Spinvis - Spinvis (2002)

Label: Excelsior

1. Bagagedrager (6:14)
  2. Smalfilm (4:02)
  3. Voor Ik Vergeet (4:25)
  4. Astronaut (4:15)
  5. Ronnie Gaat Naar Huis (4:41)
  6. Mare Frigoris * (2:52)
  7. In de Staat van Narcose (3:35)
  8. Mike Clark (0:34)
  9. Herfst en Nieuwegein (3:51)
  10. Handige Tante / Jongen Met Geld (2:27)
  11. De Talen van Mijn Tong (2:25)
  12. Leo's Definitieve Aquarium (1:01)
  13. Limonadeglazen Wodka (5:00)
  14. Regen en Patchoulli (4:08)
En hij is weer terug mijn top 10 ingeslingerd, jeej! Dat heb je namelijk wel eens met die albums die je al een flinke tijd niet meer hebt beluisterd: opeens bezitten ze weer die frisheid die ze in het begin ook hadden, alleen kun je nu ook nog alle liedjes meezingen ook. Tja, dan is het natuurlijk een logische gevolgtrekking dat Tool zijn tiende plaats af moet staan aan dit pareltje.

avatar van Suikerstroop
Ik krijg moeilijk te beschrijven gevoelens bij dit album.

Hehe, ik zie de humor er zelf ook wel van in

Weet iemand trouwens op welke versie die bonustrack Mare Frigoris staat?

Dwangbuis
Suikerstroop schreef:

Weet iemand trouwens op welke versie die bonustrack Mare Frigoris staat?

Hij staat ook op Goochelaars & Geesten en de single van Smalfilm. Ik denk dat ie er achteraf (in een re-release of zo) toch nog is opgezet omdat de Jong het achteraf spijtig vond dat Mare Frigoris 'ontbrak' op het album.

avatar van ðe waan
Katsmusic schreef:
Ikzelf houd er niet van, omdat ik niet van deze muziek houd.

Dit is een zin van bijna Spinvissiaanse pracht.

ðe waan schreef:

Dit is een zin van bijna Spinvissiaanse pracht.

VB1
Karl schreef:
Gást Erik De Jong heeft dit album in zijn eentje aan elkaar gesampled.

En ingespeeld.

Je hebt van die momenten in je leven waarop muziek een bepaalde betekenis voor je krijgt en je automatisch aan iets gaat denken zodra je de eerste klanken van - in dit geval - Bagagedrager hoort. Het nadeel daarvan is wel dat, nu deze periode voorbij is, ik dit album nog maar amper opzet; en als ik 'm opzet, dan merk ik dat ik toch een stuk minder word geraakt door jongeheer Spinvis. Het blijven stuk voor stuk leuke liedjes met leuke teksten, maar ik haal er toch een halfje vanaf: 4,0*

blaauw
ach na een tijd gaat van elk album z'n glans af dat is natuurlijk onvermijdelijk, als je een album heel erg goed vind zal je 't eindelijk zo vaak draaien totdat de oorspronkelijke impact er vanaf is, maar als je de herrinering van die impact nog helder voor de geest kan halen en kan koesteren vind ik niet dat 't dan echt tot een lagere waardering moet leiden, maar dat ben ik natuurlijk.

Father McKenzie
blaauw schreef:

Bij mij heeft dit absoluut niets van zijn glans verloren. Je moet hele goede platen natuurlijk zelf niet gaan kapotspelen, ik luister hier om de zoveel maand nog eens naar en iedere keer probeer ik ook te luisteren alsof het de eerste keer is dat ik dit hoor, zo probeer ik alles te beluisteren.
Ik blijf dit een wonderbaarlijk plaatje vinden, met niets vergelijkbaar, en dàt is precies de sterkte van de plaat. De woordkeus, de beeldende taal raakt me echt.
Ontzettend fijn plaatje blijf ik dit vinden, zelden zoiets tegengekomen.

blaauw schreef:

Als bepaalde omstandigheden ertoe hebben geleid dat je - achteraf bezien - een te hoog cijfer hebt gegeven, dan mag dat best gecorrigeerd worden. Dit is nog altijd een prima plaat, maar een 4,0* lijkt me simpelweg meer op z'n plaats dan een 4,5* - vandaar.

blaauw
van mij mag alles, ik zeg alleen hoe 't bij mij werkt

avatar van VforVictor
Goeie cd, geef em een 3,5 ster. Erik is een goeie vriend van me vader dus dat maakt het luisteren van Spinvis ook nog een stuk leuker Smalfilm is gewoon een pareltje, het beste nummer van de cd naar mijn mening. Bagedrager, Astronaut, voor ik Vergeet en Ronnie zijn ook prachtige tracks. Erg mooi hoe Erik simpele dingetjes uit het leven kan omtoveren tot iets magisch. Leuke melodietjes en alles klinkt prettig in het gehoor. Heerlijke shit om bij weg te dromen!

avatar van cbokhove
Wel aardig, maar ik vind het toch te veel pretentieus geneuzel.

speranza
Je kunt niets met dit album hebben. Hoezo dit debuutalbum van Spinvis "pretentieus geneuzel" zou zijn ontgaat mij echter volledig.

bowi01
voor mij het beste nederlands talige album ooit

avatar van Johanv4434
Leuk album dat sterk start (eerste drie nummers), maar dat een tikje wegzakt naar het einde toe.

avatar van teleac gertie
Het is in ieder geval (naar mijn mening) spinvis' beste, zo'n liedje als in de staat van narcose heeft hij nooit meer gemaakt, en ook zoiets moois als ronnie gaat naar huis of voor ik vergeet staat niet op de latere albums

avatar van bertus99
Ook bij mij is dit album bezig met een comeback. De recentere albums als Goochallars en geesten hadden mij een beetje doien vergeten hoe origineel en knap het debuut van Spinvis ook al weer was.
Nu had vorigeik Spinvis 1 weer eens gedraaid en sindsdien nog een paar keer, en weer zing en neurie ik mee. De eerste regels van Bagagedrager bijvoorbeeld, dat ik het mooiste nummer blijf vinden dat hij tot nu toe heeft gemaakt. Herfst en Nieuwegein, Handige Tante,Voor ik vergeet en De talen van mijn tong .....stuk voor stuk parels. Ik denk dat ik hem naar 5 ga verhogen.

avatar van Psycholamp
Pretentieus geneuzel, wat live al helemaal onhoorbaar is. Dit album gaat nog, maar wat word ik moe van zo'n figuur, zeg!

Psycholamp schreef:

Ik stem toch ook niet op hiphop-albums, Daar heb ik geen verstand van

handsome_devil
Beetje achterlijke opmerking. Je suggereert dus dat Psycholamp geen verstand heeft van deze muziek en daarom niet mag stemmen? Wat een onzin. Ik geef 4 sterren aan dit album, waarschijnlijk heb ik dan ook niet echt heel veel verstand, want als ik dat wel echt had, had ik natuurlijk 5 sterren gegeven.

Smaken verschillen en daar draait deze site om.

avatar van Bardt1980
@Psycholamp: kun je je kritiek m.b.t. ' pretentieus geneuzel' ook onderbouwen? En bedoel je met onhoorbaar dat je het niet om aan te horen vind of omdat je het onverstaanbaar vind? Ik heb Spinvis meerder malen live gezien en ik vind het allemaal verstaanbaar en helder overkomen.

Bardt1980 schreef:

Het pretentieus geneuzel geeft een gevoel weer, wat ik zo goed en zo kwaad als ik kan zal proberen te omschrijven:
De teksten neigen naar poëzie, maar dan een beetje de gekunstelde vorm. Daar houd ik gewoon niet zo van. Normaal gepsroken ben ik meer van de melodie dan van de tekst, maar met Spinvis ontkom je niet helemaal aan de tekst, vandaar dat ik er ook kritiek op lever.
Het lijkt gemakkelijk en vlotjes geschreven te zijn zonder poeha, maar ik heb het idee, dat er over alles is nagedacht. Dat is op zich prima, maar laat dat dan ook horen.
Ik zei al; het is een gevoel en dat kan ik moeilijk omschrijven. Daar komt ook nog de persoon bij, die ik niet helemaal sympathiek vind overkomen en als ik de muziek dan ook al niet denderend vind, neem ik dat ook mee in de algehele beoordeling. Met onhoorbaar, bedoel ik niet om aan te horen.

bertus99 schreef:

Ik stem toch ook niet op hiphop-albums, Daar heb ik geen verstand van

Van mij mag je op hiphop-albums stemmen, hoor! Moet je ze wel eerst luisteren, voordat je stemt.

avatar van judgepaddy
Psycholamp schreef:

Helder.

Ik heb zelf zeer weinig met nederlandstalig.
Of het komt uit een rijmwoordenboek, Hazes, Smit, Gordon, en noem maar op.
"Discotheek, Van de week"
Of het is IMO pretentieus, geforceerd poëtisch
"Regent zonnestralen" of "De zoute zee slaakt een diepe zilte zucht"
Die laatste categorie vind ik echt verschrikkelijk, maar op een of andere manier pik ik wel de teksten van Spinvis.
Zoals je al zegt, het is een gevoels questie en je hebt die klik of niet.
Maar och, de Machine van De Jeugd Van Tegenwoordig is ook leuk.

avatar van My Addiction
bagagedrager is echt prachtig!

avatar van Running On Empty
Ik heb tijdens mijn studie in de avonduren een bijbaantje gehad van 1987-1994 en werkte daar heel vaak samen met een bijzonder aardig en gezellig persoon die vaak druk met zijn recordertje aan de gang was om allerlei geluiden op te nemen en thuis in de Fairlight (o.i.d.) in te voeren. Heb ook nog cassette bandjes van hem beluisterd. Grappig om later te merken dat deze Eric De Jong als Spinvis zo succesvol is geworden.

Van deze CD kan ik alleen maar zeggen dat het leuke plaat is (als je er voor open staat) en ook echt een typische Eric De Jong plaat voor zover ik hem goed heb ingeschat. De af en toe nogal vreemde teksten van deze plaat geven exact weer zoals ik mij Eric herinner als een soms vreemde vogel met een enorme fantasie maar echt superrelaxed en wat betreft de muziek kan ik alleen maar zeggen dat ik het knap gedaan vind op een zolderkamer.

avatar van bertus99
Deze debuutplaat van Spinvis kan volgens mij meedingen naar de status van beste Nederlandstalige popplaat die er ooit is gemaakt. En zeker een van de meest originele. En zeker als je bedenkt dat dit allemaal door een persoon gemaakt is. verbluffend hoe goed Erik laag op laag heeft gestapeld en gemixt. het klinkt heel organisch en zit na vele luisterbeurten nog steeds vol verrassingen. Ook in de teksten zitten nog steeds verrassingen, al zijn die teksten van een soort waar je van houdt of juist helemaal niet. Maar ook als zijn teksten je niet aanspreken blijft het muzikaal allemaal heel erg goed.

haveman
Aardig plaatje dat binnenkort in de herwaardering gaat.

Goeie nummers als Ronnie, Bagagedrager en Voor Ik Vergeet.

Vind het persoonlijk onbegrijpelijk en jammer dat dit samen met Opgezwolle het enige Nederlandstalige is wat in de top 250 staat. Ik mis daar Herman van Veen, De Dijk, Robert Long en Doe Maar.