Kendrick Lamar - To Pimp a Butterfly (2015)

Label: Aftermath (II)

1. Wesley's Theory (4:47)

met George Clinton en Thundercat

2. For Free? [Interlude] (2:10)
  3. King Kunta (3:54)
  4. Institutionalized (4:31)

met Bilal, Anna Wise en Snoop Dogg

5. These Walls (5:00)

met Bilal, Anna Wise en Thundercat

6. u (4:28)
  7. Alright (3:39)
  8. For Sale? [Interlude] (4:51)
  9. Momma (4:43)
  10. Hood Politics (4:52)
  11. How Much a Dollar Cost (4:21)

met James Fauntleroy en Ronald Isley

12. Complexion (4:23)

met Rapsody

13. The Blacker the Berry (5:28)
  14. You Ain't Gotta Lie (Momma Said) (4:01)
  15. i [Extended Version] (5:36)
  16. Mortal Man (12:07)
avatar van Johnny Marr
Johnny Marr schreef:
Al die commentaartjes die ik hier lees over 'Mortal Man'...
Ga toch fietsen, wat een pretentieus gedoe zeg.
Zeven woorden heb ik voor jullie: Sing About Me, I'm Dying Of Thirst.

Uiteindelijk toch wel een kleine teleurstelling. Ten eerste: een veel te lange zit. 78 minuten, zo'n albums kun je toch zelden nog in één stuk uitluisteren? Vooral in deze tijden met een overload aan nieuwe muziekjes. Met dit nieuwe album van de toch wel boeiende Kendrick Lamar heb ik toch nog een uitzondering gemaakt en ben ik wel een uur en 20 minuten flink op mijn stoeltje blijven zitten.

Ten tweede: hij wil bij momenten té speciaal doen. Herinneren jullie je zijn verschijning op 'Love Game' van Eminem? Juist ja, ook al zo'n misser en hier staat het er vol van. GKMC had één stinker: Backseat Freestyle. Dat nummer is beter dan de helft van dit album.

Ik ga dit album niet helemaal gaan afbreken, want nummers als 'King Kunta' en 'Momma' zijn weer heerlijk. Ook 'The Blacker The Berry' en 'How Much A Dollar Cost' knallen hard uit de boxen. Maar wat een onvergeeflijke missers zijn 'For Free', 'u' en 'Mortal Man' toch. Vooral met die laatste gaat hij toch wel serieus op z'n bek, vind ik. Het tweede deel dan vooral, dat interview... Nou ja, sommigen zullen dit best wel kunnen smaken I guess.

Ik zet in met een redelijk goed cijfer, maar ik kan met geen enkele zekerheid zeggen wat deze stem in de toekomst zal worden. Eén ding is zeker: dit album komt absoluut niet zo hard aan zoals good kid m.A.A.d city destijds deed. Toch zal ik dit album wel weer gaan aanschaffen, op de één of de andere manier bezit het album wel iets aantrekkelijks. Door de hoes misschien? Al vind ik die eigenlijk spuuglelijk, toch is hij ergens best wel intrigerend. De titel? Nee, die slaat gewoon nergens op.

Mensen moeten dit gewoon niet zo verschrikkelijk hard gaan hypen. Dit van de eerste luisterbeurt al een 5 gaan geven gaat er gewoon niet in bij mij. I'm the biggest hypocrite of 2015 want ik stem zelf ook al.

avatar van No Surrender
'Love Game' is idd een verschrikkelijk nummer, net als 'Backseat Freestyle'. Dit bevalt mij velen malen beter dan GKMC. Daarnaast vind ik 'For Free' gewoon een lekker jazzy nummer en is 'Mortal Man' een mooie afsluiter.

avatar van YCya'll
Kos schreef:

Ik vind het een rommelige onzintrack.

Rommelig? Met wat voor speakers luister je?

Joe D schreef:
Snoop Dogg staat niet eens op These Walls?

Dat klopt.

avatar van Bedorvenkebab
Delars nee ik heb van carero, YCya'll en Arrie begrepen dat ik goede speakers moet hebben om dit goed te kunnen beoordelen, en van Rudi S vernomen dat hij een set aan Rogers LS 3/5a heeft, terwijl ik zelf een set van een barkie heb dus wacht ik af wat andere members van de musicmeter-community het beoordelen en dan ga ik daar in mee

Johnny Marr schreef:

De titel? Nee, die slaat gewoon nergens op

Johnny Marr schreef:
Maar wat een onvergeeflijke missers zijn 'For Free', 'u' en 'Mortal Man' toch.

Laat ik die eerste twee juist net als favoriet hebben aangevinkt Mortal Man is ook indrukwekkend, maar vooral vanwege het hele plaatje. Als dat je niet pakt, snap ik wel dat je het geneuzel en pretentieus gedoe vindt.

avatar van Edgar18
Johnny Marr schreef:
I'm the biggest hypocrite of 2015 want ik stem zelf ook al.

Het lukt mij vooralsnog prima om geen stem uit te brengen. Voornamelijk omdat ik er nog niet uit ben wat die stem gaat worden. Het album intrigeert, het prikkelt maar of het me ook helemaal overtuigd..

Verstandige keuze.

Oei...

Het klinkt als een heel goed mooi album, maar....

Na The Blacker The Berry & de verse op Control had ik een fuckin hard agressief album verwacht. Pure lyrical shit. Wat krijgen we; heel veel gezongen hooks en live instrumenten. Dat is wel even wennen dan. Dus ik denk dat ik dit echt vaker moet gaan luisteren.

Na 1 luisterbeurt kan ik zeggen: The Blacker klinkt voor mij als de beste track en er staat niets op wat de impact heeft als Keisha's Song, High Power (Section 80) of Maad City, The Art Of Peer Pressure & Sing About Me (GKMC). Had sowieso gehoopt op een harde echte Westcoast klassieker a-la Maad City.

Johnny Marr schreef:

Je bent zelfs de eerste op deze site met een recensie

nedbed
Ben niet zo weggeblazen als veel andere users hier helaas. Heeft misschien nog wat meer luisterbeurten nodig.

avatar van Johnny Marr
Delars schreef:

Volgens mij heb jij het album niet helemaal begrepen.

Hij praat over een vlinder op het einde van Mortal Man. Een vlinder pimpen. Vet diepe shit enzo, ik kan het inderdaad niet aan.

avatar van YCya'll
Delars schreef:

Precies dit.

Koptelefoon mag ook.

No Surrender schreef:

Backstreet Freestyle is geniaal in het verhaal GKMC en iedereen wil af en toe een knaller voor in de auto. En ook op dat gebied is dat nummer fuckin geniaal.

Johnny Marr schreef:

Dit zegt meer over jou dan over het album, lijkt me.

Johnny Marr schreef:

Ik geef jou 5 sterren voor je lollige reactie.

avatar van Ralph.
Owja en dan zit je te soppen op je stoel omdat er een track van 12 minuten komt en is dat geen rap van 12 min....

avatar van Bedorvenkebab
Arrie schreef:

Koptelefoon mag ook.

net even gedaan en het viel tegen wat een slap album het ging ook niet over vlinders

Misschien is dit wat voor je: Brainpower ft. DiceCream - Vlinders - YouTube

Ralph. schreef:

Ik vind 'Backseat Freestyle' gewoon een kut nummer. Maarja, laten we het bij deze album houden. Album wordt met de luisterbeurt beter. Misschien dat ik binnenkort toch ga verhogen met 0,5 ster, maar dat vind ik nu nog te snel.

Bedorvenkebab schreef:

Ooh leuk, weer zo'n eentje die het nodig vind om het gemiddelde kapot te maken.

No Surrender schreef:

Ooh leuk, weer zo'n eentje die het nodig vind om het gemiddelde kapot te maken.

Kendrick geeft niet op totdat hij een perfect gemiddelde heeft. Hij zei in een interview dat hij gewoon een nieuwe maakt als het op musicmeter geen vijf sterren gemiddeld zou krijgen.

avatar van No Surrender
Zouden het helemaal niet erg vinden als hij alweer aan een nieuwe werkt. Maar eerst deze maar eens laten bezinken.

avatar van Delars
Ja als het over twee weken geen vijf sterren zou hebben brengt hij zijn nieuwe 'I will no(t) surrender'.

avatar van XeeGen
Toch al wel weer bijna 2 jaar met smacht uitgekeken naar dit album met veel respect voor Kendrick. Hij heeft mij eigenhandig geïnteresseerd gemaakt in hiphop. Nas, Kanye, Lupe, Jay-z het is ze allemaal niet gelukt maar Kendrick wel. GKMC kwam zo hard aan toen ik de structuur van het album begon te waarderen en de heerlijk koude beats elke keer weer een herkenbare sfeer en beeld op roepte.

Dit album is zo chaostisch met zijn sound en gevuld met zware thema's, geschiedenis en Kendrick's overtuigingen. Ik mis zijn persoonlijke en innemende manier van verhalen vertellen waardoor de impact een beetje uitblijft. Maar section.80 is ook pas nog net geklikt bij mij dus ik wil nog niet zeggen dat ik teleurgesteld ben. Het is absoluut een heel interessant album misschien zelfs nog meer dan GKMC. Blijven luisteren

avatar van MJ_DA_MAN
Bedorvenkebab schreef:
Heb jij jouw account een tijd geleden weggegeven aan een of andere puberale troll of zo? Ik vond jou altijd wel een fijne user maar er komt echt niks zinnigs meer uit de laatste tijd.

MJ_DA_MAN schreef:
Viel mij ook op inderdaad. Eerder had hij nog wel eens een interessante bijdrage die ik wel op waarde kon schatten.

avatar van No Surrender
Niemand die Hood Politics noemt? Wat een onzettende vette track is dat. Een van de absolute hoogtepunten van dit album!