Chvrches - Every Open Eye (2015)

Electronic / Pop
Label: Universal

1. Never Ending Circles (3:06)
  2. Leave a Trace (3:57)
  3. Keep You on My Side (4:25)
  4. Make Them Gold (3:51)
  5. Clearest Blue (3:53)
  6. High Enough to Carry You Over (3:39)
  7. Empty Threat (4:04)
  8. Down Side of Me (5:10)
  9. Playing Dead (3:35)
  10. Bury It (3:09)
  11. Afterglow (3:14)
  12. Get Away * (4:40)
  13. Follow You * (3:54)
  14. Bow Down * (4:38)
  15. Warning Call (Theme from Mirror's Edge Catalyst) * (4:33)
  16. Bury It * (3:08)

met Hayley Williams

17. Leave a Trace [Four Tet Remix] * (6:50)
  18. Empty Threat [Big Wild Remix] * (3:29)
  19. Clearest Blue [Gryffin Remix] * (4:22)
avatar van iJorno
Fijn album, zoals ik eigenlijk ook hoopte van deze groep. De plaat opent goed met het opzwepende nummer ''Never Ending Circles'' en vervolgens natuurlijk met het heerlijke nummer ''Leave a Trace''. In verloop van het album bouwt het wel een beetje af. De muziek word iets rustiger, maar dit maakt het album er niet minder mooi op. ''High Enough To Carry You Over'' is een prachtig nummer wat ook de kracht van deze groep laat zien. Ieder lid mag zijn kwaliteiten laten zien en zo komt een van de andere leden van de band ook heel goed uit de verf als zanger van dit nummer.

Wat mij betreft een fijn album, ik hoop dat CHVRCHES met nieuw materiaal blijft komen en hun eigen sound blijft behouden, ze zijn vernieuwd en ik hou ervan.

avatar van erwinz
Recensie op de krenten uit de pop:
De krenten uit de pop: Chvrches - Every Open Eye - dekrentenuitdepop.blogspot.nl

Synthpop volg ik zeker niet op de voet, maar zo af en toe duikt er in dit genre een plaat op die ik maar moeilijk kan weerstaan. The Bones Of What You Believe van het uit Glasgow afkomstige Chvrches was twee jaar geleden zo’n plaat.

Het Schotse trio citeerde op haar debuut nadrukkelijk uit de synthpop archieven van de jaren 80, maar slaagde er ook in om veel modernere invloeden in haar muziek te verwerken.

Omdat het dit op veel toegankelijkere en aanstekelijkere wijze deed dan soortgenoten als Grimes en Purity Ring, slaagde Chvrches er in om een breed publiek aan te spreken en werd het een graag geziene gast op de grote festivals.

Voor haar nieuwe plaat zocht Chvrches naar verluid inspiratie in de succesvolle producties van Quincy Jones uit de jaren 70 en 80. Ik hoor er persoonlijk niet zoveel van terug, maar duidelijk is wel dat Chvrches op haar tweede plaat nadrukkelijk kiest voor de pop.

Ook Every Open Eye bevat volop invloeden uit de jaren 80, maar over het algemeen genomen klinkt de nieuwe plaat van Chvrches moderner dan zijn voorganger. Zangeres Lauren Mayberry eist op de tweede plaat van Chvrches bovendien haar plekje in de spotlights op en maakt de synths ondergeschikt aan haar prima zang.

Het is allemaal wel even wennen en misschien ook wel erg poppy, maar na enige gewenning valt er veel op zijn plek. De instrumentatie, die in eerste instantie wat naar de achtergrond lijkt gedrongen, bestaat ook dit keer uit vele lagen en het zijn lagen vol verleiding en avontuur.

De ene keer zit je midden in de jaren 80, dan opeens bij de wat kitscherige pop uit de jaren 90, in de hedendaagse dance scene of bij de muziek van Scandinavische electropop prinsessen als Annie en Robyn en alles klinkt even lekker. Ik schaar Chvrches daarom ook deze keer onder mijn synthipop favorieten. Erwin Zijleman

avatar van Johnny Marr
'High Enough To Carry You Over' is één van de hoogtepunten hier, en is niet gezongen door Lauren. Dit alleen al betekent dat deze een veel mindere worp is dan de eerste, maar toch is het nog altijd een erg leuk album geworden.

Andere niet te missen CHVRCHES-krakers zijn ook hier weer te vinden onder de titels 'Never Ending Circles', 'Leave a Trace' en 'Empty Threat'. Nogmaals: Every Open Eye is een stap terug ten opzichte van The Bones of What You Believe. Dit terwijl er nochtans absoluut geen sprake is van een heel andere sound of zo, hij klinkt ongeveer hetzelfde. Gewoon, minder. Weet niet goed waarom.

Misschien gaat ie nog groeien, maar ik vrees dat dit een herhalingsoefening is geworden. Een leuke herhalingsoefening, dat wel, maar hopelijk gaan ze in de toekomst nog wat meer gaan doen met deze leuke sound. Wat wel vaststaat is dat ze het weer goed gaan doen op de hippe festivals van volgend jaar/komende jaren. Hopelijk doen ze BKS weer een keer aan, want was dat een feestje zeg in 2014.

Ik val nog even voor de laatste maal in herhaling, maar sta me toe, want wat is 'Leave a Trace' toch een toppertje. Waanzinnig nummer. Overigens bezit ik de versie met de drie bonustracks en die voegen niet heel veel toe eerlijk gezegd.