Eigenlijk zijn de drie ' studio' albums van de derde King Crimson periode (ook mijn favoriet -
to confirm the obvious stated here before) in perfecte balans. In deze middelste vinden we de meest normale songstructuren (tenminste op de eerste helft van het album). Van het getormenteerd prachtige 'Lament' (mijn favoriet op het album) tot de grove beuk in de openingstrack.
Haalt nét niet het niveau van zijn voorganger en opvolger, maar het markeert wel de King Crimson waar ik zo van hou. Stevige, sterk evoluerende songs, perfecte muzikanten. De prachtige stem van John Wetton, de teksten van Richard Palmer James (vaak vergeten) etc.
Om de discussie over waar de opnames hebben plaatsgevonden en de oorsprong van de songs wat nader te duiden, dit overzicht:
'The Great Deceiver' is een compositie van Wetton die werd gecombineerd met een gitaarpartij van Fripp 'die al ergens lag'. Hoewel Fripp het idee van combineren verwerpt is het uiteindelijk George Chkiantz, een opname technicus van Olympic Studios, die in een nacht een en ander aan elkaar knutselt en Fripp overtuigt. Ook nog onbekend en/of vergeten: Fripp heeft hier -en dat is heel zeldzaam- een deel van de tekst van het nummer geschreven. Met name de bekende zin "cigarettes, ice cream, figurines of the Virgin Mary' komt uit de koker van Fripp. Waar de opnames plaats hebben gevonden kan ik niet terug vinden.
'Lament' is een échte song. De tekst en vocalen overheersen de instrumenten. De nostalgie die Palmer James vaak in zijn teksten stopt druipt er van af. De muzikale ondersteuning komt van 'weggegooide' melodieën van de "Larks' Tongues in Aspic" opnames. Toch is het nummer -zeker live- als Wetton's stem meer warmte heeft zo overtuigend dat het één van mijn favorieten is geworden, ondanks de wat 'achtergebleven' muzikale ondersteuning.
'We'll Let You Know' is opgenomen in het Apollo Theatre in Glasgow (23 oktober 1973) en bestaat uit een improvisatie. Het nummer is dus in een live uitvoering terug te vinden op "The Great Deceiver" box. Het is vooral het drumwerk van Bruford dat deze track voortstuwt. Wetton en Fripp 'pielen' wat door. Cross's bijdrage op de piano komt door geluidstechnische redenenen helaas nooit goed uit de verf.
'The Night Watch' -althans de eerste twee minuten- komen van het al eerder gememoreerde Concertgebouw concert op 23 november 1973. Palmer James baseerde zijn tekst op het gelijknamige schilderij van Rembrandt dat er vlakbij hangt en door hem bekeken en bewonderd was. Wetton's bijdrage aan het nummer zijn met name de dubbel opgenomen vocalen het is Fripp die de belangrijkste melodieën voor zijn rekening heeft genomen. In live versies zingt Wetton een extra couplet op het einde, dat hij zelf heeft geschreven en dat Palmer James niet zo passend vond.
edit: ik las dat ergens - maar heb het niet gecheckt en ook nooit gehoord - eens onderzoek naar doen
'Trio' komt ook uit het Concertgebouw concert. Het meest opvallende is dat Bruford niet deelneemt aan het nummer (zie ook de titel) en wél een credit krijgt als componist. Volgens de de overlevering omdat zijn terughoudendheid om persé een bijdrage te willen leveren het nummer nu het meest recht doet en de vorm geeft zoals hij nu is, perfect. En daarom is de keuze van Bruford om niet mee te doen een bewuste bijdrage aan het nummer. Het kan ook zijn dat hij even moe was natuurlijk
'The Mincer' is opgenomen in Zürich op 15 november 1973 en was oorspronkelijk 13 minuten lang. Een lange inleiding van
jamming en nogal kakafonische herrie is weggelaten. Bij de herbewerking in de studio liep de tape uit het apparaat wat het nogal abrupte einde verklaart. Op "The Great Devceiver" box staat een nummer 'The Law of Maximum Distress' (pt 1 en pt 2). Naar verluidt zijn dat de aanloop en afloop van de originele 'Mincer'-track.
'Starless and Bible Black' en 'Fracture' zijn beide opgenomen in het Concertgebouw als improvisatie. In het eerste nummer excelleert met name David Cross. Eerst op zijn mellotron en later op viool. Fripp heeft in de studio 'Fracture' nog grotendeels naar zijn hand gezet door de gitaarpartijen op twee plekken geheel over te spelen en met Chkiantz in de finale mix te plakken. Wonderbaarlijk gelukt. Fantastisch resultaat.
Of al deze wetenswaardigheden over de nummers waar zijn of dat ze in de loop van de tijd mooier zijn gemaakt weet ik niet. De opname periode teruglezend en de muziek uit deze periode terugluisterend vind ik het er erg bij passen en geloof ik graag dat het allemaal zo gegaan is.