalige popmuziek.

Overigens niet eens dat Tempo Doeloe een stuk minder is. Ik vind m een heel stuk volwassener dat België. Maar dat is natuurlijk persoonlijk.

avatar van Heer Hendrik
deric raven schreef:

Leuk stukje Deric, alleen zet ik mijn vraagtekens bij je laatste zin. In 83 kwamen zo wel Tempo Doeloe (goede Doel) als 4us( Doe Maar) uit. Doe Maar was toen al populairder dan het Goede Doel. Skunk ( '81) en Doris Day en de andere stukken ('82) hadden beide al de eerste plaats in de albumcharts gehaald Plus hadden de Singles de bom ( '82) en Pa ( begin ('83) de eerste plaats in de top 40. Doe Maar stopte er in ('84) mee, omdat de bandnaam groter werd dan de bandleden. Ik heb meer het idee dat Het Goede Doel en in mindere mate Toontje Lager juist meelifte op het enorme succes van Doe Maar

avatar van bikkel2
Niemand kon op dat moment tippen aan de populariteit van Doe Maar.
Toontje Lager volgde goed, maar ik heb altijd het idee gehad dat Het Goede Doel op een wat volwassenere doelgroep mikte.
Die hebben ook lang niet de hysterie om hun heen gehad als Doe Maar.
Frontman Westbroek had idd niet de looks die Jansz, Vrienten en Eric Mesie natuurlijk wel hadden.
Ben het overigens wel met Lennon eens dat Tempo Doeloe een volwassner geluid heeft.
Toch heb ik ook een voorkeur voor Belgie.
Het sprankelt wat meer en ik vind het net even puntiger en gretiger.
Typisch ook dat na Tempo Doeloe de band lang deed over een opvolger.
Mooi En Onverslijtbaar ( 1986) is een minder zwaar op de hand liggend album dan "Tempo."
Blazers en damescoirtjes in overvloed en muzikaal wat lichter.

Het debuut van Doe Maar werd niet opgepakt.
Dit album was ook een debuut, maar wel gelijk succesvol met twee grote hits.
Vriendschap en België zijn uit dezelfde periode als Pa en De Bom.
De nummers zijn sterk genoeg om ook zonder Doe Maar succesvol te zijn.
Qua teksten is Het Goede Doel absoluut niet minder dan Doe Maar.

avatar van lennon
Ah, je vergeleek de 2 debuut albums... dat begreep ik effe niet... maar dan nog.. Doe Maar had het debuut toen NL muziek nog not done was.. toen HGD met dit album kwam wat het pad al gelegd.. sterker debuut of niet.. ik vraga me af of dit album daar dan voor had gezorgd... sterker nog.. er uberhaupt gekomen was...

Ik denk het wel.
Degene die het meeste profiteerde van het succes was Johnny Hoes, die voor Doe Maar al Normaal in zijn stal had.
In Duitsland had je de Neue Welle, met Nena als meest succesvolle band, maar ook andere bands scoorden toen goed.
De tijd van de werkeloosheid, koude ooorlog, thema's die eerst in Groot-Brittannië terug kwamen, en vervolgens in heel Europa werden opgepakt.
Hoe dan ook een tijd dat in veel landen eigen muzikale producten goed scoorden.

avatar van bikkel2
Ben het wel met deric eens. Eens in de zoveel tijd ontstond er iets en nu dus de Nederpop.
Overigens is er altijd wel gewoon in het nederlands gezongen.
Wellicht over een andere boeg, maar Rob de Nijs, Boudewijn de Groot, en bands als Bots, Fungus en idd Normaal ( dialect.) deden weinig anders in de 70's.
Doe Maar pakte het gewoon slim aan. Verpakte de toen razend populaire Ska in hun nummers en dat bleek uitstekend te werken.
Ik denk overigens wel dat ook zonder Doe Maar er wel iets had gebeurt ( wel minder turbulent)
Maar dat ze de poort hebben geopend is dan wel weer waar.
Het leuke van deze hele scene was dat bands wel een uitgesproken eigen geluid hadden.
Frank Boeijen Groep, Toontje Lager, De Dijk, Klein Orkest en natuurlijk ook Doe Maar en HGD.
Deze bands hadden uitgesproken vocalisten en gewoon goede muzikanten.

Het Nederlandse product werd ook veel op Hilversum 3 gedraaid, en die zender had toen nog erg veel luisteraars, omdat commerciële zenders ( op een paar Piraten na ) nog niet echt aanwezig waren.
Een programma als Lost Vast met Jan Rietman gaf ook een goed zetje, en volgens mij draaide Frits Spits ook veel Nederlandstalig.
Henny Vrienten speelde een grote rol om Doe Maar hip te maken, want ze hadden van te voren echt nog de uitstraling van de geitenwollen sokken dragende ex hippies.
Henny had een goede kijk op de hedendaagse mode, en het inspelen hierop.
Het vreemde van het hele gebeuren vind ik nog steeds dat de volwassen teksten zo insloegen bij jong publiek.
In Vriendschap, Sinterklaas, en België zitten gewoon meer passages die een lagere school kind kan begrijpen.
Maar al die bands hadden iets cultureels verantwoordsin zich.
Natuurlijk werden ze allemaal groter door het succes van Doe Maar, maar ik vind dat te kort door de bocht, bikkel2 noemt allemaal bands die allemaal Nederpop klassiekers op hun naam hebben staan, die iedereen nu nog kent.
Dus kwaliteit hadden ze allemaal wel, niet hoofdzakelijk Doe Maar.

deric raven schreef:

Dus kwaliteit hadden ze allemaal wel, niet hoofdzakelijk Doe Maar.

Maar dat beweer ik dan ook niet

Dat denk ik ook niet

Lennon bedoeld in mijn beleving, dat Doe Maar de Nederpop in de begin 80's zo'n beetje op de kaart zette. Niet zozeer het verschil in kwaliteit.

Maar ook dat zonder Doe Maar de overige bands weinig bestaansrecht hebben, in ieder geval Het Goede Doel, zoals hij in zijn bericht aangeeft.

avatar van bikkel2
Daar heb jij weer een punt deric.
We zullen het echter nooit weten.
Wat je al aangaf: Doe Maar met Vrienten, voorop transformeerden in snelle jongens met gevoel voor trends en bouwden binnen no-time een zeer grote fanbase op. Over het algemeen kids, maar toch. Ze vielen op en de muziek was catchy en raak genoeg. Goede refeinen en verder voor iedereen duidelijk.

Het Goede Doel was veel meer het studenten bandje en met name Jansz en Vrienten draaiden al een stuk langer mee in de scene. ( ook een voordeel.)
Het is dus zeker zo dat Doe Maar wel iets heeft bewerkstelt betreft de opening voor andere Nederpop bands.
Maar zonder Doe Maar had er misschien iets anders opgestaan. Dit is echter de geschiedenis.

Het leverde in ieder geval een mooie tijd op, met al die Nederpopklassiekers.
De genoemde acts waren de grootste namen, maar ook VOF De Kunst, Kadanz, Circus Kusters en Bloem wisten hiervan te profiteren.

avatar van bikkel2
Zonder meer en de in begin 90's leefde de boel weer op dankzij De Dijk, The Scene, The Kecks en later kwamen Van Dik Hout en Blof daar nog bij.

De Dijk wist in beide periodes te scoren.
Ik denk dat de opleving begin jaren 90 werd ingezet door Guus Meeuwis en Marco Borsato, maar dat is mijn mening.

avatar van bikkel2
Borsato brak op de Nederlands toer pas door in 1994 met Dromen Zijn Bedrog. Daarvoor deed hij alleen italiaanse dingen.
Meeuwis rond 1996 pas.
De Dijk brak uiteindelijk pas laat door. Wakker In Een Vreemde Wereld en vooral Niemand In De Stad ( beiden eind jaren 80.)
Dus die stapten vrolijk en succesvol de 90's binnen.

Ja, dat is inderdaad zo.
Nog steeds jammer dat Trockener Kecks niet groter is geworden, gunde ik ze wel.
De Dijk had wel al Binnen Zonder Kloppen en Bloedend Hart als kleine hitjes.
In 1998 scoorde ook nog zo'n eendagsvlieg met Zelfs Je Naam Is Mooi, was ook een mooi nummer.

avatar van lennon
Wat ik bedoel is eigenlijk de vraag of HGD ooit wel was gaan opnemen als NL bandje als Doe Maar die klapper niet had gemaakt... Het motiveerde natuurlijk ook enorm ook NL te gaan zingen...

NL was daarvoor suf.. Schlager en verschrikkelijk.. nu was t opeens hip.. Het is niet voor niks dat er na Doe Maar allemaal bandjes volgden... waar Toontje lager soms echt niet zijn best deed te verbergen wel heel erg goed naar Doe Maar te luisteren (wat niet erg was, want dat resulteerde in leuke liedjes.. Viel die maar bijvoorbeeld)

We zullen het nooit weten, maar ook die jaren 90 opleving heeft naar mijn mening te maken met wat Doe Maar heeft veroorzaakt... Alleen het niveau werd weer wat bedroevender helaas.. om niet te spreken over de 00's tot nu waar Jan Smit, Nick en Simon en Jannes gewoon geaccepteerd worden..

avatar van bikkel2
Dat suffe en verschrikkelijke was er natuurlijk.
Maar vergeet ook niet dat toendertijd met een beetje geluk een Nederlandse band het internationaal ook makkelijker kon maken.
Shocking Blue, Earring, later ook Nits. Dan kon je natuurlijk niet in je moers taal zingen- het lag minder voor de hand.
En een Rob de Nijs, Boudewijn de Groot, Shaffy, hebben kwalitatief best wel wat neergezet.
Weinig bands, dat is een feit.
Bots was midden jaren een heel leuke band met maatschappelijk sterke teksten en in het binnenlandse redelijk succesvol. Maar wel heel kort.