Kreunend onder de lettermoeheid zal deze MuM-gebruiker een halfbakken poging ondernemen dit stukje mystiek te omschrijven
Iedere keer ik met m'n grootouders naar Sluis moet (
"de badolie is daar beter!!, daarom gaan we daar naartoe"), stuit ik op dat ene "spirituele" winkeltje.
Er liggen steeds tientallen zogenaamde rustgevende muziekschijfjes, vol met dolfijngeluiden en andere fake natuurgeluiden. Dat soort "rust" is voor mij angstaanjagender dan tien kolonnes vol dol toerende tientonners.
Die tientonners zijn leuk, maar dit schijfje hoor ik net dat tikje liever
Waarom deze plaat is opgedeeld in twee helften, ik heb er geen enkel benul van - er gebeuren wel meer dingen op deze plaat waar ik geen eenduidige verklaring kan aan schenken
En daar hou ik wel van, ik weet dat 1+1 = 2 is, maar als me iemand op stemmige manier komt diets maken dat 1+1 eigenlijk 3 is, wil ik hem best geloven. Zekerheiden zijn zo saai, hé?
Van Morrison is een eigenzinnige driftkikker, zo beweert men. Gelukkig, zou ik zeggen - anders zou-ie tot het eind van zijn leven
Brown Eyed Girl gezongen kunnen hebben, met het management-mannetje van de platenfirma die iedere avond het geijkte
Two thumbs up! -zinnetje spuwde richting Van Morrison. Hell is around the corner ... vooral als er achter die corner een platenfirma staat ...
Die verworven creativiteit lijkt Van Morrison te bezingen in openingsnummer
Astral Weeks , het nummer lijkt losgekoppeld te zijn van de gravitatiekracht, het zweeft ... ... in another time, another place . Ik weet niets van andere melkwegen, maar ik ben best tevreden met dit leventje zolang ik zo af en toe dit soort nummers mag horen.
Beside You zou zowat voor mij het ultieme liefdeslied kunnen wezen. Ik hoor Van Morrison ergens iets zingen van
... the dynamo of her smile ... . En dan zeg ik: ja, het is waar - de lach van een vrouw geeft mij meer goesting in het leven dan om het even wat
Sweet Thing is on-weer-staan-baar door dat twinkelende strijkersarrangement en het jazzy gedrum. En Van Morrison zingt iets over
Champagne eyes ... maar dan kan ik gewoon verkeerd gehoord hebben (self-fulfulling prophecy, weet u wel

Waar of wat
Cyprus Avenue eigenlijk is ... ik heb het er raden naar ... het is een Keltisch country-nummer zou ik zeggen. Een viool krast een melodie, al was de melodie jenever en de viool vier dorstige jeneverstokers. En de vibrafoon vertoont ook al pimpelgedrag
The Way Young Lovers Do wordt aangedreven door een gezellig romige blazerssectie ... en het is me een volstrekt raadsel waarom het zo lang duurde voor ik dit nummer leerde kennen. Ik kan me zo maar voorstellen dat ik dit nummer een stuk of dertig keer na mekaar kan luisteren. Het bezit een grandeur die vreemd is aan het gros van de popmuziek. Het is een gulle song van ons zogenaamd "gierige" Ier. Hoe kan iemand "krenterig" bestempeld worden die dit soort nummers maak, vraag ik me dan af?
Zigeunermuziek met heimwee (als dat al geen pleonasme mag wezen

), zo zou ik
Madame George omschrijven. Een nummer dat als een visser langs een kiezelweggetje een eindje wegvest in een vijver vol baldadige warmte
Ballerina ... fladdert niet echt rond, maar strijkt met gemoedelijke tret door de oren heen. Zeven minuten lang verheug je over alle componenten van dit liedje - zou de
Ballerina de muziek zelve wezen?
Afsluiter
Slim Slow Slider is het meest naakte nummer op dit werk ... het is danig verstild ...
We were catching pebbles from sandy beaches ... (en hoor ik daar werkelijk het getik van stenen?

... I saw you with your new boyfriend and his new Cadillac ... I know you're dying ... and you know ... you know it too ... . En dan sluit Van Morrison af met
Everytime I See you ... I don't know what to do ... .
De muziek hapert eventjes en dan is deze reis voorbij