Bjørn Riis - Lullabies in a Car Crash (2014)

Noorwegen
Label: Karisma

1. A New Day (4:16)
  2. Stay Calm (10:08)
  3. Disappear (6:27)
  4. Out of Reach (10:01)
  5. The Chase (7:08)
  6. Lullaby in a Car Crash (13:26)
avatar van ad6922
Eerste 2 nummers achter de rug. Snap de verwijzing naar porcupine tree wel. Klinkt lekker

avatar van samslam
Dit past in hetzelfde rijtje als Porcupine Tree, Gazpacho, ... Ik ben een tijdje gefascineerd geweest door die eerste band ten tijde van Fear of a Blank Planet, maar dat is ook al weer een tijd geleden.

Deze coureur wil in hetzelfde rijtje geplaatst worden, dat blijkt ook uit de biografie op zijn website. Op 50 minuten slaagt hij er maar heel zelden in om even de aandacht vast te houden. Meest opmerkelijke momenten zijn die waarop de zanger overgaat tot het zingen. De teksten zijn al niet veel bijzonder, maar dan die cleane vocals ontspeend van elke emotie. En dan durft die man nog naar Nick Drake te verwijzen als referentie. Hou het a.u.b. instrumentaal.

Kan er op musicmeter geen apart genre worden gekoppeld aan dit soort artiesten en albums die blijkbaar alleen in deze community worden opgepikt en gewaardeerd, maar die -terecht- links worden gelaten door de muzikale pers?

avatar van Zwaagje
samslam schreef:

Kan er op musicmeter geen apart genre worden gekoppeld aan dit soort artiesten en albums die blijkbaar alleen in deze community worden opgepikt en overgewaardeerd, maar die -terecht- links worden gelaten door de muzikale pers?

Dan kan je aan alle muzieksoorten wel een apart genre koppelen. Lijkt mij onzin. Daarnaast stemmen mensen natuurlijk op muziek die ze mooi vinden; is dat dan overgewaardeerd? De meeste mensen die een bepaalde soort muziek niets vinden laten het links liggen. Ik heb zelf een brede muzikale smaak en vind dit ook mooi. Uiteindelijk voor mij 4 sterren

samslam schreef:

Als je dan aan het googlen bent kijk dan zorgvuldig(er) Enkele mooie en lovende recensies op het net. Dat links laten liggen valt dus wel mee. Verder snap ik je op opmerking omtrent het apare genre in deze 'community' niet. Een beetje enthousiasme over een relatief onbekende artiest kan weinig kwaad. Smaak is en blijft subjectief. Verder zit er altijd een aan/uit knop aan je muziek installatie. Ik ben blij dat 'dit soort' artiesten bestaan.

avatar van jellecomicgek72
samslam schreef:

Je lult echt bullshit, sorry dat ik het zeg.

avatar van meneer
Mooi album, sterk, kwaliteit, gevoelig, boeiend en serieus.

Maar geen enkele noot is uniek. Been there, done That..

Soort recycle muziek en daarbij, voor mij, een recycle gevoel.

avatar van Broem
Om dit mooie recycle album live te ervaren op 11 april in Helmond poppodium Cacaofabriek. info - cacaofabriek.nl

avatar van Jelle78
Boeiende plaat. Door de hoge stemmen hier werd ik wel erg benieuwd naar deze plaat en het valt dus vooralsnog niet tegen. Lange, breed uitwaaierende nummers die mij meer dan eens aan Pink Floyd doen denken (vooral in het gitaargeluid), met dezelfde spanning die Pink Floyd ook vaak in haar nummers weet te leggen. Erg origineel is het inderdaad niet, maar wat maakt dat uit? Een nummer als The Chase bijvoorbeeld had, los van de stevige gitaarrif tegen het eind, zo een Pink Floyd outtake kunnen zijn. Maar wel een verdomd goede. Om tot een definitief oordeel te komen moet ik nog wat vaker luisteren.

avatar van Speedhorn

Precies mijn gedachten! Dat genre zou 'gedateerde rock' kunnen heten

Speedhorn schreef:

Precies mijn gedachten! Dat genre zou 'gedateerde rock' kunnen heten

Onzin, waar ga je de grens leggen ? Een zuivere vorm van Hollandse Hokjes Geest om dit te gaan doen. Binnenkort komt Steven Wilson met In 2015 uit. Is dat dan weer gedateerd omdat het linken heeft met Porcupine Tree ? Nah...

avatar van Rudi S
meneer : Don't feed the Trolls

avatar van meneer
OK... Wat mij betreft ook weer graag over het album zelf. Thanx !

avatar van El Stepperiño
Ik begin op 4 sterren voor deze na een luisterbeurt of 3/4, kan me zeker bekoren. Dit kan nog makkelijk naar 4,5 uitgroeien!

avatar van Running On Empty
Oef wat een lekker plaatje. Tip gekregen hierover maar dit klinkt echt lekker.

Ik zat meer aan David Gilmour te denken maar misschien moet ik ook weer eens in Porcupine Tree gaan duiken.

avatar van Broem
Een 4,10 gemiddeld na ruim 70 stemmen. Toch een knappe prestatie van Bjørn. Schat in dat dit gemiddelde redelijk stabiel zal blijven Omhoog mag het wat mij betreft altijd Mijn album van het jaar 2014

avatar van Bartjeking
Broem schreef:
'

Bedankt voor deze fantastische tip! Is vlakbij, dus ik ben er bij
Wat een geweldig album van deze geweldenaar.

Bartjeking schreef:
'

Bedankt voor deze fantastische tip! Is vlakbij, dus ik ben er bij
Wat een geweldig album van deze geweldenaar.

Zijn we in ieder geval al met z'n tweeën Wel een prijzig ticket voor Helmondse begrippen. Airbag was in maart volgens mij een stuk goedkoper.

avatar van samslam
meneer schreef:

Mijn reactie was niet bedoeld als 'troll', de eerste paragrafen hebben dan ook betrekking op mijn oordeel over het album.

Je hebt wel een punt over dat hokjesdenken, maar ik zou het toch al een hele verbetering vinden mocht er op MuMe bij elk album of artiest iets zijn als 'similar artists', eventueel met directe links naar andere artiesten/albums. Daar hoeft niet veel werk in te steken, kan volgens mij eenvoudig worden 'geleend' van Spotify, last.fm, AllMusic,... Maar dan bespaar je bij mij toch al vaker een ontgoocheling, aangezien ik dan op voorhand had kunnen inschatten dat het geen spek voor mijn bek zou zijn.

avatar van Elbow
De hoge score heeft ook mijn aandacht weten te trekken maar ik moet eerlijk toegeven dat dit mijn ding niet is. Het is mooie muziek, maar voor mij klinkt het wat oubollig. Die gitaren klinken teveel jaren 70 en ik ontdek liever nieuwe dingen. Ik ga niet stemmen op dit album omdat het niet het genre is waar ik tegenwoordig naar luister. Respect voor de fans van Bjorn Riis, Airbag en Pink Floyd.

Elbow schreef:

Respect voor Elbow

avatar van sp00kjj
Riis borduurt hier volledig voort op het werk van Airbag, moeilijk los van elkaar te zien. Niet echt vernieuwend met weinig tot geen nieuwe ideeën. Desalniettemin zeker de moeite waard want het blijft gewoon hele mooie muziek. Lullabies in a Car Crash bevalt me inmiddels zelfs beter dan The Greatest Show on Earth. Misschien ben ik er ook wel bij in Helmond.

avatar van Lambchop
Belachelijk lekker album. Titel nummer steekt er voor mij bovenuit.

avatar van rem.k.o.
Knap gemaakt maar zó weinig authentiek en veel te vlak.

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
2009: Porcupine Tree maakt een nummer met zeer duidelijke verwijzingen naar een niet onbelangrijke invloedsbron: Pink Floyd - in het bijzonder de nummers Dogs en Sheep. Moet een keer kunnen.

2014: ene Bjørn Riis (ah, van Airbag, tja...) neemt dit nummer (Time Flies) als vertrekpunt voor zijn nummer Stay Calm. En de rest van de cd ligt er weer behoorlijk van in het verlengde.

Bij vlagen lekker, jawel. En de originaliteitsprijs kan niet elke week vergeven worden. Maar dit is wel erg weinig oorspronkelijk allemaal...

avatar van symforock
Prachtig album maar het had van mij ook de 4e van Airbag mogen zijn, wat dat betreft snap ik deze solo actie dus niet. Dan vind ik Steven Wilson iets creatiever met zijn solo projectjes

avatar van Broem
Wat maakt het uit. Ik ben blij dat hij dit album heeft gemaakt. Dit is wellicht zijn creatieve vrijheid. Vergeet niet dat de leden van Airbag nog steeds de amateur status hebben. Muziek is een hobby. Voor mij de topper van 2014. Ik kijk ontzettend uit naar zijn live optreden in Helmond in april.

Casartelli schreef:

Deze cd krijg ik in de auto maar niet uit de cd-speler. Het blijft verrukkelijk om naar te luisteren. Dat Riis schatplichtig is aan Pink Floyd mag duidelijk zijn, maar dat maakt het feestje er niet minder om, wat mij betreft. Ik vergelijk het een beetje met seks. Ben inmiddels een flink aantal jaren getrouwd en iedere vrijpartij is niet altijd even vernieuwend maar desalniettemin is het resultaat toch telkens weer een feestje en wordt er volop genoten.

avatar van Rudi S
hbenders schreef:

Deze cd krijg ik in de auto maar niet uit de cd-speler.

klik

avatar van Broem
Tonight is THE Night. Bjørn live in Helmond. Hopelijk speelt hij dit album integraal. Vandaag nog maar eens gedraaid. Smullen

avatar van marathonman
Succes.. had er graag bij willen zijn, hoor het resultaat wel, ben benieuwd....