Thurston Moore - The Best Day (2014)

Label: Matador

1. Speak to the Wild (8:30)
  2. Forevermore (11:15)
  3. Tape (5:54)
  4. The Best Day (4:31)
  5. Detonation (2:56)
  6. Vocabularies (4:31)
  7. Grace Lake (6:53)
  8. Germs Burn (5:52)
dream.sound
Ik zag dit nieuw project van Moore 2 keer kort achter elkaar. De eerste keer zelfs zonder band en alleen de andere gitarist James Sedwards. Wat uiteindelijk een zeer bijzonder maar behoorlijk experimenteel optreden opleverende. Tijdens een publieke Q&A vertelde hij dat hij op pukkelpop zou gaan optreden met een volledige band, bestaande uit: Steve Shelley (Drummer Sonic Youth), James Sedwards en Debbie Googe (Bassist My Bloody Valentine).
Dit optreden ben ik dan ook gaan kijken, het leverde weer wat prachtige kippenvelmomentjes op en dit keer voelde het wat toegankelijker aan. Zeer aangenaam optreden en voorstelling van de plaat. De nummers die mij alvast het meest boeide live waren zeker Germs Burn, Speak to the wild en Forevermore.

En ik kan ook alvast vertellen dat het titelnummer van de plaat al is uitgegeven op spotify en erg cool klonk. Dus het wordt zeker en vast een album waar ik erg naar uit kijk!

avatar van Cygnus
dream.sound schreef:

Bij dat ene optreden met de Q&A was ik ook. Bijzonder optreden dat me vooral benieuwd maakte naar hoe het zou klinken met volledige band, want dat vond ik op het Absolutely Free Festival wel een gemis. Op Pukkelpop stond Thurston Moore helaas tegenover James Holden en ben ik naar laatstgenoemde gegaan. Absoluut geen spijt van, want dat bleek 1 van de geniaalste dingen die ik dit jaar gezien heb. Maar nu ik deze plaat gehoord heb, moet ik nog wel naar 1 van de shows in november, wanneer hij weer door Europa toert.

avatar van nikon42
Speak to the wild mag van mij wel 83 minuten duren i.p.v 8:30, heerlijk bezwerend

avatar van davevr
Ok, Thurston bewijst dat leven na SY ook voo rhem mogelijk is. Zo goed! Ik heb trouwens die Speak to the Wild een keer of 5 na elkaar gedraaid, dan kom je ook al aan een betere duur.

Hoedijk
Verrassend goede plaat van Thurston Moore zeg. Doet me (met enige weemoed) terugdenken aan Daydream Nation.

avatar van corn1holio1
Net een interview met hem gehoord op StuBru. Zo zegt hij dat de hoes een foto van zijn moeder is toen ze 20 was. Eerste kennismaking met deze plaat, klinkt redelijk geweldig!!

Ik hoor het niet zo. Een aantal nummers speelde hij vorig jaar al live in Utrecht,, met Chelsea Light Moving, maar daar klonk het toch feller. De liedjes-gerichte aanpak op die plaat leende zich bovendien beter voor een gladdere productie. Wederom is het een beetje "netjes" allemaal, beheerst haast. Leuke uitschieter vind ik The Best Day, dat is haast een soort countryrock. En Grace Lake springt er ook nog wel bovenuit. ForeverMore vond ik live heel tof, maar is hier toch een beetje saai.

avatar van pet
pet
Dit moet toch een van de grootste brain-farts zijn geweest uit mijn muzikale geschiedenis. Het is 2006, en mijn eerste (en enige) lowlands ervaring tot nu toe. Nogal overdonderd door al dat muzikale geweld, raak je soms nog wel eens de weg kwijt tussen alle optredens. Maar hoe ik in hemelsnaam Sonic Youth over heb kunnen slaan (in de Alpha) en in plaats daarvan bij het tergend slechte Enter Shakari (in de Charlie of zo) terecht ben gekomen is mij nog steeds een raadsel. Daydream Nation is natuurlijk een onvervalste klassieker, maar ook recenter werk als Murray Street of Rather Ripped kan ik erg waarderen. Maar de laatste tijd is het stil rond het moederschip dat Sonic Youth heet. Kim Gordon kwam vorig jaar met Body/Head en Thurston Moore was bezig met Chelsea Light Moving. Maar nu is er dus weer een 'solo' album van Moore.

En dat klinkt werkelijk waanzinnig. Speak To The Wild begint eigenlijk meteen met dat über-herkenbare Sonic Youth gitaar-geluid. Het tempo ligt echter wel een stukje lager, en in plaats van het 'hysterische' gekrijs van Kim Gordon horen we hier de rustige, stem van Moore zelf. Een hele erg fijne stem zelfs, waarbij je je af gaat vragen waarom die niet vaker te horen was in Sonic Youth. Sowieso is dit een erg verslavend nummer dat tussen minuut 6 en 7 nog lekker los gaat met een vlammende gitaar-solo. Dan valt ook pas op dat het nummer behoorlijk lang is, met ruim 8 minuten. Het verveelt echter geen moment, en na de laatste noten wil je eigenlijk meteen weer op repeat. Wacht daar nog even mee. Er komt nog veel meer moois. Forevermore bijvoorbeeld, dat nog een stukje langer is met ruim 11 minuten. Het begin is een stuk dreigender dan Speak To The Wild, maar het is wederom heerlijk bezwerend met repetitieve ritmes en gitaar-riffs; het brengt je bijna in een soort trance. Ook het lange instrumentale tussen-stuk is hypnotiserend goed, zonder dat er nu echt heel veel 'bijzondere' dingen gebeuren. Verveling ligt overal op de loer, en het is te danken aan het vakmanschap van de band dat dit nummer daar juist ver van af blijft. The Best Day klinkt daarentegen bijna poppy, met een waanzinnig lekkere melodie in de zowel de gitaar als zanglijn van Moore. Maar Moore heeft het 'hysterische' van Sonic Youth zeker nog in zich hoor, zoals te horen op Detonation. Het is meer up-tempo, waarbij de gitaar lijnen steeds maar sneller en sneller lijken te gaan.

Dit album is eigenlijk gewoon te verslavend. Het bezweert en hypnotiseert zonder dat nu meteen duidelijk wordt waar dit vandaag komt. Misschien wel door de stuwende ritme-sectie en de heerlijke gitaar klanken van Moore zelf. Daarnaast is de stem van Moore bijzonder fijn om naar te luisteren. Dit tezamen zorgt dus voor een werkelijk heerlijke plaat. De 50 minuten vliegen werkelijk voorbij. Als dit het niveau is van Moore solo, heb je bijna geen behoefte meer aan Sonic Youth. Dit kan namelijk gemakkelijk concurreren met hun beste werk.

Pat-sounds: Album Thurston Moore - The Best Day (2014) - pat-sounds.blogspot.nl

avatar van itchy
Aan dat optreden op Lowlands heb je niet zo veel gemist
En Moore is in Sonic Youth toch degene die de meeste nummers (zo'n 60%) zingt, niet Gordon.

avatar van pet
pet
Het kan niet slechter geweest zijn dan Enter Shakari
En ik herinner me van Sonic Youth toch vooral de zang van Gordon, maar dat is misschien omdat die meer opvalt. Goede reden in ieder geval om al het werk van Sonic Youth weer eens door te nemen!

zaaf
ach jongens en meisjes wat is dit weer een mooie plaat! het is dat mijn eindlijst 2014 nummer 1 vast staat, maar och...

dit is weemoed ootmoed en deemoed tegelijk.

jammer dat ik niet kan beschrijven waarom ik hier zo door getroffen word. maar ik kan wel schrijven dat ik hier door getroffen word.

avatar van Rudi S
Thurston is ook een held.
Maar inderdaad zaaf hij haalt het toch net niet tegen Albarn
Sonic Roots

front242
zijn beste solo lp

avatar van Rudi S
Dit is toch wel een heel lekker album hoor.

avatar van Rudi S
Thurston Moore frontman van Sonic Youth bewaarde toch wel altijd zijn beste momenten voor Sonic Youth.
Nu die band niet meer actief is kan hij zich helemaal op zijn solocarrière storten.
Demolished thoughts uit 2011 was eigenlijk ook al een prima album met mooie liedjes.
Maar nu heeft hij dan toch zijn handen vrij om solo zijn ding te doen.

Opener Speak to the wild is echt zo;n slepend nummer wat typisch voor Moore is.
Met van die instrumentale stukken tusen de zang die niet heel virtuoos zijn maar wel heel meeslepend

Forevermore, hier horen we Thurston “That's why I love you forevermore “zingen, kan gezien het verloop van de scheiding bijna niet over Kim gaan.
Dit is ook weer zo'n prachtige long track waar ik geen genoeg van krijgen, hier wordt toch weer mooi geschilderd met instrumenten.
Ik vind Thurston Moore ook een hele prettige zanger, dus dat helpt.

Tape, begint mooi bezwerend, er zit een bepaalde spanning in dit nummer, de instrumentale stukjes (vind ik toch wel een typisch Sonic Youth kenmerk) tussen de zang zijn prachtig, dit geldt eigenlijk wel voor het hele album.

The Best day, up tempo liedje wat zo op Dirty had kunnen staan.

Detonation is een korter punky liedje, geen uitblinker maar wel lekker.

Vocabularies start met een mysterieus intro, mooi liedje over een universele taal.

Grace Lake is een instrumentaal en zo mooi, dit is iets wat Thurson als de beste beheerst en waarom ik deze muziek zo mooi vindt.
Vaak worden dit soort muziekjes door hem gebruikt om refreinen aan elkaar te verbinden, maar zo is het ook prachtig

Germs Burn
Ook weer zon typisch Sonic Youth liedje, heerlijke instrumentale break die eigenlijk niet lang genoeg kan duren.

The Best Day is een prima energiek album geworden.
Moore heeft er plezier in en profiteert daarbij van de prima ritme sectie , Debbie Googe en Sonic Youth drummer Steve Shelley
Thurston Moore heeft weer een geweldig album gemaakt, je zou er Sonic Youth bijna door vergeten, bijna.

avatar van erwinz
Recensie op de krenten uit de pop:
De krenten uit de pop: Thurston Moore - The Best Day - dekrentenuitdepop.blogspot.nl

Een liefdesbreuk binnen een band zorgde in het verleden nog wel eens voor een artistieke impuls (Fleetwood Mac, Abba), maar in het geval van Sonic Youth lijkt de scheiding van leden van het eerste uur Thurston Moore en Kim Gordon direct ook het einde van de band te betekenen.

Nu was het heilige vuur eerlijk gezegd ook wel wat gedoofd bij de legendarische noiserock band, maar bij Sonic Youth wist je het maar nooit.

Datzelfde geldt eigenlijk voor de solocarrière van Thurston Moore. De Sonic Youth gitarist leverde met zijn tweede soloplaat, Psychic Hearts uit 1995, ooit eens een ware klassieker af, maar Thurston Moore maakte ook een enorme stapel buitengewoon vage en rommelige platen waarvan nauwelijks chocolade te maken was, al zat er zo heel af en toe een ruwe diamant tussen.

Ik was daarom wel nieuwsgierig naar de nieuwe soloplaat van Thurston Moore, maar had zeker geen overdreven hoge verwachtingen van The Best Day. The Best Day blijkt echter een verrassend sterke plaat, die zich kan meten met de beste soloplaten van Thurston Moore. Ik ga direct nog een stapje verder, want The Best Day haakt als je het mij vraagt qua niveau ook aan bij een aantal prima Sonic Youth platen en dan met name bij de platen die de band uit New York aan het eind van de jaren 80 en begin van de jaren 90 maakte.

Het is een onverwachte prestatie van Thurston Moore, die kennelijk creativiteit heeft gehaald uit zijn liefdesbreuk (wat natuurlijk ook niet nieuw is, al is The Best Day geen klassiek breakup album).

The Best Day bevat acht tracks en duurt uiteindelijk zo’n 50 minuten, wat betekent dat er een aantal lange tracks op de plaat staan (de langste duurt 11 minuten). Het zijn tracks die bestaan uit meerdere lagen.

In een aantal tracks komt Thurston Moore op de proppen met behoorlijk toegankelijke melodieën en refreinen en benadert hij de aanstekelijke rocksong, terwijl een aantal andere tracks zijn opgebouwd rond lome en psychedelische klankentapijten.

Het is maar een deel van het verhaal, want hiernaast is er natuurlijk altijd de laag met het unieke gitaarwerk van Thurston Moore. Alle tracks op de plaat bevatten ook een laag waarin steen voor steen een gitaarmuur wordt opgebouwd en vervolgens weer wordt afgebroken.

Dit kunnen de gruizige gitaarmuren zijn waarop Sonic Youth het patent had en heeft, maar ook buitengewoon inventieve gitaarmuren met verrassende loopjes of zelfs akoestische en psychedelisch aandoende gitaarmuurtjes. Sonic Youth drummer Steve Shelley slaat het geheel tenslotte op fraaie en trefzekere wijze aan elkaar.

Er zijn niet veel gitaristen die mijn aandacht lang vast kunnen houden met het bouwen van gitaarmuren, maar Thurston Moore slaagt er met speels gemak in, mede omdat hij zelfs in de lange tracks de rocksong met kop en staart niet vergeet.

The Best Day is al met al een even fascinerende als aangename plaat, die niet alleen kan worden gerekend tot de beste soloplaten van Thurston Moore, maar ook het leed rond het uit elkaar vallen van Sonic Youth weet te verzachten. Dat had ik in ieder geval niet verwacht. Erwin Zijleman

avatar van Coma Cat
Een plaat die eigenlijk net zo goed van Sonic Youth had kunnen zijn, ware het niet dat Lee Ranaldo en Kim Gordon niet te horen zijn. Iets minder wild dan de vroege SY-platen, maar het karakteristieke geluid is in alle nummers aanwezig.
Moore is ook gewoon een fantastische gitarist. Dat bewijst hij hier met nummers die vooral gebouwd zijn op gitaarmuren, maar toch ook veel diepgang bezitten.

avatar van Jazper
Niets nieuws onder de zon. Maar nog altijd onder de zon en dat is aangenaam.
En het klinkt fris, 4 sterren van mij.

avatar van Rudi S
Het nieuwe materiaal is live ook echt fantastisch.
Thurston Moore Band - New York City 10/21/2014 (complete) - YouTube

avatar van gewe
heerlijk relaxte plaat...niets nieuws...moet Thurston Moore ook niet doen...hier geld schoenmaker blijf bij je leest...en er komt nog veel meer moois!

avatar van itchy
Ik denk dat ik dit samen met Psychic Hearts de beste "normale" soloplaat van Moore vind. Helaas vind ik zijn solowerk altijd iets bedaards/bejaards/braafs hebben dat een écht hoog cijfer in de weg staat. De plaat van Chelsea Light Moving vond ik dan toch beter. Overigens lijdt het recente solowerk van Lee Ranaldo aan hetzelfde euvel.

Zo song van het jaar is bekend, Speak to the wild.
Het lijkt wel of David Pajo van Slint op dit nummer meedoet, meedogenloos mooie track.
De rest moet ik nog goed luisteren.
Tja bedaard/bejaard etc vind ik onzin, de man heeft ons zoveel moois gegeven, death valley 69 nog een x doen? lijkt me niet.
Lijkt net zo als de vorige weer een prachtige lp te worden

Vento Vivimus
"Sonic Youth - light"   lijkt me een passende omschrijving voor dit album. Hoewel dit een solo performance van dhr. Moore is, is het ook duidelijk waar Thurston de mosterd heeft leren maken. Zo klinken bijvoorbeeld de openingstrack en het titelnummer als vintage old school SY.

In ieder geval een aardige instapper voor wie belangstelling heeft voor de meer dan dertigjarige back catalogue van deze pioniers in de noise rock uit the Big Apple. Wegbereiders voor onder meer de grunge.

Maar Thurston Moore zonder Sonic Youth klinkt als Stephan Malkmaus zonder Pavement. Verdienstelijk maar net niet the real thing!   Om positief te eindigen voor mij klinkt Thurston voorlopig nog altijd naar Moore !

avatar van Johnny Marr
Intrigerend project. Het eerste nummer klinkt echt onwerkelijk goed. Deze ga ik zeker es in z'n geheel beluisteren. Klinkt overigens niet heel anders dan Sonic Youth, vind ik.

avatar van Johnny Marr
Johnny Marr schreef:

Niet tegengevallen, vooral de eerste 2 en de laatste 2 nummers zijn zeer goed!
Wat zeg ik, 'niet tegengevallen', wat een understatement is dit: geweldig album!

avatar van Mjuman
Goeiedag - d'r zijn van die dwaalgeesten die Closer een depriplaat vinden. Ik hoor dit album nu voor de derde maal - hij was getipt; hoog in jaarlijstjes, weet u wel - en heb net Forevermore achter de kiezen. Gelukkig heb ik geen huisdieren meer - ik zou prompt de kat een schop geven.

't is kutweer, maar ik heb ongelofelijke zin een half vat dubbel leeg te drinken. Misschien helpt het als ik zo Angus en Julia Stone draai - tjimmig wat een grafplaat.

zaaf
hahahaha, gevoelige man! doe dan ook Liars!

Mjuman schreef:

Nou jij hebt je best gedaan
Ik heb nog wel een mooie live opname van de Thurston Moore band, waarbij ze dit album in NY live spelen

avatar van Mjuman
Rudi S schreef:

Nou jij hebt je best gedaan

Al draaiende besefte ik pas de link met Sonic Youth. Het zou net te ver gaan om te stellen dat ik Sonic Youth deze eeuw niet meer gedraaid heb. Op een stormachtige vrijdagmiddag, met een aantal klote-ervaringen is dit niet wat je moet draaien; geen idee wat ik dacht toen ik het opzette, maar 't werkte averechts. 'k zocht eigenlijk meer iets uplifting en nee geen Moby

avatar van Rudi S
Typhoon, zeer zomers geweldig uplifting