Deep Purple - Made in Japan (1972)

Label: EMI

1. Highway Star (6:43)
  2. Child in Time (12:17)
  3. Smoke on the Water (7:36)
  4. The Mule (Drum Solo) (9:28)
  5. Strange Kind of Woman (9:52)
  6. Lazy (10:27)
  7. Space Truckin' (19:54)
  8. Black Night [Osaka - 15th August 1972] * (6:58)
  9. Speed King [Osaka - 15th August 1972] * (8:28)
  10. Black Night [Osaka - 16th August 1972] * (6:58)
  11. Lucille [Osaka - 16th August 1972] * (9:03)
  12. Black Night [Tokyo - 17th August 1972] * (8:01)
  13. Speed King [Tokyo - 17th August 1972] * (7:19)
avatar van desz
Wat een plaat! Op mijn 12e heb ik de purple voor het eerst gezien (in 1985). Ik drumde toen al een jaar of twee mee met Made in Japan (hoezee voor de drumsolo). Nog steeds vind ik Ian Paice een god. Zoals hij de snaredrum bespeeld..... Ik heb ze onlangs weer gezien in de HMH en was weer overtuigd van deze rockdino's. Steve Morse heeft Purple weer vlot getrokken na een jaar of tien ruzie tussen Gillan en Blackmore. Ben blij dat Blackmore weg is want er zitten nog een paar goeie albums in die ouwe rotten. Voor wie de laatste nog niet heeft gehoord; Schiet op! Begin er eens aan! Lekker ouderwets hard in je auto!

clutch
De twee eerste tracks springen er voor mij echt uit, daarna zakt het ietswat in, met als dieptepunt die veeeel te lange drumsolo in The Mule.

Maar het is en blijft natuurlijk een overdonderende live-opname van een geweldige band, ik durf niet lager dan 3.5 te geven.

Ik denk als ze de volgorde van de nummers wat hadden aangepast dat de cd een stuk beter zou uitvallen

avatar van Nicholas123
Het enige album van Deep Purple dat ik volledig heb beluisterd, op advies van mijn pa. En ik moet zeggen dat ik erg onder de indruk ben. Deep Purple was toen gewoon een geweldige liveband. Hier staan eigenlijk al hun beste nummers (dat zegt mijn vader in ieder geval) op. Ook is de uitvoering gewoon erg sterk. Ian Gillan zingt gewoon geweldig hier, vooral met die hoge uithalen die hij op de studioalbums volgens mij vaak achterwege laat (weet ik niet zeker. Heb verder weinig van Deep Purple geluisterd). Ook is het geluid gewoon geweldig (daar kunnen veel huidige bands met alle moderne technieken nog een puntje aan zuigen). Hoogtepunten zijn voor mij de sterke opener Highway Star, het geweldige Space Truckin' en Child in Time. Het enige wat dit album van de 5* afhoudt is het nogal saaie lazy.

Nicci
lazy was altijd 1 van de hoogtepunten van de plaat voor mij.
child in time had ik daarentegen na een tijdje wel gezien.

avatar van ricardo
een van de beste live albums aller tijden,zoals er in de jaren 70 wel meer gemaakt zijn,er zijn maar weinig betere live albums gemaakt hooguit how the west was won van led zeppelin of get yer ya ya,s out van de stones, ik vind dit toch een stuk helderder klinken dan hun dof klinkende studio albums,wil je beginnen met dp koop deze heb je gelijk het beste ooit van dp op cd

avatar van Hans Brouwer
Als je de geremasterde versies koopt van de studio albums hoor je een loepzuiver Deep Purple. Dat "Made in Japan" het beste live album allertijden is dat is alom bekend. De studio albums "In Rock", "Fireball", "Machine Head", "Who do we think we are" en "Burn" mag je als echte rockliefhebber echter niet missen. Al de genoemde albums zijn tegenwoordig voor een vriendenprijs te koop bij de betere platenzaak . Dus wat houdt U tegen .

EVANSHEWSON
Yep, Made in Japan, hààààààààst zo goed als SLADE ALIVE!

jajaja ! ****1/2

En de studioplaten die Hans Brouwer hier opsomt zijn natuurlijk ook top, zo is dat!

avatar van ricardo
@ ricardo: ik geloof dat samen met frampton comes alive dit de meest verkochte live cd is klopt toch?

Dat zou zo maar kunnen!

rudiger schreef:
ik zie dat je pas 16 bent , dus kom je pas kijken .
jij bent nog maar net muziek aan het ontdekken .

Tjonge, ik wist op mijn 13e (dat was in 1976) al, dat ik veel liever naar Deep Purple luisterde dan naar de Stones. Toen ik ook nog eens verkondigde, dat de Sex Pistols maar weinig voorstelden, waren op school vele bevreemde blikken mijn deel. Maar ruim 30 jaar later zie ik geen enkele reden deze standpunten te veranderen.
Jagger zingt niet als Gillan. Richards is en blijft een beginneling vergeleken met Blackmore. De grote verdienste van Richards is natuurlijk dat hij zijn eigen beperkingen kent en geen pretenties heeft.

Lennonlover schreef:
Maar die gitaars op dit album... man man man ....

Het is moeilijk te geloven soms, maar het is er toch echt maar eentje.

Hans Brouwer schreef:
Dat "Made in Japan" het beste live album allertijden is dat is alom bekend.

Op één na: http://www.musicmeter.nl/album/29463

avatar van Lamontagne
Had Deep Purple in rock en Machine Head al maar deze nog niet.
Ging naar de winkel voor de nieuwe live cd van Toto maar was er nog niet.

Toen viel plotseling mijn oog op dit album en maar meteen als troost meegenomen. Maar wat een album, had hier al veel over gehoord en gelezen maar zonde dat ik deze niet eerder heb aangeschaft.

Dat geluid en ook dat begin van Blackmore bij Smoke on the water herkenbaar als op de plaat maar toch weer zo anders
super plaat

Hans Brouwer schreef:
Dat "Made in Japan" het beste live album allertijden is dat is alom bekend.

Nee Hans Made in Japan is niet het beste live album ,Je vergist je want Made in Japan is het meest verkochte live album ,want het BESTE live album is en blijft natuurlijk How the West Was Won vanLed Zep.

avatar van Bluebird
EVANSHEWSON schreef:
Yep, Made in Japan, hààààààààst zo goed als SLADE ALIVE!

jajaja ! ****1/2

Dat vond Ritchie Blackmore ook. Op een van de sleevenotes van Slade Alive is te lezen:

They are a good group because they don't care about the notes and there's a public wanting that....

RITCHIE BLACKMORE (Deep Purple) M.M. 23/10/71

Made in Japan kwam uit in hetzelfde jaar en was een undergroundachtig cultalbum op de middelbare scholen. De beste en meest agressieve live uitvoering van Highway Star kun je hier horen. Hammond v.s. Stratocaster. Van bijzondere kwaliteit zijn ook Lazy, Smoke On The Water en Space Truckin'. Ik heb er 3 albums van versleten maar nu uiteraard op cd. Vette 5.

avatar van de_neus
dit is zooooo gigantisch VET he.

sorry voor mijn uitgebreide en diepgaande redenatie maar dit roept dat album gewoon op...

Een heeeeel goede samenvatting van 6 pagina's aan meningen. Ja, eens.

Geweldige band, heb de band sinds '93 al 8 keer mogen aanschouwen, en steeds blijft het weer boeiend om te zien hoe deze oude rotten hun materiaal tot in de puntjes beheersen.

Voor mij hét hoogtepunt van Deep Purple. Ik vind de productie en de sfeer die er in dit album hangt zo goed gedaan, dat ik de studio versies van de nummers al helemaal niet meer luister.

Persoonlijke favoriet is Lazy. Geweldig orgelwerk van Lord en een zeer geïnspireerde Blackmore. Verder luister ik de overige nummers ook nog zeer vaak, zoals Highway Star en Strange Kind Of Woman.
Kan eerlijk gezegd echt geen minpunten ontdekken. Toppertje!

EVANSHEWSON
Ik ga hem opwaarderen van 4.5 naar 5, want dit is zulk een klassieke liveplaat, van een band die toen op het toppunt van hun kunnen stond... allez dan : ***** en ik loods hem mijn top tien in...

avatar van Hans Brouwer
EVANSHEWSON, vriend!! Ik wist dat het ooit goed zou komen .

avatar van gijs van e.
rudiger schreef:
ik zie dat je pas 16 bent , dus kom je pas kijken .
jij bent nog maar net muziek aan het ontdekken .

En ik dan, ik ben 13 en ik ben al fan van groepen als The Who, Led Zeppelin en meer van die rockers. Dit album vind ik een erg vet album heel goed uitgevoerd, mijn vader heeft hier de LP nog van, hij heeft m niet op cd(moet ik denk ik dan maar eens de cd kopen)

Goed zo jongen

gijs van e. schreef:

Bravo, hoera en applaus : Ziejewel dat er nog jeugd is die muziek van VOOR hun tijd willen ontdekken ? Dat is enkel toe te juichen, hoezee!

Als je deze op ceedee koopt, koop misschien gelijk de special edition, daar is een tweede cd bij met Black Night, Speed King en Lucille! , dus toch een 22 minuten extra, dat was vroeger nog één kant op een elpee, er dus extra bij, en de heren zijn dààr ook geweldig in vorm!

avatar van Bluebird
Bij mijn weten is de enkele cd allang niet meer verkrijgbaar, de enige cd die tegenwoordig nog in de bakken ligt is de dubbelaar, meestal voor onder de 10 euro. Dus de bonustracks heb je sowieso.

avatar van gijs van e.
@ EVANSHEWSON: Die editie was ik toch al van plan te kopen (ik vind bonustracks meestal wel interresant)

clutch schreef:
Goed zo jongen

En het begon allemaal met de debuutplaat van The Rolling Stones, daarna kwamen The Beatles, The Who, The Doors, The Small Faces en Led Zeppelin en nu dus Deep Purple. En ik was 9 toen ik voor het eerst naar The Rolling Stones ging met mijn vader(groot Stones fan) in de Ahoy in 2003, en dit jaar ben ik nog naar The Who geweest met mijn vader en 2 kennisen.

avatar van Jupilerman
Gillan is gewoon fantastisch op deze plaat.Nog nooit heeft Child in Time zoveel adrenaline door mij heen gepompt.

avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
Jupilerman, ik luister hier al meer dan 25 jaar naar dergelijke muziek en één van de constante opmerkingen is altijd geweest: Deep Purple "Made In Japan" is een klassieker en één van de best live-platen ooit.

Ik ben nu toevallig ook aan het luisteren naar Child in Time: die hoge uithalen van Ian Gillan! Man, man, man...

Nog een vraagje om iedereen helemaal knettergek te maken: hoeveel mensen (komaan, niet beschaamd zijn) hebben hun eerste gitaarrif leren spelen met de intro van Smoke on het Water

avatar van Nicholas123
Ik in ieder geval

Harald
Mijn eerste gitarrif die ik ooit geleert heb was het intro van "Smoke on the water", nog niet eens moelijk deze riff maar in de eenvoud vind je vaak de genialiteit.

@ gijs van e. : Uriah Heep Live 1973 al geprobeerd? Mag je evenmin missen. Naar mijn onbescheiden mening nog beter dan Made in Japan.

clutch
@ Harald: was ook mijn eerste denk ik zo. Maar het bedenken van een riff is vaak moeilijker dan hem te spelen. Zo ook deze.