Ik zal niet zeggen dat ik vannacht wakker schrok met de vraag: "waarom heeft 78th Avenue als eerste single van het album eigenlijk geen opvolger gekregen?"
Maar ik dacht er wel aan, toen ik vanmorgen bezig was met muziek uit 1977 en Earth & Fire aan de beurt was.
Gate to infinity heeft, constateerde ik gelijk ook, helemaal geen bonus tracks. B-kantjes, losse singles, niks van dat alles.
Het lijkt er wel op dat er, op de keper beschouwd, weinig materiaal was, waar behoorlijk mee is gestoeid en waarbij men na de opnames er wel even klaar mee was. Met album en elkaar, nog één clip voor
78th Avenue en dan de groeten.
Tevreden over het eindresultaat kunnen ze niet zijn geweest en, de reden waarom er geen tweede single werd uitgebracht, ook de platenmaatschappij kon niets geschikts vinden. Althans, zeker niets dat in de lijn Memories-Maybe tomorrow maybe tonight-Love of life lag. Zelfs niet in de categorie opvolger van Thanks for the love, What difference does it make en 78th Avenue zelf. De eerste twee waren nog "losse" singles, niet op een album gezet maar gewoon, op zichzelf staande tracks.
Thanks for the love en What a difference does it make hadden nog niet eens misstaan op Gate to infinty.
Geen opvolger, dus ook geen extra ondersteuning voor Gate for infinity en een schamele 20e plek en een negental weken in de albumlijsten was het eindresultaat.
Ik ben alles nog even nagegaan. Misschien hadden ze
Smile kunnen proberen. Voor de progliefhebber natuurlijk een veel te zoet deuntje. Maar uit oogpunt van hitpotentie bekeken, had het vermoedelijk wel een hit(je) kunnen worden in de Top 40.
Of het reclame voor Gate to infinity zou zijn geweest? Ik waag het te betwijfelen, misschien als we al in de latere pop-periode vanaf Reality fills fantasy en Weekend hadden gezeten.
Maar voorlopig viel er om allerlei redenen weinig eer te behalen aan Gate to Infinity.