Outlaws - Outlaws (1975)

Label: Arista

1. There Goes Another Love Song (3:06)
  2. Song for You (3:34)
  3. Song in the Breeze (3:07)
  4. It Follows from Your Heart (5:24)
  5. Cry No More (4:22)
  6. Waterhole (2:04)
  7. Stay with Me (3:31)
  8. Keep Prayin' (2:45)
  9. Knoxville Girl (3:32)
  10. Green Grass & High Tides (9:49)
avatar van sq
sq
Laatste nummer is een klassieker, of was het op zijn minst. Werd er echter wel meteen uitgestemd bij de Classic Rock KO. Misschien te onbekend? Ik zie dat ik pas de derde ben die een stem uitbrengt.

avatar van Grandmaster
Hi sq,

Zie dat jij deze southern rockers ook niet vergeten bent. There goes another lovesong en Breaker Breaker (van hun 2e album Lady in waiting) zijn mijn Outlaw-favorieten. Samen met de Marshall Tucker Band, Lynyrd Skynyrd en Allman Bros. voor mij de top van vette Amerikaanse 70-ties rock.

avatar van Flipper
Wat 'Freebird' is voor Lynyrd Skynyrd, is 'Green Grass & High Tides' voor de Outlaws. Eerste kennismaking was tijdens PinkPop 76 en letterlijk omvergeblazen door het gitaar geweld.

Heel sterk debuut. Opvolger 'Lady in waiting' is ook sterk, daarna werd het wat minder.

avatar van Oldfart
Zag deze Outlaws net als Flipper ook ooit op Pinkpop, live wel lekker; op de plaat vielen ze mij compositorisch ( what's in a word) wat tegen. Dit debuutalbum blijft wel redelijk overeind na la die jaren. Vandaar de 3,5.

Maar misschien wel leuk voor alle jeugdige Drive by Truckers fans dit soort bands toch eens te, eh...'checken'.

avatar van Jupilerman
Afwisseling tussen mooie gitaarpartijen en vervelende cowboymuziek.3*

avatar van Jupilerman
De hoofdoutlaw Hughie Thomasson is in september dit jaar overleden aan een plotse hartstilstand.Had ze niet lang daarvoor nog live gezien,ze waren echt goed

avatar van Redbonemusic
Toen country (southern rock) nog wat te zeggen had in Nederland. Ze scoorden zelfs twee hits die in Toppop voorbij kwamen. De live opnames van Pinkpop draai ik nog regelmatig. Ook deze eerstling is werkelijk sprankelend zoals deze muziek gespeeld dient te worden. Samen met Lynyrd Skynyrd werd deze muziek breed uitgedragen in lange solo´s. Freebird was van Skynyrd, The Outlaws hadden het groene gras van Florida. Ook het tweede album Lady in waiting en Hurry sundown waren nog goed te pruimen. Na het live album ging het rap bergafwaarts. Dit jaar nog live (Arrow) gezien, wat erg tegen viel. Deze plaat en hun optreden op Pinkpop staat in het geheugen.

avatar van Redbonemusic
Redbonemusic schreef:

avatar van jeroenheinz
Was al een tijdje op zoek naar deze plaat en kwam hem gisteren tegen voor 2,50 bij Da Capo Records . Bij thuiskomst meteen beluisterd en naast groen gras... staan er nog vele pareltjes op. Heerlijke sfeervolle countryrock die eigenlijk te weinig aandacht krijgt hier.. 4*

avatar van reptile71
Jupilerman schreef:
Schandalig dat hij dat niet even aangekondigd had.

Kingsnake
Country en Southern Rock zijn niet hezelfde.

Dat gezegd hebbende; dit is samen met Pronounced van Skynyrd en het debuut van Allman Brothers toch wel een essentiele Southern Rockplaat.

Vooral de afsluiter is van ongekende klasse.
Meerwaarde aan deze band, in verglijking tot eerder genoemde southern acts, is de meerstemmige zang en dat de band meerdere leadzangers kent (Hughie Thomasson, Henry Paul en Billy Jones.

Wel eens vergeleken met The Eagles, maar Outlaws zijn steviger.

Fortiske
Je kan het best een mix noemen tussen Lynyrd Skynyrd en Eagles.
Invloeden zijn er van de 2 bands zeker aanwezig. De instrumentale break van van Green grass and high tides is net alsof Allman Brothers maar dan iets stevigers. Klasse plaat maar helaas wat onderschat. Ik geloof dat het laatste nummer ook gebruikt werd in een of ander computer game.

avatar van musicboy2602
Heerlijk relaxte southern rock, geweldig gewoon.

avatar van Red Rooster
Briljant album, zoals ook de twee albums hierna. Het album dat veel liefhebbers van de Outlaws echter niet kennen is het eerste soloalbum van gitarist / zanger Henry Paul: Grey Ghost. Deze plaat kan zich meten met dit debuutalbum. Een pareltje: erg sterke en melodieuze southernrocksongs, schitterend gitaarwerk en dito harmonieuze zang. De andere albums van Henry Paul mag je laten liggen wat mij betreft.

avatar van BoyOnHeavenHill
Ideale gitaarpartijen. Misschien nooit echt doorgebroken omdat hun samenzang nogal nasaal en daardoor soms wat saai is. De Buddha-versie uit 2001 is één van de best klinkende remasters die ik ken, onvoorstelbaar helder en knallend, elk instrument hard en zuiver. Heerlijke plaat met een enorm hoge draaibaarheidsfactor.

Ozric Spacefolk
The Outlaws waren de eerste rockband bij Arista en kan gezien worden als een stevige versie van The Allmans of Skynyrd...

Ook wel 'the Florida Guitar Army' genoemd, kent de band 3 vocalisten (Paul, Thomasson en Jones) en 3 leadgitaristen (Paul, Thomasson en Jones)

In de bezetting O'Keefe, Yoho, Paul, Jones, Thomasson slechts 2 platen maken.... Daarna, vooral na het vertrek van Billy Jones en later Henry Paul, zal het een zooitje worden...

De eerste 3 platen zijn, hoe dan ook, bijna verplichte kost, met het debuut als uitschieter...

Green Grass & High Tides is het Freebird van The Outlaws...

Ozric Spacefolk
Song in the Breeze en Song for You zijn lekkere korte countryrocksongs, waarvan The Allman Bros en Lynyrd Skynyrd zelfs nog wat van kunnen leren.

Ozric Spacefolk schreef:
...waarvan The Allman Bros en Lynyrd Skynyrd zelfs nog wat van kunnen leren.

Van de fans van de twee grootste namen van de southern rock mag je dat natuurlijk niet zeggen... maar het is wèl zo...

Ozric Spacefolk
Ik heb een Skynyrd tattoeage, maar ik zeg het omdat Skynyrd en The Allmans commercieel hogere ogen hebben gegooid, terwijl The Outlaws echt niet voor bovengenoemde onderdeden.

Ozric Spacefolk schreef:
...terwijl The Outlaws echt niet voor bovengenoemde onderdeden.

Absoluut waar. Twee mogelijke verklaringen voor deze onderwaardering: hun nogal nasale samenzang die ik hierboven ook al noem (en hun solozang die soms wel een beetje last heeft van een hete aardappel), en hun kristalheldere gitaarpartijen die zó scherp zijn dat ze daardoor misschien lager worden aangeslagen dan de "ongepolijste" solo's van Skynyrd en de Allmans, alsof de rauwheid van de laatstgenoemden daardoor ook "gepassioneerder" zou zijn. (Dit laatste naar mijn smaak dus geheel onterecht.)

avatar van henk01
Maar eens proberen, het singletje ligt hier nog sinds de seventees .
Ben benieuwd.

There goes vond ik altijd een lekker nummer.

avatar van henk01
het zijn er 4 geworden

Ozric Spacefolk
Geweldig! Als je meer goede southern rock wil ontdekken, moet je het aan mij aanvragen. Ik ken zo ontzettend veel goede en gave Southern Rock. Oud en nieuw!

avatar van Metalhead99
Met recht een klassieker in het Southern Rock genre!

Met Henry Paul, Hughie Thomasson en Billy Jones in de gelederen kon deze groep veel en zich onderscheiden van de rest van het Southern Rock genre.
De plaat begint rustig met "There Goes Another Love Song", echt zo'n nummer die het goed doet als je in de auto zit (vraag me niet waarom, maar de hele sound is er gewoon geschikt voor naar mijn mening). De nummers die hierna volgen rollen ook lekker de speakers uit. De samenzang van de drie bovengenoemde heren is best sterk en het gitaarwerk is ook om van te smullen.
De uitschieter blijft natuurlijk afsluiter "Green Grass and High Tides", wat een heerlijk nummer is dit toch! Prachtige opbouw en gewoon een heerlijke "swing".

Stijn_Slayer
Lekkere plaat. Een soort mix tussen Lynyrd Skynyrd en Poco/Eagles. De gitaristen hebben een lekker natuurlijke stijl (heerlijke solo's op 'Green Grass & High Tides'), maar de muziek gaat soms wel erg over the top. Dat hele Amerikaanse geluid geeft het soms een rednecktintje en dat is me dan net een stap te ver. De harmonieën zijn me ook wat te gelikt.

Je hoort wel dat deze mannen echt plezier hebben in wat ze doen.

Ozric Spacefolk
Het is soms net even wat meer country dan Allman Brothers en Lynyrd Skynyrd.

De harmonieuze zang, of je houdt ervan, of niet.

Ik trek het wel, maar ik snap dat het niet voor iedereen even fijn is om te horen.

Stijn_Slayer
Ik ben een harmony freak, dus daar ligt het niet aan. De harmonie van bijv. Poco is veel puurder. Hier is er in de productie wat meer aan gesleuteld, vooral gladgestreken. Ben daarom vooral benieuwd naar Outlaws - Bring It Back Alive (1978)

Ozric Spacefolk
Bring It Back Alive is met name een harde southern rockplaat, meer jams, bijvoorbeeld Green Grass duurt daar 20 minuten.
Ook is de plaat met twee drummers, wat ook bijdraagt aan het geweld.

Henry Paul doet dan al niet meer mee en is vervangen door Freddie Salem.

Ozric Spacefolk schreef:
Ook is de plaat met twee drummers, wat ook bijdraagt aan het geweld.

Henry Paul doet dan al niet meer mee en is vervangen door Freddie Salem.

Is het beste dat The Outlaws op de plaat hebben gezet

Ozric Spacefolk
Ik vind het wel een beetje teveel gejam. Ben ik niet altijd voor in de bui.