Creedence Clearwater Revival - Cosmo's Factory (1970)

Rock / Blues
Label: Fantasy

1. Ramble Tamble (7:10)
  2. Before You Accuse Me (3:27)
  3. Travelin' Band (2:07)
  4. Ooby Dooby (2:07)
  5. Lookin' Out My Back Door (2:35)
  6. Run Through the Jungle (3:10)
  7. Up Around the Bend (2:42)
  8. My Baby Left Me (2:19)
  9. Who'll Stop the Rain (2:29)
  10. I Heard It Through the Grapevine (11:07)
  11. Long as I Can See the Light (3:33)
  12. Travelin' Band [Remake Take] * (2:15)
  13. Up Around the Bend [Live in Amsterdam, Holland, 9 / 10 / 1971] * (2:41)
  14. Born on the Bayou * (5:58)

met Booker T. & The M.G.'s

avatar van IntoMusic
Absoluut sterk album en deze weer eens gedraaid na het zien van de film 'State of Play". Het prachtige Long as I Can See the Light wordt hier aan het einde gespeeld en mijns inziens één van de mooiste ballads die CCR op album heeft gezet.
Elk nummer op dit album is eigenlijk een pareltje en dus 5 sterren. De 3 extra tracks ken ik niet en staan ook niet op mijn versie. Is dat nog een de moeite waard?

IntoMusic schreef:

Helaas niet echt, de geluidskwaliteit van de bonustracks is beroerd tot ronduit belabberd te noemen. Jammer, maar het neemt niet weg dat dit de aller- allerbeste plaat is van CCR. Heb je energie nodig of zit je in een diep dal, zet dan deze plaat op repeat.

avatar van Booyo
Hop, mijn top-10 in. Wat een topper!

avatar van Lexicon Devil
Top top topperdetoptoptop!!

Ook heerlijk zonder pretenties.. Geen ge-Coldplay, ge-3FM of ge-Gaga.

Een promille aftrek vanwege die -kwiebus in zijn strakke rooie broek-hoes. Afgerond naar boven nog steeds een dikke vette 5.

Ik ben pas 32 maar nu voel ik me al een ouwe geitenwollen-sokken puntje puntje puntje; "Waarom maken ze deze muziek niet meer anno 2011?"

Ook de benaming van dit genre vind ik gewoon heerlijk klinken........ Swamp Blues.....

Hell Yeah!

avatar van Fatalist
Heeft iemand hier ook de neiging 'Who'll Stop the Rain' aan te zetten als het regent?

avatar van uffing
yep, maar ook als het niet regent

avatar van Gert P
Deze staat trouwens ook kmpleet op de verzamelaar The Collected.
Goede plaat met voor mij Ramble tamble en long as i can see the light.

avatar van uffing
Heb wel eens gehoord dat Ramble Tamble eigenlijk een uit de hand gelopen jamsessie is. Dat maakt het nummer nog beter dan het al is.

uffing schreef:

Inderdaad, Ramble Tamble is uiteindelijk in 1 take opgenomen en live ingezongen meen ik.

Lexicon Devil schreef:

Hehe, dit soort muziek wordt vast nog wel gemaakt ergens, of iets wat er veel op lijkt. Het haalt alleen niet meer de hitlijsten, want die zitten momenteel barstensvol met een heel ander genre muziek

avatar van Music4ever
Wat een onzin, dit album heeft ook absoluut niet de hitlijsten gehaald hoor, en zeker niet in Nederland. Commercieel is het gewoon minder aantrekkelijk en ja dan kom je er niet in.
Voor mij is dit album trouwens by far de beste van CCR.

avatar van LucM
Dit album bereikte nochtans de 2e plaats in de albumlijst en Up Around the Bend en Who'll Stop the Rain werden nr.1-hits.

Wat?????????????????????//
In Nederland heeft dit in de hitlijst gestaan, oke dan neem ik mijn woorden direct terug.
Dat de singles goed liepen wist ik wel maar nooit geweten dat dit album ook goed verkocht heeft. Zeker wel de enige van CCR dan denk?

avatar van uffing
Nou nee, alleen de eerste 3 albums hebben de charts niet bereikt. Alles wat er daarna is uitgebracht heeft behoorlijk goed gescoord in de albumlijsten.

avatar van Music4ever
"alleen de eerste 3 niet"
Met andere woorden, de helft heeft er niet in gestaan, had ik het dus toch goed dat ik dacht dat CCR vooral een singlesband was.

avatar van uffing
Dat betekent 4 die er wel in hebben gestaan (als we alle compilaties niet meetellen), maar vooruit laten we voor remise gaan

uffing schreef:

Inderdaad, de eerste 3 albums voor Cosmo's Factory deden het slecht in de charts. Typisch eigenlijk, want de platen ná Cosmo's waren niet zo best, maar toen had CCR zich blijkbaar in de kijker gespeeld.

Music4ever schreef:

Ik dacht dat het op verkoop was gebaseerd

Een album kan commercieel niet aantrekkelijk zijn en toch in de album top 50/100 komen, kijk bijvoorbeeld in 1986 naar Reign in Blood van Slayer.echt niet commercieel wel goed verkocht en daardoor in de albumtop 50/100

aerogp1 schreef:

Ik sluit me aan: CCR was vooral een singlesband

Geldt dat dan voor U2 ook? 5 singles van The Joshua Tree en hun 1e plaat haalde de Album top 50 ook niet. En zo zijn er nog legio voorbeelden.

Of is CCR in jouw ogen een band die alleen maar goeie singles heeft gemaakt en de overige albumtracks niet goed genoeg zijn? Niet mee eens dan.

avatar van LucM
uffing schreef:

De albumcharts werden pas in december 1969 ingevoerd, we kunnen dus niets zeggen over het succes van de eerste 3 CCR-albums die toen al verschenen waren.

avatar van glenn53
Klopt en daarom zijn er wel gegevens van Willi and the poor boys.

aerogp1 schreef:

Ik sluit me aan: CCR was vooral een singlesband

Nee hoor aerogp1, ik lees net jullie discussie, en als je in 2 jaar 3x in de albumlijst staat (was dat toen nog een top 20 of top 30?), zeg maar bijna permanent dus, dan ben je ook een albumband in Nederland. Zo van: hé daar is de nieuwe albumlijst, met de vaste bewoners CCR!
En dan ben je net even weg, komt er nog een toetje in 1972.

avatar van vantagepoint
Fantastisch album met fantastische nummers. Who'll Stop The Rain, Ramble Tamble, I Heard It Through The Grapevine, ... Dikke 5! Binnenkort wel eens een uitgebreidere recensie schrijven.

avatar van Brutus
Uitstekend album van CCR.
Ik vind alleen ooby Dooby en my baby left me wat minder.

avatar van Lexicon Devil
Goh Brutus... Meer dan 3 goede nummers dus?

avatar van bart1989
Bij de beginnoten van Ramble Tamble was ik al verkocht...

bart1989 schreef:
Bij de beginnoten van Ramble Tamble was ik al verkocht...

You had me at Ramble....

avatar van zerohitscommoner
In vier woorden Briljant!!

avatar van mvfreak
Monumentaal werk van een band die (nog) meer erkenning verdiend in de muziekhistorie. Alle nummers halen een uitzonderlijk hoog niveau, met als de echte toppers Ramble Tamble, Run Through the Jungle en Long as I Can See the Light. De uitvoering van I Heard |It Through the Grapevine doet niet onder voor de Gaye uitvoering! De Kings of Leon moeten zeker veel inspiratie hebben gehaald uit dit historische album.

avatar van Dibbel
Vorige week eindelijk mijn grijze, kromme LP kunnen vervangen door de CD voor 1 Euro 50 bij de kringloopwinkel !