Kendrick Lamar - To Pimp a Butterfly (2015)

Label: Aftermath (II)

1. Wesley's Theory (4:47)

met George Clinton en Thundercat

2. For Free? [Interlude] (2:10)
  3. King Kunta (3:54)
  4. Institutionalized (4:31)

met Bilal, Anna Wise en Snoop Dogg

5. These Walls (5:00)

met Bilal, Anna Wise en Thundercat

6. u (4:28)
  7. Alright (3:39)
  8. For Sale? [Interlude] (4:51)
  9. Momma (4:43)
  10. Hood Politics (4:52)
  11. How Much a Dollar Cost (4:21)

met James Fauntleroy en Ronald Isley

12. Complexion (4:23)

met Rapsody

13. The Blacker the Berry (5:28)
  14. You Ain't Gotta Lie (Momma Said) (4:01)
  15. i [Extended Version] (5:36)
  16. Mortal Man (12:07)
avatar van Dociz
Ben niet zo onder de indruk. Stuk of 5 erg sterke tracks maar te weinig om hele album interessant te houden. Uitschieters these walls, complexion, the blacker the berry, hood politics en how much a dollar cost. De rest vind ik het luisteren niet waard, behalve king kunta dan nog.

Overigens hoor ik op these walls erg de rijmstijl van q-tip en institutionalized van busta, wel knap, kendrick beheerst het allemaal

Album is wel wat gegroeid, want in het begin vond ik het helemaal erg matig. Hopelijk trekt deze lijn zich voort, maar denk dat ik op 3,5 ster zal blijven steken, dat is te weinig voor een mc als kendrick

avatar van thgryda
Zo zie je maar, ik vind complexion en hood politics, die Dociz bij de toppers schaart, samen met u en alright net tot de mindere tracks behoren.

avatar van Dociz
Complexion kan ik inkomen want dat tweede deel met die vrouwelijke mc skip ik dan wel, want dat is tenenkrommend

avatar van thgryda
Ik vind complexion en alright niet slecht maar een beetje saai. U en hood politics vind ik qua raps en productie dan weer sterk maar de refreintjes vind ik afgrijselijk. En dat bedoel ik net wanneer ik zeg dat het album moet bezinken want eens je de refreintjes van de laatste twee meer gaat appreciëren, kunnen dat zo maar hoogtepunten worden. En misschien ontdek je in de wat saaiere nummers nieuwe lagen. Dat soort dingen heb ik in de commerciële scène niet vaak. Kendrick is wat dat betreft met Kanye en recent nog Logic zowat de uitzondering.

avatar van Arrie
thgryda, u heeft toch geen refreintje?

avatar van thgryda
Inderdaad het gaat me daar eerder om zijn stemgebruik, dat klinkt voor mij niet lekker, het nummer is bovendien vrij chaotisch. Ik moet het album sowieso nog een keer of vijf, zes beluisteren want na vier luisterbeurten is het nog wat vroeg om echt relevante kritiek te geven... Tegen die tijd verwacht ik een stem te kunnen uitbrengen, nu neig naar de 4 a 4,5...

avatar van Holla
De strijd tussen mensen die dit een wereldplaat vinden en de mensen die uit frustratie daarover een 0,5 of 1,0 neerzetten is hilarisch. Jammer dat sommige van de trolls zo slecht kunnen acteren op dit platform.

Alles terzijde, waar zouden we de volgende video van willen zien? Ik stem sowieso TBTB en Hood Politics

avatar van He$$el_01
Zijn ook twee van mijn favoriete nummers. Sowieso liggen de wat aggresievere nummers mij wat beter. TBTB is denk ik ook een heerlijk nummer om mee te rappen, maar ik doe het meestal toch maar niet...

thgryda schreef:
Straattaal van iemand die 9 op 10 in een stijfburgerlijke wijk in pakweg Apeldoorn huist.

Sorry, maar wil je mijn stad niet associëren met die troll waarop je reageerde?

Album word steeds beter. Heeft nu ook een 95 op Metacritic.

FelipeGutiƩrrez schreef:

Sorry, maar wil je mijn stad niet associëren met die troll waarop je reageerde?

Album word steeds beter. Heeft nu ook een 95 op Metacritic.

Ik noemde maar een Nederlandse stad die me vrij landelijk en rustig lijkt, best mogelijk dat met volk uit Apeldoorn niet te sollen valt hoor...

avatar van He$$el_01
Ze zijn gek in A-Town.

avatar van mjk87

Je bedoelt natuurlijk 'mijn dorp', al is dat een discussie die ik vaker moet voeren.

mjk87 schreef:

Nou blijkbaar 140 000 inwoners, niet bepaald een dorp lijkt me. Maar goed we dwalen af...

avatar van Oortrommel
thgryda schreef:

Een plaats mag zich enkel 'stad' noemen als zij stadsrechten bezit (ongeacht aantal inwoners). Maar dit geheel terzijde.

Dit album is aan het groeien. Hoewel ik nog steeds op sommige momenten de vibe van good kid, m.a.a.d. city mis, kan ik dit meer en meer waarderen. Tekstueel gezien is dit een enorm sterke plaat, productioneel gezien vind ik sommige nummers uit de toon vallen. Het is een soort DJ Quik meets 2Pac sound.

avatar van bennerd
Oortrommel schreef:
Het is een soort DJ Quik meets 2Pac sound.

Geen idee waarom dit een negatief punt is

FelipeGutiérrez
De verses op U zijn trouwens echt prachtig. Zoveel emotie in zijn stem. En hoewel het idee van de track eerder is gebruikt neemt dat niet weg dat de uitvoering fantastisch is. Misschien wel de grootste grower op dit album voor mij.
Vond het vooral heel erg shockerend om te horen dat zijn tiener zusje zwanger is geworden. Vooral nadat hij haar Keisha's Song heeft laten horen toen ze nog wat jonger was. Je hoort duidelijk de onmacht bij Kendrick en het gevoel dat hij gefaald heeft.

Shoulda killed yo ass a long time ago
You shoulda feeled that black revolver blast a long time ago
And if those mirrors could talk it would say "you gotta go"
And if I told your secrets
The world'll know money can't stop a suicidal weakness

avatar van Elohim
Ik zie dit album zo vaak opkomen in mijn facebook feed, ik zie dat theneedledrop er een 10 voor geeft, en toch kan ik vaak maar moeilijk overweg met Kendrick. Ik heb eerdere projecten nooit genoeg kunnen beluisteren om hier te stemmen, ik kon er gewoon niet lang genoeg naar luisteren voor een stem. Nu zie ik hier in de comments iemand een vergelijking trekken met experimentele 90s hiphop, ik hoor theneedledrop over hardcore, boombap invloeden, ik hoor veel praat over het zich distantiëren van de mainstream (minder trapbeats etc), en ik hoor over een grotere social awareness in the teksten. Nu heb ik weinig met het over soulvolle I, maar is dit toch iets voor mij?

The Blacker The Berry heb ik geprobeerd, en het klinkt... Okay. De teksten zijn leuk, de stem klinkt ietwat geforceerd (een beetje de Kanye West "Ik ben boos"-stem), en de flow vind ik... okay. Soms eindigt hij zijn lines een beetje awkward, heb ik het gevoel.
"I'm the biggest hypocrite of 2015,
once I finish this, witnesses will convey just what I mean"
Beide lines eindigen alsof ze heel erg afgekort zijn en het klinkt niet fijn vind ik.

Als ik er de tijd voor kan vinden, check ik het wel, maar moet ik hier veel van verwachten gezien bovenstaande mening?

FelipeGutiérrez
Elohim ik zou het, mits je er de tijd voor hebt, toch wagen. Dit is een totaal andere sound vergeleken met GKMC. Het zit vol met funk en jazz invloeden en de productie heeft wat weg van zowel Outkast als DJ Quick.

Het is wel een moeilijk album, die je echt meerdere keren in z'n geheel moet luisteren om het allemaal op je in te nemen. GKMC was iets toegankelijker.

avatar van YCya'll
Jongens, HoofdHoofd is sowieso een trol. Niemand kan zoals dat zijn. Gewoon negeren.

FRIPI, als ik zo je recente stemmen bekijk, concludeer ik dan juist dat je To Pimp a Butterfly met afstand het slechtste album ooit vind dat jij geluisterd hebt?

avatar van Mathough
Het is alweer een tijdje geleden dat ik zo in de ban was van een nieuwe release. Erg intrigerende muziek; die broeierige sound, zo nu en dan onderbroken door een soulvol intermezzo/nummer, bijgekleurd met jazzy instrumentatie, ik vind het fantastisch! Daarnaast maken de details het nog een stukje boeiender; die drums op Momma bijv., het lijkt net of gedurende het nummer een smid aan het hameren is.

avatar van Joe D
HoofdHoofd schreef:

Hij is qua flow wel 1 van de betere maar dit album stinkt gewoon als Somalie man niet te luisteren.

Lol.

avatar van Bedorvenkebab
Elohim schreef:

Doe maar niet. Dit ga jij niets vinden, voor zover ik je af en toe op dit forum voorbij zien komen.

avatar van Appels123
Op een of andere manier doet dit album mij qua sfeer heel erg denken aan de opstanden in Kiev.

Ik leg rare verbanden.

SSS
Dit album bevalt mij beter dan het vorige met Institutionalized, These Walls, Alright, Hood Politics, How Much a Dollar Cost en The Blacker the Berry als uitschieters.

DeKoning.
Wat een ontzettend waardeloos prulwerkje heeft Kendrick van dit album gemaakt. Het heeft werkelijk nauwelijks iets met hiphop te maken en bovendien jat hij de ene sample na de ander. Zo kan je inderdaad makkelijk scoren en populariteit winnen bij onwetende puistenkopjes. Het is èèn grote valsspeler binnen dit gerne. Een album die het niet verdient gedraaid te worden. Ik zal dus nooit en te nimmer ook maar iemand serieus nemen die deze rotzooi beluistert. Die 'flow', die afgrijselijke stem met een hoop effecten eroverheen om het te compenseren, ..onvoorstelbaar. Wat een episch dieptepunt.

Kendrick Lamar is de Village People van de ''hiphop'' scene.

Een album om (heel snel) te vergeten.

FRIPI
YCya'll schreef:

Nee hoor want er zijn er wel meer zoals Tyler The Creater of Danny Brown. Lil Wayne en Kanye zijn ook draken van rappers. Ik ben hier net en moet nog veel stemmen maar weet niet of ik op alles ga stemmen omdat ik veel te veel heb.

avatar van YCya'll
DeKoning. Wow hoe krijg je het uberhaupt uit je strot man. Als ik zo naar jouw stemmen kijk luister je niet eens naar hiphop-muziek. Misschien dat je dan maar beter helemaal niet kunt stemmen. Ik ben ervan overtuigd dat je er niets van begrijpt. Het laat me overigens wel het gezegde van succes brengt haters nu volledig begrijpen.

FRIPI Ah oké, begrijpelijk dat je niet op alles gaat stemmen, hoeft natuurlijk ook helemaal niet. Ik kan me alleen niet voorstellen dat iemand dit album zó slecht vindt dat hij het een 0,5 geeft en daarmee bedoel ik niet alleen jouw stem, maar alle 0,5's van iedereen. Kijk, dat je iets niet een meesterwerk vindt wat anderen er wel in zien is één ding - uiteraard kun je niet alles tof vinden of even goed, maar dat je alle tracks (bij elkaar) zo slecht vindt dat het in jouw optiek nog geen 1 uit 10 waard is... dat kan ik met veel moeite logisch gezien nog niet begrijpen.

avatar van Oortrommel
bennerd schreef:

Geen idee waarom dit een negatief punt is

Dit is ook niet negatief, verre van. Ik omschreef het een beetje onduidelijk

avatar van Zuurmatje
Niet zo veel aandacht geven aan die haatstemmers. Iemand die alleen maar hamburgers en frikadellen eet ga je ook niet blij maken met een 3 sterren restaurant.

avatar van bennerd
DeKoning. schreef: