Prince - HitnRun: Phase One (2015)

Funk / Pop
Label: NPG

1. Million $ Show (3:10)

met Judith Hill

2. Shut This Down (3:03)
  3. Ain't About 2 Stop (3:39)

met Rita Ora

4. Like a Mack (4:05)

met Curly Fryz

5. This Could B Us (4:11)
  6. Fallinlove2nite (3:13)
  7. X's Face (2:38)
  8. Hardrocklover (3:43)
  9. Mr. Nelson (2:27)

met Lianne La Havas

10. 1000 X's & O's (4:28)
  11. June (3:22)
Prince mopperde over het huidige muzieklandschap maar hij mag onderhand ook wel eens wat kritischer naar zichzelf kijken en zich wat minder op de borst trommelen.

Alweer dat 'kijk mijn verleden eens' in de opener Million $ Show met Judith Hill: het intro van For You, het intro van 1999 en dat van Let's Go Crazy. Ja Prince, nu weten we het wel. Je was goed, zorg dat je dat je dat nu ook bent.
Een swingend eerste nummer dat allerlei bekende foefjes in zich herbergt. Niks nieuws, niks verrassends en Judith Hill krijgt volop ruimte om te shinen.

Shut This Down doet me net als het vorige nummer een beetje denken aan het Love Symbol album. Ietwat rommelig, wel vermakelijk en aanstekelijk. Maar het haalt bij lange na zijn grote successen van weleer niet. En nee ook niet bij 'My Name Is Prince'.

Rita Ora mag opdraven op 'If your life is a pizza' (say again??!!), ehm, Ain't About 2 Stop en kent het Madonna-euvel: krampachtig modern mee willen doen. Het is een wat schreeuwerig en chaotisch nummer dat ik gek genoeg toch wel weet te smaken. Dan maar wat meer hip mee willen doen, want zijn eigen stijl is toch wel herkenbaar. Helaas is die vreselijke koebel van Joshua ook aanwezig.

Op Like a Mack krijgt Curly Fryz een rol. Het tempo is en blijft moordend. Prince jaagt de nummers er doorheen en eigenlijk vind ik dat wel goed zo. Die vaart zorgt ervoor dat er niet snel verveling toeslaat wat ik op de voorgangers soms toch iets te veel had. Curly geeft het nummer iets geils maar doet dat op de manier zoals Carmen Electra dat in het verleden deed (en om dat nu een succes te noemen?!). Hallo Prince: het is toch jouw album? En waarom elke keer die 'slowdowns'? Dat begint te veel een trucje te worden. Daarbij vind ik rap en Prince nooit een succes en dat gaat hier niet mee veranderen. Snel en flitsend: ja. Goed nummer: nee.

This Could B Us mag in de herhaling maar dan als remix. Mij ontgaat deze actie te veel. Moest het album aangevuld worden om nog tot enigszins aanvaardbare lengte te rekken? Toch is het nummer behoorlijk verbouwd en past het goed in dit rijtje tracks op HITNRUN.

Zei ik moordend tempo? Voor je het weet zit je al bij Fallinlove2nite dat een dance-groove meekrijgt (denk aan de opener van Art Official Age). Beetje niemandalletje, maar de blazers zijn lekker.

X's Face kennen we als het goed is al. Het deed me in het begin niet zo veel maar is toch wat gaan groeien. Lekkere Pfunk maar daarmee niet behorend tot zijn grootste en beste nummers.

Ook Hardrocklover is inmiddels geen onbekende meer en ik kan er hetzelfde verhaal aan hangen als bij het vorige: het is wat gaan groeien maar omver blazen doet ie mij er niet mee. Wel lekker hoe hij zijn gitaar laat ronken, iets dat ie nog steeds als de beste kan.

Dat Prince fan is van Lianne La Havas is geen geheim en het is dan ook niet zo verbazingwekkend dat ze opduikt op één van zijn albums. Hier op Mr. Nelson dat haast naar Daft Punk neigt af en toe! Maar waarom op zo'n vreemd nummer waarop ze nou niet bepaald geweldig uit de verf kan komen? Wat moet je hier in hemelsnaam mee? Twee keer niezen en het nummer is alweer voorbij en zit je al weer ruim in 1000 X's 7 O's dat een vrij steriele productie heeft en veel te herhalend is om echt te kunnen boeien.

En zo ben je al weer bij het laatste nummer June beland. Gek genoeg moet ik een beetje aan Madonna's Ray of Light album denken maar vraag me niet waarom. Dat album staat bij mij overigens op 5* en dat haalt dit nummer niet maar het intrigeert me wel en dat is de eerste keer deze kleine 38 minuten.

Tja, wat moet ik er nog van zeggen?! Ik ben onderhand een afvallige als het gaat om Prince-albums dus ben op voorhand al wat zurig, ook al wil ik dat niet.
Op zich is HITNRUN niet echt heel beroerd. Het is pop met een kleine flard r&b, funk of rock. Geen meesterwerk maar best vermakelijk. Het hoge tempo vind ik een pré want daardoor is het niet zo dreinerig wat ik het bezwaarlijke van veel latere albums vond. Maar ik kan me ook niet helemaal aan de indruk onttrekken dat dit een nogal gemakzuchtig album is geworden en dat is iets dat ik deze ooit zo grote artiest het meest verwijt: gemakzucht en te veel teren op oude roem. Iets wat hem toch echt onwaardig is. Of houd gewoon je mond als het gaat over 'hedendaagse muziek' als je jezelf er zo van afmaakt.

Kortom: een fijn popplaatje van Prince, haast een 'tussendoortje' (maar zo klinken zijn albums al jaren helaas). Makkelijk op te zetten, pakt snel, maar gaat het ene oor in en het andere net zo snel weer uit. Leuk, gewoon leuk.

Judith Hill levert gelijk al een mooie bijdrage aan het openingsnummer Million $ Show van HitNRun. Voor het geval uw er nog niet helemaal bij was knalt Shut This Down erin. Een geweldig funky dancenummer, met een fraaie gitaarsolo. Eigenlijk is het nummer en de sound typerend voor deze retro-moderne funky danceplaat van His Royal Badness. Ain't About 2 Stop is eerst keihard, maar later komt ook daar die funky gitaar bovendrijven, inclusief retro-synths.

Like a Mack met reggae invloeden en Curly Fryz vind ik gewoonweg erg lekker, inclusief blazers en saxsolo. Datzelfde geldt voor de remix van This Could B Us: erg prettig op de koptelefoon, zeker - daar gaan we weer - die gitaren. Ook het pianootje klinkt lekker. Blazers horen we ook op het dancenummertje Fallinlove2nite. Een vrolijk tussendoortje is het.

X's Face heeft een lekkere break, alleen duurt die wat kort. Dat geldt gelukkig niet voor Hardrocklover. Wat een heerlijk nummer is dat toch, met in de hoofdrol: the guitar. Het wordt gevolgd door het eerst meer relaxte Mr. Nelson. Daarna volgt me toch een goede beat. En bij Prince mengt zich dat met een gitaar.

Twee betere nummers van de plaat staan op het eind. 1000 X's & O's heeft een heerlijk loom ritme en melodie. Prince zingt hier klassiek goed. Echt een fantastisch Prince nummer! June is een fraaie afsluiter. Een echte Prince ballad met een mooie diepe zware sound.
HitNRun (Phase One) is een compacte krachtige funky danceplaat geworden, met een hele mooie rustige afsluiting. Je hoort er de retrosound van Prince in terug en moderne dance elementen, soms ook mooi door elkaar gebruikt. Het overtreft mijn verwachtingen.

avatar van lennon
Million $ Show
Muzikaal gezien nog wel aardig, maar teveel Judit Hill voor mij. Ik heb toch een Prince album gekocht?? Aardige opener, maar zal deze niet veel gaan luisteren. Overigens verrassend intro voor een man die al jaren roept dat ie niet terug kijkt.

Shut This Down
Dit is een stuk beter zeg! Wat een heerlijke bas zit er in dit nummer! Een lekker aggressieve Prince die ala My name is Prince aan t schreeuwen is, ik geniet hiervan!

Ain't About 2 Stop
Is normaal gesproken niet mijn stijl van muziek, maar door Prince toch wel interessant. Wederom een heerlijke bas!!

Like a Mack
De rap in dit nummer maakt dat ik afhaak... Gaap...

This Could B Us
Op AOA vond ik dit al een slap nummer. Alleen het feit dat het over Apples gaat is leuk. De remix hier vind ik onbegrijpelijk en totaal overbodig. Lijkt op een vuller op deze toch al veel te korte cd. Had dan het veel leukere Stare erop gezet! Wederom een skip geval

Fallinlove2nite
Tja, dit nummer kende we al een tijdje. Nog voor AOA uitkwam. En ik was erg blij dat dit nummer die plaat niet haalde. Helaas komt ie dan toch nog terug op dit album. Wederom een vuller dus, en het lijkt wel of men haast had om een cd uit te brengen? (wil de man weer van een contract af ofzo?)

X's Face
Ook al eerder bekend, maar wel het prijsnummer van dit album wat mij betreft. Dit is de Prince die ik graag hoor. Sexy, uitdagend en met kop en lage stem... Ja Prince.. graag een heel album als dit...

Hardrocklover
2e prijsnummer van deze plaat. Had wel een stuk langer mogen duren met een lekkere gore gitaarsolo erin ofzo... Net als bij guitar verwacht je dat ook wel gezien de titel. Helaas is dat niet echt t geval, maar het nummer vind ik zeer sterk.

Mr. Nelson
Duidelijk weer een afdanker van AOA. Muzikaal gezien wel interessant, maar echt los zand....

1000 X's & O's
Niet de Prince die ik leuk vind, maar het nummer is wel sterk. Dit nummer werd ook al een tijdje live gespeeld, en is dus ook niet onbekend. Helaas ben ik niet echt een R&B liefhebber, en daar schaar ik dit nummer wel onder. Geen skipper, maar ook geen favoriet.

June
Erg mooie afsluiter, doet denken aan de Prince uit de 80's Mooi gezongen ook, en een leuke verwijzing naar SOTT.

Van de 11 songs kom ik op 4 zeer lekkere nummers, 4 zeer slappe nummers, en dus 3 acceptabele songs.

Dit zal geen cd zijn die ik veel op zal zetten. Jammer.. de tijd dat ik uitkeek naar een nieuw album van mijn grote held is al een aantal jaar over. En ook dit album gaat dat niet veranderen.
Ik vind het niet zijn slechtste werk, maar dat komt door de 4 erg sterke nummers. Die redden dit album.

een krappe voldoende voor deze plaat... 3 sterren...

Sorry Mr. Nelson, het wordt tijd dat je weer eens echt een goed album maakt. Je kakt een beetje in.. en live ben je nog steeds de beste, maar ook daar slaat soms de verveling al een beetje toe als ik de setlists bekijk.. alles een beetje op standje gemakkelijk. Iets waar Prince juist altijd van afweek, en hem zo uniek maakte.... die tijd lijkt voorbij... helaas

avatar van Funky Bookie
Afgelopen vrijdag dan eindelijk het album in huis gehaald. Heeft sinds Purple Rain nooit zo lang geduurd.
Door de feedback die ik overal gelezen had, begon ik met lage verwachtingen te luisteren. Hierdoor viel het eigenlijk wel mee.
Het is een coherent album geworden met een fris en modern geluid. Het is wel wat overgeproduceerd met alle geluidjes en effecten.

Million $ Show
Leuke knipoog naar het verlden om mee te beginnen. Je vreest bijna de de verkeerde CD in het doosje zit. Verder vind ik het een nietszeggend nummer en tot de slotrap zelfs geen Prince nummer.

Shut This Down
Dat is al een stuk beter. Agressieve rap in de stijl van My Name Is Prince. Samen met de funky bas is dit een heel lekker nummer geworden.

Ain't About 2 Stop
21st Century Funk!!!! Ik moet bij dit nummer erg aan de Black Eyed Peas denken en die hadden hier een megahit van kunnen maken. Met name aan het eind is de bas retevet en de synth heerlijke funky. Toppertje!

Like A Mack
Lekker nummer, niet spectaculair. Goede raps, luistert lekker weg.

This Could B Us

Echte Prince ballad. Heerlijk gezongen. Voor mij wordt het wel wat stuk geproduceerd. Geen echte klassieker, maar wel potentie.

Fallinlove2nite
Zielloos nummer. Eerste echte opvuller.

X's Face
Dit nummer wordt per luisterbeurt beter. Het heeft een heerlijke flow en wordt goed gezongen. Goede revanche na het vorige nummer.

Hardrocklover
Vooraf al een favoriet. Dit is de Prince die ik graag hoor. Wel jammer dat net als bij Guitar de solo genadeloos wordt afgekapt. Ben zeer benieuwd naar een lange live versie.

Mr. Nelson
I.p.v. een heerlijke gitaarsolo krijgen we dit nummer dat helemaal niets met mij doet. Overbodig opvullertje.

1000 X's & O's
Veel teveel 13-in-een-dozijn R 'n B voor mij. Laat dit maar over aan de R. Kelly's van deze wereld zodat ik er met een boog omheen kan lopen.

June
Na 2 mindere nummers sluiten we gelukkig wel goed af. Schitterend gezongen ballad, alleen de tekst snap ik geen moer van.

Tsja is Joshua nu een vloek of een zegen. Het allerleukste van dit album is dat Pince toch echt anders klinkt. Nadeel is dat het misschien wel wat minder origineel is. De plaat bevat meer lekkere nummers dan ik had verwacht, maar echt briljant is het nergens.
Laat ik het 3.5* geven.

avatar van Denzradio
Ik luister deze plaat nu voor het eerst... Mijn enthousiasme kon me me niet bedwingen om nu al te zeggen... Joepie!! Wat een heerlijke sound.. Wat een plaat... Waarom heeft dit niet hoog in de album top 100 gestaan? Waarom heeft deze plaat niet de aandacht gehad op de radio.. ?
Maakt niet uit.. Ik heb het juweeltje en ga daar vaak van genieten!
Ben nu al benieuwd naar phase II ..
Na wat meer luisterbeurten geef ik mijn rating.
Nice, Prince!

avatar van Sunlight
Ik had mij op dit album heel erg op verheugd. Na zoveel slechte eentonige nummers op tv en radio dacht ik dat Prince mij wel een album lang zou genieten. Jammer genoeg had ik verkeerd gedacht. Prince probeert te modern te klinken en mee te doen met de mode. Bij sommige nummers is dit wel gelukt en bij sommige is die heel erg gefaald.

Een eentonige album die dankzij Prince toch veel beter is dan de gemiddelde albums van tegenwoordig , omdat Prince zijn stemgeluid toch aangenaam is en de nummers interessanter zijn dan de andere 'artiesten' van ons tijd. De nummers duren niet heel lang, maar vervelen toch best snel. Het voelt als een (mislukte) experimentele album aan. Mr.Nelson is overbodig.
Like A Mack klinkt meer als een Curly Fryz, Prince zingt te weinig hier.

Na meerdere luisterbeurten klinkt het allemaal wat beter. Als er wat aanpassingen zouden zijn, zou het misschien wel een iets bijzonders kunnen worden. Nu klinkt het niet compleet. Vooral het tweede deel is matig.

Mijn top 3 HitNRun: Phase One nummers:
1 Fallinlove2nite