Talking Heads - Stop Making Sense (1984)

Label: Sire

1. Psycho Killer (4:24)
  2. Heaven * (3:41)
  3. Thank You for Sending Me an Angel * (2:09)
  4. Found a Job * (3:15)
  5. Slippery People (4:00)
  6. Cities * (3:34)
  7. Burning Down the House (4:06)
  8. Life During Wartime (5:51)
  9. Making Flippy Floppy * (4:40)
  10. Swamp (4:30)
  11. What a Day That Was (6:00)
  12. This Must Be the Place (Naive Melody) * (4:57)
  13. Once in a Lifetime (5:25)
  14. Big Business / I Zimbra * (7:23)
  15. Genius of Love * (4:30)
  16. Girlfriend Is Better (5:06)
  17. Take Me to the River (5:32)
  18. Crosseyed and Painless * (6:11)
'Slippery People' ben ik pas veel later echt gaan waarderen. Ik vond het vroeger wel oke, maar hoorde het een paar jaar terug met stappen nog eens. Dit nummer zit ritmisch erg sterk in elkaar, en is misschien wel het meest dansbare nummer wat ik ooit gehoord heb. Live versie is een stuk mooier dan het origineel.
'Burning down the House' opent zo sterk; David Byrne die vraagt "Do you Have A Light".
En natuurlijk 'Psycho Killer', gespeeld ondersteund door een cassetterecorder als begeleiding.
Als je nu kijkt hoe artiesten een DVD in elkaar zetten; laat 90% maar eens naar deze live-registratie kijken, want dan zien ze hoe het ook kan, op uitzonderingen van U2 en Rammstein.

Het vertrekpunt voor iedereen die Talking Heads wil verkennen. 5/5.

Geweldige plaat. Zeker de versie met de extra nummers. 4*

prachtig album... van psycho killer heaven en burning down the house krijg ik zo kippenvel

avatar van LeRoi
Briljante plaat van een superband....kan niet anders schrijven. Met deze plaat komt, tot dan toe, alles bij elkaar.
De geestelijk vader (Byrne) heeft ook solo bewezen een topper te zijn, zowel muzikaal als composer van prachtig plaat-materiaal. Zo heeft hij mij kennis laten maken met de prachtige braziliaanse muziek. Check hiervoor eens 'Brazil Classics' (m.n. 1 en 3 zijn geweldig).

deric raven schreef:

precies Deric. Ik kende deze liveplaat vroeger a;, maar luisterde toen meest naar hun studio-albums. Een tijd terug kocht ik de DVD en sindsdien is dit mijn favoriete Talking Heads. Je moet David Byrne en Tina Weymouth en de rest eigenlijk ook gewoon bezig zien. Om maar eens een oud gezegde te gebruiken: ze swingen de tent uit

Helemaal mee eens. Hierbij zie je gewoon een goed live concert met verschillende leuke dingen die je op het album niet kunt zien; zoals het gebruik van de tape recorder, en de act met schemerlamp.
Ik zag hem vroeger al op video, maar op DVD is het geluid natuurlijk een stuk beter.

avatar van Oldfart
Blijft een zeer boeiend en rijk getalenteerd persoon die Byrne, kennen jullie zijn site?

hij heeft een vaak verrassende kijk op dingen.

Het is ook met name voor het soort dvd's als die van Stop making Sense, dat ik echt vind dat ze hier besproken zouden moeten kunnen worden.

avatar van Alicia
Slippery People, Burning Down the House, Once in A Lifetime...
of Psycho Killer...toppers op de dansvloer en menig feest.

avatar van bertus99
Mijn dochter van 16 kwam niet meer bij van David Byrne zijn act. Vooral met die dikke jas en die veel te wijde broek. Dat is nu de humor die in de huidige muziek vaak zo ver te zoeken is met die overbetaalde gasten die zichzelf zo overserieus nemen en vooral bezig zijn met: kijk mij eens cool zijn.....

Juist

deric raven schreef:

Raar dat ik nog niet gestemd had op dit album. We gaan dat direct eens rechtzetten zie.
Ik wil erbij zeggen dat de dvd versie in dit geval absoluut te prefereren valt : dit moet zowat de beste rockfilm ooit zijn. Die opbouw ; eerst Byrne met een ritmebox en een gitaar, geleidelijk aan méér muzikanten, dan wordt de drumkit het podium opgerold... tot we op het eind één groot muzikaal feest meemaken !
Wonderful, om het met Colin Blunstone te zeggen !

* * * * * want dit moet zowat de perfectie zijn, toch ?

avatar van Oldfart
Zojuist voor het eerst de uitvoering met de extra tracks gedraaid, is nog even wennen die andere volgorde, maar vooralsnog prachtige uitvoeringen er bij. Zo dadelijk nog maar een spin geven.

avatar van Lukas
bertus99 schreef:

Pff... of je komt gewoon zelf nooit meer bij een concert, kan natuurlijk ook.

Ik stond vorige week nog bij de Decemberists en 't was alleszins humoristisch.

avatar van bertus99
Euh....min of meer maandelijk Lukas. Onlangs bij Arno en die heeft ook een grappig bedoelde act met die bekkens. Maar dat is iets anders dan ik bedoel. Talking Heads gebruikte in die tijd elementen van comedy,slapstick, theater . Bijvoorbeeld: eerst komt Byrne alleen op en speelt begeleid door een transistor psycho killer. Vervolgens komt er elk nummer een muzikant bij. Dat soort dingen is toch niet erg veel gedaan daarna.

EVANSHEWSON
Absoluut niet, en dan zijn "gevecht" met die staande lamp, man, ik kwam niet meer bij toen ik hem dat de eerste keer zag doen !

Inderdaad, de DVD heeft zo veel te bieden, en toen straalde het speel plezier er ook nog echt van af.

avatar van bertus99
Byrne had net zo goed komiek kunnen worden in die tijd. Dat rare neurotische koppie (met kort haar!) en dat magere lijf dat zich in allerlei bochten kan wringen. Zeer uitgekookt vind ik ook de line up met naast de neuroot Byrne het kortgerokte basmeisje Tina Weymouth die het ritme met haar danspasjes extra accentueert.

avatar van Oldfart
Ik weet niet zo goed hoe ik je opmerkingen over "het kortgerokte basmeisje" moet plaatsen.
Je zou het kunnen lezen als een slimme zet o.i.d. voor de film?

Feit is echter dat dit 'basmeisje' zoals je Weymouth noemt, één van de oprichters van de TH is, een volwassen vrouw is, en een serieus muzikante, die ook haar eigen muziek heeft uitgebracht.

Dus ik zelf vind de kwalificatie 'basmeisje' denigrerend overkomen,
maar ik weet niet of je het ook zo hebt bedoelt?

avatar van gemaster
Ze speelt bas en is een meisje. Niets denigrerends aan.

avatar van bertus99
Nou, het is bedoeld als compliment hoor. Ze was (en is) een uitstekende bassist en was op het podium een leuke verschijning naast de zewnuwpees Byrne. Juist vanwege die buurmeisjesachtige uitstraling. Dat bedoelde ik. Het woord basmeisje, in combinatie met kortgerokt, geeft een verkeerd beeld. Sorry

gemaster schreef:
Ze speelt bas en is een meisje. Niets denigrerends aan.

Zo had ik het ook begrepen, die Oldfart toch hé ??

avatar van bertus99
Tja, het kwam voort uit een oprechte bezorgdheid omtrent mijn waardering voor haar vakbekwaamheid, neem ik aan

avatar van Oldfart
Eén van de mooiste nummers blijft What a Day That Was, van http://www.musicmeter.nl/al..., een album wat wel wat meer aandacht verdient.

Wat 'basmeisje' betreft,..
....klopt

avatar van bertus99
Trouwens: meestal zingen vrouwen en spelen mannen bas. Tina doorbraak dat rollenpatroon ook nog eens, behalve dat ze uitstekend op de bas was.
Interessant trouwens hoe het gevoel bij muziek verandert als je een band ook ziet inplaats van alleen maar hoort.
De visuele combinatie van karaktiers en types op een podium kan heel erg interessant zijn, zoals hier bij Byrne en Weymouth.
Zo zijn er bij veel andere bands ook veel combinaties die de line up interessant maken als je ze ziet. Bijvoorbeeld:
Jagger-Richards
Keedis-Frusciante
en zo kun je er waarschijnlijk nog vele bedenken

avatar van citizen
Geweldig concert, geweldige film ook. Al mis ik "Cities", staat op de VHS uit '84 wel.
Eigenaardig dat deze nog geen notering in de top 250 heeft. Waarschijnlijk bij velen de nummer 11 van hun lijst...

avatar van LeRoi
...eigenlijk hebben degenen die voor 'the full monty' gaan gelijk.......ik ga mee: 5 stars!

Kid A(cid)
Ik kan het nog steeds niet geloven dat ik deze plaat nog steeds niet heb gekocht terwijl hij zeg maar binnen bereik is (en dat is een hoop...) Binnekort zal ik hem toch kopen!

Vandaag weer eens verschillende clipjes van dit album bekeken, en ik moet weer eens tot de conclusie komen dat het eeuwig zonde is dat deze band niet meer actief is.