Van het forum 10001 albums die je moet horen voor je sterft:
gastheerg schreef:
Ik zie dat recent The Nightfly is gepost. Briljant album en terecht in mijn ogen in deze lijst. De liefhebbers van draaitafels valt gelijk de bizarre draaitafel op die op de cover staat. Een extra groot plateau en lange arm voor die bizarre 14 inch platen te kunnen draaien! Wat een mastodont!
Dat neemt niet weg dat ik hem graag in m'n cave zou zetten! Voorlopig doe ik het alleen even met dit heerlijke album.........
Ook ik ben er zo een die dit album aanschafte om de geluidskwaliteit, want audiofiele neigingen.
Al testend begon ik vanzelf op de luisterfauteuil heen en weer te schuiven: niet alleen klonk alles fantastisch over de nieuwe hi-fi set, swingende muziek was het ook.
Gladjes, lees ik hier vaak. Glad is dikwijls glibberig, maar niet hier, Fagen is hoorbaar oprecht, de muziek komt uit z'n hart, hij neemt zijn composities uiterst serieus en neemt de moeite om ze met de beste muzikanten perfect op de plaat te zetten. Briljant gearrangeerd ook. Glad,
but it makes me glad.
Het schijnt dat alles digitaal is opgenomen, maar analoog omgezet om het in vinyl te persen, omdat men niet tevreden was over het 'kille' digitale geluid. Met latere re-issues is dat meer dan goed gekomen. Sterker nog, dit is een veertig jarig album dat nog steeds eigentijds klinkt!
Meer is op de Engelstalige Wikipedia na te lezen. Tot zover de muziek.
Die hoes!
Een
nightfly is een DJ op nachtwacht, zijn eenzaamheid is op de foto invoelbaar. Diskjockey Fagen is te moe om nog platen te draaien en lult al kettingrokend maar wat in de microfoon. Het is dan ook na vieren.
De zwart/wit foto suggereert niet alleen nachtelijk uur en
loneliness, maar ook de jaren '40, '50.
De buitengewoon grote RCA draaitafel met plateau voor 14 inch platen met de monstrueuze Para-Flux A-16 toonarm uit 1947, is een tijdsbeeld. Deze grammofoonplaten bevatten vaak sfeermuziekjes om b.v. reportages te verlevendigen. De kwaliteit van die gebutst en gekraste platen valt rustiek te noemen, omdat ze “onverslijtbaar” voor het vele, meestal ruwe gebruik moesten zijn . Op het plateau ligt echter een gewone lp, Sonny Rollings and the Contemporary Leaders, echt muziek om wakker voor te blijven.
Heel verstandig draait Fagen hem niet af, want de naalddruk van het kristalelement was ruim 3 gram, voldoende om elpees binnen de kortste tijd naar de ratsmodee te helpen...