The Scientist vroeg me
eens wat uitgebreider mijn licht over dit album te laten schijnen. Bij deze.
In het voorjaar van 2000 ontdekte ik Godspeed You Black Emperor!, waar ik destijds compleet van ondersteboven was. Ik kende al wel wat postrock (met name Mogwai, Dirty Three, etc.), maar dit was nog meer mijn ding. Boos, donker, politiek getint, melancholisch. Fantastisch. Toen ik op een gegeven moment niet langer kon wachten op een nieuw album, besloot ik me maar eens op de zijprojecten te gaan storten. Ik was al eens getipt over dit bandje en daar ging ik: aan de A Silver Mt. Zion.
Op dit album was ASMZ nog een klein bandje. Efrim, GYBE-voorman is ook hier de baas en onderscheidt zich vooral door mooi te zingen, veel piano te spelen en af en toe wat gitaar te spelen. Sophie en Thierry staan hem bij door respectievelijk viool en contrabas te spelen.
Waar GYBE zich wentelt in bombastische uitspattingen en andere grootsheid, klinkt ASMZ hier opvallend klein en ingetogen. Muren van lawaai blijven over het algemeen uit.
De eerste drie nummers lopen eigenlijk aan een stuk door en zie ik als de eerste reacties op het verlies van een dierbare.
1. De klap, ontzetting.
2. Woede. Waarom moest dit nou?
3. De ontreddering, uitmondend in een voorzichtige berusting.
De toon voor een van de meest depressieve platen uit mijn muziekcollectie is gezet.
Broken Chord begint vrij leeg, enkel een traag pianostuk en wat achtergrondruis is wat de stilte weghoudt. Op een gegeven moment horen we twee mannen over politieke zaken. Doordat ze door elkaar heen praten en er nog wat noise doorheen klinkt is het moeilijk te verstaan, maar de tekstflarden die wel doorkomen geven wel een mooi apocalyptisch sfeertje. Dit betekent ook de overgang naar het tweede nummer, dat vrij stevig is. Bijna Godspeediaanse bombast. Je voelt de woede, de verwarring. Het derde nummer klinkt minder bombastisch, maar maakt dat gevoel wel een beetje bij me los. Al met al een ontzettend indrukwekkend en overweldigend begin van dit album.
Na dit instrumentale begin is
Movie (Never Made) een kaal liedje. Efrim zingt met zijn schokkerige stem en wordt begeleid op piano en bas.
De titel
13 Angels Standing Guard 'Round the Side of Your Bed spreekt boekdelen. Dit nummer klinkt inderdaad engelachtig. Zo ontzettend troostend. Alsof je met geliefden herinneringen ophaalt over de dode. En lacht om mooie anekdotes.
Rest ons de begrafenis (processiemars) en het uiteindelijke afreizen naar de hemel, het hiernamaals of het grote niets (afhankelijk van waar je in gelooft).
Werkelijk een schitterende plaat dit. Misschien wel het meest persoonlijke dat ik van Efrim ken. Ik doe er een halfje bij en voeg hem meteen toe aan mijn mapje
begrafenisplaten .