Hendrik68 schreef:
Ha, ha, ha, ik had die reacties daaronder nog niet gelezen. Daar lult de HBO student zich helemaal vast. Vooral deze quote is wel erg wanhopig: "Na de zes jaar en duizenden Euro's die ik in mijn HBO muziekopleiding heb gestoken durf ik best te zeggen dat dat een deskundig commentaar is" Hilarisch. En in hetzelfde stukje Jamie Cullum in positieve zin noemen. Al studeer ik 100 jaar dan nog zal ik nergens een noot van Jamie Cullum horen die oprechter en opwindender zal klinken dan die van Dylan. Ja, wel zuiverder, maar dat kan volgens die Jan Doedel weer niet.
Claudio Beerschot hier, Jan Doedel in kwestie. Wat leuk dat mijn stukje de gemoederen hier zo doet oplaaien.
Een noot zuiverder horen kan juist wél! Een zuiverdere stem hebben niet.
Ik geef toe dat mijn bewoording (zes jaar en duizenden euro's) ongelukkig is. Ik had beter kunnen zeggen dat ik cum laude ben afgestudeerd aan een gerenommeerd conservatorium en al enkele jaren actief ben als beroepsmuzikant en componist. Ik schreef mijn reactie echter in de trein en moest mij haasten om die nog op tijd te kunnen verlaten, en had geen tijd om nog uitgebreid te herlezen en bewerken. Ik probeerde niet te vertellen hoeveel geld en moeite ik in mijn opleiding heb gestoken, maar mijn deskundigheid werd in twijfel getrokken en ik probeerde te laten zien dat daar geen reden toe is. Aangezien het voornaamste punt uit mijn stukje was dat recensenten als Gijsbert Kramer niet de deskundigheid hebben die nodig is, vond ik dat ik op dat verwijt moest reageren.
Verder vind ik dat Jamie Cullum wel zeer oprechte en opwindende muziek maakt. Lang niet alles wat hij doet vind ik mooi, ik zou niet zo snel een cd van hem kopen, maar ik noemde hem gedeeltelijk juist omdat hij (ten onrechte) vaak als middle-of-the-road huisvrouwenmuziek wordt afgedaan. Ik denk dat we wat hem betreft van mening verschillen. Dat is ok, ik heb toch gelijk.
Wat betreft het bekritiseren van het hele album naar aanleiding van de twee nummers; ik heb vooral moeite met de manier waarop Dylan met zijn materiaal omgaat. Ik zie niet zo snel gebeuren dat hij een andere werkwijze gebruikt op de rest van het album. Als het bijvoorbeeld alleen over de composities of arrangementen zou gaan, zou het iets anders zijn, maar gezien de aard van mijn kritiek vind ik dat ik een terechte aanname heb gedaan. Als de hele plaat op Spotify komt en ik hem na het helemaal beluisteren wel mooi vind, zal ik natuurlijk een retractie plaatsen.
Korte reacties op andere opmerkingen;
Rudi S.: Tom Waits, Neil Young, Elvis Costello en Bob Dylan die zijn eigen liedjes zingt vind ik allemaal erg goed. Van die allen, maar zeker van Tom Waits, ben ik groot fan. Niet alles draait om instrumentbeheersing, en eigenheid is in kunst erg belangrijk. Uiteindelijk gaat het erover of je wat te vertellen hebt, technische vaardigheden zorgen er alleen voor dat je je makkelijker kunt uiten. Don van Vliet heb ik nooit geluisterd.
Hendrik86: Ik heb nooit beweerd dat Dylan zich niet inleeft in de liedjes die hij zingt, waar staat dat?
Adrie Meijer: In mijn stukje schrijf ik dat ik vind dat de ene mening meer waard is dan de andere, afhankelijk van de deskundigheid van diegene die hem verkondigd. Ik weet veel van muziek, dus mijn mening is meer waard dan die van een leek. Het blijft echter een mening. Als u wel kunt genieten van Shadows in the Night, dan kan ik u dat niet afnemen. Schrijft u echter als expert, terwijl u dat niet bent, in een kwaliteitskrant dat het een goede cd is, dan vind ik dat erg irritant.
Tot slot heb ik er geen problemen mee arrogant of pedant genoemd te worden. Vanuit mijn ivoren toren kijk ik uit en zie dat het mis is. Daarom schrijf ik voor Met Man en Muys, het zinkende schip der rede.