Spinvis - Spinvis (2002)

Label: Excelsior

1. Bagagedrager (6:14)
  2. Smalfilm (4:02)
  3. Voor Ik Vergeet (4:25)
  4. Astronaut (4:15)
  5. Ronnie Gaat Naar Huis (4:41)
  6. Mare Frigoris * (2:52)
  7. In de Staat van Narcose (3:35)
  8. Mike Clark (0:34)
  9. Herfst en Nieuwegein (3:51)
  10. Handige Tante / Jongen Met Geld (2:27)
  11. De Talen van Mijn Tong (2:25)
  12. Leo's Definitieve Aquarium (1:01)
  13. Limonadeglazen Wodka (5:00)
  14. Regen en Patchoulli (4:08)
DonDijk

avatar van T.O.
Kos schreef:

Wat een suf kleinkunstgeneuzel .

Hoezo kleinkunst?

avatar van Kos
Kos
Zo klinkt het. Alsof je een crea-bea theatertjes-ambiance op je bandje wil vastleggen.

avatar van aphexfreak
Laat mij dan maar crea-bea zijn
Ik kan dit wel waarderen, sterker nog hij staat in mijn top 10!
Voor Ik Vergeet is wat mij betreft het mooiste Nederlandstalige nummer wat ik ooit heb gehoord.
Teksten zijn intelligent en dat zijn stem niet echt zangerig is heb ik totaal geen problemen mee eigenlijk, past perfect bij de muziek.

avatar van Jonasds
Spinvis is iets heilig voor mij
Teksten zijn zo zo sterk, blijven door mijn hoofd spoken...
Spinvis is een belevenis..
Vorige week première van nieuwe Cd meegemaakt in Ancien Belgique, wat een optreden :O onbeschrijfelijk.

'Als je luistert naar de wolken, als je luistert naar de wind'

5 !

avatar van Benjammin'
Dit vind ik echt geweldig. Zo authentiek, mooi, origineel, goed, maf, droog. Samen met the nits volgens mij het beste van nederlandse bodem.

EVANSHEWSON
Ik heb mijn quotering opgevoerd naar maximale score en hem meteen maar in mijn toptien gegooid, véél beter zal het in ons taalgebied niet worden, die beeldspraak, die taal, die prachtige zinnen, en ook de mooie muziek natuurlijk!

Zijn eerste en zijn beste! *****

Maar zeg nooit zomaar THE Nits tegen NITS, want dat hebben ze niet graag zulle!

avatar van Josje
love it 4.5*

Onbegrijpelijk bericht verwijderd.

avatar van drezic
Een onbegrijpelijk bericht? Dat bij een Spinvip album? Vind ik wel passend.

Pseudo intellectuele bullshit, die hele Spinvip. Ik vind het helemaal niks.

fastpulseboy
tja, je moet er een beetje gevoel voor hebben....
voor mij is blof pseudo poetische poep......

avatar van drezic
Gevoel wel houd wel van een beetje poezie maar niet van iemand die doet alsof zingen over een bagagedrager diepzinnig is.

Ik heb het geprobeerd maar ik vind het echt niks. Misschien heel even vijf seconden van voor ik vergeet maar meer ook niet... Dan hoor ik die bagagedrager weer en krijg ik spontaan overal jeuk.

Hoe kom je erbij dat er over een bagagedrager wordt gezongen? Tuurlijk, het liedje heet wel zo, maar ik kan er geen bagagedrager in ontdekken, hoor.

fastpulseboy
ik denk dat ie de tekst te moeilijk vindt.

avatar van klaezman
"We hadden zo'n gelijk, maar ja, we zeiden niks."

Geniale zinlijmer. Live gezien in Concertgebouw Tilburg, wat een fantastische sfeer weet-ie neer te zetten. Hans Dagelet op trompet, altijd goed. En dat leukerdje van een celliste (ik denk dat ze Saartje heet ofzo).

Mijn held J.A. Deelder heeft gelijk dat muziek die op een zolderkamer gemaakt is, 'nooit niet ken swinge', maar daar luister ik 'm ook niet voor. De plaat sluit gewoon perfect aan bij mijn dromerigheid.

fastpulseboy schreef:
ik denk dat ie de tekst te moeilijk vindt.

hahahaha... ja nou misschien ben ik wel te dom hiervoor. Laten we het daar dan maar op houden.

avatar van bertus99
Uniek werkstuk waarmee Spinvis in een keer de nederlandse muziekwereld binnenstormde en zich aan de top nestelde. Zit zo ongelooflijk goed in elkaar deze muziek. Zingen is echter niet zijn sterkste kant, daarom geef ik 4,5 inplaats van 5 **

Kid A(cid)
drezic schreef:
Een onbegrijpelijk bericht? Dat bij een Spinvip album? Vind ik wel passend.

Pseudo intellectuele bullshit, die hele Spinvip. Ik vind het helemaal niks.

Spinvip.. Inktvip... Ik snap hem, maar leer toch maar eens gewoon typen anders

avatar van bertus99
drezic schreef:

haha.....jeuk zou juist een goed teken moeten zijn. Waarom zou Spinvis alleen goed zijn als het werkelijk diepzinnig was?
Spinvis is verre van diepzinnig. Hij zingt gewoon wat wij dagelijks praten. Hier en daar met een mooi beeld er doorheen. Leuk meer niet. Maar de muziek: daar gaat het om. Wat hij doet met ritme, klank,sfeer....luister daar eens naar.
Het is overigens ook altijd wat met die nederlandstalige artiesten: de een is te diepzinnig (Blof) de ander te weinig, de derde te dit en te dat. Wanneer leren we eens dat tekst meer klank en ritme is dan wat het betekent?

bertus99 schreef:

Wanneer leren we eens dat tekst meer klank en ritme is dan wat het betekent?

Misschien heb je wat spinvip betekent gelijk. Maar ik ben meer van de tekst dan van de muziek en dan gaat dit toch aan je voorbij denk ik...

avatar van Koenr
bertus99 schreef:
Wanneer leren we eens dat tekst meer klank en ritme is dan wat het betekent?

avatar van T91
T91
De eerste vijf nummers zijn erg mooi, maar op één of andere manier komt ik nooit verder dan nummer 5.

Beste Nederlandstalige album dat ik ken. Zeker zo'n nummer als limonadeglazen wodka. Erg tot m'n verbeelding sprekend. Over die beste vriend van vroeger die zoveel cooler was dan hij met een mooie vriendin en een tatoo van hamer en sikkel op zijn arm maar die ook veel dronk. Dat stukje in het nummer over die man met die cake. Dat je zou willen dat die vriend van vroeger erbij was omdat die net zo dacht als jij. "Maar ik zweer je dat er nog een keer een dag komt dat hij het mag doen". En dan is het net zoals vroeger. Melancholisch zonder dat het zo op het eerste gezicht over komt.
" En dat je je geschoren had en dat je nuchter was, ik zou je vragen hoe het met je was en ik had je niet geloofd." Soms zegt weglaten nog meer dan iets zeggen.

avatar van Reijersen
Toch leuk, van die vrienden die in indoctrineren met een artiest. Ik moest en zal Spinvis luisteren. Nou was ik begonnen met de opvolger van dit album en dat vond ik niet zo (zie mijn reactie daar). Toen ik hen dat verteld kwamen ze dus met dit album op de proppen. Ik wende het eerst af, maar werd bijna verplicht.
Moet zeggen dat het me beter bevalt als de opvolger. Iets aan de vocalen is anders, maar wel een heel subtiel verschil. Muzikaal zit het aardig in elkaar.

De discussie over de teksten van Spinvis (in vergelijking met die van bv. Blof of Dylan) staat nu hier: Spinvis

avatar van citizen
Zijn latere werk vind ik iets minder, maar deze vind ik prachtig, vooral tekstueel. Voor Ik Vergeet...vóór Spinvis kende ik zoiets niet.

avatar van Yeahz
Idem dito voor mij. Laatst heb ik Gorki leren kennen en dat is op tekstueel gebied ook absoluut de moeite waard

avatar van Bart_86
Vind dit echt een zwaar geniale plaat, wat een origineel, vindingrijk, creatief, poetisch, soms lomp, diepzinnig, verknipt product zet die man neer. Werkelijk geniaal!

Bobiej
Spinvis is bij mij geïntroduceert door een jongen uit mijn klas; tijdens een uur niets doen op school zat hij achterovergeleunt op zijn stoel, koptelefoon op, ruim 20 minuten lang 'mee te praten' met Spinvis, en op 't eerste gehoor, hoor je ook alleen onzin: Jozefien en Mike...bruine Citroën...Als je luisterd naar de wolken...een wolk die op Arafat leek...

Ik raakte al gauw ontzettend geboeid door Spinvis, zeker na een rare 'eerste kennismaking': totaal absurde teksten, vreemde instrumenten en effecten...ontzettend tot de verbeelding sprekend.

Zoals ik ook bij Dagen van Gras, Dagen van Stro schreef, is deze muziek ontzettend beeldend; elk nummer krijgt vanwege de tekst, of de sfeer, een plaatsje in mijn woonomgeving. Herfst en Nieuwegein speelt zich vanwege zijn melancholische sfeer af in de regen, al fietsend langs mijn woonomgeving. Ronnie gaat naar huis speelt zich af in de duinen van Zeeland, waar ik vorig jaar op vakantie ben geweest...en zo kan ik doorgaan.

Ronnie gaat naar huis is overigens een ontzettend groeinummer voor mij; wat een toch wel vreemde indruk geeft. Op 't eerste gehoor lijkt het voor mij een redelijk vrolijk nummer, vergelijkbaar met Ik wil alleen maar zwemmen - maar komt toch zwaarmoedig over (op mij dan ), misschien door de tekst, of door de kinderstemmen op het eind.

Spinvis' muziek zit op de goede plek. De juiste geluiden op de juiste plek, de juiste vreemde teksten bij het vreemde effectje; het klopt gewoon, en ik blijf hier zeker nog op vele fietstochten, lesuren en nachten van genieten .

Relax
Ik kijk zo die videoclips.. ik vind de zanger perfect bij Sesamstraat passen.. zo kinderachtig klinkt zijn stem.
De vocals en de tunes waarop hij zingt zijn daarentegen geweldig, jammer dat er altijd 1 moet zijn die de boel moet verpesten.