Wire - Pink Flag (1977)

Rock / Punk
Label: Harvest

1. Reuters (3:03)
  2. Field Day for the Sundays (0:28)
  3. Three Girl Rhumba (1:23)
  4. Ex Lion Tamer (2:19)
  5. Lowdown (2:26)
  6. Start to Move (1:13)
  7. Brazil (0:41)
  8. It's So Obvious (0:53)
  9. Surgeon's Girl (1:15)
  10. Pink Flag (3:47)
  11. The Commercial (0:49)
  12. Straight Line (0:44)
  13. 106 Beats That (1:12)
  14. Mr. Suit (1:24)
  15. Strange (3:57)
  16. Fragile (1:18)
  17. Mannequin (2:37)
  18. Different to Me (0:43)
  19. Champs (1:45)
  20. Feeling Called Love (1:22)
  21. 1 2 X U (1:55)
  22. Dot Dash * (2:25)
  23. Options R * (1:36)
avatar van Eveningguard
Wat een ongewoon geniaal album, waar alle emoties in zijn gestopt. Eigenlijk zou het gemiddelde ver boven de 4 sterren uit moeten stijgen. Een meesterwerk!

Why won't you tell me.

avatar van chevy93
Eveningguard schreef:
Het gemiddelde van deze plaat is zeker niet laag, maar als je naar andere sites kijkt die dit album een van de beste allertijden noemen, dan blijft MM een beetje achter. 5 Sterren van Allmusic, een tien van Pitchfork, een plaats op 410 in de top 500 allertijden van Rolling Stone...
Rare vergelijking. Daar is het nl. geen gemiddelde. Geen bijeenraping van een heleboel meningen.

avatar van Eveningguard
Maar die mensen zijn zich wel bewust van de invloed van deze plaat. En daarnaast kijken ze ook naar de kwaliteit. Hier wordt alleen naar het laatste gekeken. Bands als REM hebben aangegeven dat ze Wire als een inspiratiebron zien. Wat mij betreft wordt de band nogal onderschat.

avatar van kobe bryant fan
Lekker zomers Punk plaatje.
Sterk gitaarwerk en een goede zanger. Niet iedere track vind ik voorlopig fantastisch dus ik voorlopig geef ik een voorzichtige 3,5*.

avatar van Eveningguard
Nog even doorzetten en je kunt ervoorde rest van je leven niet meer van afblijven. Een grote energieboost dit.

avatar van IllumSphere
Ik deel dezelfde mening als alle andere positieveligen. Dit is een aanstekelijke punk plaat dat nergens verveelt. Een klassieker hoor ik hier niet in, maar een goede plaat is het zeker.

avatar van Dielie
Zomers en geen klassieker? hahaha

sxesven
Ook niet echt de kwalificatie die ik hieraan zou hangen, zomers.

avatar van IllumSphere
Het zomers noemen is inderdaad ietwat overdreven, maar het blijft in vergelijking met andere punk platen die ik al gehoord heb minder negatief en tevens minder agressief. Ik zie een Ramones of een Sex Pistols dit niet zo snel maken.

Maakt dat het zomers? Hoe klinkt dan een winters punkplaatje?

avatar van bennerd
herman schreef:
Maakt dat het zomers? Hoe klinkt dan een winters punkplaatje?

Meer als Cold World en Trapped Under Ice.

Misterfool
Een behoorlijk gevarieerd punkalbum met hier en daar best wat leuke, hoekige melodieën. Desondanks laat de muziek niet echt een blijvende indruk achter: Ik vind het een beetje saai zelfs.

avatar van Alicia
Pink Flag is/was een van mijn eerste superkorte platinablonde kapsel, Fok The System buttons en gescheurde, met veiligheidsspelden bijelkaargehouden, broeken lp's. Hier hoor je al de eerste aanzetten tot het latere geniale werk. Ik blijf het ontzettend leuk vinden om hier af en toe een nummer van te draaien in een wilde bui. BTW... ik heb nog steeds kort platinablond plukhaar. Van de broek is natuurlijk niets meer over en ja... die veiligheidsspelden liggen al weer geruime tijd ergens in de kast!

Het was een leuke tijd in zevenenzeventig... vooral London was super!

Zéér invloedrijke plaat. Zonder dit had de punkscene er na 1977 niet zo uitgezien als tegenwoordig. Je moet maar durven! En na een paar jaar gaat een hele generatie aan de haal met jouw 'uitvinding'. Dat is dan weer niet tof... Klote punk!

avatar van DjFrankie
DjFrankie (moderator)
Eveningguard schreef:

Why won't you tell me.

Is geen blijvertje gezien je waardering van 4,5 naar 3,5

avatar van henkiev
Damn..de plaat is bijna 40 jaar oud..het zou toch geweldig zijn als ze deze (en hun 2-e) volgend jaar geheel live zouden spelen...

avatar van Barend G
henkiev schreef:

Forget it. Aan dat soort ongein doen de heren (principieel) niet mee...

De energie van punk, omgezet tot een vorm van positivisme.
Je kan natuurlijk alleen met stenen gooien, maar het is ook mogelijk om daarmee juist iets op te bouwen.
Misschien ligt dit album alleen daarom al in het verlengde van de eerste twee albums van The Stranglers.
Alleen deden die teveel hun best om de intellectuele kunstacademicus uit te hangen, terwijl het bij Wire al vanaf het begin al voelde dat we hier met zeer slimme muzikanten te maken hebben.
Baanbrekend debuut, maar afgaande op hun sound, vind ik de jaren 80 albums wel een stuk sterker en boeiender.

avatar van Chameleon Day
Geen '154' in uw favorietenlijst?

Edit: dit album staat hier nu op....op zijn tijd erg fijn.

Oh nee, voor mij is The Ideal Copy echt hun beste album.
Mijn eerste kennismaking, en wat een goed album.
Met hun eerste drie albums heb ik heel lang moeite gehad.
Ik ben meer van de post punk, dan van de punk.
Ik geef toe dat Wire een grote rol heeft gespeeld in de ontwikkeling van post punk, maar hun roots liggen wel in de punk, wat goed te horen is op dit album, misschien ook wel vergelijkbaar met Warsaw, dat is ook nog punk, maar je hoort er wel de latere Joy Division in terug.

avatar van Chameleon Day
Chairs Missing heeft zeker nog punk elementen. Een overgangsplaat. Maar van 154 kun je dat toch echt niet meer zeggen.

Neemt allemaal niet weg dat ook de Wire van de jaren 80 niet te versmaden is. Dus daar zijn we het eens!

Ik ga 154 weer eens luisteren, is alweer jaren geleden dat ik die gehoord heb.

Dat meen je niet!

Ja, The Ideal Copy draai ik wel regelmatig, door dat album een band als Tuxedomoon ontdekt.

avatar van Chameleon Day
The Ideal Copy is idd prachtig. Wire was even een paar jaar van het toneel verdwenen om geheel vernieuwd weer op te duiken. Het verhaal gaat dat Wire in die tijd als voorprogramma een band had die The Ideal Copy in het geheel speelde. Of het echt waar is, weet ik niet. Mooi verhaal is het wel. Het zou in ieder geval typisch Wire zijn. De opvolger van Copy - A Bell Is a Cup Until It Is Struck - is ook erg fijn. Poppy, maar toch zeer tegendraads. En dat is Wire!!

Ook een goed album, in het verlengde van The Ideal Copy, iets toegankelijker, staat hoog op mijn nog aan te schaffen lijstje.

avatar van Chameleon Day
Copy draait hier nu. Na Pink Flag en Chairs Missing. Heerlijke band dit!!

..I remember making a body search...

...waar slaat het op..?

Feed Me vind ik daarop het hoogtepunt, klinkt als een ondervoede vampier met bloedarmoede.
Zo smekend duister.

avatar van Chameleon Day
Zeker mooi. As a type I listen to it..Maar voor mij is het hoogtepunt op Copy: Over Theirs!

avatar van Chameleon Day
Op Copy wordt ook geweldig gezongen, naar mijn mening. Heel expressief.