Stevie Wonder - Innervisions (1973)

Soul / Funk
Label: Tamla

1. Too High (4:36)
  2. Visions (5:23)
  3. Living for the City (7:21)
  4. Golden Lady (5:00)
  5. Higher Ground (3:42)
  6. Jesus Children of America (4:10)
  7. All in Love Is Fair (3:41)
  8. Don't You Worry 'Bout a Thing (4:44)
  9. He's Misstra Know It All (5:35)
Nicci
Als je hier van houdt, mag ik je dan Abbey Road van The Beatles adviseren?

avatar van FunkStar
All in Love Is Fair is bloedmooi! En Higher Ground en Don't You Worry Bout A Thing swingen de pan uit!

Vind deze plaat een tikkeltje beter dan Fulfillingness' First Finale.

avatar van Droombolus
Ik heb helemaal niks met Stevie, zijn stem maar vooral zijn zangstijl trekken me niet, maar dit is een geweldige plaat. Er staat geen enkel slecht nummer op, er wordt gedreven gemusiceerd en met overtuiging gezongen. Zonder twijfel zijn beste IMO.

avatar van PaulieWalnuts
Queenidiot schreef:
ik verander mijn waardering voor dit album naar ****1/2. Wat heb ik een respect voor deze man. Ik was eigenlijk al fan van hem toen ik 9 was. Hiernaar luisteren is gewoon puur genieten

Je hebt anders nog steeds 4 sterren gestemd!

Dit is gewoon mijn favoriete album aller tijden en de beste van Stevie natuurlijk. Het is zo'n mooi geheel. Als je het luister zit je echt in de 'flow' van het album. Songs In The Key Of Life is ook geweldig maar dit album is één geheel.

avatar van dvdspek
Absoluut beste album van Stevie. Een van de weinige albums die ik als als LP kocht en nu ook op CD heb.

avatar van T.A.
Higher Ground 18 januari bij Obama Inauguration Concert.
Klonk goed: http://www.youtube.com/watc...

avatar van Exfrozen
Heerlijk! Kippenvel.. Dat introotje.. Wat een gevoel!

klassieker

avatar van thelion
Deel 3 van zijn weergaloze 5 op een rij (Music in my Mind, Talking Book, deze, Fulfillingness' First Finale en Songs in the Key of Life)

Als Songs in the Key of Life zijn Opus Magnum is dan is deze het Beste van de rest.........

Dit album is 9 x Prijs....... 9 nummers die alle 9 van een ongeloofelijke schoonheid zijn....... Of het nu het Rustige Visions of het uptempo Higher Ground betreft het steekt muzikaal en artestiek allemaal perfect in elkaar...... Alles past bij elkaar en sluit naadloos op elkaar aan.......
Het was zijn meest creatieve en artistieke periode en of dat nu door zijn spiritueele zoektogt komt of niet het is en blijft geweldige muziek die hij des tijds maakte.........

Dit album word alleen nog overtroffen door Songs in the Key of Life om de dood eenvoudige reden dat hij op dat album het hooge nivo geen 9 maar 21 nummers lang weet vol te houden.........

Stem verhoogd van 4* naar 4.5* alleen maar omdat er een nog beter en completer Stevie Wonder album is.........
Songs in the Key of Life gaat van 4.5* naar 5* (zit alles van Stevie zo eens na te kijken en blijkt dat er stemtechniesch een paar ommissies in zitten)

flebbie
He's Misstra Know It All

avatar van kemm
Hoe geniaal Songs In The Key Of Life ook is, volgens mij is 'Living For The City' mijn favoriete Stevie-nummer.

Joy
het beste van deze en het beste van the key en de plaat was ene dikke 5

nu vind ik beide genoemde, vanwege de softere nummers geen 4 waard, en zeker geen 5

golden lady , all in love is fair, nee dankje

avatar van bennerd
Had het niet gedacht, maar dit smaakt!

avatar van kaztor
Ik kreeg deze geremastered gratis bij 2 andere cd's die ik kocht van iemand op Marktplaats. Ben 'm nu aan het beluisteren.
De muziek krijgt een dikke pluim, maar nu hoor ik precies waarom er zoveel fans op forums klagen over het geluid van deze remasters. Het klinkt extreem scherp en veel te hard. En zoals bij zoveel (teveel) remasters valt de bas weg bij zoveel opgepepte 'hoog'. Too High heet het eerste nummer. Hoe toepasselijk in dit geval...
Nee, ik ben ERG blij met mijn 'oude' Songs In The Key Of Life en wil deze z.s.m. inruilen zodat ik de oude versie kan bemachtigen!

avatar van Droombolus
kaztor schreef:
Too High heet het eerste nummer. Hoe toepasselijk in dit geval...

Daar zou ik een heel andere annekedote bij kunnen doen ........

avatar van kaztor
Ik kan dus echt niet wennen aan die zogenaamde 'remaster'. Het klopt gewoon niet met deze muziek. Van Talking Book en Songs heb ik oude uitgaves en daar kan ik gewoon wél met alle plezier van de wereld naar luisteren. Misschien ben ik té oplettend of is m'n gehoor té scherp, maar mij valt het gewoon dubbel en dwars op. Het geeft een volkomen misplaatst beeld van Wonder als je z'n muziek leert kennen....

Father McKenzie
kaztor schreef:

Ik hoor dat niet, maar mijn persing is van 2000, kartonnen verpakking, ik veronderstel dat ik geen opgepepte sound versie heb, of dat mijn gehoor al flink is verknoeid, dàt kan ook

Voor de muziek van dit perfecte album, niets dan de grootste lof!

avatar van Sandokan-veld
Dat basje in Too High! Die akoestische gitaar in Visions! Die zangharmoniën in Jesus Children Of America! Dat latijse pianotje in Don't You Worry 'Bout A Thing!

Dit is echt één van die zeldzame platen die in zijn geheel op je IPod terecht komt. Wonder is een volkomen natuurlijke muzikant en songwriter, en de zeggingskracht van zijn stem is echt adembenemend.

Als ik deze plaat hoor vind ik het altijd heel jammer dat er tegenwoordig zo weinig echte muziek wordt opgenomen, muziek waarin je mensen echt hoort spelen en zingen, zonder die ruis van drumcomputers en synthesizers overal doorheen. Zelfs Stevie Wonder is sinds die tijd minder geworden. De jaren zeventig waren zijn glorietijd, en Innervisions is zijn beste plaat, denk ik, op korte afstand gevolgd door al die andere clichéplaten van Wonder uit die tijd, waarvan de meeste al in voorgaande reacties zijn genoemd.

Stevie Wonder is de beste liedjesschrijver van de Motown-soul. Naar mijn bescheiden mening althans.

avatar van Wybe de Greef
Ik wist niet dat Stevie zo'n prachtige muziek maakte. MMMM

avatar van principal2000
Stevie does it again. Klassieker welke nog niet eens zijn beste bleek te zijn.

avatar van Rudie
Muzikaal een grote stap voor de zanger, een prachtige aanloop naar zijn grote meesterwerk 'Songs in the Key of Life'. Soms valt deze zelfs meer in de smaak, het is wat duisterder en serieuzer. Vooral 'Visions' excelleert daarin, een onwennig naargeestig lied. Gelukkig komt daarna het heerlijk Living for the City en gaat de zon weer schijnen.

avatar van principal2000
Nu ik weer de "gouden albums" van Stevie op heb gezet, kom ik erachter dat het allemaal 5* albums (eigenlijk nog hoger) zijn. Ik vind de een wel sterker dan de ander, maar allemaal retegoed!

avatar van jeroentjuhh
Ja, welke is nu de beste? Innervisions of SITKOF? Mijn favoriete Stevie-nummer "Sir Duke" staat op SITKOF, maar deze plaat voelt meer als een geheel.
Maar wat zou het? Ik zet ze gewoon allebei in mijn Top 10

beaster1256
Livin for the city alleen al is een reden om deze briljant te kopen !

avatar van jeroentjuhh
Net weer een keer helemaal geluisterd en toch 1 van de weinige cd's waarvan ik echt alle nummers steengoed vind!!
Echt geen zwak moment te bekennen

Stijn_Slayer
Een hele cd lang is vaak net te veel van het goede voor mij. Het is vooral zijn stem die (zeker vandaag de dag) na een tijdje nogal zeurend wordt. Desondanks is Stevie Wonder ontegenzeggelijk een topmuzikant, en kan ik erg van zijn muziek genieten.

Father McKenzie
Ik kan voor een keertje Stijn niet bijtreden.
Verschil moet er wezen.
*****

avatar van catdog
Innervisions blijkt een heerlijk swingend en overtuigend album te zijn van Stevie die ik nog niet eerder opgemerkt had en mij werd getipt door user Don Cappucino. Vocaal bezoekt Stevie op dit album alle mogelijke regionen maar hij weet het altijd op de perfecte manier op de instrumentatie aan te sluiten. De voornaamste kracht van dit album ligt hem voor mij in de details van dit album. De gitaartjes in 'Visions'. De break in 'Living for the City'. Stuk voor stuk dragen ze bij aan een album wat vele diverse soulsongs bevat maar toch een mooi samenvallend geheel vormen. Het zijn echter kleine dingetjes die dit album niet hoger dan een 4* tillen. Songs die echt een klein tikkeltje te lang duren naar mijn mening (daarmee doel ik voornamelijk op 'Golden Lady') maar dat is ook een persoonlijke voorkeur. Ook betrap ik me erzelf op dat ik gemakkelijk de favorieten eruit kan pikken terwijl ik daar bij Songs in the Key of Life minder moeite mee had. Hoe mooi ook alle verschillende soorten songs bij elkaar komen een 'Higher Ground' weet er ver bovenuit te steken voor mij.

Innervisions krijgt van mij 4*
Uitschieters: Higher Ground en Don't You Worry 'Bout a Thing

avatar van mjvanderels
Fantastisch geheel wat geen enkel slecht nummer kent. Terwijl lang niet alle nummers een vrolijke insteek hebben krijg ik toch op de een of andere manier altijd een blij gevoel bij het horen van deze plaat.

Met pijn en moeite 2 favoriete nummers uitgekozen (Golden Lady & He's Misstra Know it All), niet vaak dat het zo steekt om bepaalde nummers niet te kiezen.

avatar van devel-hunt
Stevie Wonder was in de jaren 70 één van de grootste namen uit de muziekindustrie. Hij maakte op een rij 4 klassieke albums, doordrongen van Soul, disco, funk en motown en speelde ook nog bijna alle instrumenten zelf.
Innervisions laat horen waar een artiest als Prince zijn invloed vandaan haalde. Minder gepolijst dan 'songs in the key of life', maar misschien daarom eerlijker.